Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ПРЕДНІЗОЛОН
Назва: ПРЕДНІЗОЛОН | Шукати ПРЕДНІЗОЛОН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Prednisolone
Виробник: ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій, 30 мг/мл по 1 мл в ампулах № 5 (фасування із in bulk фірми-виробника Неон Антибіотикс ПВТ ЛТД, Індія)
Діючі речовини: 1 мл розчину містить преднізолону - 30.0 мг
Допоміжні речовини: Динатрію ЕДТА, динатрію гідрогенфосфат безводний, натрію дигідрогенфосфатдигідрат, пропіленгліколь, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Гормони кори надниркових залоз та їх синтетичні аналоги
Показання: Ревматизм, ревматоїдний артрит, дерматоміозит, склеродермія, хвороба Бехтерєва; бронхіальна астма, астматичний статус, гострі і хронічні алергічні захворювання; хвороба Аддісона, гостра недостатність кори надниркових залоз; гепатит, печінкова кома тощо.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2948/01/01
Термін дії посвідчення: з 07.04.2005 по 07.04.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ПРЕДНІЗОЛОН
АТ код: H02AB06
Наказ МОЗ: 156 від 07.04.2005


Інструкція для застосування ПРЕДНІЗОЛОН

І Н С Т   Р У К Ц І Я

для медичного застосування   препарату


ПРЕДНІЗОЛОН

(PREDNISOLON)


Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви:  prednisolone;

Прегна-1,4-дієн-3,20-діон, 11,17,21-тригідрокси-,(11в);

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний розчин;

склад:   1 мл   містить 30 мг преднізолону фосфату;

допоміжні речовини: динатрію Е. Д. Т. А., динатрію гідроген фосфат безводний, натрію дигідроген фосфатдигідрат, пропіленгліколь, вода для ін'єкцій.


Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.


Фармакотерапевтична група.   Кортикостероїди для системного застосування.

Код АТС Н 02АВ 06.


Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Преднізолон - синтетичний   глюкокортикоїдний препарат. Є високоактивним похідним гідрокортизону, який отримується внаслідок реакції дегідратації. Має протизапальну, антиалергічну, протишокову   та імуносупресивну дію. Його протизапальна і антиалергічна активність у 3-4 рази перевершує активність кортизону або гідрокортизону.

Основний вплив на обмін речовин пов'язаний з підсиленням катаболізму білків, підвищенням глюконеогенезу в печінці та зниженням утилізації глюкози периферичними тканинами. Також   впливає   на водно-електролітний баланс: сприяє затримці натрію і води в організмі. Преднізолон гальмує секрецію АКТГ гіпофізом, пригнічуючи тим самим синтез глюкокортикоїдів і андрогенів надниркових залоз.

Фармакокінетика. До 90% препарату зв'язується з білками плазми. Преднізолон метаболізується у печінці, частково у нирках і інших тканинах шляхом кон'югації з глюкуроновою і сірчаною кислотами. Метаболіти неактивні. Виводиться з жовчю і з сечею шляхом клуб очкової фільтрації і на 80-90% ре абсорбується канальцями. 20% дози виводиться нирками у незміненому вигляді. Період напів виведення з плазми після внутрішньо венного введення - 2-3,5 години.  


Показання для застосування.

- Ревматичні захворювання: гостра ревматична пропасниця, ревматичний міокардит і перикардит, гостра ексудативна   фаза хронічного артриту, тендовагініт.

- Системні захворювання сполучної тканини: системний червоний вовчак (SLE), дерматоміозит, склеродермія,   вузликовий пері артеріїт.

- Алергічні захворювання: бронхіальна астма, сінна   пропасниця, набряк Квінке, уртикарія, лікарська алергія, транс фузійна реакція, анафілактичний шок.

- Туберкульозний менінгіт із субарахноїдальним блоком (у поєднанні з протитуберкульозними   препаратами).

- Захворювання серця: міокардит, ексудативний перикардит, постінфарктний синдром з перикардитом, зниження порогового збудження у хворих   із штучними водіями ритму.

- Гематологічні порушення: гемолітична анемія, гранулоцит опенія, тромбоцит опенічна пурпура, дисфункція кісткового мозку, лейкоз.

- Захворювання печінки: хронічні гепатити.

- Шлунково-кишкові захворювання: виразковий коліт, гранулематозний ентерит (хвороба Крона): у разі виникнення ознак посилення запалення лікування повинно бути максимально коротким і повинно проводитись у поєднанні із салазопурином; глютенова хвороба.

- Захворювання нирок і сечового тракту: нефротичний синдром, ліпоїдний нефроз у дітей, ретроперитонеальний фіброз,   стриктура уретри.

- Шкірні хвороби:   звичайна екзема, мультиформна ексудативна еритема,   пухирчатка звичайна.

- Захворювання нервової системи: токсична нейропатія; поліневрит і радикуліт (алергічної етіології), синдром стиснення периферичних нервів; розсіяний склероз.


Замісна терапія.

Хвороба Аддісона, синдром Уотерхауза-Фридериксена і хронічна недостатність надниркових залоз, після адреналектомії, адреногенітальний синдром і недостатність передньої частки гіпофіза.


Спосіб застосування   та дози. Преднізолон для ін'єкцій 30 мг/мл призначений для внутрішньом'язового, внутрішньо венного і внутрішньо суглобового введення.  

Дорослі. На початку курсу лікування   залежно від віку, конституції хворого і перебігу захворювання добова доза становить 20-60 мг внутрішньо венно або внутрішньом'язово.

У тяжких випадках допускається збільшення зазначеної дози, що вирішує лікар індивідуально у кожному конкретному випадку. Підтримуюча доза – 5-15 мг на добу. Максимальна доза – 200 мг на добу.

