Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

Санітарні правила щодо улаштування, утримання та обладнання молокороздавальних пунктів на промислових підприємствах

№ 246-57; прийнятий: 16-05-1957; чинний
Видавник: Главный государственный санитарный врач СССР, Органи влади СРСР
Тип документа: Правила, Державні санітарні правила та норми


ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ІНСПЕКТОР СРСР

ЗАТВЕРДЖЕНО

Головним державним

санітарним інспектором СРСР

16.05.1957  № 246-57

САНІТАРНІ ПРАВИЛА щодо улаштування, утримання та обладнання молокороздавальних пунктів на промислових підприємствах (зі змінами, внесеними

від 6 лютого 1961 р. № 352-61)

I. Загальна частина

1. На промислових підприємствах, де організовано постачання молока, останнє повинно видаватися і споживатися лише в їдальнях або буфетах підприємств і цехів.

У разі відсутності на підприємствах їдалень, буфетів зберігання, роздача і споживання молока робітниками та службовцями мають здійснюватися у спеціально виділених з цієї метою приміщеннях - молокороздавальних пунктах та їх філіях у цехах.

2. Молокороздавальні пункти можуть розміщуватися як в окремо виділених з цією метою приміщеннях, так і у виробничих будівлях, за умови ізоляції від виробничих цехів.

3. Відкриття молокороздавальних пунктів і цехових філій допускається тільки за узгодженням і з дозволу органів Державного санітарного нагляду.

4. Усі промислові підприємства, як правило, повинні постачатися лише розфасованим у пляшки або пакети молоком.

У разі неможливості отримання молока в пляшках (пакетах), воно повинно попередньо піддаватися кип'ятінню або пастеризації.

5. Забезпечення молоком робітників та службовців денних, вечірніх і нічних змін має провадитися окремо. Видача молока повинна провадитися протягом робочого дня.

6. Не повинні допускатися перебої у доставці молока і видача молока в особистий посуд.

7. Повинно бути забезпечено безперебійне постачання молока робітникам та службовцям протягом усіх сезонів року.

II. Санітарні вимоги до улаштування молокороздавальних пунктів

8. Молокороздавальні пункти повинні мати такі приміщення:

1) приміщення для приймання молока, що надходить, і його пастеризації (або кип'ятіння);

2) приміщення для охолодження і зберігання молока;

3) кімнату для роздавання і споживання молока;

4) мийну для молочного посуду (бідонів, фляг).

Примітка. У разі неможливості виділення окремого приміщення для мийної остання може бути розміщена у приміщенні для роздавання і споживання молока, але за обов'язкової умови відділення її перегородкою від основного приміщення. Для цехових філій достатньо мати одну кімнату для роздавання і споживання молока.

9. Для молокороздавальних пунктів повинні виділятися світлі, сухі й опалювані приміщення.

Не допускається улаштування молокороздавальних пунктів у підвальних приміщеннях.

В окремих випадках за дозволом органів Державного санітарного нагляду допускається розміщення у напівпідвальному приміщенні.

10. До молокороздавальних пунктів повинні бути підведені водопровід і каналізація.

11. Молокороздавальний пункт повинен мати витяжну вентиляцію над місцями пастеризації або кип'ятіння молока і віконні прорізи, що відчиняються, з фрамугами і кватирками.

12. Приміщення молокороздавальних пунктів мають бути оштукатурені, панелі стін у кімнаті приймання молока і в мийній - облицьовані плиткою, у кімнаті споживання молока - покриті масляною або клейовою фарбою. Підлога повинна бути гладкою без щілин і вибоїн, покриття підлоги має бути виконане з вологостійких матеріалів, що легко очищуються.

13. Приміщення молокороздавальних пунктів повинні мати природне освітлення зі світловим коефіцієнтом не нижче 1:8 і бути забезпечені достатнім штучним освітленням не нижче 50 люкс на поверхні столів.

14. Для зберігання особистого і санітарного одягу працівників молокороздавальних пунктів повинно бути виділене спеціальне місце, обладнане індивідуальними шафами.

III. Обладнання молокороздавальних пунктів

15. Приміщення для охолодження і зберігання молока повинно бути обладнано холодильними установками (холодильна камера, холодильна шафа, ванна з льодом) залежно від потужності й розміру підприємства.

16. Для теплової обробки молока (пастеризація, кип'ятіння) повинні бути встановлені пастеризатори або, у крайньому випадку, парові котли.

Кип'ятіння молока у бідонах і флягах забороняється.

17. У приміщенні для роздавання і споживання молока робітниками повинні бути встановлені столи, стільці; столи мають бути покриті клейонками або скатертинами, допускається покриття столів кришками зі скла, пластмаси.

18. Приміщення для споживання молока повинні бути забезпечені вішалками для верхнього одягу і спецодягу. Для миття рук повинні бути обов'язково передбачені вмивальники з наявністю мила, щіток, рушника.

П.п. 17 і 18 поширюються на цехові філії (1).

_______________

(1) Філії для роздавання і приймання молока в цехах мають бути обладнані холодильними установками.

19. Приміщення для миття посуду, стаканів, пляшок, бідонів, фляг та ін. повинні бути обладнані мийними ваннами з підведенням гарячої і холодної води, а також шафами для зберігання чистого посуду, стелажами.

