Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

САЛОФАЛЬК
Назва: САЛОФАЛЬК | Шукати САЛОФАЛЬК в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Mesalazine
Виробник: "Dr.Falk Pharma GmbH", Німеччина
Лікарська форма: Гранули
Форма випуску: Гранули пролонгованої дії, вкриті гастрорезистентною оболонкою, по 1000 мг у пакетиках "Грану-Стикс" № 50, № 100, № 150
Діючі речовини: 1 пакетик містить: месалазину (5-аміносаліцилової кислоти) 1000 мг
Допоміжні речовини: Целюлоза мікрокристалічна, гіпромелоза (50mPas), кремній колоїдний безводний, суха речовина 40% дисперсії поліакрилату (що складається з полі (етилакрилат-метилметакрилату [Еудражіт NE 40 D]), що містить 2% ноноксинолу 100), магнію стеарат, суха речовина 33% емульсії симетикону, що складається з: 92% симетикону, 7,7% метилцелюлози, 0,3 % сорбінової кислоти), сополімер метакрилової кислоти і метилметакрилату (1:1) [Еудражіт L 100 ], триетилцитрат, тальк, титану діоксид (Е 171), натрію кармелоза, аспартам, лимонна кислота безводна, солодкий ванільний ароматизатор (Гіваудан 75016-32), тальк, повідон К 25
Фармакотерапевтична група: Сульфаніламідні препарати
Показання: Виразковий коліт; хвороба Крона.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3745/01/02
Термін дії посвідчення: з 09.11.2005 до 09.11.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату САЛОФАЛЬК
АТ код: A07EC02
Наказ МОЗ: 589 від 09.11.2005


Інструкція для застосування САЛОФАЛЬК

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

САЛОФАЛЬК

(SALOFALK(R))

Загальна характеристика:

міжнародна назва: mesalazine;

Основні фізіко-хімічні властивості: заокруглені частки витягнутої або округлої форми, сірувато-білого кольору;

склад: 1 пакетик " Грану-Стикс" містить 500 мг або 1000 мг месалазину (5-аміно саліцилової кислоти);

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, гіпромелоза (50mPas), кремній колоїдний безводний, суха речовина 40% дисперсії полі акрилату (що складається з полі (етил акрилат-метилмета крилату [Еудражіт NE 40 D]), що містить 2% ноноксинолу 100), магнію стеарат, суха речовина 33% емульсії симетикону, що складається з:92% симетикону, 7,7% м етилцелюлози, 0,3 % сорбінової кислоти), сополімерметакрилової кислоти і метилмета крилату (1:1) [Еудражіт L 100 ], триетилцитрат, тальк, титану діоксид (Е 171), натрію кармелоза, аспартам, лимонна кислота безводна, солодкий ванільний ароматизатор (Гіваудан 75016-32), тальк, повідон К 25.

Форма випуску. Гранули пролонгованої дії, вкриті гастро резистентноюоболонкою.

Фармакотерапевтична група. Протизапальні засоби, що застосовуються для лікування кишечника. Код АТС A07EC02.

Фармакологічні властивості.

Механізм проти запальної дії невідомий. Результати досліджень invitro свідчать, що певну роль може відігравати інгібування ліпоксигенази.

Було також продемонстровано вплив на концентрацію простагландинів у слизовій оболонці кишечнику. Месалазин (5-аміно саліцилова кислота / 5-АСК) може також діяти як поглинач радикалів реактивних сполук кисню.

Месалазин при пероральному прийомі діє переважним чином локально наслизову оболонку кишок і на підслизову тканину з люмінального боку кишок. Отже, важливо, що месалазин є доступним у зонах запалення. Системна біодоступність та концентрації в плазмі крові, таким чином, не є істотними для терапевтичного ефекту, а швидше являються фактором нешкідливості. Для досягнення такого ефекту гранули Салофальку є резистентними до шлункового соку і месалазин з них вивільнюється залежно від рН середовища завдяки покриттю Еудражітом L і пролонговано внаслідок матриксной структури гранул.

