Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДІАНЕ-35
Назва: ДІАНЕ-35 | Шукати ДІАНЕ-35 в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Comb drug
Виробник: Байєр Шерінг Фарма АГ/Шерінг ГмбХ і Ко. Продукціонс КГ/Шерінг АГ, Німеччина/Німеччина/Німеччина
Лікарська форма: Драже
Форма випуску: Драже № 21
Діючі речовини: 1 драже містить: етинілестрадіолу 35 мкг, ципротерону ацетату 2 мг
Допоміжні речовини: Лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, полівідон 25000, магнію стеарат, сахароза, полівідон 700 000, макрогол 6000, кальцію карбонат, тальк, гліцерин 85 %, титану діоксид, заліза оксид жовтий, віск монтагліколевий.
Фармакотерапевтична група: Препарати жіночих статевих гормонів та їх синтетичні аналоги
Показання: Лікування андрогензалежних захворювань у жінок, таких як акне, особливо виражених форм і станів, що супроводжуються себореєю, запаленнями або утворенням вузликів (папульозно-пустульозні вугри, вузликово-кістозні вугри), андрогенна алопеція і легкі форми гірсутизму.
Термін придатності: 5р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/7893/01/01
Термін дії посвідчення: з 13.03.2008 по 13.03.2013
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДІАНЕ-35
АТ код: G03HB01
Наказ МОЗ: 862 від 26.11.2009


Інструкція для застосування ДІАНЕ-35

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДІАНЕ - 35

(DIANE - 35)


Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості:  драже бежевого кольору;

склад:  1 драже містить етинілест радіолу 35 мкг, ципротерону ацетату 2 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, полівідон 25000, магнію стеарат, сахароза,   полівідон 700 000,   макрогол 6000,   кальцію карбонат, тальк,   гліцерин 85 %, титану діоксид, заліза оксид жовтий, віск монтагліколевий.


Форма випуску.   Драже.


Фармакотерапевтична група. Гормони статевих залоз та препарати, які застосовують при патології статевої сфери. Анти андрогени та естрогени.

Код АТС G03Н В 01.


Фармакологічні властивості.  

Фармакодинаміка.

Корінь волосини, що складається із сальної залози та волосяного фолікула, є андрогеночутливим похідним шкіри. Такі клінічні симптоми, як акне, себорея, гірсутизм та андроген на алопеція обумовлені підвищенням його чутливості або зростанням рівня андрогенів у плазмі. Обидві діючі речовини, що входять до складу препарату Діане-35, позитивно впливають на стан гіперандрогенії. Ципротерону ацетат є конкурентним антагоністом рецептора андрогенів, він інгібує синтез андрогенів у клітинах-мішенях та зумовлює зниження концентрації цих гормонів в крові внаслідок антигонадотропного ефекту. Такий антигонадотропний ефект посилюється етинілестрадіолом, який також регулює синтез глобуліну, що зв’язує статеві стероїди (ГЗСС) у плазмі. Зважаючи на це, рівень незв’язаного, біологічно доступного андрогена в крові знижується. При застосуванні препарату Діане-35 (зазвичай після 3-4-місячної терапії) зникають вугрові висипання. Надмірна жирність волосся та шкіри зникає, як правило, ще раніше. Випадання волосся, що часто супроводжує себорею, також зменшується. При застосуванні препарату у жінок з легкими формами гірсутизму (передусім, при слабко вираженому о волосінні обличчя) результатів терапії слід очікувати тільки через кілька місяців після її початку.

Контрацептивна дія препарату Діане-35 базується на взаємодії різних факторів, найважливішими з яких є супресія овуляції і зміна церві кальної секреції. Окрім захисту від вагітності, препарат має ще низку позитивних властивостей. Менструальний цикл стає регулярнішим, менструація зазвичай менш болючою, зменшується крововтрата. Останнє сприяє зниженню частоти залізо дефіцитної анемії.


Фармакокінетика.

  • Ципротерону ацетат

Адсорбція

Після перорального приймання ципротерону ацетат швидко і повністю всмоктується. Його пікова   концентрація   в   сироватці   становить  15 нг/мл і   досягається   приблизно   через  1,6 години після одноразового застосування. Біодоступність ципротерону ацетату становить приблизно 88 %.


Розподіл

Ципротерону ацетат практично повністю зв’язується із сироватковим   альбуміном. Лише 3,5 – 4 % загальної концентрації стероїду залишається у незв’язаному стані. Індуковане етинілестрадіолом зростання рівня ГЗСС не впливає на зв’язування протеїном ципротерону ацетату.


