Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

САЛЬБУТАМОЛ
Назва: САЛЬБУТАМОЛ | Шукати САЛЬБУТАМОЛ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Salbutamol
Виробник: "GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S.A." для "GlaxoSmithKline Export Ltd", Польща/Великобританія
Лікарська форма: Аерозоль для інгаляцій
Форма випуску: Аерозоль для інгаляцій, дозований 100 мкг/дозу по 200 доз в балонах
Діючі речовини: 1 доза аерозолю містить сальбутамолу - 100.0 мкг
Допоміжні речовини: HFA 134a
Фармакотерапевтична група: Бета-адреностимулятори
Показання: Спастичні стани гладких м'язів при бронхіальній астмі, хронічному спастичному бронхіті та емфіземі легенів.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2032/01/01
Термін дії посвідчення: з 22.10.2004 до 22.10.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату САЛЬБУТАМОЛ
АТ код: R03AC02
Наказ МОЗ: 511 від 22.10.2004


Інструкція для застосування САЛЬБУТАМОЛ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

САЛЬБУТАМОЛ

(SALBUTAMOL)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: сальбутамол; (RS)-1-(4-hydroxy-3-hydroxymethylphenyl)-2-(tert-butylamino)ethanolsulphate;

основні фізико-хімічні властивості: біла суспензія;

склад: 1 доза містить сальбутамолу 100 мкг;

допоміжні речовини: HFA 134a.

Форма випуску. Аерозоль для інгаляцій, дозований.

Фармакотерапевтична група. Проти астматичний засіб для інгаляційного застосування. Агоніст бета-2-адренорецепторів. Код АТС R03A С 02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Сальбутамол є відносно специфічним агоністомбета-2-адренорецепторів, тому при застосуванні високих доз він може стимулювати і бета-1-адренорецептори. Сальбутамол має бронходилятаційний ефект, внаслідок якого купіруються явища бронхоспазму та гальмується де грануляція опасистих клітин і вивільнення медіаторів запалення (лейкотрієнів, гістаміну), які провокують явища бронхоспазму. Бронходилятаційний ефект досягається шляхом стимуляції бета-2-адренорецепотрів і внутрішньоклітинною акумуляцією циклічного 3´5´-аденозинмоно фосфату (цАМФ). Механізм впливу сальбутамолу насекрецію слизу у бронхах залишається нез´ ясованим.

Бронходилятаційний ефект починається через 5 хвилин після застосування і триває 4-6 годин.

Фармакокінетика.

Після інгаляційного застосування від 10 до 20% введеної дози досягає нижніх дихальних шляхів. Решта залишається в інгаляційному пристрої або у носоглотці, звідки проковтується. Частина дози, що досягла дихальних шляхів, абсорбується у тканини легенів і потрапляє в кровообіг, але не метаболізуєтьсяв легенях.

Після потрапляння у системний кровообіг препарат метаболізується упечінці, виділяється головним чином нирками у незміненому стані та у виглядіфенол сульфатного метаболіту.

Доза препарату, що з носоглотки потрапила до травної системи, всмоктується із шлунково-кишкового тракту, проходить перший етап метаболізму в печінці дофенол сульфатної сполуки, потім виділяється нирками.

Більша частина препарату виводиться з організму протягом 72 годин.

Показання для застосування.

Зняття нападів ядухи при бронхіальній астмі та профілактика очікуваних нападів бронхоспазму, наприклад, унаслідок фізичного навантаження або контактуз алергенами. Препарат показаний також для купірування бронхоспазму у пацієнтів з хронічнми обструктивнми захворюваннями легенів (ХОЗЛ).

Спосіб застосування та дози.

Сальбутамол –аерозоль, що не містить фреону, призначений лише для інгаляційного застосування.

Пацієнтам, якимтяжко синхронізувати дихання із застосуванням інгалятора, рекомендується додатково використовувати спейсер “Волюматик” – пристрій для полегшення вдихання інгаляційних препаратів.

