Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ВІТАМІН Е
Назва: ВІТАМІН Е | Шукати ВІТАМІН Е в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Tocopherol
Виробник: ЗАТ "Київський вітамінний завод", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Розчин
Форма випуску: Розчин в олії 10% по 20 мл у флаконах
Діючі речовини: 1 мл розчину містить: вітаміну Е олійного 100 мг або 300 мг
Допоміжні речовини: Олія соняшникова
Фармакотерапевтична група: Вітамін Е
Показання: М'язові дистрофії, дерматоміозити, аміотрофічний бічний склероз, різни контрактури; різні форми колагенозів, зокрема ревматоїдного артриту, ревматизму та фіброзитів.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0717/02/01
Термін дії посвідчення: з 27.06.2006 до 27.06.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ВІТАМІН Е
АТ код: A11HA03
Наказ МОЗ: 412 від 27.06.2006


Інструкція для застосування ВІТАМІН Е

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

 ВІТАМІН Е

 VITAMIN E

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: toсopherol, dl-2,5,7,8-тетраметил-2(4,8,12-триметил-тридецил)-6-ацетоксихроманом;

основні фізико-хімічні властивості: прозора олійна рідина від світло-жовтогодо темно-жовтого кольору. Допускається зеленкуватий відтінок;

склад: 1 мл розчину містить вітаміну Е олійного 100 мг або 300 мг;

допоміжні речовини: олія соняшникова.

Форма випуску. Розчин в олії.

Фармакотерапевтична група. Прості препарати вітамінів. Токоферол.

Код АТС А 11Н А 03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Вітамін Е – жиророзчинний вітамін, який має високу антиоксидантну і радіопротекторну дію, бере участь у біосинтезі гема і білків, проліферації клітин та інших найважливіших процесах клітинного метаболізму.

Вітамін Е покращує споживання тканинами кисню. Виявляє ангіопротекторнудію, впливаючи на тонус і проникність судин, стимулюючи утворення нових капілярів.

Імуномоделюючий ефект вітаміну Е зумовлений стимуляцією Т-клітинного та гуморального імунітету.

Токоферол є незамінним для нормальних репродуктивних процесів: запліднення, розвитку плоду, формування та функціонування статевої системи.

При дефіциті вітаміну Е розвиваються гіпотонія та дистрофія скелетнихм’язів, міокарда, підвищується проникність та ламкість капілярів, розвивається дегенерація фоторецепторів, яка спричиняє порушення зору. Розвивається зниження статевої функції – у чоловіків та порушення менструального циклу, схильність до викиднів – у жінок.

Дефіцит вітаміну Е може зумовити розвиток гемолітичної жовтяниці у новонароджених, а також синдром мальабсорбції, стеаторею.

Фармакокінетика. Після всмоктування в кишечнику більша частина токоферолу потрапляє в лімфу та кров, швидко розподіляється в тканинах організму з переважним накопиченням у печінці, м’язах, жировій тканині. Найвища концентрація спостерігається в надниркових залозах, гіпофізі, статевих залозах, міокарді. Більша частина препарату виводиться з організму з сечею, частково – зжовчю.

Показання для застосування. Для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозу Е при незбалансованому харчуванні, порушенні засвоєння вітаміну Е, підвищеному руйнуванні вітаміну Е в організмі під впливом несприятливих факторів (радіації, токсинів, високих або низьких температур), у період вагітності і лактації. Для лікування м’язових дистрофій, суглобних і сухожилково-м’язових контрактур (контрактури Дюпюітрена), ураження спинного мозку (амніотрофічного бокового склерозу), системних захворювань сполучної тканини (ревматоїдного артриту, дерматоміозиту, ревматизму і фіброзитів).

Препарат застосовують при порушеннях менструального циклу, загрозі переривання вагітності, аменореї, клімактеричних розладах у жінок, порушенні функції статевих залоз у чоловіків (порушенні сперматогенезу і зниженні потенції).

