Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ВІТАМІН С 500
Назва: ВІТАМІН С 500 | Шукати ВІТАМІН С 500 в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ascorbic acid
Виробник: ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м.Харків, Україна
Лікарська форма: Таблетки жувальні
Форма випуску: Таблетки жувальні № 10, № 10х1, № 10х2 у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 таблетка содержит аскорбиновую кислоту и натрия аскорбат (в пересчете на кислоту аскорбиновую) 500 мг
Допоміжні речовини: Цукор-рафінад, аспартам, магнію стеарат, целюлоза мікрокристалічна, ароматизатор "Апельсин", гіпромелоза (гідроксипропілметилцелюлоза), барвник жовтий "Сонячний захід" Е 110 або бета-каротин
Фармакотерапевтична група: Група вітаміну С
Показання: Профілактика і лікування цинги, геморагічні діатези, носові, легеневі, печінкові, маточні та ін. кровотечі, в т.ч. спричинені променевою хворобою, а також передозуванням антикоагулянтів; інфекційні захворювання, інтоксикації, захворювання печінки та ін.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/5358/01/01
Термін дії посвідчення: з 03.11.2006 до 03.11.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ВІТАМІН С 500
АТ код: A11GA01
Наказ МОЗ: 726 від 03.11.2006


Інструкція для застосування ВІТАМІН С 500

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Вітамін С 500

(Vitamin C500)

Загальна характеристика:

міжнародна і хімічна назви: ascorbic acid;L-аскорбінова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки відсвітло-жовтого кольору з вкрапленнями до оранжевого або оранжево-рожевого кольору з вкрапленнями, плоско циліндричної форми з рискою та фаскою;

склад: 1 таблетка містить аскорбінову кислоту 199,5 мг та натрію аскорбат (у перерахуванні на аскорбінову кислоту)300,5 мг;

допоміжні речовини: цукор-рафінад, аспартам, магніюстеарат, целюлоза мікрокристалічна, ароматизатор ”Апельсин”, гіпромелоза (гідрокипропілм етилцелюлоза), барвник жовтий “Сонячний захід” Е 110 абобета-каротин.

Форма випуску. Таблетки для жування.

Фармакотерапевтична група. Вітаміни. Кислота аскорбінова (вітамін С).

Код АТС A11G A01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Метаболічний, регулюючий окисно-відновні процеси, антиоксидантний засіб. Регулює транспорт водню у багатьох біохімічних реакціях, поліпшує використання глюкози в циклітри карбонових кислот, бере участь в утворенні тетрагідрофолієвої кислоти та регенерації тканин, синтезі стероїдних гормонів, колагену. Підтримує колоїдний стан міжклітинної речовини і нормальну проникність капілярів (пригнічуєгіалуронідазу). Активує протеолітичні ферменти, бере участь в обміні ароматичних амін окислот, пігментів і холестерину, сприяє накопиченню в печінці глікогену. За рахунок активації дихальних ферментів у печінці посилює їїдетоксикуючу й білковоутворюючу функції, підвищує синтез протромбіну. Поліпшує жовчовиділення, відновлює зовнішньо секреторну функцію підшлункової залози та інкреторну – щитовидної. Регулює імунологічні реакції (активує синтез антитіл, С3-компонента комплементу, інтерферону), сприяє фагоцитозу, підвищує опірність організму до інфекцій. Виявляє протизапальну і проти алергічну дії. Гальмує вивільнення і прискорює деградацію гістаміну, пригнічує утворенняпростагландинів та інших медіаторів запалення і анафілаксії.

Дефіцит аскорбінової кислоти в їжі призводить до розвитку гіпо- та авітамінозу С, оскільки в організмі людини цей вітамін несинтезується. Добова потреба в аскорбіновій кислоті у дорослих чоловіків становить 70-100 мг, у жінок – 80 мг, у вагітних – 100 мг, при годуванні груддю– 120 мг, у дітей і підлітків залежно від віку – 30-70 мг.

Фармакокінетика. Всмоктується в тонкому кишечнику. При дозах до 200 мг абсорбується до 70% (140 мг); при подальшому підвищенні дози всмоктування знижується до 50-20%. Всмоктування вітаміну С може порушуватися при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастриті, виразці, запорі, проносі, глистній інвазії, лямбліозі), вживанні свіжих фруктових та овочевих соків, лужного пиття. Максимальна концентрація аскорбінової кислоти після прийому внутрішньо досягається через 4 год.

Легко проникає у лейкоцити, тромбоцити, а потім – увсі тканини; депонується у задній долі гіпофіза, корі надниркових залоз, очному епітелії, проміжних клітинах сім'яних залоз, яєчниках, печінці, мозку, селезінці, підшлунковій залозі, легенях, нирках, стінці кишечнику, серці, м'язах, щитовидній залозі. Метаболізується переважно в печінці удезоксіаскорбінову і далі у щавлево оцтову й дикетогулонову кислоти. Незмінний аскорбаті метаболіти виводяться нирками, кишечником, а також з потом і грудним молоком.

