Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КЛІОН
Назва: КЛІОН | Шукати КЛІОН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Metronidazole
Виробник: "Richter Gedeon Ltd":ЗАТ "Гедеон Ріхтер - РУС", Угорщина/Росія
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 250 мг № 20
Діючі речовини: 1 таблетка містить метронідазолу - 250.0 мг
Допоміжні речовини: Кремній (кремнезем) колоїдний безводний, магнію стеарат, тальк, крохмаль кукурудзяний, гліцерол, целюлоза мікрокристалічна, повідон
Фармакотерапевтична група: Препарати для лікування протозойних інфекцій
Показання: Сечостатевий трихомоноз у чоловіків і жінок; гарднерельоз; кишковий та позакишковий амебіаз; виразковий стоматит; рожеві вугри; інші інекції, спричинені анаеробними мікроорганізмами, чутливими до метронідазолу
Термін придатності: 5р.
Номер реєстраційного посвідчення: П.01.03/05821
Термін дії посвідчення: з 15.01.2003 до 15.01.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КЛІОН
АТ код: P01AB01
Наказ МОЗ: 22 від 23.01.2006


Інструкція для застосування КЛІОН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

КЛІОН

(KLION)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: метронідазол;

основні фізико-хімічні властивості: білі або майже білі, плоскі, дископодібні таблетки з фаскою, рискою на одному боці;

склад: одна таблетка містить 250 мг метронідазолу.

допоміжні речовини: кремній колоїдний безводний, магнію стеарат, тальк, крохмаль кукурудзяний, гліцерол, целюлоза мікрокристалічна, повідон.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби. Похідні імідазолу.

Код АТС: J01X D01.

Фармакологічні властивості.

Метронідазол має антибактеріальну дію широкого спектра. Метронідазолпотрапляє в мікро організм шляхом пасивної дифузії. Усередині бактеріальної клітини нітрогрупа перетворюється в гідроксиламінову, утворюється активний цитотоксичний метаболіт, що порушує реплікацію ДНК, що призводить до загибелі клітин.

Метронідазол ефективний при інфікуванні деякими найпростішими (Trichomonas vaginalis, Entamoeba hystolitica і Giardia lamblia) та облігатнимианаеробними мікро організмами.

Спектр дії:

In vitro ефективний проти всіх облігатних анаеробів (за виняткомпропіонібактерій і актиноміцетів).

Грам негативні палички: види Bacteroides, включаючи групу Bacteroidesfragilis

(B. fragilis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron), види Fusobacterium.

Грам позитивні палички: види Clostridium, види Eubacterium.

Грам позитивні коки: види Peptococcus і Peptostreptococcus.

Препарат ефективний проти деяких факультативних анаеробів (Gardnerellavaginalis, Helicobacter pylori) і проти деяких спірохет.

Фармакокінетика.

При пероральному введенні метронідазол добре всмоктується, максимальна концентрація в сироватці досягається через 1-3 години після одноразового застосування. Після одноразового перорального застосування 250 мг метронідазолумаксимальна концентрація в сироватці становить 5 мкг/мл. Біологічна доступність препарату після прийому через рот майже 100 %.

Досліди, які проводили на здорових добровольцях та хворих, довели, щометронідазол швидко проникає в цереброспінальну рідину і досягає терапевтичної концентрації в абсцесі мозку або легенях. Метронідазол має великий обсяг розподілу і менше ніж на 20% зв’язується з білками крові. Метронідазол проникаєв жовчні шляхи і досягає таких же концентрацій, як у плазмі крові.

Період напів виведення метронідазолу з організму здорових добровольці встановить у середньому 8 годин.

60–80% метронідазолу і його метаболітів виводиться нирками, через кишечник виділяється 6-15% уведеної дози.

У хворих з порушеною функцією печінки було відзначено зниження кліренсуметронідазолу.

Зниження функції нирок істотно не впливає на фармакокінетикуметронідазолу.

Показання для застосування.

