Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КЕНАЛОГ
Назва: КЕНАЛОГ | Шукати КЕНАЛОГ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Triamcinolone
Виробник: "KRKA d.d., Novo mesto", Словенія
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 4 мг № 50
Діючі речовини: 1 таблетка містить триамцинолону - 4.0 мг
Фармакотерапевтична група: Гормони кори надниркових залоз та їх синтетичні аналоги
Показання: Ревматизм; ревматоїдний артрит; інфекційний, псоріатичний, подагричний поліартрити; системний червоний вовчак та інші колагенози; алергічні захворювання тощо.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0892/01/01
Термін дії посвідчення: з 17.05.2004 до 17.05.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КЕНАЛОГ
АТ код: H02AB08
Наказ МОЗ: 247 від 17.05.2004


Інструкція для застосування КЕНАЛОГ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

КЕНАЛОГ

(КENALOG®)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: triamcinolone;

основні фізико-хімічні властивості: білі круглі, двоопуклі таблетки з борозенкою на одному боці;

склад:1 таблетка містить 4 мгтриамцинолону;

допоміжні речовини: лактоза, повідон, тальк, магнію стеарат, крохмаль кукурудзяний.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтичнагрупа. Кортикостероїди для системного застосування. Глюкокортикоїди. Код АТС Н 02А В 08.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Триамцинолон - синтетичний кортикостероїд з активною проти запальною, анти алергійною, седативною та імунодепресивною дією. Він не спричиняє затримку натрію та води, і навіть має невеликий діуретичний ефект. При застосуванні у звичайних терапевтичних дозах він не стимулює центральну нервову систему. Йогодіабетогенний ефект виражений у два-три рази менше, ніж у дексаметазону. Йогопригнічую чий вплив на гіпофіз трохи менший, ніж інших кортикостероїдів в однакових дозах. Виведення триамцинолону відбувається повільніше, тому йогоможна приймати лише 1 раз на день.

Фармакокінетика.При прийомі внутрішньо швидко всмоктується у травному тракті. Максимальна концентрація триамцинолону у плазмі крові визначається через 8 – 12 годин після прийому. Період напів виведення становить 200 хвилин.

Метаболізуєтьсяв основному у печінці, менше – у нирках, близько 15% препарату виводиться ізсечею в незміненому вигляді.

Показання для застосування. Кеналогзастосовують при всіх показаннях для системної кортикостероїдної терапії, зокрема таких як алергічні захворювання (алергічний риніт і кон’юнктивіт, кропив’янка), захворювання шкіри (бульозні дерматози, нейродерміт, псоріаз, особливо — псоріатичний артрит).

Спосіб застосування та дози. Дозита тривалість лікування визначає лікар індивідуально.

Препарат призначають 1 раз на день (краще вранці) або декілька роздільних доз, особливо якщо загальна доза перевищує 16 мг.

Звичайна добова доза для дорослих становить від 4 до 32 мг. За наявності небажаних ефектів дозу треба поступово зменшувати (на 4 мг кожні 2-3 дні) до досягнення адекватної дози (звичайно приблизно 4 мг на добу).

Діти, маса тіла яких перевищує 25 кг, повинні одержувати дозу, рекомендовану для дорослих.

Дітиз масою тіла до 25 кг мають одержувати початкову дозу 12 мг на день, а наступні дози залежать від типу захворювання та реакції організму.

Побічна дія. Побічні реакції аналогічні ефектам інших кортикостероїдів.

Шкірні реакції: стриї, вугри, петехії, екхімози, телангіектазії, пігментація, погане загоювання ран.

З боку м язів і кісток: слабкість м’язів та їх атрофія, остеопороз.

З боку зору: глаукома, катаракта.

З боку шлунково-кишкового тракту та печінки: шлункові розлади, виразка шлунка, панкреатит, нудота, анорексія.

З боку ендокринної системи: пригнічення надниркових залоз, синдром Кушинга, стероїдний діабет, порушення секреції статевих гормонів -нерегулярність менструацій, імпотенція, гірсутизм.

З боку імунної системи: знижений механізм захисту організму, підвищений ризик інфекції; кортикостероїди можуть маскувати інфекцію.

З боку системи крові: підвищена схильність до тромбозів.

Збоку центральної нервової системи: запаморочення, головний біль.

Алергічні реакції зустрічаються рідко.

