Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

НІТРОГЛІЦЕРИН
Назва: НІТРОГЛІЦЕРИН | Шукати НІТРОГЛІЦЕРИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Glyceryl trinitrate
Виробник: ЗАТ "Трудовий колектив Київського підприємства по виробництву бактерійних препаратів "Біофарма", м. Київ/Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна/Україна
Форма випуску: Концентрат для приготування розчину для інфузій по 2 мл (10 мг/мл) в ампулах № 10
Діючі речовини: 1 мл розчину містить: нітрогліцерину розведеного 10 мг
Допоміжні речовини: Спирт етиловий ректифікований
Фармакотерапевтична група: Периферичні вазодилататори
Показання: Усування нападів стенокардії; комплексне лікування інфаркту міокарда та гострої лівошлуночкової недостатності; попередження нападів стенокардії.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/4253/01/01
Термін дії посвідчення: з 09.03.2006 по 09.03.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату НІТРОГЛІЦЕРИН
АТ код: C01DA02
Наказ МОЗ: 109 від 09.03.2006


Інструкція для застосування НІТРОГЛІЦЕРИН




ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

НІТРОГЛІЦЕРИН

(NITROGLYCERINUM)



Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: гліцерил тринітрат; (1,2,3-пропантріол тринітрат);

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна прозора рідина;

склад: 1 мл розчину містить нітрогліцерину розведеного – 10 мг;

допоміжні речовини: спирт етиловий.


Форма випуску. Концентрат для інфузій.


Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на серцево-судинну систему. Вазодилататори, що застосовуються в кардіології. Органічні нітрати. АТС С 01D A02.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.   Нітрогліцерин – антиангінальний препарат групи органічних нітратів, переважно венозний дилататор. Знижує не тільки перед-, але й пост навантаження, оптимізує роботу серця і знижує потребу міокарда в кисні. Крім цього, при порушенні коронарного кровотоку нітрогліцерин викликає його перерозподіл на користь субендокардіальних відділів. Поліпшує перфузію постстенотичних ділянок міокарда за рахунок поліпшення колатерального кровотоку. Зменшує ексцентричні стенози за рахунок протидії вазопресорним факторам.   Усуває коронароспазм. У пацієнтів із застійною серцевою недостатністю органічні нітрати поліпшують гемодинаміку у спокої і при навантаженні. За рахунок зниження потреби міокарда в кисні і збільшення її коронарної перфузії обмежує зону некрозу при інфаркті міокарда. Вплив на інші системи органів включає розслаблення гладких м”язів бронхів, травного тракту, сечових та жовчовивідних шляхів.

Як і інші органічні нітрати, нітрогліцерин діє як донор оксиду азоту (NO), призводячи до розслаблення гладких м”язів судин шляхом підвищення внутрішньоклітинної концентрації цГМФ.

Фармакокінетика. Відрізняється значними індивідуальними коливаннями, зумовленими великим об”ємом розподілу, значним розходженням концентрацій у стінках артерій і вен, гідролізом у крові та ін. Ефект розвивається через 1-2 хвилини після початку інфузій, зберігається 3-5 хвилин. Об”єм розподілу - 3,3 ± 1/2 л/кг при концентрації в сироватці 50-500 мкг/л. 60 % нітрогліцерину зв'язується з білками плазми крові. Кліренс при тривалій інфузії становить 230 ± 9 мл/хв на 1 кг маси тіла. Метаболізується переважно в печінці за участю глутатіонзалежної редуктази. Крім цього, у крові відбувається спонтанний гідроліз нітрогліцерину. Метаболіти переважно водорозчинні, кон'югуються з глюкуроновою кислотою і екскретуються з сечею та жовчю. В ентерогепатичну рециркуляцію не включається.

Показання для застосування. Гострий інфаркт міокарда, гостра лівошлуночкова недостатність, у тому числі при інфаркті міокарда і гіпертонічному кризі, нестабільна стенокардія, контрольована гіпотензія під час хірургічних втручань.


Спосіб застосування та дози. При призначенні препарату слід враховувати переносимість хворими нітрогліцерину і відповідно підбирати дозу, контролюючи самопочуття хворого, пульс та артеріальний тиск, особливо при максимальній разовій або добовій дозі.

Залежно від клінічної картини, показників гемодинаміки (систолічний АТ не нижче 100 мм рт. ст.), ЕКГ і діурезу лікування може бути продовжено до 3 днів і більше. Швидкість інфузії підбирають індивідуально для кожного хворого. Лікування слід розпочинати з невеликої швидкості інфузії, поступово підвищуючи   її до необхідної. Рекомендована швидкість введення - від 0,75 до 8 мг/год, рідко - до 10 мг/год.

При нестабільній стенокардії, інфаркті міокарда, гострій лівошлуночкові й недостатності (набряк легень) лікування проводять у відділі інтенсивної терапії, призначаючи зі швидкістю від 2 до 8 мг/год (до 33 мкг/хв) під контролем показників гемодинаміки: систолічного і діастолічного АТ, ЧСС, тиску у легеневій артерії, тиску наповнення лівого шлуночка, МОК і ЕКГ.

При гіпертонічному кризі з декомпенсацією серцевої діяльності   інфузію проводять зі швидкістю 2-8 мг/год при безперервному контролі АТ і ЧСС.

При контрольованій гіпотензії залежно від типу наркозу і потрібного рівня зниження АТ доза становить від 2 до 10 мкг/кг за хвилину під контролем ЕКГ і інвазивному контролі рівня АТ.

У пацієнтів з тяжкою печінковою або нирковою недостатністю може виникнути необхідність у корекції дози.

