Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ПІКОЛАКС
Назва: ПІКОЛАКС | Шукати ПІКОЛАКС в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Sodium picosulfate
Виробник: ВАТ "Фармак", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Краплі для внутрішнього застосування
Форма випуску: Краплі для перорального застосування 0,75% по 10 мл, 15 мл, 30 мл у флаконах поліетиленових з контролем розкриття
Діючі речовини: 1 мл розчину (20 крапель) містить пікосульфату натрію - 7.5 мг
Допоміжні речовини: Сорбітол, натрію метилгідроксибензоат, 1 М розчин хлористоводневої кислоти, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Засоби, які стимулюють рецептори слизової оболонки кишечнику
Показання: Атонія кишечнику, запор, обумовлений зміною характеру та режиму харчування, тривалою іммобілізацією, лихоманкою, тяжким загальним станом, захворюваннями серцево-судинної системи та порушеннями обміну речовин.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/1522/01/01
Термін дії посвідчення: з 07.07.2004 до 07.07.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ПІКОЛАКС
АТ код: A06AB08
Наказ МОЗ: 342 від 07.07.2004


Інструкція для застосування ПІКОЛАКС

ІНСТРУКЦІЯ

  для медичного застосування препарату

Піколакс

Picolaх

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: sodium picosulfate;(4,4-(2-піридилметилен)-дифенол-біс (гідроген сульфат-ефір) динатрієва сіль;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або жовтуватого кольору рідина;

склад: 1 мл містить пікосульфату натрію 7,5 мг (20крапель);

допоміжні речовини: сорбітол, натрію метилгідроксибензоат, 1 М розчин хлористоводневої кислоти, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Краплі для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Проносний засіб. Код ATC A06A В 08.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Контактний проносний засібз триарилметановою групою, активується в товстій кишці під дією бактеріальнихсульфатаз; речовина, що вивільняється при цьому, стимулює чутливі нервові закінчення слизової оболонки кишечнику, посилює його моторику. Застосування препарату не супроводжується тенезмами та спазмами кишечнику. У немовлят ефективність препарату може бути недостатньою внаслідок незначної кількості бактеріальної флори, що продукує сульфат ази.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо досягає товстого кішечнику без суттєвої абсорбції, де під дією бактеріальної флори розщеплюється з утворенням активної форми (вільний дифенол). Проносний ефект розвивається через 6-12 годин після прийому, вираженість проносного ефекту некорелює з рівнем активного дифенолу в плазмі крові.

Показання. Атонія кишечнику, запор (за виключенням спастичного), обумовлений зміною характеру та режиму харчування, тривалою іммобілізацією, лихоманкою, тяжким загальним станом, захворюваннями серцево-судиннної системи та порушенням обміну речовин. Піколакс застосовують удо- та після операційний період, в акушерській та гінекологічній практиці, для полегшення дефекації при геморої, тріщинах заднього проходу, неоперабельних грижах, інфаркті міокарда, тяжкій артеріальній гіпертензії, для очищення кишечнику перед інструментальним дослідженням.

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям старше 10 років 13-27крапель (5-10 мг); дітям 4-10 років 7-13 крапель (2,5-5 мг), дітям до 4 років рекомендується дозування з розрахунку 250 мкг/кг ваги тіла. Дітям препарат можна додавати в їжу. Піколакс слід приймати на ніч для того, щоб стул був наступного ранку.

Побічні ефекти. Дискомфорт у ділянці живота (помірні метеоризм, посилення моторики кишечнику) та діарея, які минають при зменшенні дози препарату. При тривалому застосуванні можливий розвиток дегідратації та порушень електролітного балансу.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, кишкова непрохідність, болі в животі не встановленого походження, гостра хірургічна патологія органів черевної порожнини (гострий апендицит, неспецифічний виразковий коліт та ін.), виражена дегідратація.

Передозування. Високі дози Піколаксу можуть спричинити діарею, спазми (коліки) в животі та клінічно значущі порушення водно-електролітного балансу (гіпокаліємія, втрата інших електролітів та рідини), ішемію слизової оболонки товстого кишечнику. Тривале передозування призводить до розвитку хронічної діареї та болей в животі, гіпокаліємії, вторинногогіперальдостеронізму, можливе ураження нирок і розвиток нефролітіазу, метаболічний алкалоз, гіпокаліємія та м’язова слабкість.

Заходи при передозуванні. Про микають шлунок, призначають ентеросорбенти (активоване вугілля), симптоматичне лікування (проведення корекції водно-електролітного балансу, застосування спазмолітиків).

Особливі вказівки. Як і інші проносні засоби, Піколакс не слід приймати щодня тривалий час. При щоденній необхідності приймання проносних засобів слідз’ясувати причину закрепів. Тривале застосування проносних засобів може призвести до електролітного дисбалансу та гіпокаліємії, а також стати причиною“звикання” та запорів внаслідок ефекту “рикошету". Як і інші лікарські засоби, в період вагітності застосовувати тільки за суворими показаннями, не рекомендується призначати препарат у період годування груддю. Дітям не слід призначати Піколакс без медичних показань.

Взаємодія з лікарськими препаратами. Електролітний дисбаланс може призвести до зниження толерантності до серцевих глікозидів. Діуретики чиглюкокортикостероїди можуть посилювати вираженісь гіпокаліємії, спричиненої застосуванням Піколаксу у високих дозах. Одночасне лікування антибіотиками може знизити проносний ефект препарату.

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному відсвітла місці при температурі від 15 до 25 0С. Источник

Термін придатності. 2 роки.

Смотрите также: Цены на Пиколакс в аптеках




На сайті також шукають: Кремген, Банеоцин інструкція, Тридуктан застосування, Мегіон побічні дії, Тіопентал протипоказання