Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АМБРОКСОЛ
Назва: АМБРОКСОЛ | Шукати АМБРОКСОЛ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ambroxol
Виробник: МЕДАНА ФАРМА ТЕРПОЛЬ ГРУП, Польща
Лікарська форма: Сироп
Форма випуску: Сироп, 15 мг/5 мл по 100 мл у пляшках
Діючі речовини: 100 мл сиропу містять: амброксолу гідрохлориду 300 мг
Допоміжні речовини: Сорбітол, гліцерин, пропіленгліколь, гідроксіетилцелюлоза, сахарин натрію, кислота бензойна, суміш ароматична
Фармакотерапевтична група: Муколітичні препарати
Показання: Захворювання дихальних шляхів, що супроводжуються утворенням важковідокремлюваного в'язкого секрету, в т.ч. гострі та хронічні бронхіти різної етіології, пневмонія, бронхоектази, БА, трахеїт, ларингіт, синусит, риніт.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/6174/02/01
Термін дії посвідчення: з 04.04.2007 по 04.04.2012
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АМБРОКСОЛ
АТ код: R05CB06
Наказ МОЗ: 161 від 04.04.2007


Інструкція для застосування АМБРОКСОЛ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АМБРОКСОЛ



Склад лікарського засобу:

діюча речовина: ambroxol; 100 мл сиропу містять амброксолу гідро хлориду 300 мг

(15 мг/5мл);

допоміжні речовини: сорбітол, гліцерин, пропіленгліколь, гідроксіетилцелюлоза, сахарин натрію, кислота бензойна, суміш ароматична.

Препарат не містить цукру і спирту.


Лікарська форма. Сироп;

Безбарвний, прозорий, із приємним специфічним ароматом сироп.


Назва і місцезнаходження заявника.

Гродзиський фармацевтичний завод “Польфа” Сп. з о. о.,

05 - 825, м. Гродзиськ Мазовецький, вул. кс. Ю. Понятовського, 5, Польща.


Назва і місцезнаходження виробника.

МЕДАНА ФАРМА ТЕРПОЛЬ ГРУП А. Т.,

98 - 200, м. Сєрадз, вул. Варцка, 3, Польща.


Фармакотерапевтична група. Муколітичні засіби. Код АТС R05C B06.


Фармакологічні властивості. Амброксол - муколітичний та відхаркувальний засіб групи бензиламінів, який є активним метаболітом бромгексину, але порівняно з ним більш ефективний, менш токсичний та краще переноситься. Амброксол нормалізує патологічно змінену секрецію серозних клітин слизової оболонки бронхів, стимулює утворення сурфактанту (речовина, яка запобігає злипанню альвеол) та активність війчастого епітелію; швидко розріджує та перетворює густий та в’язкий бронхіальний секрет на рідину, зменшує його прилипання до стінок бронхів та прискорює виведення, полегшує відхаркування, сприяє очищенню бронхіального дерева, покращує газообмін у легенях - завдяки чому нормалізується функція дихання та одночасно підвищується місцевий імунітет у дихальній системі. Порівняно з іншими відхаркувальними засобами, розріджуючи мокротиння, амброксол не збільшує його об’єму.       При   внутрішньому

застосуванні швидко всмоктується із травного тракту, легко проникає в тканину легенів, ефект виявляється приблизно через 30 хв. та зберігається протягом 6 - 12 год.


Показання для застосування. Лікування гострих і хронічних захворювань дихальних шляхів, які супроводжуються утрудненим від ходженням в’язкого секрету (гострий та хронічний бронхіт, бронхоектатична хвороба, трахеїт, ларингіт, фарингіт, синусит придаткових пазух, риніт, пневмонія, бронхіальна астма, силікоз, муковісцидоз легенів).

У перед- і після операційний періоди для зменшення в’язкості бронхіального секрету (особливо у пацієнтів літнього віку).


Протипоказання. Підвищена чутливість (алергія) до амброксолу та бромгексину, а також до інших компонентів препарату; пептична виразка шлунка та дванадцяти палої кишки у стадії загострення.