Метаболізм

Ципротерону ацетат практично повністю метаболізується. Головним метаболітом у плазмі є 15β-ОН-ЦПА. Швидкість кліренсу із сироватки становить приблизно 3,6 мл/хв/кг.


Виведення з організму

Концентрація ципротерону ацетату в сироватці зменшується двофазно, з періодами напів виведення 0,8 години та 2,3 – 3,3 дні. Деяка частка стероїду виводиться в незміненому вигляді. Метаболіти виводяться з сечею та жовчю у співвідношенні 1 : 2. Період напів виведення метаболітів становить 1,8 доби.


Стан рівноваги

Зважаючи на довгий період напів виведення ципротерону ацетату з сироватки, його кумуляція   в сироватці   може спостерігатися протягом одного циклу терапії з коефіцієнтом 2 - 2,5.


  • Етинілестрадіол


Адсорбція

При пероральному прийманні етинілестрадіол швидко і повністю всмоктується. Пікова концентрація в сироватці, що становить приблизно 71 пкг/мл, досягається через 1,6 години.


Розподіл

Етинілестрадіол міцно, проте неспецифічно зв'язується з сироватковим альбуміном (приблизно 98 %) та індукує збільшення сироваткової концентрації ГЗСС.


Метаболізм

Етинілестрадіол метаболізується, головним чином, шляхом ароматичного гідроксилювання, проте утворюється велика кількість гідроксильованих і м етильованих метаболітів, серед яких існують як вільні метаболіти, так і   кон'югати з глюкуронідами і сульфатами. Кліренс становить 2,3 - 7 мл/хв/кг.


Виведення з організму

Рівень етинілест радіолу в сироватці знижується за дві фази з періодами напів виведення приблизно 1 години і 10 – 20 годин відповідно. Речовина не виводиться з організму у незміненому вигляді, метаболіти етинілест радіолу виводяться з сечею і жовчю у співвідношенні 4:6. Період напів виведення метаболітів становить приблизно один день.



Стан рівноваги

Рівноважна концентрація досягається у другій половині циклу приймання, коли рівень активної речовини в сироватці на 60 % вищий   порівняно з одноразовою дозою.


Дані до клінічних досліджень


  • Етинілестрадіол

Профіль токсичності етинілест радіолу добре вивчений. Немає жодних до клінічних даних, які б доповнювали інформацію щодо безпечності етинілест радіолу, що зазначена в розділах інструкції для медичного застосування препарату.


  • Ципротерону ацетат

Системна токсичність

Дані стандартних до клінічних досліджень токсичності при багаторазовому застосуванні ципротерону ацетату не вказують на існування будь-якого специфічного ризику для людського організму.


Ембріо токсичність/тератогенність

Під час досліджень ембріотоксичності при прийманні комбінації двох активних компонентів препарату не виявлено жодних ефектів, що вказували б на тератогенну дію внаслідок застосування препарату протягом органогенезу перед розвитком зовнішніх статевих органів. Приймання високих доз ципротерону ацетату під час гормоночутливої фази диференціювання статевих органів призводить до появи жіночих статевих ознак у плодів чоловічої статі. Спостереження за новонародженими хлопчиками, які внутрішньо утробно зазнали дії ципротерону ацетату, не виявили у них розвитку будь-яких жіночих статевих ознак. Однак приймання Діане-35 протипоказане під час вагітності.


Гено токсичність та канцерогенність

Визнані тести на гено токсичність ципротерону ацетату спершу показали негативні результати. Проте результати подальших випробувань вказують на те, що ципротерону ацетат має здатність до утворення адуктів з ДНК (та підвищення репарації ДНК) у клітинах печінки, отриманих від щурів та мавп, а також у щойно ізольованих клітинах печінки людини. Рівень адуктів з ДНК у клітинах печінки собак був надзвичайно низьким.

ДНК-адукти утворювалися при системному застосуванні, що може очікуватися при рекомендованій схемі прийому для ципротерону ацетату. Результати досліджень in vivo при застосуванні ципротерону ацетату показали підвищення частоти фокальних, можливо передпухлинних, уражень печінки, при яких у самок пацюків спостерігалися зміни клітинних ферментів та підвищення частоти мутацій у транс генних пацюків, що несуть у собі бактеріальний ген   як мішень для мутацій.

На даний час клінічний досвід та результати добре проведених епідеміологічних досліджень не дають підстав припускати підвищення частоти розвитку пухлин печінки у людей. Результати досліджень канцерогенності ципротерону ацетату, що проводились на гризунах, не вказують на існування будь-якої специфічної канцерогенної дії. Проте слід зауважити, що статеві стероїди можуть сприяти росту певних гормонозалежних тканин і пухлин.

