Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

БЛЕМАРЕН
Назва: БЛЕМАРЕН | Шукати БЛЕМАРЕН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Comb drug
Виробник: Еспарма ГмбХ, Німеччина
Лікарська форма: Таблетки шипучі
Форма випуску: Таблетки шипучі № 80, № 100
Діючі речовини: 1 таблетка містить: лимонної кислоти безводної - 1197.0 мг, тринатрію цитрату безводного - 835.5 мг, калію бікарбонату - 967.5 мг
Допоміжні речовини: Лактози моногідрат, манітол, ароматизатор лимонний, натрію сахарин, кислота адипінова, макрогол 6000
Фармакотерапевтична група: Засоби, які гальмують утворення сечових конкрементів і полегшують їх виділення з сечею
Показання: Літоліз сечокислих конкрементів у сечовидільних шляхах і профілактика їх первинного та повторного утворення; літоліз змішаних уратно-оксалатних конкрементів, лікування гіперурикемії.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0762/02/01
Термін дії посвідчення: з 11.03.2009 по 11.03.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату БЛЕМАРЕН
АТ код: G04BC
Наказ МОЗ: 147 від 11.03.2009


Інструкція для застосування БЛЕМАРЕН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату


БЛЕМАРЕН®


Склад лікарського засобу:

діючі речовини: 1 таблетка містить кислоти лимонної безводної 1197 мг, тринатрію цитрату безводного 835,5 мг, калію гідро карбонату 967,5 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, маніт, ароматизатор лимонний, натрію сахарин, кислота адипінова, полі етиленгліколь.


Лікарська форма. Таблетки шипучі.


Білі, круглі таблетки з фаскою, із запахом лимона.


Назва і місцезнаходження виробника.

Еспарма ГмбХ, Німеччина (esparma GmbH, Germany).

Langе Goehren 3

D-39171 Osterweddingen,

Germany.


Фармакотерапевтична група.

Засоби, що застосовуються для розчинення сечових конкрементів. Код АТС G04B C.


Шляхом встановлення оптимального значення рН сечі препарат створює сприятливі умови для припинення росту та розчинення сечокислих і змішаних конкрементів. Знижує секрецію активного кальцію нирковими канальцями за допомогою стимулювання екскреції ендогенного цитрату, тим самим усуваючи умови для утворення конкрементів, що містять кальцій і становлять більшу частину всіх конкрементів при сечокам’яній хворобі.

В процесі метаболізму діючої речовини препарату (цитрату) відбувається олужнення (нейтралізація) сечі. При цьому залишок цитрату шляхом окиснення метаболізуєтся до утворення вуглецю або бікарбонату. Надлишок лугів, що з’явився в результаті гідролізу цитратів, виводиться нирками і спричиняє підвищення рівня рН сечі.

За допомогою перорального прийому лужних цитратів (цитратного комплексу Блемарен®) можна досягнути дозозалежної нейтралізації або олужнення сечі. Внаслідок цього підвищується ступінь дисоціації, а разом з тим – розчинення сечової кислоти або цистину. Літоліз сечокислих каменів підтверджується рентген-дослідженням.

Концентрація гідро карбонату в сироватці є регулюючим фактором секреції цитрату клітинами ниркових канальців. При надлишку лугів та при підвищенні внутрішньоклітинного рівня рН у клітинах ниркових канальців відбувається уповільнення нирково-канальцевого метаболізму цитратів, зниження зворотної резорбції і підвищення виділення цитрату. Змінення ниркового транспорту кальцію в результаті олужнення призводить до істотного уповільнення виділення кальцію із сечею.

Олужнення сечі, посилення виділення цитрату і зниження виділення кальцію спричиняють зменшення кількості активного кальцію (оксалату кальцію) у сечі, оскільки цитрат у слабкому лужному середовищі утворює хімічну сполуку з кальцієм. Крім цього, цитрат-іон слід розглядати як найсильніший фізіологічний інгібітор кристалізації оксалату кальцію (а також фосфату кальцію) та агрегації цих кристалів.

Якщо приймати калій-натрій-гідро цитрат як ад’ювант у складі цитостатичної терапії, рівень рН сечі повинен становити, як мінімум, 7,0, щоб достатньою мірою обмежити уро- або нефротоксичні реакції антинеопластичних засобів.

При пізній порфірії шкіри існує дефіцит уропорфіриногендекарбоксил ази, яка переводить уропорфіриноген у копропорфіриноген. При метаболічній алкалізації необхідно запобігати зворотній дифузії копропорфірину в ниркових канальцях, щоб підвищити кліренс копропорфірину. Внаслідок підвищення екскреції копропорфірину необхідно посилювати синтез копропорфіриногену з уропорфіриногену, а разом з цим – зниження рівня уропорфірину.

Біодоступність таблеток Блемарену® - 100 %.

