Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ (ВІТАМІН Д2)
Назва: ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ (ВІТАМІН Д2) | Шукати ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ (ВІТАМІН Д2) в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ergocalciferol
Виробник: ЗАТ "Технолог", м.Умань, Черкаська обл., Україна
Лікарська форма: Розчин
Форма випуску: Розчин олійний 0.125% по 10 мл у флаконах
Діючі речовини: 1 мл розчину містить ергокальциферолу - 12.5 мг
Фармакотерапевтична група: Група вітаміну Д
Показання: Рахіт, захворювання кісток, обумовлені порушенням обміну кальцію, порушення функції паращитовидних залоз (тетанія) та ін.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.04.02/04546
Термін дії посвідчення: з 02.04.2002 до 02.04.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ (ВІТАМІН Д2)
АТ код: A11CC01
Наказ МОЗ: 124 від 02.04.2002


Інструкція для застосування ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ (ВІТАМІН Д2)

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ (Вітамін D2)

Ergocalciferol(Vitamin D2)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Ergocalciferol,[(5Z,7T,22E)-9,10-секоергоста-5,7, 10-(19),22-тетраєн-3 β-ол];

основні фізико-хімічні властивості: прозора олійна рідина від світло-жовтого до темно-жовтого кольору, без прогірклого запаху;

склад: 1 мл розчину містить ергокальциферолу - 0,00125 г (1,25 мг);

1 мл препарату містить 50 000 МО;

допоміжні речовини: олія соняшникова рафінована або олія соняшникова рафінована дезодорована марки “П”виморожена.

Форма випуску. Розчин олійний.

Фармакотерапевтична група. Вітаміни А та D. Код АТСА 11С СО 1.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинамика. Ергокальциферол відноситься до групи вітамінів, розчинних у оліях, і є одним із регуляторів обміну фосфору та кальцію. Сприяє всмоктуванню останніх із кишечнику, розподілу та відкладанню в кістках при їх рості. Специфічний ефект вітаміну особливо виявляється при рахіті (проти рахітичний вітамін).

Фармакокінетика. Пероральноприйнятий вітамін D всмоктується в кров у тонкому кишечнику, особливо добре - вйого проксимальному відділі. З кров’ю вітамін надходить до клітин печінки, девін за участю 25-гідроксил ази гідроксилюється з утворенням його транспортної форми, яка доставляється кров’ю в мітохондрії нирок. У нирках проходить його подальше гідроксилювання за допомогою l α-гідроксил ази, внаслідок чого утворюється гормональна форма вітаміну. Уже ця форма вітаміну D транспортується кров’ю у тканини-мішені, наприклад - в слизову оболонку кишечнику, де вона ініціює абсорбцію Са++.

Показання для застосування.Профілактики та лікування рахіту, а також захворювань кісток, які супроводжуються порушенням обміну кальцію (різні форми остеопорозу, остеомаляція), при порушеннях функціїпара щитовидних залоз (тетанія), деяких формах туберкульозу, псоріазі, вовчаку шкіри та слизових оболонок.

Спосіб застосування тадози. Ергокальциферол слід приймати внутрішньо під час їди. 1 мл препарату містить 50000 МО. Препарат застосовують в вигляді крапель, одна крапля з очної піпетки містить близько 1400 МО.

Для лікування рахіту з урахуванням ступеня його тяжкості та характеру клінічного перебігу Ергокальциферол (ВітамінD2) призначають по 2000-5000 МО на добу протягом 30-45 днів. Після досягнення лікувального ефекту в зазначені терміни переходять на профілактичне призначення Ергокальциферолу (400 – 500 МО на добу, тобто 1 крапля через день) до досягнення дитиною трьохрічного віку. У три літні місяці роблять перерву уприйомі препарату.

Для профілактики рахіту (у новонароджених та грудних дітей) Ергокальциферол призначають вагітним таматерям-годувальницям. При вагітності (з 30-32 тижнів) препарат приймають дрібними дозами (1000 - 2000 МО на добу протягом 6-8 тижнів).

Матері-годувальниці приймаютьЕргокальциферол в добовій дозі 500 - 1000 МО з перших днів годування дитини ідо початку призначення їй Ергокальциферолу. З цією метою краще застосовувати препарат у лікарських формах драже або капсулах (1 драже чи 1 капсулу на добу).

Профілактично доношеним дітям препарат призначають із 3-4-х тижнів життя, із 2-го тижня - недоношеним тадітям, які знаходяться на штучному вигодовуванні, близнюкам, дітям, які перебувають у несприятливих екологічних (у тому числі і побутових) умовах.

