Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ГАДОВІСТ 1.0
Назва: ГАДОВІСТ 1.0 | Шукати ГАДОВІСТ 1.0 в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Gadobutrol
Виробник: "Schering AG", Німеччина
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій (1 ммоль/мл) по 7.5 мл, 15 мл у шприцах № 5
Діючі речовини: 1 мл розчину містить гадобутролу - 604.72 мг (що еквівалентно 1.0 ммолю)
Фармакотерапевтична група: Рентгеноконтрастні засоби
Показання: Покращання контрастності зображення під час магнітно-резонансної томографії (МРТ) головного та спінного мозку
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.01.03/05776
Термін дії посвідчення: з 14.01.2003 до 14.01.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ГАДОВІСТ 1.0
АТ код: V08CA09
Наказ МОЗ: 7 від 14.01.2003


Інструкція для застосування ГАДОВІСТ 1.0

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Гадовіст 1,0

(GADOVIST 1,0®)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: гадобутрол;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий розчин;

склад: 1 мл розчину для ін’єкціймістить 604,72 мг гадобутролу (що еквівалентно 1,0 ммолю) як активного інгредієнту;

допоміжні речовини:калкобутрол натрію, трометамол, кислота соляна 1 N, вода для ін’єкцій.

Форма випуску.Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтичнагрупа. Контрастний засіб для магнітно-резонансної томографії. Код АТС: V08СА

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка.

Гадовіст є парамагнітною контрастною речовиною, що використовується під час виконання магнітно-резонансної томографії. Ефект підвищення контрастності досягається завдяки гадобутролу, нейтральному комплексу, що складається з гадолінію (ІІІ) та макроциклічного лігандудигідрокси-гідроксиметил пропіл-тетраазациклододекан-триацетатної кислоти (бутрол).

У T2*-зважених послідовностях поява локальних флуктуацій магнітного поля, викликаних великим магнітним моментом гадолінію, призводить до зниження сигналу від тканин зтакими послідовностями.

Гадобутролпризводить до чіткого скорочення часу релаксації навіть за малих концентрацій. При pH 7 та 40 °C релаксивність, яка визначається за впливом протонів плазми начас спін-решіткової релаксації, становить біля 5,6 л/ммоль/сек а час спін-спін релаксації - біля 6,5 л/ммоль/сек. Релаксивність виявляє дуже малу залежність від сили магнітного поля. Макроциклічний ліганд утворює стійкий комплекс з парамагнітним іоном гадолінію з високою стабільністю in vivo та in vitro. Гадобутрол є добре розчинною у воді, надзвичайно гідрофільною сполукою, що має коефіцієнт розподілення між n-бутанолом та буфером при pH 7,6 близько 0,006. Ця речовина не виявляє жодної протеін-зв’язуючої чи інгібуючої дії при взаємодії зензимами. Гадовіст не активує комплімент ну систему, тому він, можливо, має дуже низьку здатність викликати псевдоанафалактичні реакції. Результати клінічних випробувань не дали свідчень погіршення загального стану або функціональної активності печінки, нирок чи серцево-судинної системи.

Гадобутрол дієна організм так само як і інші біологічно інертні речовини з високою гідрофільністю, що виводяться з організму через нирки (напр., манітол чиінулін).

Після внутрішньо венного введення гадобутрол швидко розподіляється у позаклітинному просторі та виводиться у незмінному вигляді через нирки шляхом клуб очковоїфільтрації. Поза ниркове виведення є незначним.

Результати клінічних випробувань не виявили свідчень погіршення загального стану або функціональної активності печінки, нирок чи серцево-судинної системи.

На дослідах зпацюками було доведено, що гадобутрол не проходить через неушкодженийгемоенцефалічний бар’єр , а транс плацентарна передача була незначною - 0,01 % введеної дози було виявлено у плоді. У щурів спостерігалося вкрай мале виділення речовини в молоко (0,01 % дози). У печінці речовина не була виявлена.

Всмоктування після перорального прийому виявилося дуже малим.