Загалом, наявні дані не дають підстав висувати заперечення щодо застосування препарату Діане-35 у людей при прийманні його   відповідно до вказівок та в рекомендованій дозі.          


Показання для застосування.

Лікування андроген залежних захворювань у жінок, таких   як акне, особливо виражених форм і станів, що супроводжуються себореєю, запаленнями або утворенням вузликів (папульозно-пустульозні вугри, вузликово-кістозні вугри), андроген на алопеція і легкі форми гірсутизму.


Спосіб застосування та   дози.

Препарат Діане-35 призначається для регулярного застосування з метою досягнення терапевтичного ефекту і необхідного контрацептивного захисту. Застосування інших гормональних засобів контрацепції слід припинити. Спосіб застосування препарату Діане-35 не відрізняється від звичайного режиму приймання більшості комбінованих пероральних контрацептивів. Зважаючи на це, слід дотримуватися тих самих вказівок щодо способу застосування препарату. Нерегулярне приймання Діане-35 може зумовити між менструальні кровотечі та погіршити терапевтичну і контрацептивну ефективність.

Як приймати Діане-35

Драже слід приймати щодня згідно з порядком, зазначеним на блістері, приблизно в один і той же час, запиваючи у разі необхідності невеликою кількістю рідини. Препарат приймають по 1 драже на добу протягом 21 дня. Приймання драже з кожної наступної упаковки слід розпочинати після закінчення 7-денної перерви у прийманні препарату, під час якої зазвичай відбувається менструальноподібна кровотеча. Як правило, вона починається на 2-3-й день після приймання останнього драже і може не закінчитися до початку приймання драже з наступної упаковки.


Як починати приймання Діане-35

  • Гормональні контрацептиви в попередній період (минулий місяць) не застосовувались.

Приймання драже слід розпочинати в перший день природного циклу жінки (тобто в перший день менструальної кровотечі). Можна почати прийом і з 2-5-го дня, однак у такому випадку в першому циклі рекомендується додатково використовувати бар'єрний метод контрацепції протягом перших 7 днів приймання препарату.


  • Перехід з іншого комбінованого перорального контрацептиву (КПК), вагінального кільця або трансдермального пластиру.

Бажано, щоб жінка почала приймати Діане-35   наступного дня після приймання останньої активної таблетки попереднього КПК, принаймні, не пізніше наступного дня після перерви у прийманні таблеток або після приймання таблеток плацебо її попереднього КПК. У випадку попереднього застосування вагінального кільця або трансдермального пластиру бажано, щоб жінка почала приймати Діане-35 в день видалення засобу, проте не пізніше дня їх наступного застосування.  


  • Перехід з методу, що базується на застосуванні лише прогестогену (" міні-пілі", ін'єкції, імплантати) або внутрішньо маткової системи з прогестогеном.  

Жінка може розпочати приймати препарат Діане-35 у будь-який день після припинення застосування " міні-пілі" (у випадку імплантата або внутрішньо маткової системи – в день їх видалення, у випадку ін'єкції - замість наступної ін'єкції). Однак у всіх випадках рекомендується додатково використовувати бар'єрний метод контрацепції протягом перших 7 днів приймання драже.


  • Після аборту в 1 триместрі вагітності

Жінка може розпочинати приймати препарат Діане-35 негайно. У такому разі немає необхідності застосовувати додаткові засоби контрацепції.


  • Після пологів або аборту в 2 триместрі вагітності.


У випадку годування груддю див. підрозділ “Вагітність та годування груддю”.


Жінкам необхідно рекомендувати розпочинати застосування препарату Діане-35 з 21 – 28-го дня після пологів або аборту у 2 триместрі вагітності. При пізнішому початку приймання драже додатково слід використовувати бар'єрний метод контрацепції протягом перших 7 днів застосування препарату. Проте, якщо статевий акт уже відбувся, то перед початком застосування Діане-35 слід виключити можливу вагітність або жінці слід дочекатися менструації.


Пропуск у прийманні драже

Якщо запізнення в прийманні драже не перевищує 12 годин, протизаплідна дія препарату не знижується. Пропущене драже треба прийняти якомога швидше. Наступне драже з цієї упаковки слід приймати у звичний час.


Якщо запізнення з прийомом забутого драже перевищує 12 годин, контрацептивний захист може знизитися. У такому разі можна керуватися двома основними правилами:


1. Перерва у прийманні драже ніколи не може перевищувати 7 днів.

2. Адекватне пригнічення системи гіпоталамус-гіпофіз-яєчники досягається безперервним прийманням драже протягом 7 днів.