Діти. Доза 3 мг/кг маси тіла на добу. Підтримуюча доза – 0,3-0,6 мг/кг маси тіла на добу. Середня доза для дітей 6-12 років становить 25 мг на добу внутрішньо венно або внутрішньом'язово, а дітям старше 12 років потрібно призначати 25-50 мг на добу внутрішньо венно або внутрішньом'язово.

Лікування глюкокортикоїдами не треба різко припиняти. Дозу знижують поступово. Коли немає потреби парентерально вводити Преднізолон, рекомендується продовжити і закінчити лікування призначенням Преднізолону таблеток. Дозу при цьому необхідно знижувати поступово.

Внутрішньо суглобове введення. У великі суглоби вводять 25-50 мг, у суглоби середнього розміру - 10-25 мг, у дрібні - 5-10 мг.


Побічна дія

– Загострення, а також утворення   виразок шлунково-кишкового тракту,

– підвищення ризику розвитку інфекції, розвиток і загострення мікозів, вірусної або інших інфекцій,

– сповільнення процесу загоєння ран,

– виразки шлунково-кишкового тракту,

– набряки, гіпокаліємія,

– психічні порушення (такі як депресія),

– остеопороз,

– міопатія,

– синдром Кушинга,

– стероїдний діабет,

– артеріальна гіпертензія,

– підвищення ризику тромбоемболій,

– катаракта,

– глаукома.

– гірсутизм.


Протипоказання.

•    Підвищена чутливість до компонентів препарату.

  • Виразкова хвороба шлунка і дванадцяти палої кишки.

  • Виражений остеопороз.

  • Тяжка міопатія (за винятком міастеній).

  • Гостра вірусна інфекція (вітряна віспа), вірусні ураження очей та шкіри.

  • Лімфаденіт після вакцинації БЦЖ.

  • Системний мікоз.

  • Глаукома.

  • Внутришньосуглобові ін'єкції: інфекції в ділянці введення.

  • Декомпенсований цукровий діабет.

  • Активна форма туберкульозу.

  • Тяжкі форми гіпертензії.

  • Тяжкі психічні захворювання.

Періоди вагітності та лактації

Під час вагітності можна застосовувати тільки за   життєвими показаннями.

Під час лікування Преднізолоном грудне вигодовування потрібно припинити.


Передозування. У разі передозування відбувається посилення симптоматики побічних явищ. Специфічного антидоту немає. Преднізолон слід відмінити і призначити симптоматичну терапію.


Особливості застосування. Під час лікування (особливо тривалого) необхідні спостереження окуліста, контроль артеріального тиску і водно-електролітного балансу, а також картини периферичної крові і рівня глікемії. З метою зменшення побічних явищ можна призначити анаболічні стероїди, антибіотики, антациди, а також збільшити надходження калію в організм (дієта, препарати калію).   У разі проведення лікування глюкокортикоїдами протягом тривалого часу рекомендується регулярно проводити контроль рівня глікемії, показників згортання крові, рентгенологічний   контроль хребта і офтальмологічний   контроль. Перед початком лікування глюкокортикоїдами потрібно провести ретельне обстеження шлунково-кишкового тракту для виключення виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки.

При цукровому діабеті, туберкульозі, гострих і хронічних бактерійних і амебних інфекціях, гіпертонії, тромбоемболіях, серцевій і нирковій недостатності лікування глюкокортикоїдами потрібно призначати з особливою обережністю, якщо одночасно проводиться лікування основного захворювання (протидіабетичні препарати, протитуберкульозні, хіміотерапевтичні препарати і антибіотики, антикоагулянти і т. д.).

У разі психозу в анамнезі терапія Преднізолоном проводиться тільки за життєвими показаннями.

Призначати дітям   з великою обережністю.

У поодиноких випадках після закінчення лікування Преднізолоном спостерігається   недостатність надниркових залоз. У такому разі потрібно негайно відновити прийом Преднізолону і зменшення дози проводити дуже повільно і з обережністю (наприклад, добову дозу потрібно зменшувати на 2-3 мг протягом 7-10 днів).

Через небезпеку виникнення гіперкортицизму новий курс лікування кортизоном після проведеного раніше тривалого лікування Преднізолоном протягом декількох місяців завжди потрібно починати з низьких початкових доз (за винятком гострих станів, небезпечних для життя).


Взаємодія з іншими лікарськими засобами.  Спостерігається взаємодія при використанні Преднізолону в поєднанні з   такими ліками:

• серцеві глікозиди: дія глікозидів посилюється;

• салуретики: збільшується виведення калію;

• антидіабетичні препарати для прийому   внутрішньо: ослаблення гіпоглікемічної дії;

• похідні кумарину: зниження протизгортальних   властивостей;

• рифампіцин: зниження активності кортикоїдів;

• саліцилати: збільшується небезпека шлунково-кишкової кровотечі.


Якщо глюкокортикоїди застосовуються протягом 8 тижнів до або протягом 2 тижнів після проведення вакцинації, ефект імунізації буде знижений або повністю нейтралізований.


Умови   та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 25º С. Термін придатності - 2 роки.


Умови відпуску. За   рецептом.


Упаковка. Розчин для ін'єкцій в ампулах по 1 мл. По 5 ампул у картонній коробці.


Виробник. ТОВ “Фармацевтична компанія “Здоров’я”. Источник


Адреса. 61013, Україна, м. Харків, вул. Шевченка, 22.


Смотрите также: Цены на Преднизолон в аптеках




На сайті також шукають: Пірантел, Аспекард інструкція, Ланза застосування, Вальтрекс побічні дії, Мексиприм протипоказання