Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АСКОРБІНОВА КИСЛОТА-ЗДОРОВ'Я
Назва: АСКОРБІНОВА КИСЛОТА-ЗДОРОВ'Я | Шукати АСКОРБІНОВА КИСЛОТА-ЗДОРОВ'Я в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ascorbic acid
Виробник: ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м.Харків, Україна
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій 10 % по 2 мл в ампулах № 10
Діючі речовини: 1 мл розчину містить: кислоти аскорбінової (у перерахуванні на 100% речовину) 50 мг або 100 мг
Допоміжні речовини: Натрію гідрокарбонат, натрію метабісульфіт, динатрію едетат (Трилон Б), вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Група вітаміну С
Показання: Цинга та гіповітаміноз С; комплексна терапія грипу і застудних захворювань, інших інфекцій та інтоксикацій; схильність до кровотеч, особливо з ясен, геморагічні діатези.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/4017/01/02
Термін дії посвідчення: з 15.12.2005 до 15.12.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АСКОРБІНОВА КИСЛОТА-ЗДОРОВ'Я
АТ код: A11GA01
Наказ МОЗ: 717 від 15.12.2005


Інструкція для застосування АСКОРБІНОВА КИСЛОТА-ЗДОРОВ'Я

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Аскорбінова кислота -Здоров'я

( Аscorbic аcid –Zdorovye)

Загальна характеристика:

міжнародна і хімічна назви: ascorbic acid; L-аскорбінова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: 5% розчин – прозорий безбарвний або злегка жовтуватий розчин; 10% розчин – прозорий жовтуватий розчин;

склад: 1 мл розчину містить кислоти аскорбінової (у перерахуванні на 100% речовину) 50 мг або 100 мг;

допоміжні речовини: натрію гідро карбонат, натрію мета бісульфіт, динатрію едетат (Трилон Б), вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Вітаміни. Кислота аскорбінова (Вітамін С).

Код АТС A11G A01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Метаболічний, антиоксидантний засіб, що регулює окислювально-відновні процеси. Регулює транспорт водню в багатьох біохімічних реакціях, поліпшує використання глюкозив циклі три карбонових кислот, бере участь в утворенні тетрагідрофолієвої кислотита регенерації тканин, синтезі стероїдних гормонів, колагену, про колагену. Підтримує колоїдний стан міжклітинної речовини і нормальну проникність капілярів (пригнічує гіалуронідазу). Активує протеолітичні ферменти, бере участь в обміні ароматичних амін окислот, пігментів і холестерину, сприяє накопиченню в печінці глікогену. За рахунок активації дихальних ферментів впечінці посилює її детоксикуючу й білковоутворюючу функції, підвищує синтез протромбіну. Поліпшує жовчоутворення, відновлює зовнішньо секреторну функцію підшлункової залози та інкреторну – щитовидної. Регулює імунологічні реакції (активує синтез антитіл, С3-компонента комплемента, інтерферону), сприяє фагоцитозу, підвищує опірність організму інфекціям. Оказує протизапальну і проти алергічну дію. Гальмує визволення і прискорює деградацію гістаміну, пригнічує утворення простагландинів та інших медіаторів запалення і анафілаксії.

Фармакокінетика. Ендогенна концентрація в плазмі крові в нормі становить приблизно 10-20 мкг/мл. Рівень депо в організмі становить близько 1,5г. Зв’язування з білками плазми становить близько 25%.

Легко проникає в лейкоцити, тромбоцити, а потім – у всі тканини; депонується у задній долі гіпофізу, корі надниркових залоз, очному епітелії, проміжних клітинах сім'яних залоз, яєчниках, печінці, мозку, селезінці, підшлунковій залозі, легенях, нирках, стінці кишечнику, серці, м'язах, щитовидній залозі. Метаболізується переважно в печінці у дезоксиаскорбінову ідалі у щавлево оцтову й дікетогулонову кислоти. Незмінний аскорбат і метаболіти виводяться нирками, кишечником, а також з потом і грудним молоком.