Відповідно до цього, у повсякденному житті слід керуватися нижчезазначеними рекомендаціями:


  • 1-й тиждень

Жінка повинна прийняти останнє пропущене драже якомога швидше, навіть, якщо доведеться прийняти два драже одночасно. Після цього   продовжувати приймати драже у звичний час. Крім того, протягом наступних 7 днів слід використовувати бар'єрний метод контрацепції, наприклад презерватив. У разі, якщо в попередні 7 днів відбувся статевий акт, слід враховувати можливість виникнення вагітності. Чим більше драже пропущено і чим ближче перерва у прийманні препарату, тим більший ризик вагітності.


  • 2-й тиждень

Жінка повинна прийняти останнє пропущене драже якомога швидше, навіть, якщо доведеться прийняти два драже одночасно. Після цього   продовжувати приймати драже у звичний час. За умови, якщо жінка правильно приймала драже протягом 7 днів перед першим пропуском, немає необхідності використовувати додаткові протизаплідні засоби. В іншому разі або при пропуску більше ніж одного драже рекомендується додатково використовувати бар'єрний метод контрацепції протягом 7 днів.


  • 3-й тиждень

Ризик зниження надійності зростає при наближенні перерви у прийманні драже. Однак, при дотриманні схеми приймання драже можна уникнути зниження контрацептивного захисту. Якщо дотримуватися одного з нижченаведених варіантів, то не виникне необхідності використання додаткових контрацептивних засобів за умови правильного приймання драже протягом 7 днів до пропуску. В іншому випадку, слід дотримуватися першого з нижченаведених варіантів і використовувати додаткові методи контрацепції протягом наступних 7 днів.


  1. Жінка повинна прийняти останнє пропущене драже якомога швидше навіть, якщо доведеться прийняти два драже одночасно. Після цього вона продовжує приймати драже у звичний час. Драже з наступної упаковки слід почати приймати відразу ж після закінчення попередньої (не повинно бути перерви). Малоймовірно, що у жінки розпочнеться менструальноподібна кровотеча до закінчення приймання другої упаковки, хоча в період приймання драже може спостерігатися кровомазання або проривна кровотеча.


  1. Жінці можна також порадити припинити приймати драже з поточної упаковки. В такому випадку перерва у застосуванні препарату повинна становити до 7 днів, включаючи дні пропуску драже. Приймання драже слід почати з наступної упаковки.


Якщо жінка пропустила приймання драже, і в неї відсутня менструальноподібна кровотеча під час першої звичайної перерви у прийманні препарату, слід розглянути ймовірність вагітності.


Рекомендації у випадку розладів з боку шлунково-кишкового тракту

У випадку тяжких розладів з боку шлунково-кишкового тракту можливе неповне всмоктування препарату. У такому разі слід застосовувати додаткові засоби контрацепції.

Якщо протягом 3-4 годин після приймання драже сталося блювання, доцільно скористатися рекомендаціями щодо пропуску приймання драже. Якщо жінка не хоче змінювати свою звичну схему застосування препарату, їй необхідно прийняти додаткове (і) драже з іншої упаковки.


Тривалість застосування

Тривалість застосування визначається залежно від ступеня тяжкості симптомів андрогенізації та відповіді на лікування. Зазвичай препарат слід застосовувати протягом кількох місяців. Акне та себорея, як правило, зникають раніше, ніж гірсутизм чи алопеція.

Рекомендується приймати Діане-35 не менше 3-4 циклів після зникнення симптомів. У випадку виникнення рецидивів через тижні або місяці після припинення застосування препарату можна провести повторну терапію Діане-35. У разі повторної появи ознак андрогенізації після припинення лікування, слід розглянути питання про доцільність швидшого проведення повторної терапії.  


Побічна дія.

Клінічний та епідеміологічний досвід щодо комбінацій естрогену/прогестагену, таких як препарат Діане-35, головним чином грунтується на застосуванні комбінованих пероральних конрацептивів (КПК). Зважаючи на це, нижченаведені застереження щодо приймання КПК також стосуються перепар ату Діане-35.


За наявності будь-якого із зазначених нижче станів/факторів ризику необхідно зважити користь від застосування Діане-35 і можливий ризик з урахуванням індивідуальних особливостей кожної пацієнтки та обговорити це з жінкою до того, як вона вирішить приймати препарат. При загостренні, погіршенні або першому виникненні будь-якого із зазначених нижче станів або факторів ризику жінці рекомендується звернутися до лікаря. Лікар повинен прийняти рішення щодо припинення застосування Діане-35.


  • Циркуляторні порушення

На підставі результатів епідеміологічних досліджень припускається існування зв’язку між застосуванням КПК та підвищенням ризику виникнення венозних та артеріальних тромботичних і тромбоемболічних захворювань, таких як інфаркт міокарда, інсульт, тромбоз глибоких вен та емболія легеневої артерії. Наведені стани виникають рідко.