Фармакокінетика.

Загальні властивості месалазину

Поглинання:

Поглинання месалазину є найвищим у проксимальній частині кишечнику і найнижчим – у дистальній його частині.

Біо трансформація:

Месалазин метаболізується як до системно у слизовій оболонці кишечнику, так і в печінці у фармакологічно неактивну N-ацетил-5-аміно саліцилову кислоту (N-Aц-5-АСК). Очевидно, що ацетилювання не залежить від фенотипу апарату дляацетилювання хворого. Деяке ацетилювання також відбувається завдяки дії бактерій в товстому кишечнику. Зв’язування месалазину і N-Aц-5-АСК з білками становить відповідно 43% і 78%.

Виведення:

Месалазин і його метаболіт N-Aц-5-АСК виводяться з фекаліями (основна частина), через нирки (варіює між 20 і 50% залежно від типу застосування, фармацевтичної форми і шляху вивільнення месалазину, відповідно) і з жовчю (незначна частина). Ниркова екскреція відбувається переважно у виглядіN-Aц-5-АСК. Близько 1% від загальної введеної перорально дози месалазинуекскретується до грудного молока головним чином у вигляді N-Aц-5-АСК.

Специфічні для гранул Салофальку:

Розподіл:

Завдяки розміру гранул - близько 1 мм - проходження із шлунка дотонкого кишечнику відбувається швидко.

Комбіноване фармакосцинтиграфічно-фармакокінетичне дослідження показало, що сполука досягає ілеоцекальної ділянки впродовж приблизно 3 годин і висхідної ободової кишки впродовж приблизно 4 годин. Загальний час знаходження в товстому кишечнику становить близько 20 годин.

Встановлено, що близько 80% від введеної пероральної дози є доступною вободовій, сигмоподібній та прямій кишці.

Поглинання:

Вивільнення месалазину з гранул Салофальку починається після лаг-фази, що триває приблизно 2 – 3 години, пік концентрації в плазмі досягається через 4– 5 годин. Встановлено, що системна біодоступність месалазину після перорального застосування становить приблизно 15 – 25%.

Прийом їжі уповільнює поглинання на 1 – 2 години, але не змінюєшвидкість і ступінь поглинання.

Виведення:

Для добової дози месалазину 3 х 500 мг було обчислено загальне виведення месалазину і N-Aц-5-АСК нирками за сталих умов, яке становило близько 25%. Частина екскреції неметаболізованого месалазину становила менше 1% від оральної дози. Час напів виведення в цьому дослідженні становив 4,4 години.

Показання для застосування.

Виразковий коліт (лікування гострих станів і підтримання ремісії).

Спосіб застосування та дози.

Для лікування гострих станів при виразковому коліті:

Залежно від клінічної потреби в кожному окремому випадку один пакетик гранул Салофальку 500 мг тричі на день або один пакетик гранул Салофальку 1000мг тричі на день (що еквівалентно 1,5-3,0 г месалазину щодобово).

Для підтримання ремісії при виразковому коліті:

Один пакетик гранул Салофальку 500 мг тричіна день (що еквівалентно 1,5 г месалазину щодобово).

Діти віком до 6 років:

Гранули Салофальку не можна застосовувати для лікування дітей молодше 6 років, тому що досвід застосування препарату вцій віковій групі недостатній.

Діти старше 6 років і підлітки:

При гострих нападах, залежно від тяжкості захворювання, 30-50 мг месалазину/кг маси тіла/день необхідно розділити на три прийоми. Для підтримання ремісії приймають 15-30 мг месалазину/кг маситіла/день, який потрібно розділити на два прийоми. Взагалі рекомендується дітямз масою тіла до 40 кг приймати половину дози для дорослих і з масою тіла понад 40 кг – нормальну дозу для дорослих.