Кортикостероїди пригнічують ріст дітей та підлітків. Крім того, описані випадки артеріальної гіпертензії, підвищеного внутрішньо очного та внутрішньо черепного тиску, аваскулярного некрозу кісток, патологічних переломів, психозів, депресій, тромбозу судин і збільшення маси тіла.

Протипоказання.Кеналог протипоказаний хворим з гіперчутливістю до триамцинолону або до інших компонентів препарату, при активній виразці шлунка, анастомозах у кишечнику, дивертикулі ті, глаукомі, діабеті, остеопорозі, схильності до психозів, лімфаденіті після щеплення БЦЖ, за два місяці після щеплення живим вірусом, при тяжкій міастенії, туберкульозі, вірусній інфекції, системному мікозі, інфекції, нечутливій до антибіотиків, амебіазі та синдромі Кушинга.

Необхідно уникати застосування Кеналогу при тяжких пораненнях та операціях. Його не можна призначати хворим на тромбоз судин або з ускладненням тромб емболії.

Передозування. Надмірні дози (після кількох тижнів прийому) можуть спричинити, в основному, синдром Кушинга, пригнічення кори надниркових залоз, слабкість м’язів, остеопороз та ерозивнугастродуоденопатію. Лікування повинно бути симптоматичним. Слід уникати різкого припинення лікування. Разовий прийом великої кількості таблеток не спричиняє клінічно значущої інтоксикації. Гемодіаліз звичайно не прискорює виведення триамцинолонуз організму.

Особливості застосування.

Попередження та застереження.

Тривале використання триамцинолону уповільнює секрецію гормонів надниркових залоз, тому лікування треба припиняти поступово. Пригнічення надниркових залоз може тривати кілька місяців після припинення лікування.

Пацієнтиз туберкульозом в анамнезі повинні перебувати під ретельним наглядом, тому що єризик ре активації процесу; це стосується також і хворих на виразку шлунка.

Притяжких інфекціях триамцинолон можна використовувати лише у комбінації злікуванням антибіотиками.

Існує також підвищений ризик вірусної інфекції при першому контакті з вірусами вітряної віспи або герпесу.

Треба обережно призначати препарат хворим з тяжкими захворюваннями м’язів (атрофіям’язів).

Триамцинолонвикористовують при лікуванні дітей лише за суворої потреби, тому що він може пригнічувати ріст і розвиток.

Кортикостероїди слід обережно призначати хворим на епілепсію, артеріальну гіпертензію, пацієнтам з тяжкою серцевою недостатністю та серйозними порушеннями функції печінки.

Кортикостероїди можуть впливати на показники алергічних тестів та підвищувати ризикгіпокаліємії.

Вагітність і годування груддю.

Безпека прийому кортикостероїдів не встановлена. Їх використання показано лише вокремих гострих випадках, якщо можлива користь для матері переважить можливий ризик для плода. Під час лікування слід припинити годування груддю. Новонароджені від матерів, що одержували кортикостероїди під час вагітності, повинні перебувати під ретельним наглядом через можливість недостатності кори надниркових залоз.

Впливна здатність керувати автомобілем та іншими механізмами.

Кеналогне впливає суттєво на психофізичну здатність керувати автомобілем або працювати з механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Триамцинолон посилює або послаблює дію антикоагулянтів, зменшує концентрацію саліцилатів і збільшує рівень глюкози у плазмі крові (необхідно відкоригувати дози інсуліну та/або антидіабетичних засобів).

Паралель незастосування триамцинолону і діуретиків може збільшити втрату калію (пацієнтичутливіші до дигіталісу). Паралельне застосування антагоністів бета-адренергічних рецепторів підвищує ризик гіпокаліємії. Естрогени можуть знижувати метаболізм кортикостероїдів.

Паралель незастосування барбітуратів, фенітоїну або рифампіцину знижує ефективністьтриамцинолону.

Триамцинолон, що застосовується разом з не стероїдними протизапальними засобами, підвищує ризик шлунково-кишкової кровотечі. Кортикостероїди зменшують ефективністьантигіпертензивних ліків. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25оС. Зберігати у недоступному для дітей місці. Термін придатності – 5 років.

Смотрите также: Цены на Кеналог в аптеках




На сайті також шукають: Баклофен, Глюкоза -дарниця інструкція, Мелбек застосування, Гепарин побічні дії, Фастум гель протипоказання