Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

НІКОТИНОВА КИСЛОТА
Назва: НІКОТИНОВА КИСЛОТА | Шукати НІКОТИНОВА КИСЛОТА в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Nicotinic acid
Виробник: ВАТ "Вітаміни", м. Умань, Черкаська обл., Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 0,05 г № 10, № 10х5 у контурних чарункових упаковках; № 50 у банках
Діючі речовини: 1 таблетка містить кислоти нікотинової 50 мг;
Допоміжні речовини: Глюкоза, кислота стеаринова, полівінілпіролідон.
Фармакотерапевтична група: Група нікотинової кислоти (вітаміну РР)
Показання: Профілактика та лікування пелагри, а також застосовують при патологічних процесах в шлунково-кишковому тракті, а саме при гіпоацидних гастритах, при гострих та хронічних гепатитах, цирозах печінки, спазмах судин (головний мозок, нирки, кінцівки), атеросклерозі, невриті лицьового нерва, виразках, що довго не загоюються, та ранах різної локалізації та генезу.
Термін придатності: 4р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/4709/01/01
Термін дії посвідчення: з 03.07.2006 по 03.07.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату НІКОТИНОВА КИСЛОТА
АТ код: C04AC01
Наказ МОЗ: 429 від 03.07.2006


Інструкція для застосування НІКОТИНОВА КИСЛОТА

І Н С Т Р У К Ц І Я

для   медичного застосування   препарату

НІКОТИНОВА КИСЛОТА

(NICOTINICUM ACIDUM)


Загальна   характеристика:

міжнародна   назва: nicotinic acid;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглої форми з плоскою поверхнею та фаскою, білого або майже білого кольору;

склад: 1 таблетка містить кислоти нікотинової 50 мг;

допоміжні речовини: глюкоза, кислота стеаринова, полівінілпіролідон.    


Форма випуску. Таблетки.


Фармакотерапевтична   група. Нікотинова кислота та її похідні.   Код АТС С 04А С 01.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Нікотинова кислота є простетичною групою кодегідрази I та кодегідрази II – ферментів, які переносять водень та здійснюють   окислювально-відновні процеси. Кодегідраза II бере участь і в транспортуванні фосфату. Недостатність нікотинової кислоти призводить до виникнення пелагри. Кислота нікотинова покращує обмін вуглеводів, розширює судини, виявляє позитивний ефект при захворюваннях серця, печінки, легких формах діабету, ентероколітах, виразках і ранах, що погано регенеруються. Має ліпопротеїнемічну активність, при гіперхолестеринемії знижує показник холестерин/фосфоліпіди.

Фармакокінетика. Всмоктується протягом 6 - 8 год, оскільки нікотинова кислота поступово та рівномірно вивільняється з таблетки. Протягом першої години всмоктується близько 50%, до восьмої години – близько 96%. Метаболізується в печінці, нирках та м'язах. Продукти метаболізму виводяться нирками.



Показання для застосування. Профілактика та лікування пелагри, а також застосовують при патологічних процесах в     шлунково-кишковому тракті, а саме при гіпоацидних гастритах, при гострих та хронічних гепатитах, цирозах печінки, спазмах судин (головний мозок, нирки, кінцівки), атеросклерозі, невриті лицьового нерва, виразках, що довго не загоюються, та ранах різної локалізації та генезу.


Спосіб застосування та дози. Кислоту нікотинову приймают внутрішньо, після їди.

При пелагрі при назначають дорослим внутрішньо по 100 мг  2 - 3 рази на день протягом 15 - 20 днів.

Дітям від 10 до 14 років призначають по 50 мг 1 - 2 рази на день, старше 14 років по 50 мг – 2 рази на день.

При інших захворюваннях препарат призначають дорослим по 50 - 100 мг на день.

Вищі дози для дорослих: разова – 100 мг (2 таблетки), добова – 300 мг.


Побічна дія. Кислота нікотинова, особливо при прийомі натщесерце, може спричинити кропивницю, парестезії, запаморочення, відчуття припливу до голови, гіперемію шкіри, обличчя та верхньої частини тулуба. Як правило, вказані ефекти   зникають самостійно.


Протипоказання. Індивідуальна непереносимість препарату. Виразкова хвороба шлунка та дванадцяти палої кишки (в стадії загострення), виражені порушення функції печінки, подагра, в періоди вагітності та лактації, гіперурикемія, з обережністю необхідно призначати хворим з тяжкими формами атеросклерозу, артеріальній гіпертензії. Діти до 10 років.


Передозування. При тривалому застосуванні препарату у великих дозах можливий розвиток жирової інфільтрації печінки. Для попередження цього ускладнення рекомендується призначати метіонін та інші ліпот ропні засоби.


Особливості застосування. Недоцільно застосовувати для корекції дисліпідемії у хворих   на цукровий діабет. Для попередження ускладнень з боку печінки (при тривалому застосуванні у великих дозах) рекомендується включати в дієту продукти, багаті на метіонін (сир), або використовувати метіонін, ліполієву кислоту, ессенціале та інші ліпот ропні засоби. З обережністю застосовувати при гастритах з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунка та дванадцяти палої кишки. В процесі лікування нікотиновою кислотою (особливо великими дозами) потрібно ретельно слідкувати за функцією печінки.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні нікотинової кислоти з антитромботичними засобами або ацетил саліциловою кислотою можливий ризик розвитку кровоточивості. Застосування з гіпотензивними засобами призводить до посилення гіпотензії, з протидіабетичними засобами – до зменшення цукрознижуючого ефекту останніх. Застосування з іншими гіполіпідемічними засобами підвищує ризик розвитку токсичних ефектів препарату, зі спазмолітиками – посилюється ефект спазмолітиків. При застосуванні алкоголю під час лікування нікотиновою кислотою може виникнути гостра судинна недостатність. Одночасне застосування з метил допою або блокаторами b-адренорецепторів призводить до сильного зниження артеріального тиску, з   пробенецидом – знижується ефект пробенециду. Нікотинова кислота несумісна з вітамінами В1, В12, В6, еуфіліном, саліцилатами, тетрацикліном, симпатоміме тиками, гідрокортизоном.


Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі  15 - 25оС. Термін придатності – 3 роки.


Умови відпуску. За рецептом.


Упаковка. № 10 в контурній чарунковій упаковці; № 10 × 5 контурних чарункових упаковок у пачці; № 50 у банці зі скломаси, у пачці.


Виробник. ВАТ “Вітаміни”. Источник


Адреса. Україна, 20300, Черкаська область, м. Умань, вул. Ленінської “Іскри”, 31.


Смотрите также: Цены на Никотиновая кислота в аптеках




На сайті також шукають: Аспірин, Бетасерк інструкція, Хлоргексидин застосування, Муцитус побічні дії, Делуфен протипоказання