Можна вважати, що іони цитрату метаболізуються майже повністю. Лише 1,5 - 2 % прийнятого цитрату виявляються у сечі в незміненому вигляді. 4 таблетки додають в організм 38 ммоль цитрату, що відповідає 2 % цитрату, який щоденно метаболізується в організмі.

Після одноденного прийому препарату Блемарен®, таблетки шипучі, введена кількість натрію і калію виводиться з організму нирками протягом 24 - 48 годин. При тривалому застосуванні препарату добове виведення калію та натрію відповідає добовому споживанню. У крові або в сироватці не спостерігаються істотні зміни газів крові чи електролітів. Це означає, що завдяки нирковому регулюванню олужнення кислотно-лужний баланс в організмі зберігається, а накопичення натрію і калію при достатній функції нирок не відбувається.


Показання для застосування.

Літоліз сечокислих конкрементів у сечовивідних шляхах і профілактика їх первинного та повторного утворення; літоліз змішаних уратно-оксалатних конкрементів; метафілактика кальцій-оксалатних конкрементів (запобігання повторному утворенню нових каменів і росту залишкових фрагментів); олужнення сечі при проведенні цитостатичної терапії під час застосування урикозуричних препаратів, при лікуванні пацієнтів із цисти новими конкрементами, а також при нирковому канальцевому ацидозі з фосфатним літіазом; як допоміжний засіб при лікуванні гіперурикемії, застосуванні інгібіторів ксантиноксидази (наприклад, при подагрі); як ад'ювант у складі комбінованої симптоматичної терапії пізньої порфірії шкіри.


Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату. Обмежена екскреторна функція нирок, гостра та хронічна ниркова недостатність у стадії декомпенсації; гострі порушення кислотно-лужної рівноваги (метаболічний алкалоз); інфекції сечових шляхів, спричинені бактеріями, які розщеплюють сечовину (небезпека утворення струвітних каменів); сувора безсольова дієта (наприклад, при тяжких формах артеріальної гіпертензії); періодичний гіперкалієвий параліч.


Належні заходи безпеки при застосуванні.

При розчиненні сечокислих каменів не слід допускати багатоденного надмірного олужнення сечі (рН вище 7,8) з огляду на можливу появу осаду фосфатних солей на   поверхні сечокислого конкременту, що може перешкоджати його подальшому розчиненню. Окрім того, довготривалий і виражений лужний стан метаболізму небажаний.

Препарат можна застосовувати при компенсованій нирковій недостатності, що не супроводжується затримкою калію в організмі. Перед застосуванням необхідно визначити рівень електролітів у сироватці та перевірити функцію нирок. При підозрі на нирково-канальцевий ацидоз необхідно додатково контролю вати показники кислотно-лужного балансу.

Пацієнтам із серцевою недостатністю слід враховувати вплив калію на збудливість міокарда: одна мірна ложка препарату Блемарен®, гранули, містить 380 мг іонів калію або 9,7 ммоль калію, що може впливати на ефект серцевих глікозидів (підвищення позаклітинної концентрації калію знижує дієвість глікозидів, а її зниження посилює аритмогенну дію).

Пацієнтам з порушенням обміну сечової кислоти прийом препарату рекомендується поєднувати з алопуринолом.

Особам, які дотримуються дієти, що обмежує прийом натрію, необхідно враховувати підвищений вміст натрію в даному лікарському засобі (1 таблетка містить 220 мг іонів натрію або 9,7 ммоль натрію).

Під час терапії препаратом рекомендується дотримуватися низько білкової дієти, тобто обмежувати вживання харчових продуктів, багатих на вміст пуринів (наприклад, м’ясо, ковбасні вироби, нутрощі тварин, сардини).

Щодня необхідно випивати 2 - 3 л рідини у вигляді чаю, фруктового соку або лужної мінеральної води.

Препарат не містить вуглеводів і його можна застосовувати для лікування хворих на цукровий діабет. Містить лактозу, що треба мати на увазі хворим з вродженою непереносимістю лактози, галактози.


Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

При застосуванні препарату згідно з інструкцією негативного впливу у період вагітності і годування груддю не спостерігалось.


Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботі з іншими механізмами.

Не впливає.


Діти.

Ефективність і безпека застосування препарату дітям вивчені недостатньо, тому не рекомендується призначати Блемарен® пацієнтам цієї вікової категорії.


Спосіб застосування та дози.

Середня добова доза визначається індивідуально, вона може коливатися від 6 г до 18 г препарату (2 - 6 таблеток на добу). Таблетки шипучі приймають розчиненими у рідині (воді або фруктовому соку). Добову дозу розподіляють на 3 рівномірні частини, які приймають протягом дня (наприклад, о 8.00, 14.00, 21.00).