Дорослі: для купірування гострого бронхоспазму застосовується доза 100-200 мкг (1-2 інгаляції). Профілактично, перед фізичним навантаженням або очікуваним контактом з алергенами застосовується 200 мкг (2 інгаляції) за 10-15хвилин до очікуваного контакту з алергеном або до фізичного навантаження.

Діти: як для лікування гострого бронхоспазму, так і профілактично застосовується

100 мкг сальбутамолу. За необхідності доза може бути збільшена до 200мкг (2 інгаляції).

Дітям до 5 років також може бути рекомендовано застосування спеціального дитячого спейсера для полегшення вдихання інгалаційних препаратів “Бебіхалера”.

Загальна добова доза сальбутамолу не повинна перевищувати 800 мкг (8 інгаляцій).

Правила користування інгалятором.

Зніміть захисний ковпачок та перевірте, щоб мундштук був сухим і чистим. Перед застосуванням струсіть балончик.

Зробіть глибокий видих, тримаючи балончик догори дном.

Продовжуючи тримати балончик, обхопіть губами мундштук.

Зробіть глибокий вдих, натискаючи водночас на основу балончика для вивільнення однієї дози препарату.

Затримайте дихання якомога довше, вийміть інгалятор з губ. Дихайте повільно та глибоко.

Якщо необхідно зробити ще одну інгаляцію, зачекайте півхвилини та повторюйте пункти 2-5.

Після закінчення інгаляції закрийте мундштук захисним ковпачком. Захищайте інгалятор від потрапляння до нього пилу та бруду.

Важливо:

Виконувати пункти 3-5 не поспішаючи. Дуже важливо синхронізувати натискання на інгалятор зпочатком глибокого та повільного вдиху. Щоб упевнитись у правильності користування технікою інгаляції , декілька перших інгаляцій слід зробити перед дзеркалом. Якщо біля верхівки інгалятора або з боків рота виникне “хмарка”, цеє свідченням того, що Ви ще недостатньо оволоділи технікою інгаляції і слід почати знову з пункту 2.

Чистка.

Інгалятор слід чистити не рідше одного разу на тиждень.

Вийміть металевий балончик з пластикового футляру та зніміть захисний ковпачок.

Пластиковий футлярі ковпачок промийте теплою водою. До води додайте слабкий миючий засіб.

Залиште елементи інгалятора у теплому місці і дайте висохнути.

Помістіть металевий балончик і захисний ковпачок на місце.

Не кладіть металевий балон у воду.

Якщо інгалятор не використовувався протягом тижня або більше, перед застосуванням дозу препарату випустіть у повітря.

Побічна дія.

Препарат може спричинювати легкий м´ язовий тремор, особливо рук. Цей симптом залежить від дози препарату і є досить частим симптомом при застосуванні агоністівбета-адренорецепторів. Інколи може виникати головний біль.

Оскільки препарат спричинює розширення периферичних судин, у деяких пацієнтів можливо виникнення незначної компенсаторної тахікардії.

Дуже рідко можуть спостерігатися симптоми гіпер чутливості, такі як ангіо невротичний набряк, кропив´ янка, бронхоспазм, гіпотонія з непритомністю. Також дуже рідко можуть виникати м´ язові скорочення.

Як і при застосуванні інших інгаляторів, можливий розвиток парадоксального бронхоспазму. У цьому випадку інгаляцію сальбутамолу слід негайно припинити та перейти наінший шлях введення препарату або застосувати альтернативний швидкодіючийбронходилятатор.

Застосуванняагоністів бета-адренорецепторів може призводити до значної гіпокаліємії.

Аналогічно доінших агоністів бета-адренорецепторів сальбутамол інколи може призводити догіперактивності у дітей.

При інгаляціїсальбутамолу може виникати подразнення слизової оболонки порожнини рота тагорла.

При лікуваннісальбутамолом спостерігалися про випадки тахікардії та інших порушень серцевого ритму, включаючи фібриляцію шлуночків, суправентрикулярну тахікардію та екстрасистолію У деяких пацієнтів може виникнути синусова тахікардія.