Венозна тромбоемболія (ВТЕ), що проявляється у вигляді венозного тромбозу та/або   емболії легеневої артерії, може виникнути при застосуванні будь-якого КПК. Ризик її виникнення є найвищим протягом першого року застосування КПК. Частота ВТЕ у жінок,   які   приймають     пероральні   контрацептиви   з     низькою   дозою   естрогенів  (< 0,05 мг етинілест радіолу) становить до 4 випадків на 10000 жінок/рік   порівняно з 0,5-3 випадками на 10000 жінок/рік у тих жінок, які не застосовують пероральні контрацептиви. Частота ВТЕ, асоційована з вагітністю, складає 6 випадків на 10000 жінок/рік.

Надзвичайно рідко повідомлялось про виникнення тромбозу в інших кровоносних судинах, наприклад, артеріях і венах печінки, нирок, мезентеріальних судинах, судинах головного мозку або сітківки у жінок, які застосовують КПК. Стосовно зв'язку цих ускладнень із застосуванням КПК єдиної думки не існує.

Симптомами венозних або артеріальних тромботичних/тромбоемболічних явищ або цереброваскулярного розладу можуть бути: однобічний біль у нижніх кінцівках або їх набряк; раптовий сильний біль у грудях, що може віддавати в ліву руку; раптова задишка; кашель, що раптово почався; будь-який незвичний, сильний, тривалий головний біль; раптова часткова або повна втрата зору; диплопія; порушення мовлення або афазія; вертиго; колапсі з фокальним епілептичним нападом або без нього; слабкість або дуже виражене раптове оніміння одного боку або однієї частини тіла; порушення рухових функцій; ² гострий² живіт.

Фактори, що підвищують ризик виникнення венозних або артеріальних тромботичних/тромбоемболічних явищ або церебро-васкулярного розладу:

  • вік;

  • паління (при інтенсивному палінні ризик з віком зростає, особливо у жінок старше 35 років);

  • сімейний анамнез (наприклад, випадки венозної або артеріальної тромбоемболії у братів чи сестер або батьків у відносно ранньому віці). Якщо підозрюється спадкова схильність, перед вирішенням питання про застосування будь-якого КПК   жінку необхідно направити на консультацію до відповідного фахівця;

  • ожиріння (індекс маси тіла більше 30 кг/м2);

  • дисліпопротеїнемія;

  • артеріальна гіпертензія;

  • мігрень;

  • вади клапанів серця;

  • фібриляція передсердь;

  • тривала іммобілізація, радикальні хірургічні втручання, будь-які хірургічні операції на нижніх кінцівках, значні травми. В цих випадках рекомендується припинити приймання КПК (при планових операціях щонайменше за чотири тижні до її проведення) і не починати знову його застосування раніше ніж через 2 тижнів після повної ре мобілізації.


Немає єдиної думки щодо можливої ролі варикозних вен і поверхневого тромбофлебіту у розвитку венозної тромбоемболії.

Необхідно брати до уваги підвищення ризику розвитку тромбоемболії у післяпологовому періоді.


До інших захворювань, які можуть бути пов’язані з серйозними циркуляторними розладами, належать: цукровий діабет; системний червоний вовчак; гемолітичний уремічний синдром; хронічні запальні захворювання кишечнику (хвороба Крона або виразковий коліт) та серпоподібно-клітинна анемія.


Підвищення частоти випадків виникнення мігрені або її вираженості під час застосування КПК (що може бути продромальним симптомом цереброваскулярного розладу) може вимагати термінового припинення застосування КПК.


Біохімічні показники, які можуть бути характерними при спадковій або набутій схильності до венозних або артеріальних тромбозів, включають: резистентність до активованого протеїну С (АРС), гіпергомо цистеїнемію, дефіцит анти тромбіну ІІІ, дефіцит протеїну С, дефіцит протеїну S, антифосфоліпідні антитіла (антикардіоліпінові антитіла).


Аналізуючи співвідношення ризик/користь, лікар повинен враховувати той факт, що адекватне лікування станів, про які згадувалося вище, може знижувати пов’язаний з ними ризик виникнення тромбозів, а також   те, що ризик виникнення тромбозів, асоційованих   з   вагітністю,   вищий, ніж   при   застосуванні   низько дозованих   КПК

(< 0,05 мг етинілест радіолу).


  • Пухлини

Найважливішим фактором ризику розвитку раку шийки матки є персистенція   папілома вірусу. Результати деяких епідеміологічних досліджень вказують на додаткове підвищення цього ризику при довго тривалому застосуванні КПК, проте це твердження залишається суперечливим, оскільки остаточно не з’ясовано, наскільки результати досліджень враховують супутні фактори ризику, наприклад, скринінгове дослідження стану шийки матки та статеву поведінку, включаючи використання бар’єрних методів контрацепції.