Особливі застереження.

Необхідно змінити   тактику лікування, якщо симптоми захворювання зберігаються   більш ніж 14 днів та/або їх вираженість збільшується на фоні застосування препарату. Хворим, які застосовують Амброксол, слід рекомендувати дихальну гімнастику, а тяжкохворим іммобілізованим та маленьким дітям необхідно забезпечити відсмоктування рідких виділень. З обережністю застосовують для хворих з ослабленим кашльовим рефлексом і порушенням дренажної функції бронхів через можливість накопичення виділень у бронхіальному дереві.  

Застосування в періоди вагітності або годування груддю. Безпека застосування амброксолу в період вагітності вивчена недостатньо. Проведені на цей час дослідження у жінок після 28 тижня вагітності не виявили побічних ефектів, але краще утриматися від лікування в I-му триместрі вагітності. У II та III триместрах вагітності препарат призначають тільки в тих випадках, якщо користь від лікування перевищує ризик можливих небажаних впливів на плід. Амброксол проникає у грудне молоко матері, але вплив терапевтичних доз на дитину в період годування груддю не встановлено.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або іншими механізмами. Препарат не впливає на психомоторні функції організму і може призначатися пацієнтам, які обслуговують рухомі механізми та автотранспортні засоби.

Під час лікування Амброксолом не слід застосовувати ніяких протикашльових лікарських засобів без попередньої консультації з лікарем.


Спосіб застосування та дози.

Препарат застосовується внутрішньо після їжі, можна запити невеликою кількістю води. Не можна приймати препарат безпосередньо перед сном. Останню денну дозу треба прийняти ввечері, не пізніше ніж за 2 години до сну.

Діти віком до 2 років - 1/2 чайної ложки (2,5 мл) 2 рази на добу;

від 2 до 6 років - 1/2 чайної ложки (2,5 мл) 3 рази на добу;

від 6 до 12 років - 1 чайна ложка (5 мл) 2 - 3 рази на добу;

від 12 років та дорослі: 2 чайні ложки (10 мл) 2 -3 рази на добу.


2,5 мл сиропу містять 7,5 мг амброксолу гідро хлориду;

5 мл сиропу містять 15 мг амброксолу гідро хлориду.


Передозування. Випадки передозування не спостерігались, але при появі нудоти, втомлюваності, надмірного виділення мокротиння слід звернутися до лікаря. При необхідності проводиться симптоматичне лікування.


Побічні ефекти.

Препарат добре переноситься, лише зрідка можуть з’явитися шлунково-кишкові розлади (нудота, блювання, пронос, запор), які мають слабко виражений та тимчасовий характер і не потребують відміни препарату. Алергічні реакції спостерігаються дуже рідко, вони слабко виражені і можуть проявлятися набряком обличчя, шкірними висипами, підвищеною температурою чи ознобом, при появі яких препарат відміняють. У разі виникнення будь-яких незвичних реакцій обов’язково порадьтесь із лікарем щодо подальшого застосування препарату.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Застосування амброксолу з антибіотиками (доксициклін, еритроміцин, цефуроксим, амоксицилін) підвищує їх концентрацію в тканинах легенів та посилює ефективність.

Амброксол не можна призначати одночасно з протикашльовими засобами, які пригнічують кашльовий рефлекс, наприклад, кодеїном, тому що це може ускладнити видалення перетвореного на рідину слизу із бронхіального дерева.


Термін придатності. 3 роки. Не застосовуйте препарат після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.


Умови зберігання. Зберігати при температурі 15 - 25 °С у сухому, захищеному від світла місці. Зберігати у недоступному для дітей місці!


Упаковка. По 100 мл у пляшках, в картонній коробці. Источник


Категорія відпуску. Без рецепта.

Смотрите также: Цены на Амброксол в аптеках




На сайті також шукають: Золопент, Кагоцел інструкція, Максигезик застосування, Кандід побічні дії, Оксибрал протипоказання