Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДОСТИНЕКС
Назва: ДОСТИНЕКС | Шукати ДОСТИНЕКС в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Cabergoline
Виробник: "Pfizer Italia S.r.l." для "Pfizer Inc.", Італія/США
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 0,5 мг № 8
Діючі речовини: 1 таблетка містить каберголіну - 0.5 мг
Допоміжні речовини: Лейцин, лактоза безводна
Фармакотерапевтична група: Дофамін та дофамінергічні препарати
Показання: Відвернення фізіологічної післяпологової лактації; гіперпролактомія, що проявляється порушенням менструального циклу, безпліддям, галактореєю у жінок або зниженням лібідо у чоловіків; пролактисекретуючі аденоми гіпофіза.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/5194/01/01
Термін дії посвідчення: з 14.05.2004 до 14.05.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДОСТИНЕКС
АТ код: G02CB03
Наказ МОЗ: 674 від 12.10.2006


Інструкція для застосування ДОСТИНЕКС

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДОСТИНЕКС

(DOSTINEX®)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: cabergoline;N-[3-(диметил аміно) пропіл]-N-[(етиламіно) карбоніл]-6-(2-пропеніл)-8ß-ерголін-8-карбоксамід;

фізико-хімічні властивості: таблетки пласкі, у формі довгастої капсули, білого кольору, марковані з одного боку насічкою та буквами “Р” та “U” по обидва бокивід насічки, з іншого боку таблетки – число 700 з короткими насічками зверху ізнизу;

склад: 1 таблетка містить каберголіну 0,5 мг;

допоміжні речовини: лейцин, лактоза безводна.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. гінекологічні засоби. Інгібітори секреції пролактину. Код АТС G02C B03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Каберголін -допамінергічний ерголіновий похідний, що має виражений і тривалий пролактин знижувальнийефект. Препарат інгібує секрецію пролактину шляхом прямої стимуляції D2-допаміновихрецепторів лактотрофних клітин гіпофіза. Крім того, при прийомі більш високих доз у порівнянні з дозами, що застосовуються для зниження секреції пролактину, каберголін має центральний допамінергічний ефект унаслідок стимуляції D2-рецепторів.

Фармакокінетика. Зниження рівня пролактину у плазмі відмічається через 3 години після прийому препарату і зберігається протягом 7 – 28 днів уздорових добровольців і хворих на гіперпролактинемію і до 14 – 21 дня – при прийомі для пригнічення післяпологової лактації. Каберголін швидко всмоктується із шлунково-кишкового тракту, максимальна концентрація в плазмі досягається через 0,5 – 4 години. Період напів виведення каберголіну, який оцінюється за швидкістю виділення із сечею, становить 63 – 68 годин у здорових добровольців і 79 – 115 годин у хворих на гіперпролактинемію. Внаслідок тривалого періодунапів виведення стан стабільності досягається через 4 тижні. Каберголін на 41 -42% зв’язується з білками плазми крові. Прийом їжі не впливає на всмоктування ірозподіл препарату.

Показання для застосування.

Запобігання/пригнічення фізіологічної лактації

Достинекс призначають з метою запобігання фізіологічній післяпологовій лактації або для пригнічення лактації, що встановилася, у таких випадках: якщо мати не бажає годувати дитину груддю або коли годування груддю протипоказано матері чи дитині; примертво народженні чи аборті.

Достинекспопереджує/пригнічує фізіологічну лактацію шляхом пригнічення секреції пролактину. В контрольованих клінічних дослідженнях Достинекс, який застосовували по 1 мг на один прийом у перший день після родів, ефективно пригнічував секрецію молока та набухання і болючість грудей у 70 – 90% жінок. Менше 5% жінок відмітили поновлення зазначеної помірної вираженості симптоматики протягом третього тижня післяродового періоду.

Пригнічення секреції молока та зменшення набухання та болючості грудей відмічено у 85% матерів, що кормлять груддю, які отримували загальну дозу 1 мг Достинексу, поділену на 4 прийоми за два дні. Відновлення симптоматики після 10 днів не спостерігалося.

Лікуваннягіперпролактинемії

Достинекспризначають для лікування гіперпролактинемії, що виявляється як порушення менструального циклу (аменорея, олігоменорея, ановуляція), безпліддя, галакторея (у жінок), імпотенція, зниження лібідо (у чоловіків). Достинекспоказаний для лікування хворих на пролактинсекретуючі аденоми гіпофіза (мікро-і макропролактин оми), ідіопатичну гіперпролактинемію або із синдромом“порожнього” турецького сідла, що є основними патологічними станами, асоційованими з гіперпролактинемією.

