Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДИНАСТАТ
Назва: ДИНАСТАТ | Шукати ДИНАСТАТ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Parecoxib
Виробник: "Pfizer Pharmaceuticals LLS";"Pharmacia Limited"; "Pharmacia & Upjohn Company" для "Pfizer Inc.", США/Великобританія/США
Лікарська форма: Порошок ліофілізований для ін'єкцій
Форма випуску: Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін'єкцій по 40 мг у флаконах № 10
Діючі речовини: 1 флакон містить парекоксибу - 40.0 мг
Допоміжні речовини: Натрію фосфату гептагідрат двоосновний, кислота фосфорна концентрована, натрію гідроксид, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Нестероїдні протизапальні препарати
Показання: Остеоартрит (гострий і хронічний), купірування больового синдрому, лікування первинної дисменореї.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2286/01/02
Термін дії посвідчення: з 09.12.2004 до 09.12.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДИНАСТАТ
АТ код: M01AH04
Наказ МОЗ: 834 від 15.12.2006


Інструкція для застосування ДИНАСТАТ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДИНАСТАТ

(DYNASTAT)

 

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: parecoxib;N[[4-(5-метил-3-феніл-4-ізоксазоліл) феніл]-сульфоніл]пропан амід, натрієва сіль;

основні фізико-хімічні властивості: біла абомайже біла тверда речовина в прозорому скляному флаконі;

склад: 1 флакон містить парекоксибу натрію в дозі, що відповідає 20 мг або 40 мг парекоксибу;

допоміжні речовини: натрію фосфат гептагідрат двоосновний, кислота фосфорна концентрована, натрію гідроксид, вода для ін’єкцій; розчинник: розчин натрію хлориду 0,9%.

Форма випуску. Порошок ліофілізованийдля приготування розчину для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Не стероїдні протизапальні та протиревматичні засоби. Селективний інгібіторциклооксигенази (коксиб). Код AТС МО 1АН.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Династат (парекоксиб натрію) є про-формою вальдекоксибу і не пригнічує циклооксигеназу-1(ЦОГ-1) чи циклооксигеназу-2 (ЦОГ-2) при дослідженні in vitro. Після введенняпарекоксиб швидко гідролізу ється до вальдекоксибу, який проявляє активність на тваринних моделях простагландин-опосередкованих болю, лихоманки та запалення. Механізм дії вальдекоксибу полягає в пригніченні ЦОГ-2-опосередкованого синтезупростагландинів. У терапевтичних дозах вальдекоксиб є специфічним інгібіторомЦОГ-2 і не пригнічує ЦОГ-1 і, відповідно, ЦОГ-1-залежних фізіологічних функційу тканинах, особливо в шлунку, кишечнику та тромбоцитах. На тваринних моделяханалгетична дія вальдекоксибу не блокується налоксоном і, таким чином, Дина статне повинен сприяти розвитку залежності, седатації чи пригнічення дихання, якітипові для опіоїдних аналгетиків.

Фармакокінетика. При внутрішньом’язовому і внутрішньо венному введенні парекоксиб швидкометаболізується до вальдекоксибу , фармакологічно активного метаболіта, шляхом ферментативного гідролізу в печінці.

Концентрація вальдекоксибу після одноразової ін’єкції Династат визначена за параметрами площі під кривою плазменна концентрація/час (AUC) та максимальної концентрації (Cmax), є приблизно лінійною в діапазоні терапевтичних доз. AUC і Cmaxпри введенні препарату Династат до 50 мг внутрішньо венно та 20 мг внутрішньом’язово 2 рази на добу є лінійними. Рівноважні плазмові концентрації вальдекоксибу досягаються протягом 4 днів при введенні 2 рази на добу.

При однократному внутрішньом’язовому і внутрішньо венному введенні парекоксибунатрію в дозі 20 мг Cmax для вальдекоксибу досягаються приблизно через 30 хвилин і 1 годину, відповідно. Концентрації вальдекоксибу визначені заAUC і Cmax були тотожні при внутрішньом’язовому і внутрішньо венному введенні.

Об’єм розподілу вальдекоксибу після внутрішньо венного введення Династату становить 55 л (більшеніж загальний об’єм води в організмі). Зв’язування з білками плазми дорівнює 98% при діапазоні концентрацій, які досягаються при введенні максимальної рекомендованої дози – 80 мг на добу. Вальдекоксиб, але не парекоксиб, інтенсивно проникає в еритроцити.

