Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АЗИЦИН
Назва: АЗИЦИН | Шукати АЗИЦИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Azithromycin
Виробник: ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 0,25 г №6 у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 капсула містить азитроміцину - 0.25 г
Фармакотерапевтична група: Антибіотики-макроліди та азаліди
Показання: Інфекції верхніх дихальних шляхів (бактеріальні фарингіти та тонзиліти); нижніх дихальних шляхів (бактеріальні бронхіти, пневмонії); ЛОР-органів (середній отит, синусит, ларингіт); сечостатевої системи (уретрит та цервіцит); шкіри та м'яких тканин тощо.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0137/01/01
Термін дії посвідчення: з 11.12.2003 до 11.12.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АЗИЦИН
АТ код: J01FA10
Наказ МОЗ: 572 від 11.12.2003


Інструкція для застосування АЗИЦИН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

  АЗИЦИН

(AZICIN)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: аzithromycin;

(2R,3S,4R,5R,8R,10R,11R,12S,13S,14R)-13-[(2,6-дидеокси-3-С-метил-3-О-метил-α-L-рибо-гексопіранозил) окси]-2-етил-3,4,10-тригідрокси-3,5,6,8,10,12,14-гептаметил-11-[[3,4,6-тридеокси-3-(диметил аміно)-β-D-ксило-гексопіранозил]окси]-1окса-6-азациклопентадекан-15-ондигідрат;

основні фізико-хімічні властивості: тверді капсули, з кришечкою і корпусом білого кольору, що містять порошок білого кольору;

склад: 1капсула містить азитроміцину 250 мг;

допоміжні речовини:лактози моногідрат, натрію лаурилсульфат, полівінілпіролідон kollidon®k 25 або plasdone® k25 , магнію стеарат.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. Макроліди. Код АТС J01FА 10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Азицин – представник нової підгрупи макроліднихантибіотиків – азалідів. Зв’язується із субодиницею 50S рибосоми 70S чутливих мікро організмів, пригнічуючи РНК-залежний синтез білка, сповільнює ріст і розмноження бактерій, при високих концентраціях можливий бактерицидний ефект.

Має широкий спектр антимікробної дії. До препарату чутливі грам позитивні коки - Streptococcuspneumoniae, S.pyogenes, S.agalactiae, стрептококи груп С, F і G, S.viridans;Staphylococcus aureus; грам негативні бактерії - Haemophilus influenzae, Н.parainfluenzae, Moraxella catarrhalis, Bordatella pertussis, B.parapertussis,Legionella pneumophila, H.ducrei, Campylobacter jejuni, Neisseria gonorrhoeae,Gardnerella vaginalis; деякі анаеробні мікро організми – Bacteroides bivius,Clostridium perfringens, Peptostreptococcus species, а також Chlamydiatrachomatis, Mycoplasma pneumoniae, Ureaplasma urealyticum, Treponema pallidum,Borrelia burgdoferi. Не впливає на грам позитивні мікро організми, стійкі до еритроміцину.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо Азицин швидко всмоктується з травного каналу. Біодоступність становить близько 37 % (ефект “першого проходження”). Максимальна концентрація в сироватці крові досягається через 2,5-3 години і становить 0,4 мг/л при прийомі внутрішньо 500 мг азитроміцину. Препарат добре проникає в дихальні шляхи, органи і тканини урогенітального тракту, зокрема у передміхурову залозу, у шкіру і м’які тканини. Концентрація препарату в тканинах і клітинах у 10-100разів вища, ніж у сироватці крові. Стабільний рівень у плазмі досягається через 5-7 днів. Препарат у великій кількості накопи чується у фагоцитах, які транспортують його у місця інфекції і запалення, де поступово вивільняють упроцесі фагоцитозу.

З білками зв’язується обернено пропорційно концентрації в крові (7-50 % препарату). Близько 35 % метаболізується в печінці шляхом деметилювання, втрачаючи активність.

Більше 50 % дози виводиться із жовчю у незміненому вигляді, приблизно 4,5 % - із сечею протягом 72 годин.

Період напів виведення із плазми - 14-20 годин (в інтервалі 8-24 годин після прийому препарату) і 41 годину (в інтервалі 24-72 годин). Прийом їжізначно змінює фармакокінетику.

З віком параметри фармакокінетики не змінюються у чоловіків (65-85років), у жінок збільшується Сmax на 30-50 %.