Показання для застосування. Лікування гіпо- та авітамінозу С. Геморагічний діатез, капіляротоксикоз, геморагічний інсульт, кровотечі; інфекційні захворювання, інтоксикації, алкогольний й інфекційний делірій, гостра променева хвороба, післятранфузійні ускладнення; захворювання печінки (гострий вірусний гепатит, хронічний гепатит, цироз), шлунково-кишкового тракту (ахілія, пептична виразка, ентерити, коліти, гельмінтози), холецистит, наднирковозалозна недостатність (хвороба Аддісона); гемосидероз, меланодермії, еритродермії, псоріаз, хронічні розповсюджені дерматози; рани, що в'яло загоюються, виразки, переломи кісток; дистрофія, фізичні і розумові перевантаження. Як антиоксидант– при атеросклерозі, бронхіальній астмі, дифузних захворюваннях сполучної тканини (ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, склеродермія). Передозування антикоагулянтів; отруєння сульфаніламідами, барбітуратами, метиловим спиртом, окисом вуглецю, анестезином, аніліном, антабусом, бензолом, діхлоретаном, калію перманганатом, синильною кислотою, талієм, фенолами, хініном, миш'яком, аконітом.

Спосіб застосування та дози. Внутрішньом'язово або внутрішньо венно. Лікувальні дози для дорослих становлять 1 мл 10% або 1–3 мл 5% розчину на добу. Дітям призначають 1–2 мл 5% розчину. Тривалість лікування визначається індивідуально з урахуванням характеру патологічного процесу й ефективності терапії.

При отруєннях уводять до 60 мл 5% розчину.

Побічна дія. Аскорбінова кислота як правило добре переноситься. При тривалому застосуванні у високих дозах не виключені: пригнічення функціїінсулярного апарату підшлункової залози (гіперглікемія, глюкозурія) і синтезу глікогену, тромбоз, гіперпротромбінемія, тромбоутворення, еритроцитопенія, нейтрофільний лейкоцитоз, дистрофія міокарда, ушкодження гломерулярного апарату нирок, алергічні реакції (у т. ч. анафілактичний шок), підвищення артеріального тиску. При тривалому застосуванні – утворення сечових каменів, порушення обміну цинку, міді, підвищення збудливості центральної нервової системи, порушення сну, розвиток мікроангіопатій.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до аскорбінової кислоти, тромбози, тромбофлебіти.

Передозування. При тривалому застосуванні у високих дозах можливі алергічні реакції, головний біль. У разі виникнення побічної дії необхідно припинити застосування препарату. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. З обережністю застосовують препарат для лікування у пацієнтів з гіперкоагуляцією, при цукровому діабеті, порушеннях функції нирок (гіпероксалатурія, сечокам’яна хвороба в анамнезі та ін.). В період вагітності та годування груддю застосовують у випадку, коли потенційна користь перевищує можливий ризик для плода/дитини.

Оскільки аскорбінова кислота підвищує абсорбцію заліза, її застосування у високих дозах може бути небезпечним для пацієнтів з гемохроматозом, таласемією, поліцитемією, лейкемією і сідеробластною анемією. Пацієнтам звисоким умістом заліза в організмі слід застосовувати аскорбінову кислоту в мінімальних дозах.

З обережністю застосовують для лікування пацієнтів з дефіцитомглюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

Слід з обережністю застосовувати аскорбінову кислоту для лікування у пацієнтів з прогресуючим раковим захворюванням, оскільки її застосування може посилити перебіг хвороби.

Під час тривалого лікування необхідний контроль за функцією нирок, артеріальним тиском і рівнем глюкози (особливо при призначенні високих доз).

Аскорбінова кислота як відновлювач може змінювати результати різних лабораторних тестів (вміст у крові глюкози, білірубіну, активності трансаміназ, лактатдегідрогенази).

Взаємодія з лікарськими засобами. Підвищує концентрацію в крові саліцилатів (збільшує ризик кристалурії), етинілест радіолу, бензилпеніциліну і тетрациклінів, знижує–пероральних контрацептивів. Зменшує антикоагуляцій нийефект похідних кумарину. Збільшує загальний кліренс етилового спирту. Препарати хінолінового ряду, кальцію хлорид, саліцилати, кортикостероїди при тривалому застосуванні вичерпують запаси вітаміну С. Источник

Умови і термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла місці при температурі від 15°С до 25°С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Аскорбиновая кислота в аптеках




На сайті також шукають: Варфарин, Танакан інструкція, Енгістол застосування, Фемостон побічні дії, Діофлан протипоказання