Парекоксибшвидко і майже повністю метаболізується до вальдекоксибу in vivo з терміном напіврозпаду в плазмі приблизно 22 хвилини. Елімінація вальдекоксибуздійснюється шляхом інтенсивного метаболізму в печінці, за участю різних обмінних процесів, зокрема ізоформ цитохрому Р 450 (CYP)3А 4 та 2С 9, а такожCYP-незалежної глюкуронідації сульфонаміду.

Ідентифікований у плазмі людини гідроксильований метаболіт вальдекоксибу (через CYP-незалежний шлях) є активним ЦОГ-2-інгібітором. Він становить приблизно 10% від концентрації вальдекоксибу; зважаючи на його низьку концентрацію, цей метаболіт навряд чи може істотно впливати на клінічні ефекти при застосуванні терапевтичних доз парекоксибу натрію. Він зазнає інтенсивного метаболізму, прицьому менше 5% виділяється з сечею та фекаліями.

Вальдекоксибвиділяється з організму шляхом метаболізму в печінці, при цьому менше 5% цієї речовини виявляється в сечі в незмінному вигляді. Незмінений парекоксиб у сечіне виявляється, а в фекаліях визначаються лише слідові залишки. Приблизно 70% введеної дози виділяється із сечею у вигляді неактивних метаболітів. Плазмовий кліренс (CLp) вальдекоксибу становить близько 6 л/год. Післявнутрішньом’язового або внутрішньо венного введення парекоксибу натрію періоднапів виведення (Т 1/2) вальдекоксибу становить близько 8 годин.

Фармакокінетика у літніх осіб. У здорових літніх людей (віком 65 – 96 років) пероральний кліренс вальдекоксибу знижувався, що призводило до більшої, приблизно на 40%, плазмової концентрації вальдекоксибу порівняно зі здоровими молодими особами. При врахуванні ваги тіла рівноважні плазмові концентрації вальдекоксибу були на 16% більші у літніх жінок в порівнянні з літніми чоловіками. Загалом, будь-якої корекції дози в похилому та старечому віці не потрібно; однак у літніх жінок вагою менше 50 кг лікування слід починати з половинної стандартної рекомендованої дози Династату.

Порушення функції нирок. У пацієнтів з різним ступенем порушень функції нирок при введенні 20 мг препарату Династат внутрішньо венно парекоксиб швидко видалявся зплазми. Оскільки видалення вальдекоксибу нирками не є важливим для його розподілу, будь-яких змін кліренса вальдекоксибу не виявлено навіть у пацієнтів з тяжкими порушеннями функції нирок або у тих, хто перебував на діалізі. Таким чином, виходячи з даних фармакокінетики, корекція дози у пацієнтів з порушеннями функції нирок не потрібна. Однак потрібно проявляти обережність при лікуванні пацієнтів з тяжкими порушеннями функції нирок (кліренс креатині нуменше 30 мл/хв) або в осіб із схильністю до затримки рідини.

Порушення функції печінки. Помірні порушення функції печінки не впливають на зменшення швидкості або вираженості конверсії парекоксибу до вальдекоксибу.

Показання для застосування. Лікування та попередження гострого больового синдрому. Перед оперативним втручанням з метою попередження після операційногоболю. Для зменшення потреб в опіатах при їх сумісному застосуванні.

Спосіб застосування та дози.

РозчинятиДинастат у 1мл (флакони 20 мг) або 2 мл (флакони 40 мг) розчина натрію хлориду (0,9% w/v) в асептичних умовах. Для розчинення можливе використання тільки таких нижчеперелічених інших розчинників:

глюкоза для внутрішньо венної інфузії;

0,45% натрію хлорид та 5% глюкоза для ін’єкцій.

РозчиненняДинастату стерильною води для ін’єкцій не рекомендовано, тому що отриманий розчин не є ізотонічним. Застосування розчинів лактату Рінгера, або 5% глюкозив лактаті Рінгера для розчинення Династату може викликати осадження препарату зрозчину і тому не рекомендовано.

Після розчинення Династату слід ретельно оглянути візуально на предмет можливого виявлення сторонніх частинок або змін кольору до застосування. Розчин не можна застосовувати при зміні кольору, помутнінні або наявності сторонніх частинок.