У дитячому віці препарат застосовують для лікування гемолітичної жовтяниці немовлят, підвищеної проникності капілярів у грудних дітей, гіпотрофії, рахіту, порушень розвитку, при затримці прорізування зубів, системних захворювань сполучної тканини (склеродермії, ювенільного ревматоїдного артриту), гіпохромній анемії.

Препарат застосовують у комплексній терапії при ураженні периферичних судин, атеросклерозі судин, міокардіодистрофії, артеріальній гіпертензії; алергічних і виразкових ураженнях шкіри, псоріазі; ендокринних захворюваннях щитовидної залози (тиреотоксикозі), цукровому діабеті, вірусному гепатиті, пародонтозі.

Для зменшення побічної дії променевої та хіміотерапії.

Рекомендується людям літнього віку для нормалізації обмінних процесів і підвищення працездатності.

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують внутрішньо. 1 крапля з очної піпетки містить вітаміну Е олійного в 10% – 2 мг; у 30% розчині – 6,5 мг.

При захворюваннях нервово-м’язової системи (міодистрофії, аміотрофічному боковому склерозі) препарат застосовують по 50–100 мг на добу протягом 30–60 днів, курс лікування повторюють через 2–3 місяці.

Чоловікам при порушенні сперматогенезу і зниженні потенції – по 100–300мг на добу у поєднанні з гормональною терапією, протягом 30 днів, можливо проведення повторного курсу.

При захворюванні периферичних судин, міокардіодистрофії, атеросклерозі судин – по 100 мг на добу у поєднанні з вітаміном А. Курс лікування 20–40 днів, через 3–6 місяців курс лікування можна повторити.

При захворюваннях шкіри добова доза препарату становить 50–100 мг протягом 20–40 днів.

При загрозі переривання вагітності по 100–150 мг на добу протягом 7–14днів.

При звичайному аборті, погіршенні внутрішньо утробного розвитку плоду призначають по 100– 150 мг на добу щодня або через день перші 2–3 місяці вагітності.

З профілактичною метою Вітамін Е призначають від 4 до 12 місяців по 4 мг, від 1 до 6 років – по 6 мг на добу, від 7 до 10 років – по 10 мг; від 11 до 13 років – хлопчикам по 12 мг, дівчаткам – 10 мг, від 14 до 17 років – юнакам 14 мг, дівчаткам – 12 мгна добу. Особи старше 18 років, вагітні і матері, що годують груддю, застосовують у дозі по 14 мг на добу.

У таких дозах препарат застосовують протягом 1–2 місяців. Після перервиу 3–6 місяців курс лікування можна повторити.

Немовлятам при склеродермії, гіпотрофії і порушенні проникності капілярів препарат призначається в добовій дозі 4–10 мг на добу. Курс визначається індивідуально.

Побічна дія. Алергічні реакції (свербіж, гіперемія шкіри). При тривалому застосуванні великих доз Вітаміну Е можливі явища зниження зсідання крові, кровотечі у шлунково-кишковому тракті, збільшення печінки, креатинурії.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату, кардіосклероз, інфаркт міокарда.

Передозування. Симптоми: диспепсичні розлади –діарея, біль в епігастрії; креатинурія.

Лікування: припинити застосування препарату. Симптоматична терапія.

Особливості застосування. З обережністю застосовують при підвищеному ризику розвитку тромбоемболій.

З обережністю призначають препарат у період вагітності і лактації, атакож дітям.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Вітамін Е не можна застосовувати разом з препаратами заліза, срібла, засобами, що мають лужне середовище (натрію гідро карбонат, трисамін та ін), антикоагулянтами непрямої дії (дикумарин, неодикумаринта ін).

Вітамін Е посилює дію стероїдних та не стероїдних протизапальних препаратів (натрію диклофенак, ібупрофен, преднізолон та ін); знижує токсичну дію серцевих глікозидів (дигітоксин, дигоксин та ін), вітамінів А та D.

Умови та термін зберігання. В захищеному від світла місці при температурі від 8 до 15°С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Источник

Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Витамин е в аптеках




На сайті також шукають: Кетонал, Атенол-н інструкція, Стифімол застосування, Сумамед побічні дії, Валеріана протипоказання