Для профілактики рахітуЕргокальциферол можна призначати різними методами:

фізіологічний метод – щоденно доношеним дітям протягом 3-х років, за винятком 3-х літніх місяців, Ергокальциферол призначають по 500 МО на добу (курсова доза на рік 180 000 МО).

курсовий метод – щоденно дитині призначають по 1500-2000 МО Ергокальциферолу протягом 30 днів на 2-6-10 місяцях життя, у подальшому до 3-х-річного віку по 2-3 курси на рік з інтервалами міжними у 3 місяці (курсова доза на рік 180 000 МО).

Недоношеним дітям добова профілактична доза вітаміну D може бути збільшена до 800 -1000 МО, яку призначають щоденно протягом першого півріччя життя. У подальшому по 2000 -3000МО на добу протягом місяця 2-3 рази на рік з інтервалами між курсами 3-4місяці.

У регіонах із тривалою зимою профілактику здійснюють до 3-5-ти років життя дитини.

Лікування препаратом проводять під контролем рівня Са++ в сечі.

При рахітоподібних захворюваннях, патологічних процесах кісткової тканини, зумовлених порушенням обміну кальцію в організмі, при деяких формах туберкульозу, псоріазі препарат призначають згідноз комплексними схемами лікування цих захворювань.

Добова доза для лікування туберкульозного вовчаку у дорослих - 100000 МО. При цьому захворюванні дітям до 16 років залежно від віку Ергокальциферол призначають після їжі у добових дозахвід 25000 до 75000 МО (добову дозу приймають за 2 прийоми). Курс лікування -5-6 місяців.

Побічна дія. При передозуванні та застосуванні у великих дозах можуть спостерігатися втрата апетиту, нудота, запори, загальна слабкість, головний біль, порушення сну, роздратованість, гіпертермія, зміни з боку показників сечі (лейкоцити, білок, гіалінові циліндри). Указані токсичні ефекти, які характеризують гіпервітаміноз D, супроводжуються підвищенням рівня кальцію у крові та посиленою екскрецією його із сечею. Не виключається також кальциноз м’яких тканин, легенів, нирок, кровоносних судин. При появі описаних ефектів препарат відміняють і максимально обмежують введення кальцію в організм, включаючи надходження його з їжею.

Протипоказання. Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки, інші захворювання шлунково-кишкового тракту, гострі та хронічні захворювання печінки, нирок, органічні ураження серця та судин у стадії декомпенсації, активні форми туберкульозу легень, гіперкальціємія .

Передозування. При передозуванні препарату можуть спостерігатися втрата апетиту, порушення сну, роздратування, гіпертермія, зміни з боку сечі (лейкоцити, білок, гіалінові циліндри). Гіпервітаміноз D супроводжується підвищенням рівня кальцію в крові та посиленою екскрецією його із сечею. У разі виникнення ознак передозування препарат відміняють. Необхідно викликати блювання або промити шлунок зависсю активованого вугілля, призначити сольові проносні засоби. Необхідно провести корекцію водно-електролітного балансу. При гіперкальціємії призначають едетати. Ефективні гемо- та перетонеальний діаліз.

Особливості застосування. Необхідно враховувати, щовітамін D2 має кумулятивні властивості. Слід приймати препарат під контролем лікаря і при тривалому застосуванні потрібно проводити дослідження вмісту кальцію у крові та сечі. З обережністю призначають, особливо на тривалий час, особам літнього віку, оскільки препарат, посилюючи відкладення кальцію в організмі, сприяє розвитку та посиленню явищ атеросклерозу, а також хворим згіпотиреозом. Крім того, необхідна обережність при призначенні Ергокальциферолу вагітним віком понад 35 років. При застосуванні у великих дозах одночасно з препаратом слід призначати вітамін А (10000 -15000 МО на добу), кислоту аскорбінову та вітаміни групи В.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з солями кальцію токсичність вітаміну D2 підвищується. При призначенні з препаратами йоду відбувається окиснення вітаміну. При поєднанні з антибіотиками (тетрациклін, неоміцин) спостерігається порушення всмоктування Ергокальциферолу. До руйнування та інактивації препарату призводить його комбінування з мінеральними кислотами. Токсичні ефекти послаблюються токоферолом, аскорбіновою кислотою, тіаміном, рибофлавіном, піридоксином. Источник

Умови та термін зберігання.Зберігати в захищеному від світла місці, при температурі не вище + 10 °С. Термін придатності - 2 роки.

Смотрите также: Цены на Эргокальциферол в аптеках




На сайті також шукають: Азалептин, Карипазим інструкція, Промакс застосування, Постинор побічні дії, Азомекс протипоказання