При тривалій терапії, коли Достинекс застосовували по 1 – 2 мг натиждень, препарат нормалізував рівень пролактину в сироватці крові приблизно у 84% хворих на гіперпролактинемію. Регулярні місячні відновились у 83% жінок з аменореєю. Відновлення овуляції зафіксовано у 89% жінок, у яких визначали рівень прогестерону в лютеїн овій фазі. Галакторея припинилась у 90% пацієнтів. Зменшення розміру пухлини відмічено у 50 – 90% чоловіків і жінок з мікро- чимакропролактин омами.

Спосіб застосування та дози. Достинекс слід приймати внутрішньо, бажанопід час їди.

Запобігання післяпологовій лактації: рекомендований режим дозування – 1 мг (2таблетки по 0,5 мг) одноразово у перший день після пологів.

Переривання лактації, що вже встановилась: рекомендований режим дозування – 0,25 мг (1/2 таблетки) кожні 12 годин протягом двох днів (загальна доза - 1 мг). Такий режим прийому краще переноситься і супроводжується меншою частотою виникнення побічних ефектів, особливо гіпотензії.

Лікування гіперпролактинемії: препарат приймають 1 – 2 рази на тиждень (наприклад у понеділок або в понеділок і четвер). Розпочинати прийом слід збільш низьких доз – 1/2 таблетки (0,25 мг) або 1 таблетка (0,5 мг) на тиждень іза необхідності збільшувати дозу під наглядом лікаря, залежно відтерапевтичного ефекту і переносимості. Підвищення тижневої дози повинно проводитися поступово – на 0,5 мг з місячним інтервалом. Як правило, терапевтична доза становить 1 мг на тиждень і може коливатися від 0,25 мг до 2мг на тиждень. Для лікування хворих на з гіперпролактинемію застосовувалися дози до 4,5 мг на тиждень.

При призначенні дози 1 мг на тиждень і більше прийом препарату слід розбивати на 2 або й більше прийомів на тиждень, залежно від переносимості.

При підборі дози необхідно обстежити пацієнта з метою визначення мінімальної ефективної терапевтичної дози. Після того як буде підібраний ефективний режим дозування, бажано проводити регулярне (1 раз на місяць) визначення рівня пролактину у сироватці крові. Нормалізація рівня пролактину, як правило, спостерігається протягом 2 – 4 тижнів лікування.

Побічна дія. Достинекс звичайно добре переноситься при прийомі для запобігання і пригнічення післяпологової лактації. Найчастіше зустрічаються такі побічні ефекти, як зниження артеріального тиску, запаморочення, нудота, головний біль, безсоння, біль у животі. У більшості випадків ці явища нетривалі і бувають помірно або слабко виражені.

При лікуванні гіперпролактинемії найчастіше спостерігаються нудота, головний біль, зниження артеріального тиску, запаморочення, біль у животі, диспептичні явища, гастрит, слабкість, запори, болючість молочних залоз, припливи жару до обличчя, депресія, парестезії. Як правило, ці симптоми помірно або слабко виражені, виявляються протягом перших двох тижнів прийому і в подальшому минають самостійно. При відміні Достинексу небажані явища зникають протягом декількох днів.

Побічні ефекти - дозозалежні. У разі виражених побічних явищ або явищ, які не припиняються, тимчасове зниження дози з подальшим поступовим її збільшенням під наглядом лікаря (наприклад на 0,25 мг на тиждень протягом 2 тижнів) може усунути побічні ефекти.

Протипоказання. Достинекс не слід приймати особам з підвищеною чутливістю або алергічними реакціями на Достинекс або будь-який алкалоїд ріжків. Препарат протипоказаний хворим з печінковою недостатністю і токсикозом вагітності. Його не слід призначати одночасно з антипсихотичними препаратами, атакож жінкам з післяпологовим психозом в анамнезі.

Передозування. При випадковому прийомі дуже високих доз препарату можливий розвиток нудоти, блювання, шлункових розладів, гіпотензії, порушення свідомості (психоз, галюцинації). У подібних випадках потрібна невідкладна медична допомога.

  У разі передозування повинні вживатися загальні заходи щодо видалення препарату, який ще не всмоктався, і, за необхідності, щодо підтримки кров’яного тиску. Крім того, можна рекомендувати призначення антагоністівдопаміну (наприклад домперидону, метоклопраміду).

