Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

Про посилення роботи щодо профілактики захворюваності дітей у навчальних закладах та формування здорового способу життя учнівської та студентської молоді

№ 242/178; прийнятий: 21-04-2005; чинний
Видавник: Міністерство освіти і науки України, Міністерство охорони здоров'я України
Тип документа: Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Н А К А З

21.04.2005  № 242/178

Про посилення роботи щодо профілактики захворюваності дітей у навчальних закладах та формування здорового способу життя учнівської та студентської молоді

Швидкі темпи зростання захворюваності та інвалідності у дітей шкільного віку, недотримання гігієнічних нормативів щодо оточуючого середовища, в якому перебувають діти, незбалансованість харчування, дефіцит мікроелементів та вітамінів, гіподинамія, травматизм, тютюнокуріння, вживання алкогольних напоїв, токсичних і наркотичних речовин, ранній початок статевого життя, недостатній рівень сформованості навичок безпеки життєдіяльності, розповсюдження ВІЛ-інфекції, туберкульозу, захворювань, що передаються статевим шляхом тощо, вимагають від органів управління освітою та охороною здоров'я, керівників відповідних закладів підсилити профілактичний напрям та роботу з формування навичок здорового способу життя у навчальних закладах.

Профілактична робота з дітьми дошкільного і шкільного віку, студентами ще не відповідає сучасним вимогам; не приділяється належна увага санітарно-просвітницьким заходам. Недостатньо ефективною є робота з батьками щодо виховання здорової дитини, профілактики захворювань та їх ускладнень; недостатньо залучаються до цієї роботи громадські організації, у тому числі волонтерські.

Недоліки значною мірою зумовлені недостатньою організаційно-методичною роботою та послабленням контролю з боку керівників навчальних закладів і органів управління освітою та охороною здоров'я всіх рівнів.

З метою удосконалення роботи щодо профілактики захворюваності дітей у навчальних закладах та формування в них навичок здорового способу життя  НАКАЗУЄМО:

1. Міністрам освіти і науки, охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки, охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, Головним Державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, обласних, міських та районних санітарно-епідеміологічних станцій, ректорам вищих навчальних закладів МОН та МОЗ України:

1.1. Розробити та затвердити регіональні (університетські) заходи (програми) щодо формування навичок здорового способу життя в учнівської та студентської молоді у навчальних закладах (до 01.05.2005 року).

1.2. Заслуховувати на спільних колегіях органів освіти і науки та охорони здоров'я питання виконання плану заходів (програм) щодо формування навичок здорового способу життя в учнівської та студентської молоді у навчальних закладах (щороку).

1.3. Взяти під особистий контроль організацію роботи з профілактики захворюваності у дітей та формування навичок здорового способу життя в учнівської та студентської молоді (постійно).

1.4. Забезпечити безпечні умови перебування учнівської та студентської молоді у навчальних закладах, суворе дотримання санітарного законодавства. Не допускати використання для перебування та навчання дітей аварійних будівель, приміщень, споруд, де не створено безпечних умов навчання, праці та виховання, додержання правил особистої гігієни дітьми та персоналом. Приділяти особливу увагу заходам з профілактики інфекційних захворювань, спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь, випадків травматизму (постійно).

1.5. Вивчати та поширювати досвід діяльності навчальних закладів, що працюють за методом "рівний-рівному" щодо формування навичок здорового способу життя; входять до Національної мережі шкіл сприяння здоров'ю у рамках програми Всесвітньої організації охорони здоров'я "Європейська мережа шкіл сприяння здоров'ю" з профілактики захворюваності дітей, попередження шкідливих звичок (постійно).

1.6. Забезпечити медико-педагогічний контроль організації занять з фізичної культури. Використовувати при організації фізичного виховання у навчальних закладах індивідуальний підхід до дітей (постійно).

1.7. Забезпечити дотримання вимог санітарного законодавства під час навчання дітей. При розробленні робочих навчальних планів уникати перевантаження школярів, зокрема шестиденного навчального тижня, надмірної кількості та невмотивованого обсягу домашніх завдань, насамперед письмових (постійно).

