Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ГІДРОТІАЗИД
Назва: ГІДРОТІАЗИД | Шукати ГІДРОТІАЗИД в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Hydrochlorothiazide
Виробник: "Elegant India", Індія
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 25 мг № 10, № 10х40
Діючі речовини: 1 таблетка містить гідрохлортіазиду - 25.0 мг
Фармакотерапевтична група: Салуретики
Показання: Артеріальна гіпертензія; набряки при застійній серцевій недостатності, цирозі печінки з асцитом; лікування кортикостероїдами та естрогенами; деякі порушення функції нирок; центральний та нефрогенний нецукровий діабет; глаукома (субкомпенсовані форми).
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: 2646
Термін дії посвідчення: з 02.09.2003 до 02.09.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ГІДРОТІАЗИД
АТ код: C03AA03
Наказ МОЗ: 405 від 02.09.2003


Інструкція для застосування ГІДРОТІАЗИД

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ГІДРОТІАЗИД

(HYDROTHIAZIDE)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Hydrochlorthiazidum; 6хлор-7-сульфамоїл-3,4-дигідро-2Н-1,2,4-бензотіадіазин-1,1-діоксид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білі або майже білі, плоскі, круглої форми, з рискою;

склад: 1 таблетка містить гідрохлортіазиду 25 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль, целюлоза мікрокристалічна, магнію стеарат, тальк.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Сечогінні препарати з помірно вираженою активністю. Похідні тіазидів. Код АТС С 03А А 03

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Діуретичний, салуретичний засіб. Механізм діуретичної дії препарату зумовлений зменшенням реабсорбції іонів натрію та хлору, головним чином, у проксимальній частині звивистих канальців. Він також знижує реабсорбцію калію та бікарбонатів. Діуретичний ефект виявляється при алкалозі та ацидозі і не знижується при довго тривалому застосуванні препарату. Маєантигіпертензивну дію, як правило, при артеріальній гіпертонії.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо препарат всмоктується з травного тракту на 60-80 %. Час досягнення максимальної концентрації в плазмі – 1,5-3 год. Гідрохлортіазиднакопи чується в еритроцитах. У фазі виведення його концентрація в еритроцитах у 3-9 разів більша, ніж у плазмі. Зв’язується з білками плазми 40-70 %. Гідрохлортіазид практично не метаболізується. Виведення з плазми має двофазний характер: період напів виведення в початковій фазі становить 2 год, у термінальній фазі (через 10-12 год) – приблизно 10 год. У пацієнтів з нормальною функцією нирок виведення здійснюється нирками. До 90 % виводиться із сечею, в незміненому вигляді.

Показання для застосування. Артеріальна гіпертензія, застійні явища в малому і великому колі кровообігу, в тому числіпри серцевій недостатності, явища портальної гіпертензії при цирозі печінки.

При глаукомі (переважно субкомпенсованій формі) у ряді випадків Гідротіазид знижуєвнутрішньо очний тиск і нормалізує офтальмотонус (ефект реєструється через 24-48год). Як правило, прийом Гідротіазиду комбінують з інстиляцією вкон’юнктивальний мішок міотиків, інших протиглаукомних препаратів.

Спосіб застосування та дози. Для проведення підтримуючої терапії потрібно індивідуально підбирати мінімально ефективну дозу. Разова доза – 25–50 мг, добова доза – 25–100 мг. Приймати таблетки потрібно під час або після їди.

При артеріальній гіпертензії на початку лікування достатньо добової дози 25-50 мг, приймати одноразово, в ранці, або в 2 прийоми. При недостатньому гіпотензивному ефекті рекомендується приймати Гідротіазид у поєднанні з іншими гіпотензивними засобами.

При набряках добова доза становить 25-75 мг, у виключних випадках – 100 мг. Звичайно достатньо приймати Гідротіазид з перервами, наприклад кожного 2-го або 3-го днятижня.

Для дітей добова доза – 2 мг/кг, максимальна доза у віці до 6 міс. – 3,5 мг/кг на добу, до 2років – 12,5–37,5 мг на добу, від 3 до 12 років – 100 мг на добу.

При нецукровому діабеті на початку лікування - по 100 мг на добу, в 2-4 прийоми, потім добову дозу можна знизити.

Для профілактики утворення конкрементів призначають по 50 мг, 2 рази на добу.

Тривалість терапії та дозування визначає лікар залежно від перебігу та тяжкості хвороби.

Побічна дія. Можливі диспептичні явища, запаморочення, втомлюваність, парестезії, панкреатит, алергічні реакції, порушення зору, нейтропенія, тромбоцит опенія, гіпокаліємія, гіпомагніємія, гіперурикемія, гіпохлоремчіний алкалоз, гіперкальціємія і порушення вуглеводневого обміну, гіперглікемія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до сульфаніламідів, ниркова недостатність,

подагра, некомпенсований цукровий діабет, вагітність, період лактації.

Передозування. Симптоми: нудота, загальна слабкість, запаморочення нафоні порушення водно-електролітного балансу. Показано поповнення втрати води та електролітів.

Особливості застосування. При тривалому лікуванні потрібно дотримуватися дієти, яка багата на калій. Необхідно виявляти обережність при визначенні дозхворим на подагру, оскільки Гідротіазид може спричинювати підвищення рівня сечової кислоти.

При цукровому діабеті в період лікуванняГідротіазидом може виникати гіперглікемія, особливо на фоні гіпокаліємії.

При нирковій недостатності необхідно ретельно спостерігати за кліренсом креатині ну, та електролітним балансом. Виражена втрата води та електролітів при тривалому лікуванні діуретичними засобами увисоких дозах може загострити симптоми ниркової недостатності.

З обережністю призначають хворим на подагру та цукровий діабет.

Взаємодія зіншими лікарськими засобами. У пацієнтів, які отримують лікування препаратами літію, діуретичні засоби можуть спричинювати підвищення рівня літію в крові. При поліурії, що спричинена препаратами літію, діуретичні засоби можуть надавати парадоксального антидіуретичного ефекту.

Одночасне застосування Гідротіазиду з барбітуратами, діазепамом, етанолом призводить до підвищення ризику виникнення ортостатичної гіпотензії, з глюкокортикостероїдами– до підвищеного виділення з організму іонів калію.

При застосуваннідіуретиків з не стероїдними протизапальними засобами виникає ризик розвиткугемодинамічної ниркової недостатності.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці. Источник

Термін зберігання3 роки.

Смотрите также: Цены на Гидротиазид в аптеках




На сайті також шукають: Аміодарон, Аденорм інструкція, Протекон застосування, Віаль побічні дії, Терафлекс адванс протипоказання