Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ВІНПОЦЕТИН
Назва: ВІНПОЦЕТИН | Шукати ВІНПОЦЕТИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Vinpocetin
Виробник: ПАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 5 мг № 30 (10х3), № 50 (10х5) у блістерах
Діючі речовини: 1 таблетка містить вінпоцетин (у перерахуванні на 100 % речовину) – 5 мг
Фармакотерапевтична група: Інші психостимувальні та ноотропні засоби
Термін придатності: 2 роки
Номер реєстраційного посвідчення: UA/8199/01/01
Термін дії посвідчення: з 15.11.2013 по 15.11.2018
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ВІНПОЦЕТИН
АТ код: N06BX18
Наказ МОЗ: 976 від 15.11.2013


Інструкція для застосування ВІНПОЦЕТИН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату


ВІНПОЦЕТИН

(VINPOCЕTIN)


Склад:  

діюча речовина: 1 таблетка містить вінпоцетин (у перерахуванні на 100 % речовину) – 5 мг або 10 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль картопляний, кремнію діоксид колоїдний безводний, макрогол 4000 (поліетиленгліколь 4000), магнію стеарат, натрію кроскармелоза.


Лікарська форма. Таблетки.


Фармакотерапевтична група.

Психостимулюючі і ноотропні засоби. Вінпоцетин.

Код АТС N06В Х18.


Клінічні характеристики.

Показання.

Неврологія. Для лікування різних форм цереброваскулярної патології: стани після перенесеного порушення мозкового кровообігу (інсульту), вертебробазилярної недостатності, судинної деменції, церебрального атеросклерозу, посттравматичної і гіпертонічної енцефалопатії. Сприяє зменшенню психічної і неврологічної симптоматики при цереброваскулярній патології.

Офтальмологія. Для лікування хронічної судинної патології хоріоідеї (судинної оболонки ока) та сітківки.

Отоларингологія. Для лікування старечої туговухості перцептивного типу, хвороби Меньєра та шуму у вухах.


Протипоказання.

Гіперчутливість до активної речовини або до будь-якої з допоміжних речовин.

Застосування препарату дітям протипоказано (через відсутність відповідних клінічних даних).


Спосіб застосування та дози.

Застосовувати внутрішньо після прийому їжі. Добова доза дорослим становить 15-30 мг (3 рази на добу по 5-10 мг). Тривалість лікування визначає лікар індивідуально.

Пацієнтам із захворюваннями нирок або печінки корекція дозування не потрібна.


Побічні реакції.

З боку крові та лімфатичної системи: лейкопенія, тромбоцитопенія, анемія, аглютинація еритроцитів, підвищення рівня тригліцеридів у крові, збільшення числа лейкоцитів, зменшення протромбінового часу.

З боку імунної системи: гіперчутливість.

Метаболічні порушення: гіперхолестеринемія, зниження апетиту, анорексія, цукровий діабет.

Психічні розлади: безсоння, порушення сну, неспокій, ейфорія, депресія.

З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, збудження, дисгевзія, ступор, геміпарез, сонливість, амнезія, тремор, судоми.

З боку органів зору: набряк соска зорового нерва, гіперемія кон’юнктиви.

З боку органів слуху та лабіринту: вертиго, гіперакузія, гіпоакузія, шум у вухах.

З боку серцево-судинної системи: артеріальна гіпотензія, ішемія/інфаркт міокарда, стенокардія напруження, брадикардія, тахікардія, екстрасистолія, відчуття серцебиття, артеріальна гіпертензія, припливи, тромбофлебіт, аритмії, фібриляція пересердь, коливання артеріального тиску, депресія сегмента ST, подовження інтервалу QT, але наявність причинного зв’язку між такою побічною дією і лікуванням вінпоцетином не доведене, оскільки у природній популяції ці симптоми спостерігаються з такою ж частотою.

З боку травного тракту: дискомфорт у животі, сухість у роті, нудота, біль у животі, запор, діарея, диспепсія, блювання, дисфагія, стоматит.

З боку шкіри та підшкірної клітковини: еритема, гіпергідроз, свербіж, кропив’янка, висипання; дерматит.

Загальні порушення: астенія, збільшення маси тіла, загальна слабкість (симптоми можуть бути проявами основного захворювання), відчуття жару, підвищена втомлюваність, дискомфорт у грудній клітці, гіпотермія.

Результати лабораторних досліджень: збільшення/зменшення кількості еозинофілів, зміна активності печінкових ферментів, зменшення числа еритроцитів.


Передозування.