1.8. Поліпшити організацію та ефективність обов'язкових медичних оглядів дітей у навчальних закладах, особливо сільської місцевості, організацію медичної допомоги та оздоровлення дітей з виявленою патологією відповідно до наказів МОЗ України від 29.11.2002 р. № 434 "Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні" та від 28.12.2002 р. № 502 "Про затвердження Тимчасових нормативів надання медичної допомоги дитячому населенню в умовах амбулаторно-поліклінічних закладів". Для організації медоглядів широко використовувати виїзні бригади фахівців. Сприяти санаторному оздоровленню найбільш незахищених категорій учнівської та студентської молоді, працівників навчальних закладів (постійно).

1.9. Забезпечити спільно з регіональними органами опіки та піклування, праці та соціальної політики, спорту та туризму проведення профілактичних заходів із вихованцями дитячих будинків, шкіл-інтернатів, притулків для неповнолітніх, інших закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ширше використовувати в цій роботі потужності амбулаторно-поліклінічних закладів та стаціонарів (постійно).

1.10. Передбачити у програмах до- та післядипломної освіти педагогічних та медичних працівників вивчення питань, що стосуються понять та складових здорового способу життя, особливостей проведення санітарно-освітньої роботи з використанням сучасних засобів та підходів до навчання дітей, навичок формування здорового способу життя у дітей, формування в них позитивної мотивації на ведення здорового способу життя (з 2005 року).

1.11. Забезпечити вивчення у навчальних закладах питань, пов'язаних із збереженням здоров'я, перевагами здорового способу життя, правилами особистої гігієни, профілактики йододефіцитних захворювань, впровадження інформаційно-просвітницьких програм, інтерактивних форм роботи для здобуття знань і формування життєвих навичок щодо зменшення вразливості до ВІЛ-інфікування. Залучати до проведення позаурочних заходів працівників Центрів здоров'я, медичних працівників (з 2005 року).

1.12. Забезпечити згідно з затвердженими планами-графіками постійне проведення роботи спеціалістів закладів охорони здоров'я та спеціально підготовлених викладачів з дітьми та персоналом навчальних закладів з питань: профілактики психологічних порушень у дітей; шкідливості тютюнокуріння, вживання алкогольних, у тому числі слабоалкогольних напоїв, токсичних та наркотичних речовин; формування репродуктивного здоров'я, відповідального батьківства, профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом (з урахуванням віку дітей);

шляхів поширення ВІЛ-інфекції, дотримання прав дітей з ВІЛ/СНІД, формування навичок безпечної поведінки в умовах поширення ВІЛ-інфекції в суспільстві;

формування навичок догляду за ротовою порожниною, профілактики виникнення захворювань зубів і пародонту;

формування навичок раціонального харчування, заохочення до підсилення рухової активності тощо.

1.13. Забезпечити проведення освітньо-виховних, роз'яснювальних, мистецьких акцій з метою формування здорового способу життя та профілактики негативних проявів у молодіжному середовищі. Широко залучати до цієї роботи засоби масової інформації (постійно).

1.14. Сприяти поширенню дитячо-юнацького волонтерського руху щодо формування навичок здорового способу життя (постійно).

1.15. Проводити інформаційну роботу серед батьків щодо виховання здорової дитини. Широко залучати до цієї роботи педагогічних та медичних працівників (постійно).

1.16. Розширити партнерство міжурядовими, громадськими та міжнародними організаціями у вирішенні питань боротьби з ВІЛ/СНІДом.

2. Газетам "Освіта Україна", "Ваше здоров'я", іншим засобам масової інформації пропонуємо впровадити постійні рубрики з висвітлення питань профілактичної роботи з учнівською та студентською молоддю.

3. Контроль за виконанням наказу залишаємо за собою.

Міністр освіти і науки України
Міністр охорони здоров'я України
С.Ніколаєнко
М.Поліщук





На сайті також шукають: Мульти-табс сім'я, Зипрекса інструкція, Ехінацея застосування, Метадол побічні дії, Левомак протипоказання