Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АГАПУРИН®
Назва: АГАПУРИН® | Шукати АГАПУРИН® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Pentoxifylline
Виробник: "Zentiva" a.s., Словацька Республіка
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій 2% по 5 мл в ампулах № 5
Діючі речовини: 1 мл розчину містить пентоксифіліну - 20.0 мг
Допоміжні речовини: Натрію xлорид, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Спазмолітичні засоби, які розслаблюють гладкі м'язи кровоносних судин, а також бронхів та інших внутрішніх органів
Показання: Порушення кровопостачання периферичних тканин, спричинені погіршенням трофіки останніх; недостатність мозкового кровообігу; порушення кровопостачання тканин очей та внутрішнього вуха.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3412/01/01
Термін дії посвідчення: з 02.08.2004 до 02.08.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АГАПУРИН®
АТ код: C04AD03
Наказ МОЗ: 384 від 01.08.2005


Інструкція для застосування АГАПУРИН®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АГАПУРИН®

(AGAPURIN®)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: pentoxifylline;3,7-диметил-1-(5-оксогексил)-ксантин;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний розчин;

склад: 1 мл розчину містить пентоксифіліну 20 мг;

допоміжні речовини: натрію xлорид, вода дляін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Периферичнівазодилататори. Код АТС С 04АD03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Пентоксифілін – речовина згрупи ксантинових похідних; покращує кровообіг, підвищує еластичність еритроцитів, запобігає агрегації тромбоцитів та знижує в’язкість крові. Таким чином, препарат покращує кровопостачання та живлення тканин у зоні порушеного кровообігу.

Фармакокінетика. Пентоксифілін зв’язується з білками мембрани еритроцитів, біотрансформується в еритроцитах та печінці.

Виводиться в основному у вигляді метаболітів з сечею (94%) та калом (4%), лише 2% введеної речовини виводиться в незміненому вигляді. Терапевтична концентрація тримається протягом 8 - 12 год. Через 12 год після введення терапевтична концентрація дорівнює 25% від максимальної.

Показання для застосування.

- Хронічні периферичні артеріальні та артеріовенозні порушення кровообігу внаслідок атеросклерозу (атеросклероз з переміжною кульгавістю), цукрового діабету (діабетична ангіопатія), запалення (об літеруючий ендартеріїт), дистрофічних розладів (посттромботичний синдром, виразка стегна, гангрена, обмороження) та ангіонейропатії (парестезія, акроціаноз, хвороба Рейно);

- розлади цереброваскулярної циркуляції (стан, спричинений атеросклерозом, наприклад, зниження здатності до концентрації, запаморочення, погіршення пам’яті, а також стан після інсульту з персистуючимисимптомами цереброваскулярної ішемії);

- гостра та хронічна ретинальна та хоріоїдальнасудинна недостатність;

- гострі функціональні розлади внутрішнього вуха.

Спосіб застосування та дози.

Внутрішньо венні ін’єкції: 100 мг (1 ампула) пентоксифіліну 1 раз на добу; у серйозніших випадках застосовують 100 мг 3 разина добу. Ін’єкцію слід проводити шляхом повільного (протягом 5 хв) введення, положення пацієнта – лежачи.

Внутрішньо венні інфузії: 100 - 600 мг пентоксифілінув 100 - 500 мл фізіологічного розчину або розчину глюкози 1 або 2 рази на добу. Введення 100 мг пентоксифіліну повинно тривати щонайменше 60 хв, введення 600мг пентоксифіліну – щонайменше 6 годин. При тяжкому стані пацієнта можливе проведення інфузії протягом 24 год. Незалежно від ваги пацієнта максимальна добова доза становить 1200 мг.

Внутрішньо венне введення Агапурину® можна комбінувати з пероральним прийомом за умови, що загальна добова доза не перевищуватиме максимальну добову дозу.

При нирковій нeдостaтності (кліренс крeaтиніну нижче 10 мл/хв) рекомендується вводити 50 – 70% від звичайної дози.

Внутрішньо артеріальні інфузії: спочатку вводять 100 мг пентоксифіліну в 20 - 50 мл ізотонічного розчину натрію хлориду, а потім 200 - 300 мг пентоксифіліну в 30 - 50 мл розчинника. Швидкість введення 100 мг пентоксифіліну – 10 хв.

Побічна дія. Препарат звичайно переноситься добре, інколи можливі диспептичні явища (нудота, блювання, біль та відчуття стискання у ділянці шлунка). Запаморочення та відчуття припливу тепла до обличчя відзначаються у 4– 6% пацієнтів; у виняткових випадках спостерігаються свербіж та почервоніння шкіри. Порушення серцевого ритму, симптоми стенокардії (загрудинний біль) та зниження тиску крові спостерігаються рідко, найбільш очікувані – після прийому великих доз препарату. В поодиноких випадках, переважно при одночасному прийоміАгапурину® з засобами, що знижують зсідання крові, можливі крововиливи (наприклад, у шкірі, слизових оболонках та травному тракті).

Протипоказання. Препарат не можна призначати при відомій підвищеній чутливості до діючої речовини або до інших компонентів препарату, при масивних кровотечах, крововиливах у мозок та сітківку очей, при тяжких порушеннях зсідання крові. При гострому інфаркті міокарда, різко зниженому тиску крові та порушеннях серцевого ритму препарат призначають тільки за життєвими показаннями. Не слід застосовувати в період вагітності та лактації.

Передозування. Симптоми пeрeдозування: початковими ознaкaми можуть бути нудота, запаморочення, тaхікaрдія, гіпотeнзія. Можлива пропасниця, непритомність, спазми.

Спeцифічного антидоту немає, лікування –симптомaтичне.

Особливості застосування. Слід оцінити співвідношення ризик/користь, призначаючи пентоксифілін при гіпотензії, тяжких аритміях, вираженому склерозі коронарних судин та судин мозку, цукровому діабеті, при тяжкій нирковій недостатності.

Відсутній достатній досвід лікування дітей та підлітків віком молодше 18 років, тому не рекомендується призначати їмпентоксифілін.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Пентоксифілін посилює діюантигіпертензивних та інших вазодилататорних засобів, що може спричинити різкугіпотензію. У комбінації із спазмолітиками, гангліо блокаторами посилює зниження тиску крові. При одночасному застосуванні з симпатоміме тиками або ксантинамистимулює ЦНС. Великі дози пентоксифіліну посилюють дію інсуліну тацукрознижуючих засобів, що може підсилити гіпоглікемічний ефект, тому лікування рекомендується проводити під контролем вмісту глюкози в крові і з корекцією дози цих препаратів. Підвищується частота геморагій при одночасному застосуванні антикоагулянтів, антиагрегантів та тромболітиків. При одночасному призначенні з антикоагулянтами слід частіше вимірювати рівень протромбіну. Циметидин підвищує концентрацію пентоксифіліну в плазмі крові і, таким чином, вірогідність небажаних явищ. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці в оригінальній внутрішній упаковці, при температурі 15 - 25°С. Термін придатності – 3 роки.

Смотрите также: Цены на Агапурин в аптеках




На сайті також шукають: Раунатин, Пакселадин інструкція, Диметилсульфоксид застосування, Бускопан побічні дії, На сон протипоказання