Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АСПАРКАМ
Назва: АСПАРКАМ | Шукати АСПАРКАМ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Potassium and magnesium aspartate
Виробник: АТ "Галичфарм", м.Львів, Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки № 50 у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 таблетка містить: магнію аспарагінату - 0.175 г (що відповідає 11.8 мг іона магнію), калію аспарагінату - 0.175 г (що відповідає 36.2 мг іона калію)
Допоміжні речовини: Крохмаль кукурудзяний або крохмаль картопляний, тальк, кальцію стеарат, твін-80
Фармакотерапевтична група: Препарати калію
Показання: Порушення ритму серця, хронічна недостатність кровообігу, ішемічна хвороба серця, шокові стани різного генезу.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/4509/01/01
Термін дії посвідчення: з 18.05.2006 до 18.05.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АСПАРКАМ
АТ код: A12CC55
Наказ МОЗ: 289 від 18.05.2006


Інструкція для застосування АСПАРКАМ

ІНСТРУКЦІЯ

 для медичного застосування препарату

 АСПАРКАМ

(АSРАRСАМ)

Загальна характеристика:

 хімічна назва: магнієва сіль D,L-аспарагінової кислоти, калієва сіль D,L-аспарагінової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, з гладкою поверхнею, плоско циліндричні, з рискою, зі специфічним запахом; на поверхні таблеток допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка містить магнію аспарагін ату 0,175 г, калію аспарагін ату 0,175 г;

допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний або крохмаль картопляний, тальк, кальцію стеарат, твін-80.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Мінеральні добавки. Магнію аспартат, комбінації.

Код АТС А 12С С 55*.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Аспаркам належить до лікарських засобів, які регулюють метаболічні процеси. Механізм дії пов’язаний з властивістю аспарагін атів переносити іони магнію і калію у внутрішньоклітинний простір та участю їх у метаболічних процесах. Аспаркам усуває дисбаланс електролітів, дефіцит магнію і калію, знижує збудливість і провідність міокарда, виявляє помірний анти аритмічний ефект, поліпшує обмін речовин у міокарді та коронарний кровообіг, а також зменшує чутливість міокарда до серцевихглікозидів і прояви їх токсичності. Іони Мg2+ активують Na+,K+–АТФазу, у зв’язку з чим знижується внутрішньоклітинна концентрація іонів Na+і зростає надходження іонів К+ у клітини. При зниженні концентрації іонів Na+ всередині клітини відбувається гальмування обміну іонів Na+та Са2+ у гладеньких м’язах судин, що призводить до їх релаксації. Іони К+ стимулюють синтез АТФ, глікогену, білків, ацетилхоліну. Іони К+ і Мg2+ підтримують поляризацію клітинних мембран. Аспарагін ат є переносником іонів К+ і Мg2+і сприяє їх надходженню у внутрішньоклітинний простір. Надходячи у клітини, аспарагін ат також включається у процеси метаболізму, сприяє синтезу амін окислот, аміноцукрів, нуклеотидів, азотвмісних ліпідів, коригує порушення енергетичного обміну ішемізованого міокарда.

Фармакокінетика. Швидко та повністю всмоктується, виводиться переважно нирками. Концентрація калію і магнію в крові досягає максимуму через 1 - 2 години після прийому препарату. Із крові препарат надходить всередину кардіоміоцитів у формі іонів К+ , Мg2+та аспарагін ату і включається в клітинний метаболізм.

Показання для застосування. Стани, які супроводжуються гіпокаліємією ігіпомагніємією (у тому числі передозування салуретиків); порушення ритму серця, у тому числі обумовлені токсичною дією препаратів наперстянки (у складі комбінованої терапії).

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо, дорослим – по 1 - 2 таблетки 3рази на день після їди. Курс лікування – 3 - 4 тижні.

Побічна дія. Можливі: нудота, блювання, діарея, біль уживоті, порушення провідності міокарда.

Протипоказання. Гостра та хронічна ниркова недостатність, гіперкаліємія, гіпермагніємія, підвищена чутливість до компонентів препарату, гемоліз, гострий метаболічний ацидоз, міастенія, порушення атріовентрикулярноїпровідності ІІ - ІІІ ступеня.

При поєднанні атріовентрикулярної блокади з порушенням ритму препарат не призначають.

Передозування.

Симптоми гіпермагніємії: почервоніння обличчя, спрага, пониження артеріального тиску, гіпорефлексія, порушення нервово-м’язової передачі, пригнічення дихання, аритмії, судоми (при використанні в дозах, що значно перевищують середні терапевтичні).

Лікування: промивання шлунка, парентеральневведення препаратів кальцію.

Особливості застосування. При наявності атріовентрикулярної блокади застосування препарату не рекомендується. Аспаркам застосовують при терапії серцевими глікозидами та салуретиками для профілактики виникнення глікозидної інтоксикації.

Вагітність і лактація.

Застосування препарату можливо лише тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

Педіатрія.

Досвіду застосування препарату у дітей немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Аспаркам знижує чутливість до серцевихглікозидів. Одночасне застосування Аспаркаму з калій зберігаючи ми діуретиками та інгібіторами АПФ підвищує ризик розвитку гіперкаліємії (слід контролю ватирівень калію в плазмі). Препарат гальмує всмоктування пероральних форм тетрацикліну, солей заліза і фториду натрію (необхідно дотримуватися 3-годинного інтервалу між прийомами). При одночасному застосуванні з інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту (еналаприл, каптоприл, периндоприлта ін.), бета-адрено блокаторами (атенолол, бісопролол, карведилол та ін.) циклоспорином, калій зберігаючи ми діуретиками (тріамтерен, спіронолактон та ін.) посилюється пригнічу вальний вплив на перистальтику кишечнику. При одночасному застосуванні з антидеполяризуючими міо релаксантами підсилюється нервово-м’язоваблокада, із засобами для наркозу (кетамін, гексанал, фторотан та ін.) –пригнічується центральна нервова система. Препарат знижує ефективністьнеоміцину, полі міксину В, тетрацикліну і стрептоміцину. Аспаркам посилює ефект лікарських засобів, які стимулюють трофічні процеси в міокарді; запобігає розвитку гіпокаліємії, зумовленої застосуванням салуретиків, кортикостероїдів, серцевих глікозидів. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці при температурі від +15оС до 25оС. Термін придатності – 3 роки.

Смотрите также: Цены на Аспаркам в аптеках




На сайті також шукають: Зитролид, Еротекс інструкція, Застосування препарату Коаксил, Інструкція з використання Д-пантенол, Показання для застосування Протопик, Вальтрекс побічні дії, Аертал протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Ксизал