Сечостатевий трихомоніаз у чоловіків і жінок; гарднерельоз; діарея, викликана Giardia lamblia; кишковий і поза кишковий амебіаз; виразковий стоматит; рожеві вугри; інфекції, викликані анаеробними мікро організмами, чутливими до метронідазолу.

Профілактика після операційних анаеробних ускладнень, особливо при операціях на жовчовивідних шляхах, червоподібному відростку, товстому кишечнику і при гінекологічних операціях.

Спосіб застосування та дози.

Таблетки рекомендують приймати під час або після їди, не розжовуючи, з невеликою кількістю води.

Лікування трихомоніазу:

існують два варіанти лікування.

Основна терапія:

500 мг на добу (по одній таблетці ранком і ввечері) протягом 10 днів (для жінок необхідно одночасне застосування вагінальних таблеток Кліон-Д 100 по 1 змоченій водою таблетці на ніч вводити глибоко в піхву).

Для попередження реінфекції необхідно лікувати статевого партнера такоюж дозою Кліону.

При необхідності лікування можна повторити (між курсами бажано витримувати 3-4- тижневу перерву з повторними лабораторними дослідженнями)

Пульс-терапія:

Одноразово: хворий і статевий партнер приймають по 2000 мг (8 таблеток) Кліону ввечері, перед сном (у перші три місяці вагітності препарат протипоказаний; у другому і третьому триместрах пульс-терапія не рекомендується, оскільки в цьому випадку спостерігається висока концентрація препарату в сироватці крові).

Лікування гарднерельозу: щодня по 500 мг 2 рази на день (два рази по 2таблетки Кліону) протягом 7 діб або одноразово 2000 мг (8 таблеток) Кліону. Уразі необхідності цю дозу можна повторити після одноденної перерви.

Лікування лямбліозу: дорослим і дітям старшим 12 років: 3 рази на добупо 250 мг метронідазолу (три рази по 1 таблетці Кліону) протягом 5 днів. Дітямдо одного року по 125 мг (0,5 таблетки) на добу, від 2 до 4 років по 250 мг (1таблетка) на добу, від 5 до 8 років по 375 мг (1,5 таблетки) на добу, від 8років по 500 мг (2 рази по 1 таблетці) на добу, після їдиі, протягом 5 днів.

Лікування амебіазу, гострої амебної дизентерії: дорослим 3 рази на добупо 500-750 мг Кліону, дітям до 12 років 50 мг на 1 кг маси тіла на добу, розподілені на три прийоми, протягом 5-10 днів.

Лікування амебного абсцесу печінки: дорослим 3 рази на добу по 500-750мг Кліону, протягом 5-10 днів, дітям від 7 до 10 років треба призначати половину дози для дорослого, від 3 до 7 років - третина дози для дорослого, від 1 до 3років - чверть дози для дорослого, дітям до 1 року - відповідно зменшену дозу, визначену лікарем індивідуально.

Лікування виразкового стоматиту: дорослим по 500 мг Кліону (2 рази по 1таблетці) на добу, протягом 3-5 діб. У тяжких випадках можна використовуватиКліон у вигляді компресу на виразку протягом 20 хвилин. Дітям для лікування виразкового стоматиту препарат не показаний.

Для попередження після операційних ускладнень: дорослим: за 24 години до операції кожні 8 годин по 500 мг Кліону або в порядку початкової дози за 24години до операції можна ввести 1 г Кліону одноразово. Після операції - 3 разипо 500 мг на добу протягом 7 днів. Дітям до 12 років спосіб застосування такийже, як дорослим, але пероральна доза становить 3,5-7,5 мг на кг маси тіла.

Для лікування інфекцій, викликаних анаеробними мікро організмами: дозування Кліону індивідуальне і залежить від віку хворого, локалізації іступеня тяжкості захворювання. Загальноприйнята доза метронідазолу (при масітіла приблизно 70 кг) для дорослих і дітей старших 12 років: 3 рази на добу по 500 мг . У разі потреби початкову дозу можна підвищити до 15 мг метронідазолу накг маси тіла (близько 1 г на 70 кг маси тіла). В особливо тяжких випадках дозуможна підвищувати, але загальна добова доза не повинна перевищувати 4 г за 24години.

