Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ВІГАНТОЛ
Назва: ВІГАНТОЛ | Шукати ВІГАНТОЛ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Colecalciferol
Виробник: Мерк КГаА, Німеччина
Лікарська форма: Розчин
Форма випуску: Розчин для перорального застосування, олійний, 0,5 мг/мл по 10 мл у флаконах № 1
Діючі речовини: 1 мл (30 крапель) розчину містить: 0,5 мг колекальциферолу, що відповідає 20 000 МО вітаміну D3
Допоміжні речовини: Тригліцериди
Фармакотерапевтична група: Група вітаміну Д
Показання: Профілактика рахіту в дітей; дефіциту вітаміну D у груп високого ризику, при мальабсорбції; лік-ня рахіту, остеомаляції; підтримуюче лік-ня остеопорозу; лік-ня гіпо паратиреозу та псевдогіпопаратиреозу.
Термін придатності: 5р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/7625/01/01
Термін дії посвідчення: з 07.03.2008 по 07.03.2013
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ВІГАНТОЛ
АТ код: A11CC05
Наказ МОЗ: 119 від 07.03.2008


Інструкція для застосування ВІГАНТОЛ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату
ВІГАНТОЛ
(VIGANTOL®)

Склад:
діюча речовина: colecalciferol;
1 мл (30 крапель)   розчину містить 0,5 мг колекальциферолу, що відповідає 20 000 МО вітаміну D3;
допоміжні речовини: три гліцериди.

Лікарська форма.  Розчин для перорального   застосування,   олійний.

Фармакотерапевтична група. Препарати вітаміну Д та його аналогів.
Код ATC А 11С С 05.

Клінічні характеристики.
Показання.
- профілактика рахіту в дітей;
- профілактика дефіциту вітаміну D у груп високого ризику, при мальабсорбції (хронічні захворювання тонкого кишечнику, біліарний цироз печінки, стан після резекції шлунка та/або тонкого кишечнику);  
-   лікування рахіту та остеомаляції;
-   підтримуюче лікування остеопорозу;
-   лікування гіпопар атиреозу та псевдогіпопар атиреозу.

Протипоказання. Гіперкальціємія,   нефролітіаз, саркоїдоз.

Спосіб застосування та дози. Звичайна доза   для грудних дітей з метою профілактики рахіту становить  1-2 краплі на добу (500–1000 МО вітаміну D на добу), починаючи з другого тижня життя (для доношених дітей - 500 МО вітаміну D на добу; в особливих випадках, наприклад, у недоношених дітей - 1000 МО вітаміну D на добу). Протягом другого року життя може виникнути необхідність у подальшому призначенні   вітаміну Д, особливо в зимовий час.
Дітям грудного віку краплі дають у ложці молока або каші. Додавати краплі   в пляшечку або в тарілку не рекомендується, оскільки при цьому не можна гарантувати прийому всієї дози. Діти старшого віку і дорослі приймають Вігантол у ложці рідини.
Тривалість прийому визначає лікар.
При лікуванні рахіту й остеомаляції доза становить  2–10 крапель   у день (1000–5000 МО вітаміну D на добу). Тривалість лікування - протягом 1 року. На початку лікування разова доза може становити 200000 МО вітаміну Д.
При підтримуючій терапії остеопорозу доза становить 2–6 краплі на добу (1000–3000 МО вітаміну D на добу).
Профілактика дефіциту вітаміну D у груп високого ризику – 1-2 краплі на добу      (500–1000 МО вітаміну D на добу).
Профілактика мальабсорбції – 6-10 крапель на добу (3000 – 5000 МО вітаміну D на добу).
Для лікування гіпопаратиреоїдизму та псевдогіпопаратиреоїдизму призначають 20–40 крапель у день (10000 - 200000 МО вітаміну D на добу). Для дітей доза становить
2000 МО/кг тіла на добу. Контроль кальцію сироватки та сечі - протягом 4-6 тижнів, далі - кожні 3-6 місяців, коригування дози - залежно від рівня кальцію сироватки.  
При застосуванні доз вище 1000 МО вітаміну D на добу, а також при безперервному прийомі препарату слід   контролю вати рівень кальцію в сироватці крові.

