Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

УРСОХОЛ
Назва: УРСОХОЛ | Шукати УРСОХОЛ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ursodeoxycholic acid
Виробник: ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 0,25 г № 50 (10х5) у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 капсула містить урсодезоксихолієвої кислоти - 0.25 г
Фармакотерапевтична група: Холелітолітичні засоби
Показання: Хронічний активний та гострий гепатит; токсичні ураження печінки; первинний біліарний цироз печінки, артезія внутрішньопечінкових жовчних шляхів; кістозний фіброз печінки; дискинезія жовчовидільних шляхів тощо.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.10.03/07467
Термін дії посвідчення: з 14.10.2003 до 14.10.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату УРСОХОЛ
АТ код: A05AA02
Наказ МОЗ: 476 від 14.10.2003


Інструкція для застосування УРСОХОЛ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

УРСОХОЛ

(ursochol)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назві: Ursodeoxycholicacid; 3a,7b-дигідрокси-5b-холан-24-ваякислота;

основні фізико-хімічні властивості:білі, непрозорі, тверді желатинові капсули, розміром 0, що містять білий порошок або гранули;

склад: 1капсула містить урсодезоксихолевої кислоти 0,25 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, м етилцелюлоза водорозчинна, аеросил, магнію стеарат.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Засоби, які застосовуються при захворюваннях печінкита жовчовивідних шляхів. Препарати жовчних кислот. Код АТС А 05 А 02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Має мембраностабілізуючу, гепатопротекторну, жовчогінну, холелітичну та імуномодулюючу дії. Вбудовується в мембранугепатоцита, стабілізує її структуру і захищає печінкову клітину від ушкоджуючихфакторів. Конкурентно інгібірує всмоктування ліпофільних жовчних кислот у кишечнику, підвищує їх «фракційний» оборот при ентерогепатичній циркуляції. Індукує утворення жовчі, багатої бікарбонатами, що приводить до збільшення їїпасажу і стимулює виведення токсичних жовчних кислот через кишечник. Заміщаючи неполярні жовчні кислоти, формує нетоксичні змішані міцели. Гальмує синтез холестерину в печінці. Утворює з молекулами холестерину рідкі кристали і перешкоджає його всмоктуванню в кишечнику, зменшує літогенність жовчі, знижуєхолато-холестериновий індекс, сприяє розчиненню холестеринових каменів і попереджує їх утворення. При холестазі активує Са2+-залежнуα-протеіназу і стимулює екзоцитоз, зменшує концентрацію жовчних кислот (холевої, литохолевої, дезоксихолевої та ін.).

Імунологічна активність обумовлена зменшенням експресії антигенівгістосумісності HLA-1 на гепатоцитах і HLA-2 на холангіоцитах, знижує «атаку»імунокомпетентних імуноглобулінів (у першу чергу Ig M), зменшує утворення цитотоксичних Т-лімфоцитів.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо Урсохол добре всмоктується в тонкій кишці за рахунок пасивної дифузії, а в клубовій кишці – за допомогою активного транспорту. Сmax у плазмі досягається в межах 30 - 60 хв. після прийому.

При регулярному прийомі стає основною жовчною кислотою у плазмі крові, складаючи близько 96 - 99% від їх загального вмісту.

Максимальна концентрація в жовчі відзначається при добовій дозі 10 - 14мг/кг. При подальшому збільшенні дози концентрація урсодезоксихолевої кислоти вжовчі не підвищується. Проникає крізь плацентарний бар'єр. Близько 50 - 70 % дози виводиться з жовчю і частково з фекаліями.

Показання для застосування. Хронічний активний гепатит з холестатичнимсиндромом, гострий гепатит; токсичні (у т. ч. алкогольні, медикаментозні) ураження печінки; первинний біліарний цироз печінки, первинний склерозуючийхолангіт, атрезія внутрішньо печінкових жовчних шляхів, холестаз припарентеральному харчуванні; кистозний фіброз печінки (муковісцидоз); дискінезіяжовчовивідних шляхів; біліарний рефлюкс-гастрит і рефлюкс-езофагіт, профілактика уражень печінки при застосування гормональних контрацептивів іцитостатиків; холестеринові жовчні камені в жовчному міхурі (при відсутності можливості їх видалення хірургічним або ендоскопічним методами).