Для одержання концентрації 0,1 мг/мл (0,01%) 2 мл (1 ампулу) Нітрогліцерину, концентрату для інфузій 10 мг/мл розводять до одержання 200 мл готового розчину; для одержання концентрації 0,2 мг/мл (0,01%) 4 мл (2 ампули) Нітрогліцерину, концентрату для інфузій 10 мг/мл розводять до одержання 200 мл готового розчину.

Дані для розрахунку швидкості інфузії наведені в таблиці:


Необхідна доза препарату, мг/год Концентрація розчину/швидкість вливання
0,1 мг/мл (0,01%) 0,2 мг/мл (0,01%)
мл/год крапель за 1 хв мл/год крапель за 1 хв
1 10 3-4 5 1-2
2 20 7 10 3
3 30 10 15 5
4 40 13 20 7
5 50 17 25 8
6 60 20 30 10
7 70 23 35 12
8 80 27 40 13
9 90 30 45 15
10 100 33 50 17

Побічна дія.

З боку серцево-судинної системи: ортостатична гіпотензія, припливи крові до обличчя і шиї, тахікардія, колапс, ціаноз.

З боку центральної нервової системи: головний біль, занепокоєння, запаморочення, слабкість.

З боку системи травлення: нудота, блювання.


Протипоказання.

Крововиливи у мозок, підвищений внутрішньо черепний тиск, виражена артеріальна гіпотензія (систолічний AT нижче 95 мм рт. ст.), індивідуальна непереносимість, закрито кутова форма глаукоми, гостра судинна недостатність (шок, колапс), кардіогенний шок (при неможливості корекції кінцево-діастолічного тиску лівого шлуночка за допомогою внутрішньо-аортальної контра пульсації чи застосування препаратів з позитивною інотропною дією).


Передозування.

Симптоми: артеріальна гіпотензія, блідість шкірних покривів, слабий пульс, тахікардія, запаморочення (у тому числі ортостатичні реакції), головний біль, загальна слабкість, нудота, блювання, діарея. При передозуванні органічних нітратів можливий розвиток метгемоглобінемії з ціанозом, тахіпное, відчуттям тривоги, втратою свідомості і зупинкою серця. Препарат у дуже високих дозах може викликати підвищення внутрішньо черепного тиску.

Лікування. Надмірну артеріальну гіпотензію можна усунути шляхом зниження швидкості інфузії препарату чи припинення його введення. Фармакологічні ефекти нітрогліцерину зберігаються протягом 5-10 хвилин після припинення інфузій. Якщо припинення інфузії не приносить бажаного ефекту, хворого слід покласти в горизонтальне положення з опущеним головним кінцем ліжка; у тяжких випадках показане застосування вазоконстриктор них засобів, допаміну. При метгемоглобінемії внутрішньо венно вводять 0,1-0,15 мл 1 % розчину метиленового синього на 1 кг маси тіла.


Особливості застосування.

При тривалому застосуванні нітратів до них може розвиватися толерантність. Нітрогліцерин абсорбується пластичними матеріалами, тому розчин готують у тарі зі скла. Надмірне зниження артеріального тиску (нижче 90 мм рт. ст.) при внутрішньо венному введенні нітрогліцерину потребує відміни препарату. При цьому потрібно опустити головний кінець ліжка і трохи підняти ноги хворого. Артеріальний тиск, як правило, нормалізується протягом 15-20 хв після припинення введення Нітрогліцерину, після чого можлива повторна інфузія з відповідною корекцією швидкості введення препарату. Для корекції артеріального тиску можна застосовувати мезатон. Для профілактики небажаної гіпотензії слід індивідуально і методично правильно, як вказано вище, добирати швидкість введення препарату. Зниження рівня артеріального тиску може спостерігатися не лише при доборі швидкості введення Нітрогліцерину, а й пізніше – на фоні тиску, який стабілізувався початково. Тому моніторинг артеріального тиску потрібно проводити постійно протягом інфузії Нітрогліцерину.  

Вагітність і лактація.

У період вагітності і лактації застосовують лише за суворими показаннями.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Системи для інфузій, виготовлені з полівінілхлориду чи поліуретану, абсорбують препарат, що вимагає підвищення його дози. Не вступають у взаємодію з препаратом вироби з поліетилену, поліпропілену, політетрафторетилену і скла. Нітрогліцерин послабляє дію гепарину при одночасному застосуванні. Гіпотензивну дію препарату потенціюють інші вазодилататори, гіпотензивні препарати, антагоністи кальцію, циклічні антидепресанти, інгібітори МАО та алкоголь. Нітрогліцерин підсилює метгемоглобін утворення у комбінації з іншими препаратами, що спричиняють утворення метгемоглобіну. При одночасному застосуванні Нітрогліцерину і дигідроерготаміну концентрація останнього в крові може підвищуватися, що веде до посилення його гіпотензивної дії. Неможливе одночасне застосування   Нітрогліцерину та силденафілу, який призначають при еректильній дисфункції, внаслідок посилення антигіпертензивної дії нітрогліцерину.


Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 30°С, подалі від вогню. Термін придатності – 2 роки.


Умови відпуску. За рецептом.


Упаковка. По 2 мл концентрату в ампулах, по 10 ампул у пачці.


Заявник. ТОВ НВФ " Мікрохім".


Адреса. Україна, 93009, Луганська обл., м. Рубіжне, вул. Леніна, 33 Источник


Виробник. ЗАТ  „Трудовий колектив Київського   підприємства з виробництва бактерійних   препаратів „Біофарма”.

Адреса. Україна, 03038, м. Київ, вул. М. Амосова, 9.


Смотрите также: Цены на Нитроглицерин в аптеках




На сайті також шукають: Азицин, Пектусин інструкція, Ретарпен застосування, Боларекс побічні дії, Вальтрекс протипоказання