Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АЗИВОК
Назва: АЗИВОК | Шукати АЗИВОК в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Azithromycin
Виробник: "Wockhardt Ltd", Індія
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 250 мг № 6
Діючі речовини: 1 капсула містить азитроміцину - 250.0 мг
Фармакотерапевтична група: Антибіотики-макроліди та азаліди
Показання: Інфекції верхніх дихальних шляхів та ЛОР-органів; інфекції нижніх дихальних шляхів; інфекції шкіри і м'яких тканин; інфекції, які передаються статевим шляхом та ін.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: П.02.03/05902
Термін дії посвідчення: з 10.02.2003 до 10.02.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АЗИВОК
АТ код: J01FA10
Наказ МОЗ: 52 від 10.02.2003


Інструкція для застосування АЗИВОК

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АЗИВОК

(AZIWOK)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: azithromycin;

основні фізико-хімічні властивості: тверда желатинова капсула, “0” розміру, білого матового кольору з написом “AZIWOK”, капсула містить білу або майже білу порошкову масу;

склад: 1 капсула містить 250 мг азитроміцину;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль кукурудзяний, натріюлаурилсульфат, магнію стеарат.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. Макроліди. Код АТС J01FА 10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Азитроміцин має широкий спектр антимікробної дії. До препарату чутливі грам позитивні коки: Streptococcus pneumoniae, S. pyogenes, S.agalactiae, S. viridans, стрептококи груп С, F і G, Staphylococcus aureus; грам негативнібактерії: Нaemophylus influenzae, H. parainfluenzae, Moraxella catarrhalis,Bordatella pertussis, B. parapertussis, Legionella pneumophila, H. ducrei,Campylobacter jejuni, Neisseria gonorrhoeae, Gardnerella vaginalis; деякі анаеробні мікро організми (Bacteroides bivins, Clostridium perfinges,Peptostreptococcus spp.), а також Chlamydia trachomatis, Mycoplasma pneumoniae,Ureaplasma urealyticum, Тreponema pallidum і Borrelia burgdoferi. Не впливає награм позитивні мікро організми, стійкі до еритроміцину.

Фармакокінетика. Азитроміцин швидко всмоктується з травного каналу, що обумовлено стiйкiстю в кислому середовищі і лiпофiльнiстю. Біодоступність становить 37%. Максимальна концентрація в сироватці крові досягається через 2,5-3 год і становить 0,4 мг/л при прийомі внутрішньо 0,5 г азитромiцину. Препарат добре проникає в дихальні шляхи, органи і тканини урогенiтальноготракту, зокрема у передмiхурову залозу, у шкіру і м’які тканини. Концентрація препарату в тканинах і клітинах у 10 – 15 разів вища, нiж у сироватці крові. Висока концентрація в тканинах і тривалий період напiввиведення обумовлені низьким зв’язуванням азитромiцину з білками сироватки крові, а також здатнiстюпроникати в еукарiотичнi клітини і концентруватися в середовищі з низьким рН, що оточує лiзосоми. Це визначає у свою чергу великий об’єм уявного розподілу (31,1 л/кг) і високий плазмений клiренс. Доведено, що фагоцити доставляють препарат у місця інфекції, де і вивiльняють його. Добре проникненняазитромiцину в клітини і накопичення у фагоцитах, з якими він транспортується восередки запалення, сприяє антимiкробнiй активності препарату. Незважаючи нависоку концентрацію у фагоцитах, азитромiцин істотно не впливає на їх функцію. У бактерицидних концентраціях в осередках запалення препарат зберігається протягом 5 – 7 днів після прийому останньої дози, що дозволило розробити нетривалі (3 та 5-денні) курси лікування.

Елімінація азитроміцину із сироватки крові відбувається у два етапи: період напів виведення становить 14 – 20 год між 8 і 24 год після прийому препарату і 41 год - в інтервалі від 24 до 72 год, що дозволяє застосовувати препарат один раз на добу.

Показання для застосування. Азивок застосовується при лікування інфекційних захворювань, спричинених чутливими до препарату збудниками: інфекції верхніх дихальних шляхів і ЛОР-органів: ангіна, фарингіт, тонзиліт, синусит, середній отит; інфекції нижніх дихальних шляхів: гострий бронхіт, хронічний бронхіт устадії загострення, пневмонія; інфекції шкіри і підшкірної тканини (хронічна мігруюча еритема - перша стадія Лайма-борелiозу, бешиха, iмпетиго, фурункульоз, піодермія, повторно інфіковані дерматити); інфекції, що передаються статевим шляхом (неускладнений уретрит, кольпіт, цервіцит), інфекції шлунка та дванадцяти палої кишки, викликані Helicobacter pylori.

Протипоказання. Підвищена чутливість до азитроміцину. Вагітність іперіод лактації. Діти до 12 років.

Спосіб застосування та дози. Капсули Азивок приймають внутрішньо за 1 годдо або через 2 год після прийому їжі. Препарат приймають 1 раз на добу.

Дорослим та дітям старше 12 років при інфекціях верхніх та нижніх дихальних шляхів, шкіри і підшкірної клітковини призначають по 500 мг у перший день, потім по 250 мг з другого по п’ятий день або по 500 мг на добу протягом 3днів. Курсова доза становить 1,5 г.

При захворюваннях, що передаються статевим шляхом, а також уретритах, запаленнях шийки матки, спричинених трихомонадною або гонорейною інфекціями, Азивок призначають одноразово по 1 г, тобто по 2 капсули по 500 мг.

При хронічній мігруючій еритемі: 1-й день - 1 г (4 капсули) одноразово,2 - 5 -й день - по 0,5 г (2 капсули) на добу.

Побічна дія. Побічні симптоми виникають рідко. Найчастіше спостерігаються порушення з боку шлунково-кишкового тракту і печінки (нудота, блювання, метеоризм, діарея, біль у животі, транзиторне підвищення активності печінкових трансаміназ). Дуже рідко може з’явитися неприємне відчуття у ділянці серця, ангіо невротичний набряк, шкірні висипання, виникнення головного болю.

Передозування. У випадку передозування припинити прийом ліків. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. У зв’язку з особливостями фармакокінетики препарат упри зазначених показаннях не виникає необхідності для застосовування препарату протягом більш тривалого часу, ніж це зазначено в інструкції.

Для осіб літнього віку немає необхідності змінювати дозу.

Слід обережно застосовувати Азивоку хворих з тяжкими порушеннями видільної функції нирок і печінки через недостатню кількість досліджень.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Абсорбція азитроміцину суттєво не змінюється при одночасному прийомі антацидних засобів або блокаторів Н2-гіста міновихрецепторів, але рекомендується, щоб інтервал між прийомами цих препараті встановив не менше 2 год. Слід обережно призначати азитроміцин одночасно з теофіліном, терфенадином, варфарином, карбамазепіном, фенітоїном, триазоламом, дигоксином, ерготаміном, циклоспорином, оскільки азитроміцин підсилює ефекти названих препаратів.

Умови та термін зберігання.

Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при кімнатній температурі.

Термін придатності - 2 роки. Источник

Не використовувати препарат після закінчення терміну, зазначеного на упаковці.

Смотрите также: Цены на Азивок в аптеках




На сайті також шукають: Бетиол, Гуарем інструкція, Супрадин застосування, Енгістол побічні дії, Ципронат протипоказання