Особливості застосування. Безпека та ефективність Достинексу не вивчалася у пацієнтів з порушенням функції нирок і печінки. Враховуючи, що основний шлях виділення препарату з організму - це секреція з жовчю, бажано не призначати препарат пацієнтам з тяжкою печінковою недостатністю.

Достинекс слід призначати з обережністю пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, синдромом Рейно, захворюванням печінки, нирковою недостатністю, виразковою хворобою шлунка та 12-палої кишки, шлунково-кишковими кровотечами або серйозними психічними захворюваннями в анамнезі.

Перед призначенням Достинексу слід виключити наявність вагітності іпісля лікування препаратом треба запобігати вагітності протягом місяця. Не слід призначати препарат у періоди вагітності і годування груддю. Якщо Достинекс був призначений з метою пригнічення лактації, але бажаний ефект не був досягнутий, жінці необхідно утриматися від годування груддю.

Якщо вагітність встановлена під час лікування Достинексом, необхідно припинити прийом препарату.

У разі прийому Достинексу протягом тривалого часу необхідно регулярне гінекологічне обстеження, яке включає церві кальне гістологічне дослідження і гістологічне дослідження ендометрія.

Запобігання/пригнічення фізіологічної лактації. За аналогією з іншими препаратами ріжків, Достинекс не може застосовуватися хворими на пре еклампсіючи післяпологову гіпертензію. Достинекс не бажано призначати для пригнічення фізіологічної лактації в дозі понад 0,25 мг, оскільки при вивченні ефективності і переносимості дози в 0,5 мг при фізіологічній лактації було встановлено збільшення вдвічі ризику розвитку побічних ефектів.

Лікування гіперпролактинемії. Перед початком лікування Достинексомгіперпролактинемії слід провести діагностику стану гіпофіза і можливого розвитку пітуїтарної пухлини як найчастішої причини гіперпролактинемії, що поєднується з аменореєю, галактореєю та безпліддям. Достинекс відновлює овуляцію і фертильність у жінок з гіперпролактинемічним гіпогонадизмом, тому рекомендується виконувати тест на вагітність кожні 4 тижні протягом періоду аменореї. Після відновлення місячних жінкам рекомендують засоби механічної контрацепції для запобігання вагітності. Якщо вагітність настає під час лікування Достинексом, лікування припиняють і постійно спостерігають за станом гіпофіза, оскільки можливо відновлення клінічних проявів пухлини гіпофіза.

Вагітність і лактація

Оскільки періоднапів виведення препарату тривалий, після відновлення регулярного менструального циклу рекомендується припинити прийом препарату за місяць до передбачуваного зачаття для запобігання можливій дії препарату на плід. При настанні вагітності на фоні прийому Достинексу необхідно припинити прийом препарату.

Було встановлено, що у щурів Достинекс секретується з молоком. Тому, хоча дослідження у людей не проводилися, годування груддю під час застосування Достинексу слід припинити.

Безпека та ефективність Достинексу у хворих молодше 16 роківне вивчалася.

Особливі застереження

Протягом перших декількох днів прийому Достинексу необхідно бути обережним при керуванні автомобілем, роботі з механізмами, а також при виконанні роботи, що потребує підвищеної уваги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Супутня терапія метилергоновину малеатом уранні терміни вагітності не спричинюють ефектів взаємодії. Незважаючи на те, що відсутні дані про взаємодію Достинексу з іншими алкалоїдами ріжків, супутня терапія цими препаратами протягом тривалого часу не рекомендується.

Оскільки Достинекс реалізує свій ефект шляхом прямої стимуляціїдопамінових рецепторів, не рекомендується одночасне призначення антагоністівдопаміну (наприклад фенотіазинів, бутирофенонів, тіоксантенів, метоклопраміду), щоб не зменшити клінічний ефект застосування Достинексу.

При прийомі Достинексу може розвинутися симптоматична гіпотензія, томуДостинекс слід з обережністю призначати на фоні інших препаратів, які знижують кров’яний тиск.

Умови татермін зберігання. Зберігатиу сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 º С. Источник

Термін придатності - 2 роки.

Смотрите также: Цены на Достинекс в аптеках




На сайті також шукають: Екстра, Таденан інструкція, Трамадол-в застосування, Конегра побічні дії, Дибазол протипоказання