Показання для застосування. Інфекції верхніх дихальних шляхів іЛОР-органів: ангіна, фарингіт, тонзиліт, синусит, середній отит; інфекції нижніх дихальних шляхів: бактеріальний бронхіт, хронічний бронхіт у стадії загострення, інтерстиціальна і альвеолярна пневмонії; інфекції шкіри і м'яких тканин (бешиха, імпетиго, повторно інфіковані дерматити); інфекції, що передаються статевим шляхом (неускладнений уретрит, цервіцит); хвороба Лайма (борреліоз) для лікування початкової стадії (erythema migrans); захворювання шлунка і дванадцяти палої кишки, асоційовані з Helicobacter pylori.

Спосіб застосування та дози. Азицин приймають один раз на добу, за годинудо їди або через 2 години після їди, протягом 3 або 5 днів.

Дорослим при інфекціях верхніх і нижніх дихальних шляхів, шкіри, м’яких тканин – 500 мг (2 капсули) у перший день, потім по 250 мг (1 капсула) з 2-гопо 5-й день або по 500 мг (2 капсули) одноразово, протягом 3 днів. Курсова доза– 1,5 г.

При інфекціях, що передаються статевим шляхом, - по 1 г одноразово.

Хвороба Лайма (для лікування початкової стадії) – в перший день 1 г, з 2-го по 5-й день – по 500 мг (курсова доза - 3 г ).

Захворювання шлунка і дванадцяти палої кишки, асоційовані з Helicobacterpylori, – по 1 г на добу, протягом 3 днів, у складі комбінованої терапії.

Дітям старше 6 років призначають препарат з урахуванням маси тіла: уперший день – 10 мг/кг, але не більше 500 мг на добу, у наступні 4 дні – по 5мг/кг, 1 раз на добу, але не більше 250 мг. Курсова доза - 30 мг/кг маси тіла.

У разі пропущення прийому препарату пропущену дозу слід прийняти якомога скоріше, а наступні – з перервою у 24 години.

Побічна дія. Азицин рідко спричинює побічні реакції. Можливі ускладнення з боку травного каналу (здуття живота, нудота, блювання, пронос, біль у животі). У більшості випадків небажані ефекти слабко виражені і не вимагають відміни препарату. Можливо транзиторне, помірне підвищення активності ферментів печінки, нейтропенія, рідко – нейтрофілія і еозинофілі я, холестатичнажовтуха, біль у грудях, серцебиття. Іноді можлива сонливість, нефрит, вагініт, кандидоз, десенсибілізація, у дітей – нервозність, безсоння, кон‘юнктивіт. Через 2-3 тижні після припинення лікування змінені показники повертаються донорми. Шкірні реакції (висипання) виникають дуже рідко.

Протипоказання. Препарат протипоказаний при підвищеній чутливості до макролідних антибіотиків, дітям до 6 років у даній лікарській формі; притяжких порушеннях функції печінки, при вагітності і лактації (на час лікування годування груддю припиняють).

Передозування. При передозуванні Азицину з'являється біль уживоті, нудота,, блювота, діарея іноді апорексия, запор. Розвивається підвищення активності трансаміназ, холестатиний гепатит, жовтушність склер, видимих слизових оболонок.

З боку ЦНС нездужання слабкість, головний біль, запаморочення, порушення слуху.

Лікування: при необхідності промивають шлунок, призначають всередину завис активованого вугілля, очисну клізму.

У важких випадках проводять заходи щодо відновлення водно-електролітного балансу і екстракорпоральну гемосорбцію. Специфічного антидоту не існує.

Особливості застосування. У зв’язку з особливостями фармакокінетики препарат упри наведених показаннях для застосування не виникає необхідності застосовувати препарат протягом більш тривалого часу, ніж це зазначено в інструкції. Для осіб похилого віку немає необхідності змінювати дозу. Не рекомендується призначати препарат в періоди вагітності і лактації.

Слід обережно застосовувати Азицин для лікування хворих з тяжким порушенням видільної функції нирок і печінки, при серцевих аритміях (можливі шлуночкові аритмії і подовження інтервалу QT). Після відміни препарату у деяких пацієнтів можуть зберігатися реакції гіпер чутливості, що потребує специфічної терапії під наглядом лікаря.

При незначному порушенні функції нирок (кліренс креатині ну більше 40мл/хв) немає необхідності в корекції дози.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Антацидні засоби сповільнюють всмоктуванняАзицину тому необхідно приймати препарати з інтервалом не менше 2 годин.

Не відмічено взаємодії препарату з теофіліном, пероральними антикоагулянтами, карбамазепіном, фенітоїном, триазоламом, дигоксином, ерготаміном, циклоспорином.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі не вище +25 0С.

Термін придатності – 2 роки. Источник

 

Смотрите также: Цены на Азицин в аптеках




На сайті також шукають: Ультрапрокт, Велвумен інструкція, Календули мазь застосування, Ентеросгель побічні дії, Чемерична вода протипоказання