Мета-аналіз на підставі 54 епідеміологічних досліджень вказує на незначне підвищення відносного ризику (ВР = 1,24) розвитку раку молочної залози у жінок, які застосовують КПК. Цей підвищений ризик поступово нівелюється протягом 10 років після закінчення приймання КПК. Оскільки рак молочної залози у жінок молодше 40 років зустрічається рідко, збільшення частоти діагностики раку молочної залози у жінок, які застосовують у даний час або нещодавно застосовували КПК, є незначним щодо загального ризику раку молочної залози. Результати даних досліджень не надають доказів існування причинного взаємозв’язку. Підвищення ризику може бути обумовлене як більш ранньою діагностикою раку молочної залози у жінок, які приймають КПК, так і біологічною дією КПК або поєднанням обох факторів. Відзначено тенденцію, що рак молочної залози, виявлений у жінок, які коли-небудь приймали КПК, клінічно менш виражений, ніж у тих, хто ніколи не застосовував КПК.


У поодиноких випадках у жінок, які застосовують КПК, спостерігалися доброякісні, а ще рідше – злоякісні пухлини печінки, які в окремих випадках призводили до небезпечної для життя внутрішньочеревної кровотечі. У випадку виникнення скарг у жінок, які приймають КПК, на сильний біль в епігастральній ділянці, при збільшенні печінки або ознаках внутрішньочеревної кровотечі при диференційній діагностиці необхідно виключити наявність пухлини печінки.


  • Інші стани

Жінки з гіпертри гліцеридемією або сімейним анамнезом цього порушення належать до групи ризику розвитку панкреатиту при застосуванні КПК.


Хоча повідомлялося про незначне підвищення артеріального тиску у багатьох жінок, які приймають будь-який КПК, повідомлення про клінічно значуще підвищення артеріального тиску були поодинокими. Проте, якщо тривала клінічно виражена гіпертензія виникає під час приймання КПК, то буде слушним відмінити КПК та лікувати гіпертензію. Якщо це доцільно, застосування КПК може бути відновлено після досягнення нормотонії за допомогою антигіпертензивної терапії.


Повідомлялося про виникнення або загострення зазначених нижче захворювань під час вагітності та при прийманні КПК, але їх взаємозв'язок із застосуванням КПК не є остаточно з’ясованим: жовтуха та/або свербіж, пов’язані з холестазом, утворення жовчних каменів, порфірія, системний червоний вовчак, гемолітико-уремічний синдром, хорея Сиденгама, герпес вагітних, втрата слуху, пов’язана з отосклерозом.


У жінок зі спадковим ангіоневротичним набряком екзогенні естрогени можуть індукувати або посилювати його симптоми.


При гострих або хронічних порушеннях функції печінки може виникнути необхідність припинити застосування КПК, доки показники функції печінки не повернуться до нормальних значень. При рецидиві холестатичної жовтяниці, що вперше виникла під час вагітності або попереднього застосування статевих гормонів, приймання КПК слід припинити.


Хоча КПК можуть впливати на периферичну інсулінорезистентність та толерантність до глюкози, немає даних щодо потреби змінювати терапевтичний режим у жінок з діабетом, які приймають низько дозовані КПК, що містять < 0,05 мг етинілест радіолу. Проте жінки, які страждають на цукровий діабет, повинні ретельно обстежувати ся протягом приймання КПК.


Хвороба Крона та виразковий коліт можуть бути пов’язані з прийомом КПК.


Іноді може виникати хлоазма, особливо у жінок з хлоазмою вагітних в анамнезі. Жінки, схильні до виникнення хлоазми, повинні уникати дії прямих сонячних променів або ультрафіолетового опромінювання під час приймання КПК.


У разі, якщо у жінок, які страждають на гірсутизм, його симптоми виникли нещодавно або значно посилилися, при диференційній діагностиці необхідно враховувати такі можливі причини, як андроген продукуюча пухлина або ферментна недостатність надниркових залоз.


