Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АЕРОСОНІТ
Назва: АЕРОСОНІТ | Шукати АЕРОСОНІТ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Isosorbide dinitrate
Виробник: "GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S.A." для "GlaxoSmithKline Export Limited", Польща/Великобританія
Лікарська форма: Аерозоль дозований
Форма випуску: Аерозоль дозований по 200 доз (1,25 мг/дозу) у флаконах
Діючі речовини: 1 доза аерозолю містить ізосорбіду динітрату - 1.25 мг
Фармакотерапевтична група: Препарати, які поліпшують кровопостачання та метаболізм міокарда
Показання: Лікування і профілактика нападів стенокардії, інфаркт міокарда.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0231/01/01
Термін дії посвідчення: з 11.12.2003 до 11.12.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АЕРОСОНІТ
АТ код: C01DA08
Наказ МОЗ: 574 від 11.12.2003


Інструкція для застосування АЕРОСОНІТ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АЕРОСОНІТ

(AEROSONIT)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ізосорбіду динітрат; 2,5-dinitrate 1,4:3,6dianhydro sorbitol;

основні фізико-хімічні властивості: майже безбарвний прозорий розчин зі смакомта запахом м´ яти;

склад: 1 доза містить ізосорбіду динітрату 1,25 мг;

допоміжні речовини: м`яти перцевої олія, полі етиленгліколь, пропіленгліколь, спирт зневоднений.

Форма випуску. Аерозоль дозований.

Фармакотерапевтична група. Вазодилататори, що застосовуються в кардіології; органічні нітрати. Код АТС С 01D A08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Органічні нітрати належать до препаратів, що широко застосовуються у лікуванні ішемічної хвороби серця протягом багатьох років.

Вони діють безпосередньо на венозну систему (² судини об’єму²) та артеріальну систему (² судини опору²) через ² азотні рецептори² у клітинах гладеньких м´ язів стінки судин. У гладенькій мускулатурі нітрати зазнають послідовної трансформації до оксиду азоту (NO), який стимулює розчинну гуанілілциклазу – основний фермент вазодилатації.

Вважають, що зростаюча концентрація ендогенних судинозвужувальних речовин на поверхні клітин ендотелію стимулює утворення, вивільнення і транспорт судинорозширювальної речовини під назвою ендотеліальний релаксуючийфактор (ЕDRF) до клітин гладенької мускулатури, що, в свою чергу, призводить довазодилатації.

Ендотеліальний релаксуючий фактор є радикалом оксиду азоту; субстратом для його біосинтезу є амін окислота L-аргінін, яка під впливом окисного дезамінування перетворюється в цитрулін і оксид азоту (NO). Внаслідокатеросклеротичних змін в артеріях місцеве утворення ЕDRF/NO стає недостатнім. Уцих випадках екзогенні нітрати шляхом компенсації недостатньої кількості оксиду азоту у деяких ділянках судинної системи викликають ефекти, подібні до тих, які спричинює EDRF.

Органічні нітрати:

зменшують перед навантаження серця завдяки розширенню венозного русла;

зменшують пост навантаження серця шляхом розширення артеріального русла;

меншою мірою збільшують коронарний кровотік завдяки розширенню коронарних судин, зменшенню тонусу стінки коронарних артерій та розширенню судин колатерального кровообігу.

Фармакокінетика. Абсорбція препарату дуже добра і відбувається майже негайно. Після перорального застосування 80% ізосорбіду динітрату зазнає ефекту першого проходження.

При застосуванні у вигляді перорального аерозолю цей ефект значно нижчий. Біодоступність препарату після перорального вживання становить приблизно 30%, а при застосуванні у формі інгаляції через рот – приблизно 60%. Ступінь зв´ язування з білками сягає 30%.

Спостерігається значна статистично достовірна різниця у біодоступності препарату. Біодоступність перорального аерозолю перевищує біодоступністьтаблеток для внутрішнього застосування на 40%. Максимальна концентрація ізосорбіду динітрату спостерігалася в середньому через 7 хвилин після призначення препарату і сягала до 18 нг/мл. Період напів виведення присублінгвальному застосуванні препарату – 1 година. Виводиться з сечею майже повністю у вигляді метаболітів.

Показання для застосування. Лікування і профілактика нападів стенокардії. Інфаркт міокарда.

Спосіб застосування та дози.

Застосовують 1 дозу препарату під час нападу стенокардії або перед очікуваним нападом (наприклад перед фізичним навантаженням). Якщо через 2—5 хвилин біль не проходить, можна застосувати другу дозу препарату.

Прийом Аеросонітуможна повторювати кожні 2—3 години.

Методика застосування препарату:

Зняти захисний ковпачок.

