Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АКТИФЕРИН
Назва: АКТИФЕРИН | Шукати АКТИФЕРИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ferrous sulfate
Виробник: "Merckle GmbH"/"ratiopharm Internatoinal GmbH", Німеччина
Лікарська форма: Краплі
Форма випуску: Краплі по 30 мл у флаконах № 1
Діючі речовини: 100 мл крапель містять: залiза сульфату (II) - 4.72 г (що еквівалентно 0.948 г заліза (ІІ), DL-серину - 3.56 г
Фармакотерапевтична група: Препарати, які містять залізо
Показання: Профілактика і лікування залізодефіцитної анемії різної етіології, в т.ч. у період вагітності і годування груддю, при хронічних кровотечах, гіперменореї, латентному дефіциті заліза.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0681/01/01
Термін дії посвідчення: з 25.02.2004 до 25.02.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АКТИФЕРИН
АТ код: B03AA07
Наказ МОЗ: 99 від 25.02.2004


Інструкція для застосування АКТИФЕРИН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АКТИФЕРИН

(AKTIFERRIN)

 

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, від зеленуватого дожовто-коричневого кольору рідина із запахом малини і вершків.

склад: 1 мл розчину крапель містить заліза сульфату двовалентного семи водного– 47,2 мг (еквівалентно вмісту заліза двовалентного 9,48 мг); DL-серину 35,6мг;

допоміжні речовини: калію сорбат, кислота аскорбінова, сироп інвертногоцукру 72,7 %, спирт етиловий 96 %, ароматизатор малиновий, ароматизатор вершковий, вода очищена.

Форма випуску. Краплі.

Фармакотерапевтична група. Проти анемічні засоби. Код АТС В 03АЕ 10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Залізо необхідно для підтримання життєдіяльності організму: воно входитьдо складу гемоглобіну, міоглобіну, різних ферментів, оборотно зв’язує кисень табере участь в окисно-відновних реакціях; стимулює еритропоез. Залізо також міститься у тканинах депо (кістковий мозок, печінка, селезінка). Амін окислотасерин, що входить до складу Актиферину, сприяє більш ефективному всмоктуванню заліза та його надходженню до системного кровообігу, що викликає швидке відновлення його вмісту в організмі до необхідних показників. Це забезпечує краще сприймання препарату і дозволяє зменшити необхідну дозу заліза.

Фармакокінетика. Після перорального прийому залізо, що входить доскладу препарату Актиферин, достатньо повно всмоктується з шлунково-кишкового тракту до системного кровотоку.

Максимальна концентрація заліза у сироватці крові досягається протягом перших 2-4 годин після прийому препарату.

Після всмоктування зв’язується з транспортним білком трансферином, який транспортує залізо до тканин, де знову звільнюється. Виводиться залізо через шлунково-кишковий тракт нирками та потовими залозами.

Показання для застосування.

- Залізо дефіцитні анемії різної етіології;

- латентна нестача заліза в організмі (без анемій), що пов’язана з надмірними втратами заліза (кровотечі) або підвищеною потребою в ньому (період активного росту, неповноцінне харчування, окремі стадії лікуванняВ 12-дефіцитної анемії, хронічний гастрит з секреторною недостатністю, станпісля резекції шлунка, виразкова хвороба шлунка та дванадцяти палої кишки у фазі загострення, зниження опірності організму при інфекційних захворюваннях, пухлинах).

Спосіб застосування та дози.

Краплі Актеферину призначають переважно дітям першого року життя.

Краплі Актиферин – це краплі для перорального застосування. Краплі Актиферин приймають внутрішньо безпосередньо перед їдоюабо під час їди, з невеликою кількістю рідини (з водою або фруктовим чаєм).

Добова доза становить 3-5 крапель на 1 кг маси тіла (1 мл препарату =18 краплям), кратність призначення – 2-3 рази на добу.

Добова доза препарату визначається залежно від рівня гемоглобіну, маситіла та віку пацієнта.

