Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

НІСТАТИН
Назва: НІСТАТИН | Шукати НІСТАТИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Nystatin
Виробник: ВАТ "Вітаміни", м. Умань, Черкаська обл., Україна
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 250 000 ОД № 10, № 10х2
Діючі речовини: 1 таблетка містить: ністатину 250 000 ОД
Допоміжні речовини: Ванілін, желатин, кислота стеаринова, крохмаль картопляний, лактози моногідрат, метилцелюлоза, тальк, тартразин (Е 102), полісорбат-80, титану діоксид (Е 171)
Фармакотерапевтична група: Протигрибкові антибіотики
Показання: Профілактика та лікування захворювань спричинених грибами роду Candida (Candida albicans та ін.); кандидозу слизових оболонок, шкіри та внутрішніх органів. З профілактичною метою Ністатин призначають для запобігання розвитку кандидозу при тривалому лікуванні препаратами пеніциліну та антибіотиками інших груп, особливо при пероральному застосуванні антибіотиків тетрациклінового ряду, хлорамфеніколу, неоміцину, а також ослабленим та виснаженим хворим.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/8952/01/01
Термін дії посвідчення: з 18.09.2008 по 18.09.2013
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату НІСТАТИН
АТ код: A07AA02
Наказ МОЗ: 528 від 18.09.2008


Інструкція для застосування НІСТАТИН

І Н С Т Р У К Ц І Я

для медичного застосування препарату


НІСТАТИН

(NYSTATIN)

Склад :

діюча речовина:  1 таблетка містить ністатину 250 000 ОД або 500 000 ОД;

допоміжні речовини: ванілін, желатин, кислота стеаринова, крохмаль картопляний, лактози моногідрат,   м етилцелюлоза, тальк,   тартразин (Е 102), полісорбат-80, титану діоксид (Е 171).


Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою.


Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби, що застосовуються при кишкових інфекціях. Антибіотики. Код АТС А 07А А 02.


Клінічні характеристики.

Показання.

Профілактика та лікування захворювань спричинених грибами роду Candida (Candida albicans та ін.); кандидозу слизових оболонок, шкіри та внутрішніх органів. З профілактичною метою Ністатин призначають для запобігання розвитку кандидозу при тривалому лікуванні препаратами пеніциліну та антибіотиками інших груп, особливо при пероральному застосуванні антибіотиків тетрациклінового ряду, хлорамфеніколу, неоміцину, а також ослабленим та виснаженим хворим.


Протипоказання.

Гіпер чутливість до компонентів препарату. Порушення функції печінки, панкреатит, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки. Вагітність, період годування груддю. Дитячий вік до 3   років.


Спосіб застосування та дози.

Препарат застосовують внутрішньо за 40 - 60 хвилин до їди, таблетки ковтають, не розжовуючи. Дорослим призначають по 500 000 ОД 3 - 4 рази на добу або по 250 000 ОД 6 - 8 разів на добу. Добова доза становить 1 500 000 - 3 000 000 ОД. При генералізованому кандидозі добову дозу можна збільшити до 4 000 000 - 6 000 000 ОД.

Дітям віком від 3 до 13 років Ністатин призначають по 250 000 ОД 4 рази на добу, старше 13 років від 1 000 000 до 1 500 000 ОД на добу за  4 прийоми. Максимальна добова доза для дітей віком від 3 до 13 років – 1 000 000 ОД, старше 13 років – 1 500 000 ОД.

Середня тривалість лікування 10 - 14 днів. За необхідності проводять повторні курси. Необхідність повторних курсів визначає лікар. При хронічних рецидивуючих генералізованих кандидозах   проводять повторні курси терапії з перервами між ними 2 - 3 тижні.


Побічні реакції.

З боку травної системи: можливі присмак гіркоти в роті, нудота, блювання, діарея, біль у животі.

Алергічні реакції: свербіж шкіри, шкірний висип, пропасниця, іноді підвищення температури, озноб, рідко - синдром Стівена-Джонсона.

Ністатин може підвищити чутливість шкіри до дії сонячних променів (фото сенсибілізація).

Інші: можливий ризик поширення резистентних форм грибів, що вимагає відміни препарату.


Передозування.

Посилення побічної дії препарату. Лікування: відміна препарату, симптоматична терапія.


Застосування в період вагітності або годування груддю.

Ністатин протипоказано застосовувати в ці періоди. При необхідності застосування препарату в період годування груддю необхідно вирішити питання про припинення годування.


Діти.

Препарат протипоказаний дітям віком до 3 років.


Особливості застосування.

При грибкових захворюваннях піхви рекомендується одночасне лікування статевого партнера. У період лікування необхідно утримуватись від статевих контактів. Під час менструації лікування переривати не слід.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботі з іншими механізмами.

Немає посилань на те, що препарат може впливати на водіїв та людей, які працюють з технікою.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші форми взаємодії.

При одночасному застосувані ністатину і клотримазолу активність останнього зменшується. Спостерігається перехресна резистентність з низкою полієнових антибіотиків, наприклад з амфотерицином В.


Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. Протигрибковий препарат з групи полієнів. Максимальна дія проявляється при рН 4,5-6,5 та температурі 25 °С. Активність препарату знижується в присутності жирних кислот, цистеїну, різних цукрів. Зв’язуючись зі стеролами в клітинній мембрані грибів, порушує її проникність, що приводить до виходу основних компонентів клітини. Ністатин вибірково впливає на патогенні гриби і особливо дріжджоподібні гриби роду Candida, а також на аспергіли. Щодо бактерій неактивний.

Фармакокінетика. Ністатин мало розчинний у воді і при прийомі внутрішньо в терапевтичних   концентраціях майже повністю виводиться з калом в незміненому вигляді, лише при дуже високих концентраціях (до 10 млн ОД) виявляється у крові. Біодоступність не перевищує 3-5 %.


Фармакотерапевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглої форми, вкриті оболонкою, з гладкою, двоопуклою поверхнею, від світло-жовтого до жовтого кольору із запахом ваніліну.


Термін придатності.

2 роки.




Умови зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла та вологи місці, при температурі     15 - 25 °С.


Упаковка.

По 10 таблеток у   блістері з плівки ПВХ та фольги алюмінієвої; 2 блістери у пачці. По 10 таблеток у блістерах з плівки ПВХ та фольги алюмінієвої.


Категорія відпуску.

За рецептом.


Виробник.

ВАТ “Вітаміни”.


Адреса. Источник

Україна, 20300, м. Умань, Черкаська область, вул. Ленінської “Іскри”, 31.


Смотрите также: Цены на Нистатин в аптеках




На сайті також шукають: Седасен форте, Флемоксин солютаб інструкція, Фарматекс застосування, Сульфадиметоксин побічні дії, Панзинорм форте протипоказання