Лікування гострого больового синдрому. Стандартною рекомендованою дозою є одноразове або первинне введення внутрішньо венно або внутрішньом’язово 40 мг, потім кожні 6–12годин 20 мг або 40 мг залежно від необхідності, однак не більше 80 мг на добу. Внутрішньо венна болюсна ін’єкція повинна виконуватися швидко і безпосередньо увену або в існуючий внутрішньо венний контур. Внутрішньом’язова ін’єкція повинна виконуватися повільно і глибоко в товщу м’яза.

При застосуванні рекомендованих доз для лікування гострого больового синдрому, початок аналгетичного ефекту відзначається через 7–14 хвилин і досягає свого максимуму протягом 2 годин. Після однократної дози тривалість аналгезії єзалежною від дози та клінічних особливостей больового синдрому і коливається від 7 годин до 24 годин і довше.

Застосування перед оперативним втручанням з метою попередження після операційного болю. Стандартною рекомендованою внутрішньом’язово або внутрішньо венно дозою є 40 мг, вводиться за 45 хвилин до операції. Після операційне повторне введення Династатувиконується згідно з рекомендаціями для лікування гострого больового синдрому іможе бути необхідним для подовження аналгетичного ефекту.

Зменшення потреби в опіатах. Опіоїдні аналгетики можуть застосовуватися разом з препаратом Династат при лікуванні гострого больового синдрому. При сумісному застосуванні добова потреба в опіатах істотно зменшується. Оптимальний ефект досягається при застосуванні препарату Династат перед введенням опіатів.

Особи похилого та старечого віку. Загалом будь-якої корекції дози не потрібно. Однаку літніх жінок вагою менше 50 кг лікування слід починати з половинної стандартної рекомендованої дози препарату Династат і зменшити максимальну добову дозу до 40мг.

Порушення функції печінки. У пацієнтів із незначними порушеннями функції печінки (шкалаЧайлд-Пьюдж 5–6) будь-якої корекції дози не потрібно. У пацієнтів з помірними порушеннями функції печінки (шкала Чайлд-Пьюдж 7–9) Династат слід застосовувати з обережністю, у половинній стандартній рекомендованій дозі, і зменшенням максимальної добової дози до 40 мг. У пацієнтів з тяжкими порушеннями функції печінки (шкала Чайлд-Пьюдж >9) клінічний досвід застосування препарату Династат відсутній, і тому застосуванняДинастату для лікування цих пацієнтів не рекомендовано.

Порушення функції нирок. Будь-якої корекції дози не потрібно у пацієнтів із незначними та помірними (кліренс креатині ну 30–80 мл/хв), або тяжкими (кліренс креатині ну <30 мл/хв) порушеннями функції нирок. Однакпотрібно проявляти обережність при лікуванні пацієнтів з тяжким порушенням функції нирок, або у осіб із схильністю до затримки рідини.

Діти. Застосування препарату Династат у пацієнтів до 18 років не досліджувалося, ітому не може бути рекомендовано для застосування у дітей.

Побіч надія. 

Часті (>1/100, <1/10).

Біль успині, периферичні набряки, гіпертензія, гіпотензія, гіпестезія, альвеолярний остеїт, диспепсія, метеоризм, ріст рівня креатині ну, гіпокаліємія, ажитація, інсомнія, після операційна анемія, фарингіт, дихальна недостатність, свербіння, олігурія.

Нечасті (> 1/1000, <1/100)

Збільшення серозних виділень з рани після стернотомії, раньова інфекція, посилення гіпертензії, брадикардія, підвищення рівнів АлАт та АсАТ, підвищення рівня азоту сечовини в крові, екхімоз, тромбоцит опенія, цереброваскулярні розлади.

Пацієнти вгрупі високого ризику, зокрема з наявністю цереброваскулярної патології ванамнезі, мають підвищений ризик розвитку побічної дії при ін’єкції Династату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до активної субстанції або будь-якого з інгредієнтів препарату. Пацієнти з наявністю ванамнезі бронхоспазму, гострого риніту, носових поліпів, ангіо невротичногонабряку, кропивниці або алергічних реакцій на прийом ацетил саліцилової кислоти, чи НПЗП, чи специфічних інгібіторів циклооксигенази-2 (ЦОГ-2). Третій триместр вагітності та годування груддю. Будь-які данні щодо застосування Династату удітей віком до 18 років відсутні.
Передозування.

У рамках клінічних досліджень не повідомлялося про випадки передозування парекоксибу. Доза парекоксибу натрію 50 мг/добу 2 рази внутрішньо венно протягом 7 днів не викликала будь-яких проявів токсичності.