Показання для застосування. Інфекційні захворювання (вт. ч. грип та інші респіраторні інфекції). Лікування захворювань, які супроводжуються дефіцитом вітаміну С в організмі: цинга (авітаміноз С), геморагічний діатез, капіляротоксикоз, геморагічний інсульт, кровотечі; гостра променева хвороба; післятранфузійні ускладнення; хронічний гепатит, цироз печінки, холецистит, ахілія, ентерити, коліти, гельмінтози; наднирковозалозна недостатність; гемосидероз, меланодермії, еритродермії, псоріаз, хронічні поширені дерматози, рани, що в'яло загоюються, трофічні виразки, переломи кісток.

Як антиоксидант застосовується при лікуванні атеросклерозу, бронхіальної астми, дифузних хвороб сполучної тканини (ревматоїдного артриту, системного червоного вовчака, склеродермії), алкогольного та інфекційного делірію, а також при передозуванні антикоагулянтів, отруєнні сульфаніламідами, барбітуратами, метиловим спиртом, окисом вуглецю, анестезином, аніліном, дисульфірамом, бензолом, дихлоретаном, калію перманганатом, синильною кислотою, талієм, фенолами, хініном, миш’яком, аконітом.

Спосіб застосування та дози. Вітамін С приймають післяїди; таблетку жують і запивають невеликою кількістю води.

З лікувальною метою доза для дорослих становить 250мг (1/2 таблетки) на добу протягом 10-15 діб. При авітамінозі, сильній застуді, грипі, інфекційних захворюваннях дорослим рекомендований прийом по 0,5-1,0 г (1-2 таблетки) на добу протягом 7-10 діб.

Побічна дія. Аскорбінова кислота, звичайно, добре переноситься. Проте, при тривалому застосуванні у високих дозахвона може спричиняти: подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, пронос), утворення сечових каменів, підвищення збудливості центральної нервової системи, алергічні реакції.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до аскорбінової кислоти. Тромбофлебіт, схильність до тромбозів.

Передозування. При тривалому застосуванні у високих дозах можливе пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози, порушення функції нирок, підвищення артеріального тиску та розвиток інших побічних ефектів, перелічених у розділі “Побічна дія”. При розвитку явищ передозування препарат відміняють і проводять відповідну симптоматичну терапію.

Особливості застосування.

Тривале застосування вітаміну С у високих дозах уперіод вагітності може негативно вплинути на розвиток плода. Аскорбінова кислота проникає в грудне молоко, тому в період годування груддю препарат слід застосовувати під контролем лікаря.

З обережністю застосовують при цукровому діабеті, порушеннях функції нирок (гіпероксалатурія, сечокам’яна хвороба в анамнезі таін.).

Оскільки аскорбінова кислота підвищує абсорбцію заліза, її застосування у високих дозахможе бути небезпечним у пацієнтів з гемохроматозом, таласемією, поліцитемією, лейкемією та сидеробластною анемією. У пацієнтів з високим вмістом заліза в організмі слід застосовувати аскорбінову кислоту в мінімальних дозах.

З обережністю застосовують у пацієнтів з дефіцитомглюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

Слід з обережністю застосовувати аскорбінову кислотуу пацієнтів з прогресуючим раковим захворюванням, оскільки її застосування може ускладнити перебіг хвороби.

Під час тривалого лікування необхідний контроль за функцією нирок, артеріальним тиском і рівнем глюкози (особливо при призначенні високих доз).

Аскорбінова кислота як відновник може спотворювати результати лабораторних аналізів (вміст у крові глюкози, білірубіну, активностітрансаміназ, лактатдегідрогенази).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.Всмоктування вітаміну С знижується при одночасному застосуванні пероральних контрацептивних засобів, свіжих фруктів або овочевих соків, лужних напоїв. Підвищує концентрацію в крові саліцилатів (збільшує ризик кристалурії), етинілест радіолу, бензилпеніциліну і тетрациклінів, знижує – оральних контрацептивів. Знижує антикоагуляцій ний ефект гепарину та непрямих антикоагулянтів. Поліпшує всмоктування в кишечнику препаратів заліза. Збільшує загальний кліренс етилового спирту. Препарати хінолінового ряду, кальцію хлорид, саліцилати, кортикостероїди при тривалому застосуванні виснажують запаси вітаміну С.

Умови й терміни зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15°С до 25°С. Зберігати у недоступному для дітей місці. Источник

Термін придатності - 2 роки.

Смотрите также: Цены на Витамин с в аптеках




На сайті також шукають: Корвалдин, Муцитус інструкція, Азитросандоз застосування, Овестин побічні дії, Мірапекс протипоказання