Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АКТИФЕРИН
Назва: АКТИФЕРИН | Шукати АКТИФЕРИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ferrous sulfate
Виробник: "Merckle GmbH"/"ratiopharm International GmbH", Німеччина
Лікарська форма: Сироп
Форма випуску: Сироп по 100 мл у флаконах
Діючі речовини: 100 мл сиропу містять: залiза сульфату (II) - 3.42 г, D,L-серину - 2.58 г
Допоміжні речовини: Кислота аскорбінова, сироп інвертного цукру 72,7 %, ароматизатор малиновий, ароматизатор вершковий, спирт етиловий 96 %, вода очищена
Фармакотерапевтична група: Препарати, які містять залізо
Показання: Профілактика і лікування залізодефіцитної анемії різної етіології, у т.ч. в період вагітності і годування груддю, при хронічних кровотечах, гіперменореї, латентному дефіциті заліза.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0681/02/01
Термін дії посвідчення: з 14.05.2004 до 14.05.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АКТИФЕРИН
АТ код: B03AA07
Наказ МОЗ: 240 від 14.05.2004


Інструкція для застосування АКТИФЕРИН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату:

АКТИФЕРИН

(AKTIFERRIN)

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, зеленувата до жовто-коричневого кольору рідина зі смаком малинового йогурту;

склад:: 1 мл сиропу містить заліза сульфату двовалентного семи водного 34,2 мг (еквівалентно вмісту заліза двовалентного 6,870 мг); DL-серину 25,8 мг;

допоміжні речовини: кислота аскорбінова (4 мг на 1 мл), сироп інвертногоцукру 72,7 %, ароматизатор малиновий, ароматизатор вершковий, спирт етиловий 96%, вода очищена.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Проти анемічні засоби. Код АТС В 03АЕ 10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Залізо необхідне для підтримання життєдіяльності організму: воно входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, різних ферментів, оборотно зв’язуєкисень та бере участь в окисно-відновних реакціях; стимулює еритропоез. Залізо також міститься у тканинах депо (кістковий мозок, печінка, селезінка). Амін окислота серин, що входить до складу Актиферину, сприяє більш ефективному всмоктуванню заліза та його надходженню до системного кровообігу, що викликаєшвидке відновлення його вмісту в організмі до необхідних показників. Це забезпечує краще сприймання препарату і дозволяє зменшити необхідну дозу заліза.

Фармакокінетика. Після перорального прийому залізо, що входитьдо складу препарату Актиферин, достатньо повно всмоктується зшлунково-кишкового тракту до системного кровотоку.

Максимальна концентрація заліза у сироватці крові досягається протягом перших 2-4 годин після прийому препарату.

Після всмоктування зв’язується з транспортним білком трансферином, який транспортує залізо до тканин, де знову звільнюється. Виводиться залізо через шлунково-кишковий тракт, нирками та потовими залозами.

Показання для застосування.

- Залізо дефіцитні анемії різної етіології;

- латентна нестача заліза в організмі (без анемій), що пов’язана з надмірними втратами заліза (кровотечі, в тому числі маткові; постійне донорство) або підвищеною потребою в ньому (вагітність, лактація, період активного росту, неповноцінне харчування, окремі стадії лікуванняВ 12-дефіцитної анемії, хронічний гастрит із секреторною недостатністю, станпісля резекції шлунка, виразкова хвороба шлунка та дванадцяти палої кишки у фазі загострення, зниження опірності організму дорослих і дітей при інфекційних захворюваннях, пухлинах).

Спосіб застосування та дози.

Сироп Актиферин приймають внутрішньо безпосередньо перед їдою або під час їди, запиваючи невеликою кількістю рідини (водою або фруктовим чаєм).

Добова доза препарату визначається залежно від рівня гемоглобіну, маситіла та віку пацієнта.

Зазначений препарат можна призначати дітям від 2 років.

Для немовлят виробляється препарат Актиферин у формі крапель.

Середня орієнтовна доза для дітей дошкільного віку (від 2 до 6 років) -по ½ чайній ложці (2,5 мл), 2-3 рази на добу (що відповідає 34-51 мг Fe2+).

Для дітей шкільного віку (від 6 до 12 років) – по 1 чайній ложці (5мл), 2-3 рази на добу (що відповідає 69 –103 мг Fe2+).