Вміст гранул Салофальк 500 мг і Салофальк 1000 мг не можна розжовувати. Вміст пакетика з гранулами Салофальку 500 мг або Салофальку 1000 мг потрібно приймати вранці, в обід і ввечері. Гранули потрібно помістити на язик і проковтнути, не розжовуючи, разом з достатньою кількістю рідини.

Як при гострих станах при запаленні, так і при тривалому застосуванні для досягнення бажаного терапевтичного ефекту гранули Салофальку 500 мг іСалофальку 1000 мг потрібно приймати регулярно і постійно.

Взагалі гострий стан при виразковому коліті послаблюється через 8-12тижнів; потім для більшості хворих дозу можна знизити до 1,5 г месалазину надобу.

Побічна дія.

Побічні явища, пов’язані зі шлунково-кишковим трактом (поодинокі, ³ 0,01 % - < 0,1 %):

біль у черевній порожнині, діарея, метеоризм, нудота і блювання.

Побічні явища, пов’язані з центральною нервовою системою (поодинокі, ³ 0,01 % - < 0,1 %):

головний біль, запаморочення.

Побічні явища, пов’язані з нирками (дуже поодинокі,< 0,01 %):

порушення функції нирок, включаючи гострий хронічний інтестинальний нефрит і ниркову недостатність.

Реакції гіпер чутливості (дуже поодинокі, < 0,01%):

алергічна екзантема, медикаментозна гарячка, бронхоспазм, пери- та міокардит, гострий панкреатит, алергічний альвеоліт, синдром червоного вовчака, панколіт.

М’язово-скелетні порушення (дуже поодинокі, <0,01 %):

міалгія та арталгія.

Порушення з боку кровоносної і лімфатичної систем (дуже поодинокі, < 0,01 %):

зміни у складі крові (а пластична анемія, агранулоцит оз, панцитопенія, нейтропенія, лейкопенія, тромбоцит опенія).

Порушення з боку печінки і жовчного міхура (дуже поодинокі, < 0,01 %):

зміни у функціональних печінкових пробах (підвищення активності трансаміназ), гепатит.

Порушення з боку шкіри і її придатків (дуже поодинокі, < 0,01 %):

алопеція.

Протипоказання.

Гранули Салофальку 500 мг і Салофальку 1000мг протипоказані у випадках:

існуючої гіпер чутливості до саліцилової кислоти та її похідних або добудь-якого з інших компонентів;

тяжких порушень функції печінки і нирок;

існуючої виразки шлунка або дванадцяти палої кишки;

геморагічного діатезу.

Передозування.

На сьогодні про випадки інтоксикації та специфічні антидоти не повідомлялось.

В разі необхідності слід застосовувати внутрішньо венну інфузію електролітів (примусовий діурез).

Особливості застосування.

Перед початком та протягом лікування необхідно проводити дослідження крові (диференційний підрахунок формених елементів крові; параметри функції печінки, такі як трансамінази; вміст креатині ну) і сечі (показники рівнів) навибір лікаря. За нормами рекомендується контроль через 14 днів після початку лікування, потім два-три рази з інтервалами 4 тижні.

Якщо результати досліджень нормальні, рутинні перевірки можутьпроводитись кожні 3 місяці. Якщо ж розвиваються інші додаткові симптоми, аналізи необхідно зробити терміново.

Особлива увага при застосуванні гранул Салофальку необхідна при порушенні функції печінки. Салофальк не рекомендується застосовувати хворим з порушеною функцією нирок. При погіршенні функції нирок впродовж лікування слідмати на увазі індуковану месалазином токсичність по відношенню до нирок.

Хворі з легеневими захворюваннями, зокрема з астмою, повинні бути піднаглядом лікаря протягом курсу лікування гранулами Салофальку.