 

Спосіб застосування і дози. Внутрішньо, не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю води. Добова доза Урсохолуприймається одноразово перед сном.

Для лікування гострих і хронічних захворювань печінки і для розчинення жовчних каменів призначають удозі 10 мг/кг/добу, безперервно, протягом тривалого часу. При закиді жовчі вшлунок і стравохід – по 1 капсулі на добу. Тривалість лікування 6 - 12 міс. Для профілактики повторного холелітіазу рекомендовано приймати препарат протягом декількох місяців після розчинення каменів. При лікуванні хронічних захворювань печінки тривалість терапії може становити від декількох місяців до 2 років. Прибіліарному рефлюкс-гастриті і рефлюкс-езофагіті призначають по 250 мг, 1 раз надобу, перед сном. Курс – 10 - 14 діб. При первинному біліарному цирозі – 10мг/кг. Урсохол можна призначати дітям, враховуючи з вагу дитини. Дітям з вагою 25 - 50 кг призначають 1 капсулу на добу. Дітям з вагою 50 - 75 кг – 2 капсулина добу. Препарат приймають не розжовуючи, запиваючи невеликою кількістю води, перед сном.

 

Побічна дія. Діарея, підвищення рівнятрансаміназ у крові, алергічні реакції, шкірний свербіж, нудота, біль вепіг астральний ділянці живота.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, гострі запальні захворювання кишечнику, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів; цироз печінки у стадії декомпенсації; неспецифічний виразковий коліт; хвороба Крона; виражені порушення функції нирок, підшлункової залози; вагітність. При необхідності призначення препарату в період лактації варто вирішити питання про припинення грудного вигодовування. Кальціиовані жовчні конкременти, повна обструкція жовчовивідних шляхів, порушення скоротливої функції жовчніго міхура, печінкова коліка.

Передозування. Про випадки передозування не повідомлялося.

Особливості застосування. Застосування Урсохолу з метою розчинення жовчних каменів можливе тільки при наявності холестеринових (рентгенонегативних) каменів розмірами не більш за 15 - 20 мм, при функціонуючому жовчному міхурі, при збереженій прохідності міхурної і загальної жовчної протоки.

Для контролю ефективності лікування рекомендується кожні 6 міс. проводити ультразвукове і рентгенологічне дослідження жовчовивідних шляхів. Якщо через 6 міс. від початку застосування препарату не спостерігається зменшення жовчних каменів, продовжувати лікування недоцільно.

Жінкам дітородного віку під час лікування Урсохолом рекомендується застосовувати негормональні засоби контрацепції або пероральні гормональні контрацептиви з низьким вмістом естрогену.

При тривалому (понад 1 міс.) прийомі препарату необхідно періодично (1раз на місяць) проводити біохімічний аналіз крові для визначення активності печінкових трансаміназ, особливо в перші 3 міс. лікування. При порушеннях біохімічної картини крові рекомендується зменшити дозу препарату. Якщо показники не нормалізуються протягом 1 міс., ликування препаратом необхідно припинити.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Холестирамін, колестипол та антациди, щомістять алюмінію гідроксид, знижують абсорбцію та ефект препарату (одночасний їх прийом недоцільний). Ефективність зменшують також клофібрат, безафібрат, пробукол, оскільки підвищується секреція холестиролу. Урсохол підвищує ефектантидіабетичних препаратів, ще приймаються внутрішньо.

Умови та термін зберігання. Зберігають в недоступному для дітей, захищеному від світла місці, при температурі від 15 до 25 0 С. Источник

Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Урсохол в аптеках




На сайті також шукають: Дуфастон, Реамберин інструкція, Застосування препарату Капсикам, Інструкція з використання Ереспал, Показання для застосування Стимол, Цетрилев побічні дії, Гуарем протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Кардіостад