Повідомлялося про інші небажані явища при застосуванні Діане-35, проте їх зв'язок з прийманням препарату не був ані підтверджений, ані спростований:


Органи та системи Часті
(≥ 1/100)
Нечасті
(≥1/1000 і < /100)
Поодинокі
(< 1/1000)
Органи зору

Непереносимість контактних лінз
Шлунково-кишковий тракт Нудота, абдомінальний біль Блювання, діарея
Імунна система

Гіпер чутливість
Обстеження Збільшення маси тіла
Зменшення маси тіла
Обмін речовин та порушення харчування
Затримка рідини
Нервова система Головний біль Мігрень
Психічні розлади Пригнічений настрій, зміна настрою Зниження лібідо Підвищення лібідо
Репродуктивна система та молочні залози Болючість молочних залоз, відчуття   напруженості молочних залоз Збільшення молочних залоз Зміни вагінальної секреції, поява секреції з молочних залоз
Шкіра та підшкірна клітковина
Висипання, кропив’янка Вузлувата еритема, ексудативна мультиформна еритема

У жінок зі спадковим ангіоневротичним набряком екзогенні естрогени можуть індукувати або посилювати його симптоми.


Протипоказання.

Препарати, що містять комбінації естрогену/прогестагену, не повинні застосовуватись за наявності жодного із нижчезазначених станів або захворювань. У разі, якщо будь-який із цих станів або захворювань виникає вперше під час застосування препарату,   його приймання слід негайно припинити.


  • Підвищена чутливість до діючих речовин або до будь-якого з компонентів препарату.

  • Венозні або артеріальні тромботичні/тромбоемболійні явища (наприклад, тромбоз глибоких вен, легенева емболія, інфаркт міокарда) або церебро-васкулярний розлад нині або в анамнезі.


  • Наявність нині або в анамнезі продромальних симптомів тромбозу (наприклад, транзиторне порушення мозкового кровообігу, стенокардія).


  • Мігрень з вогнищевими неврологічними симптомами в анамнезі.


  • Цукровий діабет з ураженням судин.


  • Наявність тяжких або множинних факторів ризику щодо венозного або артеріального тромбозу також може стати протипоказанням (див. розділи «Побічна дія» та «Особливості застосування»).


  • Панкреатит нині або в анамнезі, якщо він пов’язаний із тяжкою гіпертри гліцеридемією.


  • Наявність нині або в анамнезі тяжких захворювань печінки, доки показники функції печінки не повернуться до нормальних значень.


  • Наявність нині або в анамнезі пухлин печінки (доброякісних або злоякісних).


  • Відомі або підозрювані злоякісні пухлини (наприклад, статевих органів або молочних залоз), що є залежними від статевих гормонів.


  • Вагінальна кровотеча нез’ясованої етіології.


  • Відома чи підозрювана вагітність.


  • Період годування груддю.



Препарат Діане-35 не призначається чоловікам.


Передозування.

Про серйозні негативні ефекти внаслідок передозування не повідомлялось. Симптоми: нудота, блювання, а в молодих дівчат - незначна кровотеча із піхви. Лікування: жодних антидотів не існує. Лікування   симптоматично.


Особливості застосування.

Медичне обстеження.

Перед початком або відновленням приймання препарату Діане-35 слід провести повне медичне обстеження та докладно вивчити анамнез пацієнтки, беручи до уваги протипоказання ( див. розділ “Протипоказання”) і застереження (див. розділ “Особливості застосування”). При застосуванні препарату рекомендують періодичні обстеження. Проведення таких періодичних обстежень є важливим, оскільки протипоказання (наприклад, транзиторне порушення кровообігу   та ін.) або фактори ризику (наприклад, сімейний анамнез венозного або артеріального тромбозу) можуть вперше виникнути вже під час приймання Діане-35. Частота і характер цих обстежень повинні ґрунтуватися на існуючих нормах медичної практики з урахуванням індивідуальних особливостей кожної жінки. Однак, як правило, особливу увагу приділяють обстеженню тазових органів, включаючи стандартний аналіз цитології шийки матки, органів черевної порожнини, молочних залоз, виміру артеріального тиску.

Необхідно попередити жінку, що препарат Діане-35 не захищає від ВІЛ-СНІДу та інших захворювань, що передаються статевим шляхом.


Зниження ефективності

Контрацептивна ефективність Діане-35 може знижуватись у випадку пропуску прийому драже, розладів шлунково-кишкового тракту (див. розділ «Спосіб застосування та дози») або застосування інших лікарських засобів (див. розділ «Взаємодія з іншими лікарськими засобами»).


Контроль циклу.

При застосуванні препаратів, що містять комбінацію естроген/прогестаген, можуть спостерігатися між менструальні кровотечі (кровомазання або проривні кровотечі), особливо протягом перших кількох місяців їх застосування. Зважаючи на це, обстеження при появі будь-якої між менструальної кровотечі слід проводити тільки після періоду адаптації організму до препарату, що становить приблизно три цикли.

Якщо порушення циклу продовжуються або поновлюються після декількох нормальних циклів, слід розглянути питання про негормональні причини кровотеч і провести відповідні обстеження з метою виключення наявності пухлин та вагітності. До діагностичних заходів можна включити кюретаж.