У випадку передозування слід проводити симптоматичну та підтримуючу терапію. Вальдекоксибне видаляється шляхом гемодіалізу. Стимуляція діурезу або олуження сечі наврядчи може бути корисною, зважаючи на значне зв’язування вальдекоксибу з білками.

Особливості застосування.

Ін’єкціїпрепарату Династат повинні застосовуватися з обережністю у пацієнтів з тяжкими порушеннями функції нирок (кліренс креатині ну < 30 мл/хв) або з помірними порушеннями функції печінки (шкалаЧайлд-Пьюдж 7–9). У пацієнтів з тяжкими порушеннями функції печінки (шкалаЧайлд-Пьюдж > 9) клінічний досвід застосування препаратуДинастат відсутній і тому застосування препарату Династат у цих пацієнтів не рекомендовано.

Оскільки пригнічення синтезу простагландинів може призвести до погіршення функції нирокта затримки рідини, препарат Династат слід застосовувати з обережністю у пацієнтів з порушеннями функції нирок, серця, печінки або з іншими станами, щоможуть сприяти затримці рідини.

Слід бути обережними при початку лікування Динас татом пацієнтам із вираженим зневодненням. Доцільно спочатку провести ре гідратацію таких пацієнтів, а вжепотім починати лікування.

У пацієнтів з груп високого ризику, зокрема із наявністю в анамнезіцереброваскулярної патології, існує підвищений ризик розвитку побічних ефекті впри лікуванні Динас татом.

Ін’єкціїпрепарату Династат можуть маскувати прояви лихоманки. Крім того, потрібно проявляти обережність при хірургічному втручанні з метою попередження розвитку інфекції у пацієнтів, яким вводився Династат.

Вагітність і лактація. Будь-які дані стосовно застосування препарату Династат у вагітних (у тому числі у роділь) відсутні. Застосування інгібіторівпростагландинсинтетази може призводити до передчасного закриття артеріальної протоки або зниження активності скорочень матки і, таким чином, Династат неслід застосовувати у третьому триместрі вагітності. Династат не слід застосовувати при вагітності, якщо тільки потенційна користь не перевищує можливий ризик для плода.

ЗастосуванняДинастату при годуванні груддю не рекомендовано, якщо тільки при цьому годування не припиняється. Парекоксиб, вальдекоксиб (активний метаболіт) таактивні метаболіти вальдекоксибу виділяються із грудним молоком у самок щурів. Невідомо, чи виділяються ці речовини із грудним молоком у людини.

Вплив на здатність керувати автомобілем і працювати з технікою

Вплив Династату на керування автомобілем та роботу з механізмами не досліджувався. Однак пацієнтам з проявами запаморочення, непритомності або сонливості слід уникати керування автомобілем або роботи з механізмами після введення Династату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Не виявлено істотного інгібуючого ефекту на ізоформи CYP3A4, 2D6, 2E1 та 1А 2. Слабкаінгібуюча активність виявлена щодо ізоформ 2С 9 та 2С 19.

Парекоксибнатрію швидко гідролізу ється до активного метаболіту – вальдекоксибу. Виявлено, що у людини метаболізм вальдекоксибу переважно здійснюється за участю ізоформцитохрому Р 450 (CYP) 3А 4 та 2С 9. Подальшим шляхом метаболізму є глюкуронідація. Інтенсивність як CYP-залежних, так і CYP-незалежних шляхів метаболізму може істотно знижуватися в деяких осіб з їх генетичним поліморфізмом, результатом чого може бути значне підвищення плазмових концентрацій цих речовин.

Вплив інших препаратів на фармакокінетикупарекоксибу (або його активного метаболіту вальдекоксибу)

При сумісному застосуванні флуконазолу показники AUC і Cmax у плазмі длявальдекоксибу збільшуються (відповідно, на 62% і 19%), що свідчить про необхідність зменшення дози парекоксибу натрія у пацієнтів, що отримуютьфлуконазол.

ПоказникиAUC і Cmax у плазмі для вальдекоксибу збільшуються (відповідно, на 38% і 24%) при сумісному застосуванні із кетоконазолом, однак загалом корекція дози у пацієнтів, що отримують кетоконазол, не потрібна.

Вплив парекоксибу (та його активного метаболіту вальдекоксибу) на фармакокінетику та/або фармакодинаміку інших препаратів

Дина статне впливає на спричинене ацетил саліциловою кислотою пригнічення агрегації тромбоцитів або час кровотечі. Династат може призначатися разом із невеликою дозою ацетил саліциловою кислотою (<= 325 мг).