Контроль за ефективністю препарату здійснюють шляхом визначення рН свіжої сечі 3 рази на добу, перед черговим прийомом препарату. Для цього використовують стандартні індикаторні смужки, вкладені у кожну упаковку. Індикаторну зону тестової смужки потрібно ненадовго занурити в сечу, після цього вийняти з рідини і через 2 хв порівняти отриманий колір тестової смужки зі шкалою кольорів, що нанесена на комплекті індикаторних смужок, а визначені значення рН записати в контрольний календар. Доза препарату вважається правильно встановленою, якщо значення рН, визначені 3 рази на добу, перебувають в рекомендованих для кожної патології межах. Зміна кольору невикористаних індикаторних смужок не впливає на результати визначення рН.

Для розчинення сечокислих (уратних) конкрементів рівень рН сечі повинен бути в межах 6,2 - 6,8. Якщо добовий профіль значень рН нижчий рівня 6,2, дозу слід збільшити, а якщо він вищий рівня 6,8 – знизити.

Для розчинення уратно-оксалатних змішаних каменів і метафілактики утворення кальцій-оксалатних каменів рН сечі необхідно підтримувати певний час на рівні від 6,8 до 7,4.

Препарат Блемарен® перед проведенням дистанційної нефролітотрипсії при змішаних (рентген-неоднорідних) каменях застосовується для посилення її ефективності, зменшення структурної щільності каменя і зниження кількості повторних сеансів. Тривалість цитратної терапії з метою підготовки до дистанційної літотрипсії повинна становити не менше 3 тижнів.

Для олужнення сечі у пацієнтів із цисти новими каменями рН сечі повинен бути в діапазоні від 7,5 до 8,5. Це вимагає більшої дози препарату.

При проведенні цитостатичної терапії рН сечі повинен бути не нижче 7,0, а при лікуванні пізньої порфірії шкіри – 7,2 - 7,5.

Урикозурична терапія, як і лікування уратних каменів, повинна виконуватись при рН сечі на рівні від 6,2 до 6,8.

Значення рН, які можливо визначити за допомогою стандартних індикаторних смужок, перебувають у діапазоні 5,4 - 7,4. За необхідності контролю рН сечі у хворих з цисти новими конкрементами або при пізній порфірії шкіри застосовують спеціальні індикаторні смужки для визначення рН у діапазоні 7,2 - 9,7.

Для розчинення конкрементів (залежно від їх розміру та складу) тривалість курсу лікування становить від 4 тижнів до 6 місяців. Для профілактики рецидивів нефролітіазу препарат призначають курсами, тривалість і частоту яких встановлюють індивідуально для кожного хворого.


Передозування.

При нормальній функції нирок небажаний вплив препарату на зміну фізіологічних параметрів обміну речовин не спостерігається ні при звичайній рекомендованій дозі, ні при вищій, оскільки виведення надлишкових лугів нирками є природним механізмом регулювання кислотно-лужного балансу в організмі.

Можливе передозування можна коригувати шляхом зменшення дози препарату. За необхідності можна вдатись до заходів лікування метаболічного алкалозу.


Побічні ефекти.

У деяких випадках прийом таблеток може спричиняти шлунково-кишкові розлади у схильних до цього пацієнтів. Повідомлялось про появу відрижки, печії, болю у животі, метеоризму, діареї.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Одночасний прийом речовин, які містять цитрат і алюміній, може спричинити підвищення резорбції алюмінію, тому рекомендується дотримуватись двогодинної паузи між прийомами таких препаратів.

Препарат посилює терапевтичну дію алопуринолу.

Деякі засоби, призначені для зниження артеріального тиску (антагоністи альдостерону, сечогінні засоби з низьким вмістом калію, інгібітори АКФ), а також знеболювальні та протизапальні лікарські препарати (не стероїдні протизапальні засоби і периферичні аналгетики) можуть знижувати екскрецію калію, що слід враховувати при одночасному призначенні їх і Блемарену®.

При довго тривалому застосуванні Блемарену® можливе накопичення в організмі хінідину у випадку його одночасного прийому, а також зниження ефективності нітрофурантоїну (лужна реакція середовища), саліцилатів та препаратів літію (прискорене виведення).


Термін придатності.

2 роки.


Умови зберігання.

Зберігати в щільно закритому контейнері, у сухому місці при температурі не вище 30 °С.

Зберігати в недоступному для дітей місці.


Упаковка.

По 20 шипучих таблеток у поліпропіленовому контейнері.

По 4 (№ 80) або 5 (№ 100) контейнерів у картонній коробці разом з індикаторним папером і контрольним календарем.


Категорія відпуску. Источник

Без рецепта.



Смотрите также: Цены на Блемарен в аптеках




На сайті також шукають: Нуклео ц.м.ф. форте, Гевкамен інструкція, Декса застосування, Вітамін е побічні дії, Етсет протипоказання