Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ВІТАМІН Е 400-ЗЕНТІВА
Назва: ВІТАМІН Е 400-ЗЕНТІВА | Шукати ВІТАМІН Е 400-ЗЕНТІВА в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Tocopherol
Виробник: "Zentiva" a.s., Словацька Республіка
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 400 мг № 30 у флаконах
Діючі речовини: 1 капсула містить вітаміну Е - 400.0 мг
Допоміжні речовини: Олія рослинна, желатин, гліцерин, метилпарабен, барвник червоний Rubor Ponceau (E 124)
Фармакотерапевтична група: Вітамін Е
Показання: Гіповітаміноз Е; допоміжний засіб при ішемічній хворобі серця, артеріальній гіпертензії; профілактика атеросклерозу; гемолітична анемія; діабет; порушення функції статевих органів, безпліддя, порушення менструального циклу; хвороба Альцгеймера та ін.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3392/01/02
Термін дії посвідчення: з 27.08.2004 до 27.08.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ВІТАМІН Е 400-ЗЕНТІВА
АТ код: A11HA03
Наказ МОЗ: 306 від 24.06.2005


Інструкція для застосування ВІТАМІН Е 400-ЗЕНТІВА

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ВІТАМІНЕ–ЗЕНТІВА

(VITAMIN E–ZENTIVA®)

ВІТАМІН Е 200–ЗЕНТІВА

(VITAMIN E 200–ZENTIVA®)

ВІТАМІН Е 400–ЗЕНТІВА

(VITAMIN E 400–ZENTIVA®)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: токоферол;D-L-6-ацетокси-2,5,7,8-тетраметил-(4,8,12-триметил-тридецил)-6-хроманіл-ацетат;

основні фізико-хімічні властивості: Вітамін Е-Словакофарма, Вітамін Е 200-Словакофарма, Вітамін Е 400-Словакофарма: червоні овальні капсули, що заповнені прозорою світло-жовтою олією;

склад: 1 капсула містить 100 мг, 200 мг або 400 мг токоферолу ацетату;

допоміжні речовини: олія рослинна, желатин, гліцерин (85 %), метилпарабен, барвник Понсо 4R (E 124).

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Прості препарати вітамінів. Код АТС A11HA03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Біологічно найактивніший з токоферолів, стабільний у формі ацетату. В організмі підвищує захисні властивості клітинних мембран.

Фармакокінетика. Токоферол потрапляє в кров головним чином з лімфою, максимальна концентрація у сироватці досягається через 4 - 8 годин після вживання всередину і за добу знову повертається до попереднього рівня. Токоферол виділяється жовчю. Оскільки концентрація a-токоферолу в жовчі стабільна на відміну від концентрації в сироватці, різкі коливання концентрації вітамінуЕ в плазмі не відображаються безпосередньо в жовчі.

Показання для застосування. Препарат призначають для профілактики порушень ембріонального розвитку, як допоміжну гормональну терапію при порушеннях менструального циклу.

Препарат застосовують як допоміжний засіб у терапії захворювань дихальних шляхів та травного тракту, м’язової системи, суглобового апарату, неврологічних захворювань, порушеннях функції залоз внутрішньої секреції, при неповноцінному харчуванні, захворюваннях ясен, печінки, при недокрів’ї, захворюваннях шкіри та в допоміжній терапії – при перцепційних порушеннях слуху.

Препарат рекомендується приймати для профілактики хронічних захворювань (наприклад при порушеннях імунітету).

Препарат застосовують у період вагітності та годування груддю.

