Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ГЛЮКОФАЖ
Назва: ГЛЮКОФАЖ | Шукати ГЛЮКОФАЖ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Metformin
Виробник: "Merck Sante s.a.s" для "Nycomed Austria GmbH", Франція/Австрія
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 500 мг № 30 (10х3, 15х2), № 60 (10х6, 15х4, 20х3)
Діючі речовини: 1 таблетка містить: метформіну гідрохлориду 500 мг
Допоміжні речовини: Повідон, магнію стеарат, гіпромелоза
Фармакотерапевтична група: Пероральні протидіабетичні препарати
Показання: Цукровий діабет ІІ типу; інсулінозалежний цукровий діабет І типу - з метою зниження потреби в інсуліні та запобігання збільшенню маси тіла (як доповнення до інсулінотерапії).
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3994/01/01
Термін дії посвідчення: з 06.12.2005 до 06.12.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ГЛЮКОФАЖ
АТ код: A10BA02
Наказ МОЗ: 678 від 06.12.2005


Інструкція для застосування ГЛЮКОФАЖ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ГЛЮКОФАЖ

(GLUCOPHAGE)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: метформін;

основні фізико-хімічні властивості: Глюкофаж 500 мг і 850 мг: таблетки білого кольору, круглі, двоопуклі, вкриті оболонкою;

Глюкофаж 1000 мг: таблетки білі, овальні, двоопуклі, вкриті оболонкою, з розподільчою рискою з обох боків та гравіруванням “1000 ” з одного боку;

склад: 1 таблетка, вкрита оболонкою містить, відповідно, метформінугідро хлориду - 500 мг, 850мг, 1000 мг;

допоміжні речовини: повідон, магнію стеарат, гіпромелоза.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтичнагруппа. Пероральнігіпоглікемізуючі засоби.

Код АТС А 10ВА 02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Метформін знижує гіперглікемію, не призводить до розвитку гіпоглікемії. На відміну від сульфонілсечовинине стимулює секрецію інсуліну і не спричиняє гіпоглікемічного ефекту у здорових осіб.

Метформін підвищує чутливість периферичних рецепторів до інсуліну та утилізацію глюкози клітинами. Гальмує глюконеогенез у печінці. Затримує всмоктування вуглеводів у кишечнику. Спричиняє позитивний ефект на метаболізм ліпідів: знижує вміст загального холестерину, ліпопротеїнів низької щільності та три гліцеридів.

Фармакокінетика. Після внутрішнього прийому метформінабсорбується зі шлунково- кишкового тракту майже повністю, у фекаліях виявляється 20–30% дози. Абсолютна біодоступність становить від 50 до 60%. При одночасному прийомі їжі абсорбція метформіну знижується і сповільнюється.

Метформін швидко розподіляється в тканинах, практично не зв’язується збілками плазми. Метформін піддається метаболізму незначною мірою і виводиться нирками.

Кліренс у здорових осіб становить 440 мл/хв. (у 4 рази більше, ніжкреатині ну), що свідчить про активну канальцеву секрецію. Період напів виведення становить приблизно 9–12 годин. При нирковій недостатності він збільшується, з’являється ризик кумуляції препарату.

Показання для застосування.

  цукровий діабет 2 типу (інсулін незалежний) у дорослих при неефективності дієтотерапії (особливо у хворих, що страждають на ожиріння);

  у комбінації з інсуліном – при цукровому діабеті 1 типу, особливо якщо виражений ступінь ожиріння, що супроводжується вторинною резистентністю до інсуліну.

Спосіб застосування тадози.

Доза препарату встановлюється лікарем індивідуально залежно від рівня глюкози в крові.

Початкова доза для дорослих становить 500–1000 мг/добу. Після 10–15 днів можливим є

подальше поступове збільшення дози залежно від рівня глікемії. Підтримуюча доза препарату звичайно становить 1 500–2 000 мг/добу. Максимальна доза – 3 000 мг/добу. Для зменшення побічних явищ з боку шлунково–кишкового тракту добову дозу слід розділити на два–три прийоми.

Таблетки слід приймати не розжовуючи під час або після їди.

Тривалість лікування визначається залежно від тяжкості та перебігу захворювання.

Побічна дія.

  Порушення з боку шлунково–кишкового тракту: нудота, блювання, “металевий”присмак у роті, відсутність апетиту, метеоризм, діарея, біль у животі. Ці симптоми виникають особливо часто на початку лікування і, як правило, зникають самостійно. Дані симптоми зменшуються при призначенні антацидів, похідних атропіну або спазмолітиків. Для того, щоб уникнути розвитку цих побічних ефектів, рекомендується призначати Глюкофаж під час або наприкінці прийому їжі 2–3 рази на день. Якщо диспепсичні симптоми постійні, лікування Глюкофажем слід припинити.

Порушення з боку обміну речовин: молочнокислий діатез (потребує відміни лікування); при тривалому лікуванні – гіповітаміноз В 12 (порушення всмоктування).

Порушення з боку системи кровотворення: в окремих випадках –мегалобластична анемія.

Алергічні реакції: висип на шкірі.

Протипоказання.