Дітям старше 12 років і дорослим рекомендується приймати препарат по 1чайній ложці (5 мл), 3 рази на день (що відповідає 103 мг Fe2+) або приймати Актиферин у формі капсул.

Нормалізацію гематологічних показників можна очікувати через місяць лікування.

Лікування препаратом повинно тривати ще протягом неменш як 8-12 тижнів після досягнення нормальних показників сироваткового залізата гемоглобіну.

Побічна дія.

Актиферинсироп звичайно добре переноситься хворими будь-якого віку.

Іноді спостерігається відчуття тяжкості в епігастральній ділянці, метеоризм, запориабо діарея, що зникають при зменшенні дози.

 

Протипоказання.

- Підвищена чутливість до компонентів препарату;

іншітипи анемій, що не зумовлені дефіцитом заліза в організмі (наприклад, анеміяпри свинцевому отруєнні, таласемія, анемії, що супроводжуються накопиченням заліза в організмі: а пластична і гемолітична анемії, гемосидероз, гемохроматоз).

Передозування.

Симптоми: болі в животі, діарея, блювання, ціаноз, сплутаність свідомості, симптоми гіпервентиляції.

Лікування: до проведення специфічної терапії вживання молока, сирихяєць.

Специфічну терапію проводять призначенням дефероксаміну (десфералу) внутрішньо та парентерально. При гострих отруєннях для зв’язування заліза, якеще не всмокталося з шлунково-кишкового тракту, призначають внутрішньо 5-10 г препарату (вміст 10-20 ампул розчиняють у питній воді). Для видалення заліза, що всмокталось, дефероксамін вводять внутрішньом’язово по 1-2 г кожні 3-12годин. У тяжких випадках, що супроводжуються розвитком шоку, хворим призначають внутрішньо венне краплинне введення 1 г препарату і застосовують симптоматичну терапію.

Особливості застосування.

При курсовому призначенні сиропу Актиферин необхідний систематичний контроль показників сироваткового заліза та гемоглобіну.

Хворі на цукровий діабет повинні враховувати, що до складу препарату входять вуглеводи: 1 чайна ложка сиропу містить 1,8 г глюкози, що еквівалентно 0,15 хлібним одиницям. Для профілактики виникнення на зубах пацієнтів темного нальоту сироп Актиферин не слід приймати в неразбавленому вигляді; після прийому препарату і завершення їди рекомендується ретельно чистити зуби.

Щоб уникнути зниження всмоктування заліза, не рекомендується запиватиАктиферин чорним чаєм, кавою та молоком. Крім того, зменьшення всмоктування може бути зумовленно твердою їжею, хлібом, сирими злаками, молочними продуктами, яйцями.

Під час прийому сиропу Актиферин може спостерігатися забарвлення калу вчорний колір, що не має клінічного значення.

Застосування під час вагітності та в період годування груддю: за наявності лабораторного підтвердження залізо дефіцитної анемії застосування сиропу Актиферин вважається обгрунтованим і цілком безпечним.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При одночасному застосуванні Актиферину та антацидних засобів, що містять алюміній, магній, кальцій, а також при вживанні холестираміну абсорбція заліза зшлунково-кишкового тракту зменшується.

Антибіотики групи тетрацикліну, а також пеніциламіну утворюють з Актиферином комплексні сполуки, що зменшують всмоктування заліза та антибіотиків.

Глюкокортикоїди можуть підсилювати стимуляцію еритропоезу Актиферином.

Аскорбінова кислота збільшує біодоступність заліза при пероральному прийомі.

Солі заліза зменшують біодоступність леводопи, метилдопи.

Умови та термін зберігання.

Препарат зберігати в недоступному для дітей місці при температурі невище 25 °С. Источник

Термін придатності - 2 роки.

Термін зберігання флакона з сиропом після відкрупорюваннястановить 1 місяць.

Смотрите также: Цены на Актиферрин в аптеках




На сайті також шукають: Сеган, Янувія інструкція, Застосування препарату Натрію тіосульфат, Інструкція з використання Сульфасалазин, Показання для застосування Медофлюкон, Аджисепт побічні дії, Ципрофлоксацин протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Хлоргексидин