Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АСКОРБІНОВА КИСЛОТА (ВІТАМІН С)
Назва: АСКОРБІНОВА КИСЛОТА (ВІТАМІН С) | Шукати АСКОРБІНОВА КИСЛОТА (ВІТАМІН С) в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ascorbic acid
Виробник: Дочірнє підприємство "Львівдіалік" ДАК "Укрмедпром", м.Львів, Україна
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій 5% по 1 мл в ампулах № 10
Діючі речовини: 1 мл розчину містить аскорбінової кислоти - 0.05 г
Фармакотерапевтична група: Група вітаміну С
Показання: Цинга, кровотечі (маткові, легеневі, носові, печінкові, кровотечі як синдром променевої хвороби), геморагічні діатези, різні інтоксикації і інфекційні захворювання, нефропатії вагітних, хвороба Аддісона, передозування коагулянтами, різноманітні дистрофії
Термін придатності: 1,5р
Номер реєстраційного посвідчення: П.10.02/05432
Термін дії посвідчення: з 15.10.2002 до 15.10.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АСКОРБІНОВА КИСЛОТА (ВІТАМІН С)
АТ код: A11GA01
Наказ МОЗ: 372 від 15.10.2002


Інструкція для застосування АСКОРБІНОВА КИСЛОТА (ВІТАМІН С)

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

аскорбінова Кислота (вітамін с)

(ACIDUM ASCORBICUM)(vitaminum C)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ascorbic acidum (vitaminum C);(R)-5-[(S)-1,2-дигідроксиетил]-3,4-дигідрокси-5Н-фуран-2-он;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або злегка жовтувата рідина;

склад: 1 мл розчину для ін”єкцій містить аскорбінової кислоти – 0,05 г;

допоміжні речовини: натрію гідро карбонат, натрію сульфіт безводний, вода для ін’єкцій, насичена вуглекислим газом.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Прості препарати аскорбінової кислоти (вітаміну С).

КОД АТС А 11G А 01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Кислота аскорбінова - водорозчинний вітамін, який сприяє оптимальному перебігу тканинного обміну. Бере активну участь вокисно-відновних реакціях, створюючи із дегідроаскорбіновою кислотою систему переносу протону водню, проявляє властивості антиоксиданта, за рахунок чого забезпечує стабільність клітинних мембран. Бере участь у синтезі основної речовини сполучної тканини судинної стінки, чим запобігає розвиткугеморагічного діатезу. При недостатньому надходженні аскорбінової кислоти з продуктами харчування розвивається кровотеча із ясен, слизових оболонок. Приймає участь у обміні глюкози, катаболізмі холестерину, синтезі стероїдних гормонів. При стресових реакціях вміст її в організмі, і в наднирковій тканині зокрема, значно знижується, що підтверджує участь аскорбінової кислоти вреакціях адаптації. Здатна проявляти антианемічну дію за рахунок впливу наобмін заліза. Відновлює тривалентне залізо до двохвалентного, останнє всмоктується з кишок і транспортується з током крові.

Фармакокінетика. Всмоктується без енерг етичних затрат у тонкому кишечнику у вигляді дегідроаскорбінової кислоти. Максимум концентрації у крові через 4 години. В основному накопи чується в органах з підвищеним рівнем обмінних процесів, зокрема у тканині надниркової залози. В тканинах знаходиться як увільному стані, так і у вигляді сполук. Організм покидає з сечею, як у незміненому стані, так і у вигляді метаболітів. Вміст аскорбінової кислоти втканинах знижується при вживанні алкоголю та палінні.

Показання до застосування. Призначають як лікувальний засіб у всіх клінічних ситуаціях, пов’язаних з необхідністю додаткового введення вітаміну С. Аскорбінову кислоту призначають для лікування цинги, застосовують при кровотечах (маткових, легеневих, носових, печінкових, кровотечах як синдромі променевої хвороби та ін.), геморагічних діатезах, при різних інтоксикаціях й інфекційних захворюваннях, нефропатії вагітних, хворобі Аддісона, при передозуванні антикоагулянтами, переломах кісток і ранах, які повільно загоюються, різноманітних дистрофіях.

Спосіб застосування та дози. Аскорбінову кислоту призначають внутрішньом’язово або внутрішньо венно. Лікувальні дози для дорослих - 1 – 3 мл 5 % розчину на добу; лікувальні дози для дітей - 1-2 мл 5 % розчину на добу залежно від віку і характеру захворювання.

Тривалість введення зумовлена характером патологічного процесу та ефективністю терапії (моно- або комплексної).

Побічна дія. При тривалому застосуванні великих доз Аскорбінової кислоти можливе пригнічення функції підшлункової залози.

Протипоказання. Підвищена чутливість до Аскорбінової кислоти. Вітамін С протипоказаний при цукровому діабеті, підвищеному згортанні крові, тромбофлебітах, схильності до тромбозів.

Передозування. Гостре отруєння Аскорбіновою кислотою не описане. Уразі виникнення побічної дії необхідно припинити прийом препарату і звернутися до лікаря.

Особливості застосування. При застосуванні у великих дозах необхідний контроль функції нирок, артеріального тиску (стимуляція аскорбіновою кислотою утворення кортикостероїдів), а також функції підшлункової залози (пригнічення інсулярногоапарату). Застосування у вагітних і в період лактації - за призначенням лікаря. Терапія у великих дозах не повинна проводитися у хворих зі схильністю до рецидивуючої нирковокам’яної хвороби.

Прийом великих доз Аскорбінової кислоти може вплинути на результати деяких лабораторних досліджень: помилковий позитивний тест на наявність цукру всечі та негативний тест на наявність прихованої крові у калі, а також заниження результатів при дослідженні концентрації лактатдегідрогенази й амінотрансфер азив сироватці крові.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Аскорбінова кислота зменшує дію непрямих антикоагулянтів, гепарину, збільшує ризик виникнення кристалу рій при лікуванні саліцилатами і сульфаніламідами (бісептол, сульфагуанідин).

Умови та термін зберігання. У захищеному від світла місці при кімнатній температурі. Термін придатності 1,5 року. Зберігати препарат у недоступному длядітей місці. Источник

Упаковка. 10 ампул по 1 мл в коробці або пачці.

Смотрите также: Цены на Аскорбиновая кислота в аптеках




На сайті також шукають: Дексаметазон, Коринфар інструкція, Застосування препарату Бросал, Інструкція з використання Цефоперазон+сульбактам, Показання для застосування Кислота амінокапронова, Фамотидин побічні дії, Астин протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Длянос