20. Біля входу в приміщення молокороздавального пункту повинні бути встановлені скребки, решітки або мати для очищення взуття від бруду.

IV. Санітарні вимоги до утримання приміщень і обладнання

21. Усі приміщення молокороздавального пункту повинні утримуватися у зразковій чистоті, для чого повинно провадитися ретельне їх прибирання: підлога повинна підмітатися вологим способом і обов'язково митися, столи, підвіконня, двері - протиратися вологою ганчіркою.

22. Білення стін, стель повинно провадитися в міру їх забруднення. Плановий ремонт провадити не рідше одного разу на рік.

23. Усі металеві частини пастеризаторів, які стикаються з молоком, після закінчення роботи повинні ретельно промиватися холодною і гарячою водою із застосуванням 0,5 - 2% розчину кальцинованої соди з подальшим ополіскуванням окропом; перед початком роботи вони також обмиваються гарячою водою.

Парові котли і фляги з-під молока повинні митися теплою водою (45 - 48 град.) із додаванням соди й ополіскуватися гарячою водою при температурі не нижче 90 град.

Скляний посуд (пляшки, стакани та ін.) повинен спочатку обмиватися теплою водою з подальшим миттям у гарячій воді із содою і потім ополіскуватися і просушуватися (у сушильній шафі, полицях та ін.). Стакани повинні зберігатися у закритому вигляді у шафі, пляшки - у спеціальних ящиках.

24. Щітки, мочалки, якими миють посуд, повинні бути після роботи ретельно вимиті, прокип'ячені, просушені і зберігатися у спеціально виділеному місці.

25. На молокороздавальному пункті категорично забороняється зберігання особистих речей працівників, обладнання та інвентарю, що не мають до нього відношення, а також приготування їжі.

V. Порядок приймання молока

26. При транспортуванні молока на роздавальні пункти промислових підприємств у флягах, пляшках, пакетах, воно має бути захищене від атмосферних опадів, пилюки.

Під час приймання молока повинна перевірятися цілісність закупорки пляшок; фляги повинні надходити у запломбованому вигляді. При порушенні цілісності закупорки пляшок, фляг таке молоко не повинно прийматися на молокороздавальний пункт.

27. Молоко на роздавальний пункт має надходити із супровідним документом і відповідати чинному ГОСТу. Забороняється видача молока з кислотністю вище 21 град.

28. Молоко залежно від виду розливу має надходити на охолодження (пляшкове, в пакетах) або піддаватися (фляжне молоко) пастеризації (кип'ятінню).

29. У разі необхідності молоко повинно досліджуватися в лабораторіях санепідстанцій на відповідність його чинному ГОСТу.

VI. Боротьба з комахами і гризунами

30. Із настанням теплої пори року всі вікна, що відкриваються, фрамуги і кватирки повинні бути закриті сітками. З метою боротьби з мухами повинні бути широко використані протимушині засоби.

Застосування отруйних речовин для боротьби з мухами не допускається.

31. З метою захисту від гризунів усі отвори в стінах, підлозі повинні бути забиті металевою стружкою із цементом, битим склом. За наявності гризунів повинні застосовуватися лише механічні способи боротьби: мишоловки, капкани, верші.

32. У випадках необхідності боротьби із комахами дезінфекційними засобами або з гризунами - хімічними засобами ця робота проводиться тільки спеціалістами (дезінфектори, дератизатори) за узгодженням з органами санітарного нагляду.

VII. Особиста гігієна персоналу

33. Працівники молокороздавального пункту допускаються до роботи лише після попереднього медичного огляду, обстеження на туберкульоз з обов'язковою рентгеноскопією грудної клітки та обстеження з метою виявлення носіїв-збудників кишкових інфекцій та гельмінтозу. У подальшому ці обстеження проходять у строки, що встановлюються місцевими органами санепідслужби. Медогляд проходять раз на квартал і щороку перевіряються на туберкульоз.

34. Особи, які страждають хворобами, переліченими в чинній Інструкції про обов'язкові медичні огляди, затвердженій Головним державним санітарним інспектором СРСР 6 лютого 1961 р. № 352-61, до роботи не допускаються.

35. Працівники молокороздавального пункту зобов'язані виконувати такі правила особистої гігієни:

а) слідкувати за чистотою тіла, рук, взуття, одягу; після користування убиральнею ретельно мити руки, працювати в чистому санітарному одязі і дотримуватися чистоти робочого місця;

б) обов'язково пройти санітарний мінімум у строки, встановлені органами Державного санітарного нагляду;

в) після проходження медичного огляду пред'являти адміністрації, у віданні якої перебуває молокороздавальний пункт, а також за вимогою органів санітарного нагляду особисту медичну книжку з позначками про медичний огляд.

36. На молокороздавальному пункті обов'язкова наявність санітарного журналу для запису вказівок і пропозицій органів санітарного нагляду.

VIII. Відповідальність і контроль за виконанням санітарних правил

37. Персональна відповідальність за виконання цих санітарних правил покладається на адміністрацію, у віданні якої перебуває молокороздавальний пункт.

38. Контроль за виконанням цих правил покладається на органи санітарно-епідеміологічної служби та персонал медсанчастин і пунктів охорони здоров'я.





На сайті також шукають: Лазикс, Пектолван плющ інструкція, Оспамокс застосування, Софтовак побічні дії, Ранселекс протипоказання