Перед першим застосуванням нового флакона препарату натиснути на розпилювач, утримуючи флакон у вертикальному положенні. Так повторити 4—5, максимум 6 разів. Препарат готовий до застосування. Повторювати цю дію кожен раз, якщо препарат не застосовували протягом кількох днів.

Утримувати скляний флакон біля рота.

Помістити отвір розпилювача навпроти слизової оболонки рота, найкраще – під язиком.

Натиснути на розпилювач – при цьому вивільнюється одна доза препарату.

Закрити флакон захисним ковпачком.

УВАГА! ПРЕПАРАТНЕ ПРИЗНАЧЕНИЙ ДЛЯ ВДИХАННЯ!

Побічна дія.

Минущий головний біль; запаморочення, нудота, блювання; тахікардія; почервоніння шкіри, шкірний висип, десквамативне запалення шкіри, зниження артеріального тиску.

 

Протипоказання.

Гіпер чутливість до активного компонента (органічні похідні нітратів) або допоміжних інгредієнтів; закрито кутова глаукома; шок; гострий інфаркт міокарда; анемія; мозковий крововилив; гіпертрофічна кардіоміопатія із звуженням шляхів відтоку; констриктивний перикардит; підвищення внутрішньо черепного тиску.

Передозування.

Передозування може розвинутися після частого застосування препарату протягом короткого періоду. Інтенсивність симптомів залежить від дози. При передозуванні можливі раптове зниження артеріального тиску, тривалий головний біль, запаморочення, серцебиття, порушення зору, почервоніння шкіри, нудота, блювання, діарея, апное, слабкий периферичний пульс та метгемоглобінемія.

Лікування передозування.

Пацієнта слід якнайскоріше доставити до лікарні, щоб при необхідності надати невідкладну допомогу.

Особливості застосування.

Інколи після застосування препарату (переважно у вертикальному положенні) може розвинутися значна гіпотензія, тому слід обережно призначати препарат хворим з гіповолемією (наприклад, внаслідок лікування діуретиками) та пацієнтам з низьким систолічним тиском (менш ніж 90 мм рт. ст.).

Найбезпечніший спосіб першого застосування препарату – це сидяче положення хворого під час та протягом 10—15 хвилин після застосування препарату.

Застосування органічних сполук нітратів при гіпертрофічній кардіоміопатії може загострювати симптоми ішемічної хвороби серця.

Тривале безперервне лікування ізосорбіду динітратом може призводити до послаблення йогодії або недостатності терапевтичного ефекту. Тому перерви не менш ніж на 8—10годин щоденно є обов’язковими (найкраще робити такі перерви на ніч).

Останні дослідження свідчать, що тривале лікування нітратами може призвести до розвитку толерантності до цих препаратів. Це явище супроводжується припиненням головного болю через кілька днів після початку лікування і послабленням гемодинамічного ефекту, незважаючи на підвищення дози.

Явище толерантності викликане цілим рядом механізмів на системному рівні (підвищення активності ренін-ангіотензин-альдостеронової системи, активація симпатичної системи), а також на клітинному рівні:

вичерпання внутрішньоклітинних запасів тіолів, необхідних для метаболізму нітратів до активних речовин (S-нітрозотіолів, оксиду азоту);

знижена спорідненість рецепторів до S-нітрозотіолів та оксиду азоту;

зменшення активності гуанілілциклази.

Сьогодні прийнятим методом уникнення розвитку толерантності до нітратівє такий режим дозування, щоб їх концентрація в плазмі на декілька годин значно знижувалася порівняно з терапевтичною концентрацією (переривчастий метод). Цейспосіб також дозволяє відновити внутрішньоклітинні запаси групи тіолів.

Вагітність та лактація. Вагітність не є абсолютним протипоказанням до застосування ізосорбіду динітрату. Відповідно до загального принципу уникнення призначення будь-яких препаратів під час вагітності (особливо протягом першого триместру), препарат слід застосовувати лише увипадках, коли, на думку лікаря, користь для матері перевищу. будь-який можливий ризик для плоду.

Даних щодо проникнення препарату у молоко матерів-годувальниць немає, тому ізосорбідудинітрат не слід застосовувати під час годування груддю.

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими механізмами. Необхідна обережність при застосуванні препарату під час керування автомобілем та іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Гіпотензивна дія ізосорбіду динітрату може посилюватися при одночасному застосуванні інших судинорозширювальних засобів, бета-блокаторів, антагоністів кальцію, нейролептиків, трициклічних антидепресантів або алкоголю.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15—25°С у недоступному для дітей місці. Захищати від світла, вогню та охолодження нижче+5°С. Источник

Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Аеросонит в аптеках




На сайті також шукають: Муцитус, Делуфен інструкція, Сульфацил натрію застосування, Далацин побічні дії, Драполен протипоказання