Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ГУАРЕМ
Назва: ГУАРЕМ | Шукати ГУАРЕМ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Mono
Виробник: Оріон Корпорейшн, Фінляндія
Лікарська форма: Гранули
Форма випуску: Гранули для приготування розчину для перорального застосування по 5 г у пакетах № 30, № 100; по 500 г у контейнерах № 1
Діючі речовини: 1 пакет/доза містить: смоли гуарової 5 г
Фармакотерапевтична група: Гіполіпідемічні засоби
Показання: Надмірна вага.Цукровий діабет дорослих, при якому спостерігається ожиріння, терапія лише за рахунок дієти не дає бажаних результатів.Цукровий діабет дорослих, при якому первинне застосування пероральних цукрознижувальних препаратів не дає можливості досягти достатнього терапевтичного ефекту, та у випадку, коли неможливо перейти на терапію комбінацією похідними сульфанілсечовини-бігуанід.Цукровий діабет дорослих, що погано контролюється, при якому, незважаючи на максимальну пероральну терапію цукрознижувальними препаратами, не досягається навіть мінімального ефекту і коли перехід на інсулінотерапію небажаний.Ювенільний цукровий діабет та цукровий діабет дорослих у тих випадках, коли необхідно попередити дуже високу гіперглікемію після вживання їжі.Гіперхолестеринемія у хворих, рівень холестерину у яких не знижується до потрібного рівня, незважаючи на дієтотерапію.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/6860/01/01
Термін дії посвідчення: з 04.12.2007 по 04.12.2012
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ГУАРЕМ
АТ код: A10BX01
Наказ МОЗ: 772 від 04.12.2007


Інструкція для застосування ГУАРЕМ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ГУАРЕМ

(GUAREM)

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: гранули від білого до злегка жовтуватого кольору;

склад: 1 пакет/доза містить 5 г смоли гуарової.

Форма випуску. Гранули для приготування розчину для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Пероральні гіпоглікемізуючі лікарські засоби.

Код АТС A10BX01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Смола гуарова є харчовою клітковиною, яку одержують з ендосперму насіння Cyamopsis tetragonolobus. Смола гуарова є полісахаридом, що утворює з водою в’язкий гель.

Смола гуарова значно подовжує спорожнення шлунка, а також абсорбцію вуглеводів в тонкому кишечнику. Таким чином вона знижує гіперглікемію та концентрації інсуліну. При тривалому застосуванні смола гуарова знижує початковий рівень глюкози в крові приблизно на 1-2 ммоль.

Вважається, що ефект зниження рівня холестерину в сироватці зумовлений зниженою абсорбцією холестерину, підвищеною секрецією жовчних кислот, а також підвищеним метаболізмом холестерину в печінці. Тобто, ефект смоли гуарової подібний до ефекту смол, що зв’язують жовчні кислоти. При моно терапії смолою гуаровою знижуються рівні загального холестерину та ліпопротеїдів низької щільності в сироватці приблизно на 10-15%.

Фармакокінетика. Смола гуарова не абсорбується з травного тракту, частково розкладається бактеріями в травному тракті та приблизно на 20% збільшує об’єм калових мас.

Показання для застосування.

Надмірна вага.

Цукровий діабет дорослих, при якому спостерігається ожиріння, терапія лише за рахунок дієти не дає бажаних результатів.

Цукровий діабет дорослих, при якому первинне застосування пероральних цукрознижувальних   препаратів не дає можливості досягти достатнього терапевтичного ефекту, та у випадку, коли неможливо перейти на терапію комбінацією похідними сульфанілсечовини-бігуанід.



Цукровий діабет дорослих, що погано контролюється, при якому, незважаючи на максимальну пероральну терапію цукрознижувальними препаратами, не досягається навіть мінімального ефекту і коли перехід на інсулінотерапію небажаний.

Ювенільний цукровий діабет та цукровий діабет дорослих у тих випадках, коли необхідно попередити дуже високу гіперглікемію після вживання їжі.

Гіперхолестеринемія у хворих, рівень холестерину у яких не знижується до потрібного рівня, незважаючи на дієтотерапію.