Зважаю чина відсутність впливу на тромбоцити Династат не посилює кардіопрофілактичну дію ацетил саліцилової кислоти.

Вальдекоксибне викликає клінічно значущого пригнічення CYP2D6-залежного метаболізмудекстрометорфану чи декстрорфану.

Слід проводити контроль антикоагулянтної терапії варфарином або подібними засобами, особливо в перші дні після призначання Династату, оскільки у таких пацієнтів зростає ризик ускладнень у вигляді кровотечі. Вальдекоксиб підвищує середню концентрацію в плазмі R-варфарину, але не S-варфарину чи середньогопротромбі нового часу при сумісному застосуванні цих препаратів.

НПЗПможуть зменшувати ефекти діуретиків чи антигіпертензивних засобів. Як і увипадку з НПЗП, при сумісному застосуванні парекоксибу натрію з інгібіторамиАПФ; ризик розвитку гострої ниркової недостатності може збільшуватися.

Сумісне застосування НПЗП з циклоспорином або такролімусом може посилюватинефротоксичні ефекти циклоспорину або такролімусу. Слід здійснювати контроль функції нирок при сумісному застосуванні парекоксибу натрію та будь-якого із вищезазначених засобів.

Сумісне застосування вальдекоксибу та глібенкламіду (субстрат CYP3A4) не впливає на фармакокінетику (концентрацію препарату) та фармакодинаміку (рівень глюкози та інсуліну в крові) глібенкламіду.

Вальдекоксибне вияляє клінічно значущого впливу на концентрації метотрексату в плазмі.

Вальдекоксибзначно зменшує плазмовий (на 25%) та нирковий (на 30%) кліренс літію, при цьомуплазменні концентрації літію зростають на 34% порівняно з такими, що спостерігаються при прийомі самого літію. У пацієнтів, що отримують терапію літієм, слід уважно контролю вати його плазмові концентрації при початку лікування парекоксибом натрію або переході на нього.

Ін’єкційніформи анестетик ів. Сумісне застосування парекоксибу натрію внутрішньо венно 40мг з пропофолом (субстрат CYP2C9) або мідазоламом (CYP3A4) не впливає на фармакокінетику (метаболізм та плазменні концентрації) або фармакодинамікупропофолу чи мідазоламу при їх внутрішньо венному введенні. Крім того, сумісне застосування із парекоксибом натрію внутрішньо венно не впливає на фармакокінетику фентанілу внутрішньо венно чи алфентанілу внутрішньо венно (субстрати CYP3A4).

Інгаляційні форми анестетик ів. У пацієнтів після ортопедичних оперативних втручань, у якихпарекоксиб натрію вводився на до операційному етапі, будь-якої взаємодії міжпарекоксибом натрію та інгаляційними анестетичними засобами – окисом азоту таізофлураном – не спостерігалося.

Цей препарат не повинен змішуватися з іншими лікарськими препаратами і має бути розчинений тільки в розчині натрію хлориду (0,9% w/v) (вміщений в окремі упаковки) або у розчинах, зазначених далі.

Застосування стерильної води для ін’єкцій не рекомендовано, тому що отриманий розчин не є ізотонічним. Застосування розчинів лактату Рінгера, або 5% глюкози в лактатіРінгера може викликати осадження препарату з розчину і тому не рекомендовано.

Після розчинення у відповідному розчині Династат може вводитися тільки внутрішньо-м’язово або внутрішньо венно, або у внутрішньо венний контур разом із:

розчином натрію хлорида (0,9% w/v);

5% глюкозою для внутрішньо венної інфузії;

0,45% натрію хлоридом і 5% глюкозою для ін’єкцій;

Рінгералактатом.

Не рекомендовано введення препарату у внутрішньо венний контур 5% глюкози в Рінгералактаті або інших внутрішньо венних розчинниках, тому що може викликати осадження з розчину.

Невикористані препарат, розчинник або інші матеріали підлягають ліквідації згідно з місцевими вимогами.

Умови татермін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі 15 – 25 °С.

Тільки разового застосування. Після розчинення препарат повинен бути використаний негайно. Источник

Термін придатності 3 роки.

Смотрите также: Цены на Династат в аптеках




На сайті також шукають: Беродуал, Флуцинар інструкція, Застосування препарату Л-флокс, Інструкція з використання Алмагель, Показання для застосування Стодаль, Віагра побічні дії, Тіоцетам форте протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Циннаризин