Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

НІСТАТИН
Назва: НІСТАТИН | Шукати НІСТАТИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Nystatin
Виробник: ВАТ "Монфарм", м.Монастирище, Черкаська обл., Україна
Лікарська форма: Супозиторії
Форма випуску: Cупозиторії ректальні по 250 000 ОД, 500 000 ОД № 10 (5х2) у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 супозиторій містить ністатину - 250000 ОД або 500000 ОД
Фармакотерапевтична група: Протигрибкові антибіотики
Показання: Профілактика та лікування захворювань внутрішніх органів (шлунково-кишкового тракту, легенів, нирок та ін.) спричинених дріжджоподібними грибами роду Candida.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: П.05.03/06776
Термін дії посвідчення: з 21.05.2003 до 21.05.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату НІСТАТИН
АТ код: A07AA02
Наказ МОЗ: 227 від 21.05.2003


Інструкція для застосування НІСТАТИН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

НІСТАТИН

(Nystatin)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: nystatinum; 19 – мікозамінілністатинолід;

основні фізико-хімічні властивості: супозиторії жовтого кольору, зі слабким специфічним запахом;

склад: 1 супозиторій містить ністатину 250 000 ОД або 500 000 ОД;

допоміжні речовини: бутилоксіанізол, бутилокситолуол, кислота лимонна, масло вазелінове, жир твердий.

Форма випуску. Супозиторії ректальні.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кишкових інфекціях.

Код АТС AO7A АO2.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Має в структурі велику кількість подвійних зв’язків, що зумовлюють високу тропність речовини до стеринових утворень цитоплазматичної мембрани грибів. Унаслідок цього молекула проникає в мембрану клітини з утворенням великої кількості каналів, що сприяють неконтрольованому транспорт уводи, електролітів і неелектролітів. Клітина втрачає стійкість до дії зовнішніх осмотичних сил і лізується. Активний відносно дріжджеподібних грибів родуCandida та аспергілів. Здійснює фунгістатичну, а у великих дозах – фунгіцидну дію. Толерантність до ністатину чутливих грибів розвивається дуже повільно.

Фармакокінетика. При ректальному введенні погано всмоктуються через стінки товстого кишечнику. Резорбтивна діяслабко виражена. Виводиться з калом.

 

Показання для застосування. Застосовують для профілактики та лікування захворювань, спричинених дріжджеподібними грибами роду Candida (Candidaalbicans та ін.), внутрішніх органів (шлунково-кишкового тракту, легенів, нирокта ін.). З профілактичною метою призначають для попередження розвитку кандидозупри тривалому лікуванні препаратами пеніциліну та антибіотиками інших груп, особливо при пероральному застосуванні антибіотиків тетрациклінового ряду, левоміцетину, неоміцину та ін., а також ослабленим і виснаженим хворим.

Спосіб застосування та дози. Дорослим призначають ректально, по 1–2супозиторія, 3–4 рази на добу. Добова доза становить 3–6 супозиторіїв. Дітям віком від 1 до 3 років – по 1 супозиторію, 2 рази на добу, старше 13 років – по 1–2 супозиторія, 3–4 рази на добу. Середня тривалість курсу лікування - 10–14днів. За необхідності курс повторюють через 2–3 тижні.

Побічна дія. Ністатин, як правило, побічних явищ не спричиняє, але при підвищеній чутливості до нього можливі нудота, блювання, діарея, підвищення температури тіла, озноб та ін. У таких випадках дозу препарат узменшують.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, порушення функції печінки, панкреатит, виразкова хвороба шлунка та дванадцяти палої кишки, вагітність. Дитячий вік до 1 року.

Передозування. Не описано.

Особливості застосування. При розвитку місцевого подразнення чи алергічної реакції Ністатин слід відмінити. Призначення Ністатину при вагітності можливо увипадку, якщо передбачувана користь для матері перевищує потенціальний ризикдля плоду. Хоча препарат всмоктується в незначній кількості, невідомо, чи виділяється він з молоком, тому за необхідності призначення Ністатину в період лактації слід вирішити питання про припинення грудного годування.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Ністатину зклотримазолом активність останнього зменшується. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та прохолодному місці. Термін зберігання – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Нистатин в аптеках




На сайті також шукають: Арифон ретард, Кардура інструкція, Гуарем застосування, Вес-норма побічні дії, Азмарил протипоказання