Спосіб застосування та дози. Дози підбирають індивідуально, залежно від характеру захворювання. Якщо лікар не призначить інакше, дозування для дорослих:

- безплідність, спонтанний аборт: по 200 - 300 мг щоденно; при порушенні менструального циклу (у поєднанні з гормональною терапією) по 300 -400 мг через день, повторюючи 5 разів, починаючи з 17 дня циклу; при клімактеричних вегетативних порушеннях по 100 мг 3 рази на добу;

- при порушеннях менструального циклу в ювенільному віці перед початком гормональної терапії по 100 мг 1 - 2 рази на добу впродовж 2 - 3 місяців;

- при ревматоїдних захворюваннях по 100 - 300 мг щоденно впродовж декількох тижнів;

- при неврастенії, перевтомі по 100 мг щоденно впродовж 30 - 60 днів;

- при первинній м’язовій дистрофії до 2000 мг на добу, інших неврологічних показаннях достатньо 300 мг на добу впродовж 30 - 60 днів;

- при серцево-судинних захворюваннях щоденно по 100 мг впродовж 20 - 40днів;

- при аліментарних анеміях по 300 мг на добу впродовж 10 діб;

-при хронічних гепатитах із загостреннями призначають лікування із щоденною дозою 300 мг протягом декількох місяців;

- при ендокринологічних захворюваннях по 300 - 500 мг щоденно;

- при парадонтопатіях по 200 - 300 мг на добу;

- при induratio penis plastica щоденно по 300 - 400 мг впродовж декількох тижнів, потім по 100 мг кожен день протягом декількох місяців;

- при захворюваннях шкіри по 100 - 200 мг на добу впродовж 20 - 40днів;

- як компонент антиоксидантної терапії застосовують по 400 мг 1 - 2рази на добу;

- для профілактики хронічних захворювань (наприклад серцево-судинних захворювань, при порушеннях імунітету) по 100 мг 1 - 2 рази на добу впродовж 1- 3 тижнів.

Дозування для дітей віком від 12 років – 200 - 400 мг щоденно. Дозування для дітей віком до 12 років підбирає педіатр.

Капсулу ковтають цілою, запиваючи достатньою кількістю нейтральної рідини.

Побічна дія. Звичайно препарат переноситься добре, проте при тривалому лікуванні або після прийому великих доз у виняткових випадках можливі розлад травлення, втомлюваність, слабкість, головний біль. Вживання великих доз вітаміну Е може посилити порушення згортання крові, викликане нестачею вітамінуК.

Протипоказання. Препарат не можна приймати пацієнтам з підвищеною чутливістю до будь-якого з компонентів препарату. Дитячий вік (до 3 років).

Передозування. При пероральному прийомі рекомендованих доз небажані реакції не проявляються. При прийомі високих доз препарату (понад 400 мг на добу впродовж тривалого часу) можливі диспепсія, відчуття втоми, загальна слабкість, головний біль. Також відзначаються креатинурія, підвищення активності креатинкінази, збільшення концентрації холестерину, три гліцеридів, зниження концентрації тироксину татрийодтироніну у сироватці крові, збільшення вмісту естрогенів та андрогенів усечі.

Специфічного антидоту не існує, лікування – симптоматичне.

Особливості застосування. Необхідно дотримуватись обережності при застосуванні вітаміну Е хворими зі складним кардіосклерозом і при гострому інфаркті міокарда.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Вітамін Е полегшує всмоктування, утилізацію і засвоєння вітаміну А та попереджає розвиток авітамінозу А. У дозі понад 10мг/кг на добу вітамін Е уповільнює терапевтичну дію заліза при призначенні дітям із залізо дефіцитною анемією. У дітей з малою масою тіла при народженні, яким призначають препарати заліза, дефіцит вітаміну Е може викликати гемолітичну анемію.

Вітамін Е або його метаболіти мають протилежну вітаміну К дію. Ухворих, які лікувались пероральними антикоагулянтами, тривале призначення вітаміну Е може викликати геморагії.

Існують відомості, що вітамін Е може підвищувати ефективність проти судомних засобів ухворих на епілепсію, у яких виявлено підвищений вміст у крові продуктівперекисного окислення ліпідів. Источник

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі 15 - 25 °С. Термін придатності – 3роки.

Смотрите также: Цены на Витамин е в аптеках




На сайті також шукають: Постеризан, Маммолептин інструкція, Кетанов застосування, Тимоген побічні дії, Прегнакеа протипоказання