Хворі, які мають несприятливі реакції на препарати, що містятьсульфасалазин, повинні перебувати під наглядом з самого початку лікувального курсу із застосуванням гранул Салофальку. Якщо ж гранули Салофальку викликають реакції гострої чутливості, такі як судоми, гострий біль у животі, гарячка, сильний головний біль та висип, терапію слід негайно припинити.

Хворим на фенілкетонурію слід мати на увазі, що гранули Салофальку 500мг та Салофальку 1000 мг містять аспартам як підсоложуючий агент, що рівноцінно 0,56 мг (гранули Салофальку 500 мг) та 1,12 мг (гранули Салофальку 1000 мг) фенілаланіну.

Гранули Салофальку не можна застосовувати для лікування дітей молодше 6років.

Вагітність та лактація

Достатніх даних щодо застосування гастро резистентних гранул Салофалькуз подовженим вивільненням у вагітних жінок немає. Проте дані про застосування препарату в обмеженої кількості вагітних вказують на відсутність небажаних впливів месалазину на перебіг вагітності або на здоров’я плода та (або) новонародженого. На сьогодні ніякі інші епідеміологічні дані, що мають відношення до препарату, не відомі. В одному єдиному випадку після тривалого застосування впродовж вагітності месалазину у високій дозі (2-4 г перорально) повідомлялось про ниркову недостатність у новонародженого.

Дослідження на тваринах при пероральному прийомі месалазину не засвідчило прямого або опосередкованого несприятливого впливу на вагітність, розвиток ембріону/плода, пологи або постнатальний розвиток.

Гранули Салофальку необхідно приймати протягом вагітності лише тоді, коли потенційна користь від застосування переважатиме можливий ризик.

N-ацетил-5-аміно саліцилова кислота і меншою мірою месалазинекскретуються в грудне молоко. На сьогодні є лише обмежений досвід застосування препарату у жінок при лактації. Не можна виключити реакції гіпер чутливості, такі, як діарея. Отже, гранули Салофальку мають застосовуватись при грудному вигодовуванні лише тоді, коли потенційна користь від застосування для матері переважатиме можливий ризик для плоду. Якщо у грудної дитини розвинеться діарея, годування груддю слід припинити.

Вплив на здатність керувати автомобілем та працювати механізмами.

Вплив препарату на здатність керувати автомобілем та працювати з механізмами не спостерігався.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Спеціальних досліджень взаємодії не проводилось.

Взаємодії можуть мати місце протягом лікування гранулами Салофальку 500мг або Салофальку 1000 мг при одночасному застосуванні таких лікарських препаратів. Більшість з цих можливих взаємодій ґрунтується на теоретичних міркуваннях:

Антикоагулянтикумаринового можливий потенційний антикоагулюючий

  типу: ефект (збільшення ризику кишкової

  кровотечі).

Глюкокортикоїди: можливе посилення небажаних шлунко-

  вих явищ.

Сульфонілсечовина: можливе посилення цукровознижуючих

  ефектів у крові.

Метотрексат: можливе збільшення токсичної дії

  метотрексату.

Пробенецид / сульфінпіразон: можливе послаблення урикозуричного

  ефекту.

Спіронолактон / фуроземід: можливе зменшення діуретичного

  ефекту.

Рифампіцин: можливе послаблення туберкулостатич-

  ного ефекту.

Лактулоза або інші препарати, можливе зменшення вивільнення

  що можуть знижувати рН калу: месалазину із гранул внаслідок зниження

  рН, викликаного метаболізмом бактерій.

Хворим, які одночасно приймають азатіопринабо 6-меркаптопурин, треба мати на увазі можливе посилення мієлосупресивногоефекту азатіоприну або 6-меркаптопурину. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі (не вище 25°С). Термін придатності - 4 роки. Препарат неможна застосовувати після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.

Смотрите также: Цены на Салофальк в аптеках




На сайті також шукають: Осетрон, Цель т інструкція, Застосування препарату Норбактин, Інструкція з використання Кодесан, Показання для застосування Логест, Фокусин побічні дії, Стифімол протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Цетрин