Орієнтовна середня доза для немовлят (діти до 1 року життя) – 10-15крапель 3 рази на добу (що відповідає приблизно 17-24 мг Fe2+ надобу ).

Доза для дітей від 1 до 2 років – 15-25 крапель 3 рази на добу (що відповідає приблизно 24 – 40 мг Fe2+ на добу ).

Доза для дітей від 2 до 6 років доза - по 25-35 крапель 3 рази на добу (що відповідає приблизно 4055 мг Fe2+ на добу).

Для лікування дітей старших 6 років та дорослих рекомендуються застосовуватиАктиферин у формі сиропу та капсул.

Тривалість лікування – 1 місяць. Після досягнення нормальних показників сироваткового заліза та гемоглобіну ще протягом принаймні 8-12 тижнів слід проводити підтримуюче лікування для досягнення нормальних показників сироваткового заліза та гемоглобіну.

При порушеннях функції нирок і тяжких захворюваннях печінки препарат можна приймати тільки під наглядом лікаря.

Побічна дія.

Актиферинкраплі звичайно добре переносяться.

Іноді спостерігається відчуття тяжкості в епігастральній ділянки, метеоризм, запориабо діарея, що зникають при зменшенні дози.

 

Протипоказання.

- А пластична та гемолітична анемії;

гемосидероз, гемохроматоз;

сидероахрестична анемія;

таласемія;

іншітипи анемій, що не зумовлені дефіцитом заліза в організмі (наприклад, анеміяпри свинцевому отруєнні тощо).

Передозування.

Симптоми: болі в животі, діарея, блювання, ціаноз, сплутаність свідомості, симптоми гіпервентиляції.

Лікування: до проведення специфічної терапії вживання молока, сирихяєць.

Специфічну терапію проводять призначенням дефероксаміну (десфералу) внутрішньо та парентерально. При гострих отруєннях для зв’язування заліза, якеще не всмокталося з шлунково-кишкового тракту, призначають внутрішньо 5-10 г препарату (вміст 10-20 ампул розчиняють у питній воді). Для видалення заліза, що всмокталось, дефероксамін вводять внутрішньом’язово по 1-2 г кожні 3-12годин. У тяжких випадках, що супроводжуються розвитком шоку, хворим призначають внутрішньо венне краплинне введення 1 г препарату і застосовують симптоматичну терапію.

Особливості застосування.

При курсовому призначенні крапель Актиферин необхідний систематичний контроль показників сироваткового заліза та гемоглобіну.

Хворі на цукровий діабет повинні враховувати, що до складу препарату входять вуглеводні: 18 крапель (1 мл) містять 64 мг глюкози, що еквівалентно 0,0053 ХО.

Для профілактики виникнення на зубах пацієнтів темного нальоту крапліАктиферин не слід приймати в неразбавленому вигляді; після прийому препарату і завершення їди, рекомендується ретельно чистити зуби.

Щоб уникнути зниження всмоктування заліза, не рекомендується запиватиАктиферин чорним чаєм, кавою та молоком. Крім того, зменшення всмоктування можебути зумовленно твердою їжею, хлібом, сирими злаками, молочними продуктами, яйцями.

Під час прийому крапель Актиферин може спостерітися забарвлення калу вчорний колір, що не має клінічного значення.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При одночасному застосуванні Актиферину та антацидних засобів, що містять алюміній, магній, кальцій, а також при одночасному прийомі холестираміну, абсорбція заліза з шлунково-кишкового тракту зменшується.

Антибіотики групи тетрацикліну, а також пеніциламіну утворюють з Актиферином комплексні сполуки, що зменшують всмоктування заліза та антибіотиків.

Глюкокортикоїди можуть підсилювати стимуляцію еритропоезу Актиферином.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С. Не застосовувати більше 1 місяця після відкупорювання. Источник

Термін придатності. 2 роки.

 

Смотрите также: Цены на Актиферрин в аптеках




На сайті також шукають: Міакальцик, Псоріатен інструкція, Пульцет застосування, Ацц лонг побічні дії, Зокор протипоказання