У деяких жінок може не настати менструальноподібна кровотеча під час перерви в прийомі препарату. У випадку застосування КПК відповідно до вказівок вагітність малоймовірна. Проте, якщо приймання контрацептиву відбувалося нерегулярно або якщо менструальноподібні кровотечі відсутні протягом двох циклів, перед продовженням застосування КПК необхідно виключити вагітність.


Вагітність та годування груддю.

Препарат   протипоказаний у період вагітності. У разі виникнення вагітності під час застосування Діане-35 приймання препарату необхідно негайно припинити.

Застосування Діане-35 також протипоказане під час годування груддю. Ципротерону ацетат проникає в молоко жінок. Приблизно 0,2 % дози, прийнятої матір’ю, потрапить в організм грудної дитини через молоко, що відповідає приблизно 1 мкг/кг. 0,2 % добової дози етинілест радіолу, прийнятого матір’ю, може потрапити в організм грудної дитини через молоко при налагодженій лактації.


Вплив на здатність керувати транспортними засобами або працювати зі складними механізмами

Не спостерігалося жодного впливу на здатність керувати автомобілем або працювати зі складними механізмами.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Взаємодія препаратів, що містять комбінацію естрогену/прогестагену (таких, як Діане-35) та інших лікарських засобів може призводити до проривної кровотечі та/або втрати ефективності контрацептиву. В літературі повідомляється про нижчезазначені взаємодії.


Печінковий метаболізм: може спостерігатися взаємодія з лікарськими препаратами, що індукують мікросомальні ферменти, збільшуючи кліренс статевих гормонів. До них належать, наприклад, фенітоїн, барбітурати, примідон, карбамазепін, рифампіцин і, можливо, окскарбазепін, топірамат, фельбамат, гризеофульвін та лікарські засоби, що містять звіробій. Така взаємодія може спричиняти це зростання.

Також повідомлялось, що інгібітори ВІЧ - протеази (наприклад, ритонавір) та ненуклеозидні інгібітори зворотної транскриптази (наприклад, невірапін) або їх комбінації потенційно можуть впливати на метаболізм у печінці.


Ентерогепатична циркуляція. Результати деяких клінічних досліджень дають підстави припускати, що ентерогепатична циркуляція естрогенів може знижуватися при прийманні певних антибіотиків, що можуть знижувати концентрацію етинілест радіолу (наприклад, антибіотики пеніцилінового і тетрациклінового ряду).


При лікуванні будь-яким із наведених вище препаратів жінка повинна тимчасово використовувати бар'єрний метод додатково до приймання Діане-35 або обрати інший метод контрацепції. При лікуванні препаратами, що індукують мікросомальні ферменти,   бар'єрний метод слід використовувати протягом всього терміну лікування відповідним препаратом і ще протягом 28 днів після припинення його застосування. При лікуванні антибіотиком (за винятком римфапіцину і гризеофульвіну) бар'єрний метод слід використовувати ще протягом 7 днів після його відміни. У разі, якщо бар'єрний метод все ще використовується, а драже в упаковці Діане-35 уже закінчились, застосування драже з наступної упаковки слід починати без звичайної перерви.

Пероральні контрацептиви можуть впливати на метаболізм інших препаратів. Зважаючи на це, концентрації діючих речовин у плазмі та тканинах можуть збільшуватися (наприклад, циклоспорину) або знижуватися (наприклад, ламотригетину).

Примітка: для встановлення потенційної можливості взаємодії з лікарськими засобами, що призначаються одночасно з КПК, рекомендується ознайомитися з інструкціями для медичного застосування цих препаратів.


  • Вплив на результати лабораторних досліджень

Застосування таких препаратів, як Діане-35, може вплинути на результати певних лабораторних аналізів, в тому числі на біохімічні параметри функції печінки, щитовидної залози, надниркових залоз та нирок, показники вмісту в плазмі білків (носіїв), таких як глобулін, що зв'язує кортикостероїди, і фракції ліпідів/ліпопротеїнів, параметри вуглеводного обміну, а також параметри коагуляції і фібринолізу. Зазвичай такі зміни перебувають у межах норми.


Умови   та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 30 °С. Зберігати в недоступному   для дітей місці. Термін зберігання – 5 років.


Умови відпуску. За рецептом.


Упаковка. Блістер з  21 драже в картонній коробці.


Виробник. Schering AG (Шерінг АГ). Источник


Адреса. D-13342 Berlin, Germany – Німеччина.

Смотрите также: Цены на Диане в аптеках




На сайті також шукають: Метилурацил, Галоперидол інструкція, Амоксил застосування, Ревмоксикам побічні дії, Дуба кора протипоказання