Протипоказання.

Гіпер чутливість до сальбутамолу або інших компонентів аерозолю.

Передозування.

Симптоми передозування можуть виявлятись у надмірній стимуляції бета-адренорецепторів та/або побічними ефектами різного ступеня вираженості. Лікування складається звідміни застосування сальбутамолу та початку відповідної симптоматичної терапії.

Антидотом, якому слід надавати перевагу при передозуванні сальбутамолу, є кардіоселективний бета-блокатор. Препарати групи бета-блокаторів слід призначати з обережністю хворим з бронхоспазмом в анамнезі.

В результаті передозування сальбутамолу може виникнути значна гіпокаліємія, тому необхідно перевіряти рівень калію у сироватці крові.

Особливості застосування.

Бронходилятаційні препарати не повинні бути єдиними або головними препаратами у лікуванні хворихна тяжку або нестабільну бронхіальну астму. Такі хворі повинні лікуватись піднаглядом лікарів-спеціалістів, оскільки тяжка астма є життєво небезпечним захворюванням і для лікування таких пацієнтів слід вирішувати питання про призначення інгаляційних та/або пероральних глюкокортикоїдів.

Збільшення дозиабо частоти застосування препарату свідчить про загострення захворювання. Раптове та прогресуюче загострення бронхіальної астми є життєво небезпечним станом, і в такій ситуації рекомендується починати лікування глюкокортикоїдамиабо збільшувати їх дозу.

Лікуванняагоністами бета-адренорецепторів у деяких випадках може супроводжуватись тяжкоюгіпокаліємією. Ризик гіпокаліємії особливо високий у хворих на тяжку астму, оскільки деякі препарати, що призначаються одночасно із сальбутамолом, такі якпохідні ксантинів, глюкокортикоїди, діуретики, а також гіпоксія, можуть підсилювати гіпокаліємію. Тому у такої групи пацієнтів слід контролю вати рівень калію у сироватці крові.

Пацієнти, які лікуються сальбутамолом дома, повинні бути попереджені про таке: у разі зменшення ефективності лікування або тривалості полегшення від лікування неслід самостійно збільшувати дозу або частоту застосування препарату, азвернутись за консультацією до лікаря.

Сальбутамол з обережністю призначають хворим на гіпертиреоз.

Рекомендується звернутися за порадою до лікаря у разі, якщо тривалість полегшення від застосування препарату менше 3 годин.

Вагітність ілактація

Достатньо великихі контрольованих клінічних іспитів щодо застосування сальбутамолу вагітними жінками не проводилось. За даними експериментів на тваринах, сальбутамол увеликих дозах може спричинювати пошкодження плоду. Як і інші лікарські засоби, сальбутамол під час вагітності слід призначати лише тоді, коли користь від застосування препарату буде перевищувати можливий ризик для плоду. Сальбутамолпроникає в молоко матері, тому призначати його матерям-годувальницям слід лишетоді, коли переваги грудного вигодовування більші за можливий ризик для немовля.

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими механізмами.

Даних про впливсальбутамолу на здатність керувати автомобілем та іншими механізмами немає.

Взаємодія зіншими лікарськими засобами.

Сальбутамол неможна застосовувати з неселективними блокаторами бета-адренорецепторів (наприклад, з пропранололом).

Одночасне застосування сальбутамолу з інгібіторами МАО не протипоказано.

Умови татермін зберігання.

Зберігати у недоступних для дітей місцях при температурі нижче 30°С. Захищати від сонця та заморожування. Ефективність препарату може знижуватись при охолодженні балончика. Балончик не слід пошкоджувати, проколювати або спалювати, навіть якщо він порожній. Источник

Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Сальбутамол в аптеках




На сайті також шукають: Антистакс, Азимед інструкція, Застосування препарату Преднізолон, Інструкція з використання Ост 10, Показання для застосування Флюанксол, Фенобарбитал побічні дії, Церукал протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Буторфанолу тартрат