Загальноприйнята доза для дітей до 12 років становить 7,5 мг на кг маситіла.

Застосування при порушенні функції нирок: порушення ниркової функції істотноне впливає на фармакокінетичні показники препарату, тому дозу Кліону можна не змінювати. Однак у випадку одночасного проведення хворому гемодіалізу, необхідно пам’ятати про зменшення періоду напів виведення метронідазолу. Тому втаких випадках після проведення гемодіализу може знадобитися додаткове введення препарату. У хворих, які не перебувають на гемодіалізі, при кліренсі креатині нунижче 10 мл/хв. можуть накопичуватися метаболіти метронідазолу. У цьому випадку рекомендується проведення гемодіалізу, перитонеальний діаліз неефективний.

Гемодіаліз: метронідазол і його метаболіти добре виводяться пригемодіалізі. Через те, що під час гемодіалізу період напів виведення різко коротшає (приблизно до 3-х годин), у деяких випадках може бути необхідним додаткове введення препарату.

При тяжких захворюваннях печінки метронідазол метаболізуєтьсяповільніше. Унаслідок цього метронідазол і його метаболіти можуть накопичуватися в плазмі крові. У цих випадках дозу й інтервали між уведенням препарату встановлюють залежно від ступеня ураження печінки.

Дозування в літньому віці: у хворих літнього віку фармакокінетикаметронідазолу може змінюватися, тому може знадобитися контроль рівняметронідазолу в сироватці крові.

Побічна дія.

Побічні явища, як правило, залежать від дози метронідазолу. Найчастіше зустрічаються явища з боку шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

З боку ШКТ: нудота, блювання, втрата апетиту, перейми подібний біль внижній частині живота, діарея, наліт на язиці, гіркий присмак металу в роті.

З боку кроветворної системи: оборотна нейтропенія (лейкопенія).

З боку ЦНС: периферична невропатія (відчуття оніміння кінцівок), інодіі тільки при тривалому застосуванні виникають головний біль, судоми, сонливість, запаморочення, порушення координації, атаксія, сплутаність свідомості.

Алергічні реакції: шкірний висип, кропив’янка, свербіж шкіри, багато формна ексудативна еритема, іноді виникають ангіо невротичний набряк і анафілактична реакція.

Дія препарату на печінку: рідко повідомляли про підвищення активності печінкових ферментів, холестаз, жовтяницю.

Інші: підвищення температури, потемніння сечі (викликає метаболітметронідазолу, не має клінічного значення).

Ці явища звичайно зникають зі зниженням уведеної дози або після завершення курсу терапії.

Протипоказання.

Гіпер чутливість до метронідазолу або інших нітроімідазолів.

Перший триместр вагітності, період годування груддю.

Передозування.

З появою симптомів передозування (нудота, блювання, атаксія) проводиться симптоматична терапія (промивання шлунка, введення активованого вугілля, проведення гемодіалізу), оскільки метронідазол не має специфічного антидоту. Метронідазол і його метаболіти добре елімінуються пригемодіалізі.

Особливості застосування.

При змішаних інфекціях, викликаних аеробними й анаеробними мікро організмами, Кліон необхідно застосовувати в комбінації з антибактеріальними препаратами залежно від чутливості патогенної мікрофлори.

При тяжких анаеробних інфекціях лікування необхідно починативнутрішньо венним уведенням Кліоу. При поліпшенні стану хворого переходять на пероральний прийом Кліону.

При проведенні терапії понад 10 днів (тільки в обґрунтованих випадках, при суворому нагляді за хворим) потрібен регулярний лабораторний контроль. З особливою обережністю слід призначати Кліон пацієнтам із хронічними захворюваннями. При захворюваннях печінки виведення метронідазолусповільнюється, що може призвести до накопичення препарату. У цьому випадку потрібна корекція дози.

Хворим з печінковою енцефалопатією Кліон варто застосовувати з обережністю.

При застосуванні препарату може спостерігатися загострення кандидозу.

При застосуванні препарату може спостерігатися незначна лейкопенія, тому доцільно контролю вати картину крові (кількість лейкоцитів) на початку і наприкінці терапії.