Побічні реакції. В окремих випадках, коли спостерігається підвищена чутливість до вітаміну  D3 або при передозуванні препарату можливе підвищення вмісту кальцію в крові і/або сечі. Значне тривале підвищення вмісту кальцію в крові може проявлятися як гострою (порушення серцевого ритму, нудота, блювання, психічні розлади, порушення свідомості), так і хронічною (втрата ваги, формування ниркових каменів, нефрокальциноз, обвапніння м’яких тканин, зниження апетиту, поліурія, полідипсія) симптоматикою.

Передозування. Проявляється такими симптомами, які обумовлені, в основному, гіперкальціємією, як загальна слабкість, головний біль, анорексія, нудота, блювання, біль у животі, діарея або запори, запаморочення, шум у вухах, атаксія, артеріальна гіпотензія, сонливість, депресія, амнезія, дезорієнтування, галюцинації, синкопе, кома. Порушення функції нирок може супроводжуватися поліурією, полідипсією і альбумінурією. Може спостерігатися обвапніння м’яких тканин, серця, кровоносних судин, нирок і легень.
Лікування: відміна препарату, постільний режим, дієта з низьким вмістом кальцію,   надмірне вживання рідини, застосування проносних засобів та глюкокортикостероїдів; при значній гіперкальціємії – внутрішньо венне   введення великої кількості ізотонічного розчину натрію   хлориду, введення фуросеміду або похідних етакринової кислоти, препаратів кальцитоніну, проведення гемодіалізу.
Специфічного антидоту немає.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Хронічне передозування (гіперкальціємія, транс плацентарне проникнення метаболітів вітаміну D3 у плід), яке виникає при тривалому прийомі вітаміну D3 у дозах, що перевищують рекомендовані, може спричинити дефекти фізичного розвитку плода, стенозу аорти.
Вітамін D проникає в грудне молоко, тому в період годування груддю препарат слід застосовувати лише за призначенням лікаря.

Діти. Дітям грудного віку краплі дають у ложці молока або каші. Додавати краплі   в пляшечку або в тарілку не рекомендується, оскільки при цьому не можна гарантувати прийому всієї дози.

Особливості застосування. При призначенні препарату рекомендується контроль рівня цукру в крові та сечі.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботи з іншими механізмами. Не впливає.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.
-   Фенітоїн, барбітурати та глюкокортикоїди   знижують ефект вітаміну D.
-   Препарат збільшує токсичність серцевих глікозидів, тому необхідно проводити контроль рівня кальцію, ЕКГ.
-   При одночасному застосуванні з похідними бензотіадіазину зростає ризик виникнення гіперкальціємії.
-     Одночасне призначення вітаміну D3 з метаболітами або аналогами вітаміну D можливе лише як виняток і тільки під контролем рівня кальцію в   сироватці   крові.

Фармакологічні властивості.
Фармакодинаміка. Колекальциферол (вітамін D3) формується в шкірі під дією ультрафіолетового опромінювання і перетворюється в біологічно активну форму за два етапи. Колекальциферол перетворюється в печінці на гідроксильно активну форму
25-гідроксихолекальциферол, а потім у нирках на - 1,25-гідроксихолекальциферол. Біологічно активна форма вітаміну D3 легко всмоктується в тонкому кишечнику, стимулює проникнення кальцію в остеоїд та бере участь у формуванні кісткової тканини.  
Фармакокінетика. Звичайні дози вітаміну Д3 майже повністю всмоктуються з їжею з ліпідами. У високих дозах всмоктується 2/3 вітаміну D3, решта виводиться з фекаліями.
Залишок вітаміну D3, який не метаболізувався, зберігається в жировій тканині, саме тому має довгий біологічний період розпаду. Після прийому високих доз концентрація
вітаміну D (25-гідроксивітамін)   у плазмі крові може бути підвищеною декілька місяців. Гіперкальціємія, спричинена передозуванням, може продовжуватися декілька тижнів.  

Фармацевтичні характеристики.
Основні фізико-хімічні властивості: прозорий, жовтуватий, в’язкий розчин.

Термін придатності.  5 років.

Умови зберігання. Зберігати в захищеному від світла, недоступному для дітей місці,   при температурі 15-25 °С.

Упаковка.  По  10 мл у флаконі. По 1 флакону в картонній коробці.

Категорія відпуску. За рецептом.

Виробник.  „Мерк КГаА”, Німеччина.

Місцезнаходження. Frankfurter Strabe 250, 64293 Darmstadt, Germany.

Смотрите также: Цены на Вигантол в аптеках




На сайті також шукають: Пірантел, Аспекард інструкція, Ланза застосування, Вальтрекс побічні дії, Мексиприм протипоказання