Випадки передозування не зареєстровані. Тривале застосування вінпоцетину у добовій дозі     60 мг також безпечне. Навіть одноразовий прийом внутрішньо 360 мг вінпоцетину не спричиняв будь-якого клінічно значущого небажаного ефекту з боку серцево-судинної системи або інших ефектів.


Застосування у період вагітності або годування груддю.

Протипоказаний у період вагітності або годування груддю.


Діти.

Застосування препарату дітям протипоказано (через відсутність відповідних клінічних даних).


Особливості застосування.

Наявність синдрому пролонгованого інтервалу QT і прийом препаратів, що викликають подовження QT, вимагають проведення періодичного контролю ЕКГ.

При наявності у пацієнта підвищеного внутрішньочерепного тиску, аритмії або синдрому подовженого інтервалу QT, а також на тлі застосування антиаритмічних препаратів курс терапії препаратом можна розпочинати тільки після ретельного аналізу користі та ризиків, пов’язаних із застосуванням препарату.

Цей лікарський засіб містить лактози моногідрат. Пацієнтам з такими рідкісними спадковими захворюваннями, як непереносимість галактози, дефіцит лактази Лаппа або порушення мальабсорбції глюкози-галактози не слід приймати цей препарат (1 таблетка Вінпоцетину по 5 мг містить 67,3 мг лактози, а по 10 мг – 134,6 мг лактози).


Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

При застосуванні препарату можуть відзначатися побічні ефекти з боку центральної нервової системи, тому слід дотримуватися обережності при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Одночасне застосування вінпоцетину з β-блокаторами (клоранололом, піндололом), клопамідом, глібенкламідом, дигоксином, аценокумаролом або гідрохлоротіазидом не супроводжувалося будь-якою взаємодією між ними. Одночасне застосування вінпоцетину і α-метилдопи іноді викликало деяке посилення гіпотензивного ефекту, тому на тлі застосування цієї комбінації препаратів необхідний регулярний контроль артеріального тиску. Рекомендується проявляти обережність при одночасному призначенні вінпоцетину з препаратами, які впливають на центральну нервову систему, а також у випадку супутньої антиаритмічної та антикоагулянтної терапії.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Вінпоцетин поліпшує мозковий кровообіг і мозковий метаболізм, підвищує переносимість ішемії мозку. Ефект реалізується за рахунок комплексного механізму дії. Вибірково та інтенсивно підсилює мозковий кровотік і церебральну фракцію хвилинного обсягу крові, знижує опір судин головного мозку, не впливаючи на параметри системного кровообігу (артеріальний тиск, хвилинний об’єм крові, частоту пульсу, загальний периферичний опір судин). Підсилює, насамперед, кровопостачання ураженої ішемізованої ділянки головного мозку, не викликаючи феномену «обкрадання», при цьому кровопостачання інтактної ділянки не змінюється. Поліпшує мікроциркуляцію у головному мозку, гальмує агрегацію тромбоцитів, знижує підвищену в'язкість крові, збільшує еластичність еритроцитів і блокує поглинання ними аденозину. Підвищує переносимість гіпоксії клітинами головного мозку, сприяючи транспортуванню кисню до тканин. Підсилює поглинання і метаболізм глюкози, який переключається на енергетично вигідніший аеробний шлях, стимулює анаеробний метаболізм глюкози шляхом гальмування фосфодіестерази та активації аденілатциклази, що призводить до підвищення концентрації цАМФ і катехоламінів у мозку.

Фармакокінетика.

При застосуванні внутрішньо швидко всмоктується у шлунково-кишковому тракті; біодоступність становить 70 %. Максимальна концентрація у крові досягається через 1 годину. Легко проникає крізь гістогематичні бар'єри, у т. ч. крізь гематоенцефалічний бар'єр. Метаболізується у печінці з утворенням кількох метаболітів, основними з яких є аповінкамінова кислота і гідроксивінпоцетин, які мають фармакологічну активність. Екскретується із сечею і жовчю, в основному у вигляді метаболітів, кон’югованих із глюкуроновою кислотою. Період напіввиведення становить до 5 годин.


Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого з кремуватим відтінком кольору, плоскоциліндричної форми з фаскою. На поверхні таблетки допускається мармуровість.


Термін придатності.

2 роки.

Не слід застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.


Умови зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 °С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.


Упаковка.

По 10 таблеток у блістері; таблетки по 5 мг № 10х3, № 10х5 у пачці; таблетки по 10 мг № 10×3.


Категорія відпуску.

За рецептом.


Виробник.

ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка».


Місцезнаходження. Источник

61010, Україна, м. Харків, вул. Гордієнківська, 1.

Смотрите также: Цены на Винпоцетин в аптеках