діабетичний кето ацидоз, діабетична прекома, кома;

порушення функції нирок;

гострі захворювання, що перебігають з ризиком розвитку порушень функції нирок:

  дегідратація (при діареї, блюванні), пропасниця, тяжкі інфекційні захворювання, стани гіпоксії (шок, сепсис, ниркові інфекції, бронхо–легеневі захворювання);

значні клінічні прояви гострих і хронічних захворювань, що можуть призводити до розвитку тканинної гіпоксії (серцева або дихальна недостатність, гострий інфаркт міокарда і т. ін.);

серйозні хірургічні операції і травми ( коли доцільним є проведення інсулінотерапії);

порушення функції печінки;

хронічний алкоголізм, гостре отруєння алкоголем;

вагітність, період годування груддю;

підвищена чутливість до препарату;

молочнокислий ацидоз ( у т. ч. в анамнезі);

застосування не менше 2–х днів до і протягом 2-х днів після проведення радіоізотопних або рентгенологічних досліджень з введенням йодвмісноїконтрастної речовини;

дотримання гіпокалорійної дієти (менше ніж 1000 кал/доб).

  Не рекомендовано застосовувати препарат особам старше 60 років, які виконують важку фізичну працю, що пов’язано з підвищеним ризиком розвитку уних молочнокислого ацидозу.

Передозування.

  При застосуванні Глюкофаж у дозі 85 г розвитку гіпоглікемії неспостерігалось. Але в цьому випадку спостерігався розвиток молочнокислого ацидозу. Ранніми симптомами молочнокислого ацидозу є нудота, блювання, діарея, підвищення температури тіла, біль у животі, біль у м’язах, у подальшому можуть відмічатися значитися дихання, запаморочення, порушення свідомості і розвиток коми. Лікування: у випадку появи ознак молочнокислого ацидозу лікуванняГлюкофажем необхідно припинити, хворого терміново госпіталізувати і, визначивши концентрацію лактату, уточнити діагноз. Найбільш ефективним заходом з виведення з організму лактату і Глюкофажу є гемодіаліз. Також проводять симптоматичне лікування.

Особливості застосування.

  Якщо під час лікування у Вас з’явились блювання, біль у животі, біль у м’язах, загальна слабкість і сильне нездужання, то прийом препарату інегайно припиняють. Дані симптоми можуть бути ознакою початку молочнокислого ацидозу.

За 48 годин до і протягом 48 годин після проведення рентгеноконтрасногодослідження

(орографія, внутрішньо венна ангіографія ) слід припинити прийомГлюкофажу.

  Не сумісний з прийомом алкоголю.

Застосування під час вагітності та в період годування груддю.

При плануванні вагітності, а також у випадку настання вагітності нафоні прийому Глюкофажу, його використання необхідно припинити і призначити інсулінотерапію. Мати та новонароджений підлягають спостереженню. Так як даніпро проникнення в грудне молоко відсутні, цей препарат протипоказаний для застосування під час годування груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

  Не рекомендований одночасний прийом даназолу для уникненнягіперглікемічної дії останнього. При необхідності лікування даназолом і після припинення прийому останнього потрібна корекція дози Глюкофажа під контролем рівня глікемії.

Прийом алкоголю підвищує ризик розвитку молочнокислого ацидозу під час гострої алкогольної інтоксикації, особливо у випадках голодування або дотримання низькокалорійної дієти, а також при печінковій недостатності. Підчас прийому препарату слід уникати прийому алкоголю і лікарських засобів, щомістять спирт.

Комбінації, що потребують особливої обережності:

Хлорпромазин: при прийомі у великих дозах (100 мг на добу) підвищує глікемію, знижуючи вивільнення інсуліну. При лікуванні нейролептиками і після припинення прийому останніх потрібна корекція дози Глюкофажу під контролем рівня глікемії.

Глюкокортикостероїди системної та місцевої дії знижують толерантність доглюкози, підвищують глікемію, іноді викликаючи кетоз. При лікуванні ГКС і після припинення прийому останніх потрібна корекція дози Глюкофажу під контролем рівня глікемії.

Діуретики: одночасний прийом петльових діуретиків може призвести до розвитку молочнокислого ацидозу через можливу ниркову недостатність. Не слід призначатиГлюкофаж, якщо рівень креатині ну в крові перевищує 135 мкмоль/л у чоловіків і

110 мкмоль/л у жінок.

Йодвмісні рентгеноконтрасні речовини: радіологічні дослідження із застосуваннямрентгенкотрасних засобів можуть викликати розвиток молочнокислого ацидозу у хворихна цукровий діабет на фоні функціональної ниркової недостатності. ЗастосуванняГлюкофажу слід припинити за 48 годин до і не поновлювати раніше 2 днів після рентгенологічного дослідження з використанням рентгеноконтрасних речовин.

Призначення у вигляді ін’єкцій бета-2симпатоміметиків:підвищують глікемію внаслідок стимуляції бета-2- рецепторів. У цьому випадку потрібен контроль глікемії. При необхідності рекомендується призначення інсуліну.

При одночасному призначенні Глюкофажу з похідними сульфонілсечовини, інсуліном, акарбозою, саліцилатами можливе посилення його гіпоглікемічної дії.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі 15-250 С.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності:

5 років для таблеток по 500 мг і 850 мг. Источник

3 роки для таблеток по 1000 мг.

Смотрите также: Цены на Глюкофаж в аптеках




На сайті також шукають: Флюконазол, Тагера форте інструкція, Застосування препарату Перфторан, Інструкція з використання Лотар, Показання для застосування Льону насіння, Аміодарон побічні дії, Регулон протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Боларекс