Препарат застосовувати з обережністю хворим, які отримують кортикостероїди або при схильності до набряків.

Під час курсу лікування метронідазолом може підвищуватися рівень літію. Були описані ниркові порушення у хворих, які одночасно одержували метронідазол і солі літію. У зв’язку з цим до початку курсу лікування Кліоном необхідно знизити дозу літію або припинити його прийомна час курсу лікування.

Порушення ниркової функції істотно не впливає нафармакокінетичні показники препарату, тому дозу Кліону можна не змінювати. Однак у разі одночасного проведення хворим гемодіалізу необхідно пам’ятати про укорочення періоду напів виведення метронідазолу. Тому в таких випадках після проведення гемодіалізу може знадобитися додаткове введення препарату. У хворих, що не перебувають на гемодіалізі, при кліренсі креатині ну нижче 10 мл/хв. можуть накопичуватися метаболіти метронідазолу. У цьому випадку рекомендується проведення гемодіалізу, перитонеальний діаліз неефективний.

Кліон слід застосовувати з обережністю при наявності гострих захворювань ЦНС з тяжким перебігом.

Вагітність:

Метронідазол проникає через гематоплацентарний бар’єр.

Дослідження на вагітних жінках не проводилося.

Був проведений аналіз досліджень при використанніметронідазолу в перші три місяці вагітності і зроблено висновок, що негативного впливу на плід не відзначалося. Незважаючи на це, метронідазол під час вагітності, у ІІ та ІІІ триместрах вагітності, можна призначати тільки після ретельної оцінки очікуваних переваг і негативних сторін застосування препарату.

Період годування груддю:

Метронідазол виявляється в материнському молоці в концентрації, рівній його концентрації в плазмі. Він може додавати молоку гіркий присмак. Щоб уникнути негативної дії препарату на дитину, треба припинити годування груддю на час лікування і після припинення курсу ще 1-2доби або припинити застосування препарату, залежно від того, наскільки важливе проведення курсу терапії для матері.

Вживання спиртних напоїв під час курсу терапії суворо заборонено.

Метронідазол не впливає на здатність керувати автомобілем і на роботу з механізмами з підвищеним ризиком травматизму.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

- Препарат може підсилювати дію пероральнихантикоагулянт них препаратів. Протромбиновий час може збільшуватися, тому потрібна корекція дози пероральних антикоагулянтів.

Індуктори ферментів (наприклад: фенітоїн, фенобарбітал) можуть прискорити виведення метронідазолу, що призведе до зниження його рівня в плазміз одночасним підвищенням кліренсу фенітоїну.

Інгібітори ферментів (наприклад: циметидин) можуть збільшити часнапів виведення, знижувати кліренс метронідазолу.

Одночасне вживання алкоголю викликає реакції, подібні дисульфіраму (біль у животі, нудота, блювання, головний біль, почервоніння шкіри).

Заборонено одночасне застосування з дисульфірамом (адитивна дія, може викликати психотичний стан, сплутаність свідомості).

Рівень літію в крові може підвищуватися під час курсу лікуванняметронідазолом, тому перед початком застосування Кліону необхідно знизити дозулітію або припинити його прийом на час лікування.

Одночасне введення циклоспорину з метронідазолом може призвести до збільшення рівня циклоспорину в плазмі, що вимагає лабораторного контролю (визначення рівня циклоспорину в плазмі крові).

Метронідазол знижує кліренс 5-фтор урацилу, у зв’язку з чим збільшується його токсичність.

Препарат може впливати на показники при визначенні активності АЛТ, АСТ, лактатдегідрогенази, глюкоз-гексокінази і рівня три гліцеридів при лабораторних дослідженнях.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15 – 30°С, у захищеному від світла місці. Источник

Термін придатності – 5 років.

Смотрите также: Цены на Клион в аптеках




На сайті також шукають: Ринза, Простан інструкція, Застосування препарату Неотон, Інструкція з використання Зинерит, Показання для застосування Бензилбензоат, Зинацеф побічні дії, Септол протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Гатимак