Спосіб застосування та дози. Дорослі застосовують препарат внутрішньо в таких дозах:

надмірна вага: по 1 пакетику (5 г) або по 1 мірній ложці гранул (5 г) 3 рази на добу під час їжі;

цукровий діабет: по 1 пакетику (5 г) або по 1 мірній ложці гранул (5 г) 3 рази на добу під час їжі;

гіперхолестеринемія: по 1 пакетику (5 г) або по 1 мірній ложці гранул (5 г) 2-5 разів на добу під час їжі.

Терапію смолою гуаровою бажано починати з низької дози, наприклад 2,5 г (половина пакета або половина мірної ложки), оскільки таким чином можна уникнути небажаних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту, спричинених препаратом.

Гуарем, гранули, завжди слід приймати або змішуючи їх з їжею, або з відповідною рідиною (вода, сік, молоко) разом з їжею. Суміш слід одразу ковтати. Сухі гранули Гуарем, як такі, застосовувати не слід. На одну дозу гранул слід випивати не менше однієї склянки рідини.


Побічна дія. Побічні ефекти смоли гуарової переважно легкі та тимчасові. Побічні ефекти, головним чином, пов’язані з травним трактом. Най поширенішим є метеоризм, який виникає приблизно у 50% пацієнтів. Крім того, може виникнути біль у животі, нудота або діарея. Непрохідність стравоходу або тонкого кишечнику може виникнути дуже рідко, приблизно в 50% таких випадків у пацієнтів були порушення функції стравоходу або кишечнику в анамнезі. Вдихання пилу смоли гуарової може спричинити алергічний риніт або апное під час сну.

Протипоказання. Підвищена чутливість до смоли гуарової або до будь-якої з допоміжних речовин препарату. Пацієнтам, які страждають на звуження або непрохідність шлунково-кишкового тракту, слід уникати застосування смоли гуарової.

Передозування. Про випадки передозування смоли гуарової не повідомлялось. Вірогідно, великі дози можуть, головним чином, вплинути на стан шлунково-кишкового тракту, тому слід враховувати ризик виникнення непрохідності кишечнику.

Особливості застосування. У пацієнтів з порушеннями функції стравоходу або шлунково-кишкового тракту в анамнезі існує підвищений ризик розвитку непрохідності шлунково-кишкового тракту. На початку терапії смолою гуаровою у пацієнтів, які страждають на діабет та приймають інсулін або сульфонілсечовину, може спостерігатися підвищена схильність до гіпоглікемії.

Застосування при вагітності та в період годування груддю. Оскільки смола гуарова не абсорбується, не існує перепон для її застосування під час вагітності та в період годування груддю.

Діти. Дані щодо застосування препарату у дітей відсутні.

Вплив на здатність керувати транспортом і працювати зі складними механізмами. Смола гуарова, як така, не впливає на здатність керувати машинами або працювати з механізмами. Проте гіпоглікемія, спричинена смолою гуаровою, може негативно вплинути на здатність керувати машинами або працювати з механізмами, а також на виконання завдань, що потребують уваги. Препарат не впливає на здатність керувати машинами або працювати з механізмами у пацієнтів, що контролюють рівень глюкози.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Окрім поживних речовин, смола гуарова може подовжувати абсорбцію у шлунково-кишковому тракті низки інших препаратів. Проте суттєвих змін біодоступності інших препаратів не відбувається. Відзначалася здатність смоли гуарової подовжувати абсорбцію таких препаратів, як парацетамол, дигоксин та буметадин. Вважається, що така взаємодія має невелику клінічну значимість, хоча існують повідомлення про те, що смола гуарова знижує біодоступність феноксиметилпеніциліну, метформіну, глібенкламіду та пероральних контрацептивів. Отже, слід уникати одночасного застосування смоли гуарової з цими препаратами.


Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (15–25 °C) в сухому, недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.

Умови відпуску. Без рецепта.

Упаковка. По 5 грамів в 1 пакеті, по 30 або 100 пакетів в картонній коробці; по 500 г у пластиковому контейнері у комплекті з мірною ложкою №1.

Виробник. Оріон Корпорейшн/Orion Corporation. Источник

Адреса. Оріонінтіе 1, 02200 Еспоо, Фінляндія/Orionintie 1, 02200 Espoo, Finland.

Смотрите также: Цены на Гуарем в аптеках




На сайті також шукають: Кардіостад, Хомвіотензин інструкція, Застосування препарату Зилт, Інструкція з використання Міразеп, Показання для застосування Рекутан, Магнію сульфат побічні дії, Енат 400 протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Тексамен