Фізико-хімічні властивості 1,0 ммоль/мл розчину Гадовісту подано нижче:

Осмолярність за 37 °C (мОсм/л розчину) . Осмолярність за 37 °C (мОсм/кг H2O). В’язкість за 37 °C(мПа·с) 4,96

Фармакокінетика.

Фармакокінетикагадобутолу в людському організмі залежить від дози. При введенні не більше 0,4ммоля гадобутролу на кг ваги тіла, вміст у плазмі крові знижувався після проходження фази раннього розподілення при середньому кінцевому значенні періоду напів виведення 1,81 годин (1,33 - 2,13 годин), що відповідає часу виведення через нирки. При дозі 0,1 ммоля гадобутролу на кг ваги тіла, середнє значення вмісту гадобутролу в плазмі, що дорівнювало 0,59 ммоля гадобутролу налітр, було зареєстроване через

2 хвилини післяін’єкції, а значення 0,3 ммоля гадобутролу на літр плазми – через 60 хвилин після ін’єкції.

Через двігодини понад 50 %, а через 12 годин понад 90% введеної дози було виведено зсечею. При дозі 0,1 ммоля гадобутролу на кг ваги тіла в середньому 100,3+/- 2,6% дози було виведено через 72 години після введення. У здорових людей кліренсгадобутролу становить від 1,1 до

1,7 мл/хв/кг і, отже, близький до ниркового кліренсу інсуліну, що свідчить про те, щогадобутрол виводиться перш за все шляхом клуб очкової фільтрації. Менше 0,1 % було видалено з фекаліями. Жодних продуктів метаболізму не виявлено в плазмі чисечі.

Дані спостережень за пацієнтами.

У пацієнтів із порушенням функції нирок час напів виведення Гадовісту з плазми крові дещо більший у зв’язку зі зниженою клуб очковою фільтрацією. Повне виведення з сечею спостерігалося у пацієнтів з невеликим чи помірним порушенням функціональної здатності нирок протягом 72 годин. У пацієнтів зі значним порушенням функціональної здатності нирок принаймні 80 % введеної дози виводилося з сечею протягом 120 годин. Якщо функціональна здатність нирок значно обмежена, можебути необхідним проведення гемодіалізу.

Показання для застосування.

Покращення контрастності зображення під час магнітно-резонансної томографії (МРТ) головного та спинного мозку:

Після ін’єкціїГадовісту можна отримати кращу діагностичну інформацію

  в порівнянні з тією, яку дає звичайне МРТ-сканування областей з проникним або відсутнім гемоенцефалічним бар’єром, що викликано зміною перфузії або збільшенням міжклітинного простору, наприклад у випадку первинної чи вторинної пухлини, запальних або демієлінізуючих захворювань.

Особливі показання щодо МРТ спинного мозку: диференційний діагноз з інтра- таекстрамедулярними пухлинами, демонстрація зон солідних пухлин у ранішедіагностованих фістулах, визначення поширення інтрамедулярної пухлини.

1,0 ммоль/млрозчину Гадовісту особливо підходить для введення у високих дозах, наприклад, утих випадках, коли виключення або демонстрація додаткових осередків може вплинути на призначення терапії або подальшої тактики стосовно пацієнта длявиявлення дуже малих уражень чи візуалізації уражень, які погано поглинають контрастні речовини.

1,0 ммоль/млрозчин Гадовісту можна також застосовувати для дослідження перфузії: для діагностування інсульту, виявлення осередкової ішемії головного мозку та пухлинної перфузії.

Покращення контрастності зображення під час магнітно-резонансної ангіографії (ПК-МРА).

Спосіб застосування та дози.

Необхідна доза вводиться внутрішньо венно болюсним вливанням. Магнітно-резонансне дослідження можна починати відразу (через короткий час після ін’єкції залежало від послідовності імпульсів та протоколу обстеження). Оптимальна контрастність спостерігається під час першого проходу по артерії для ПК-МРА а також протягом приблизно 15 хвилин після ін’єкції Гадовісту за інших показань (цей час залежить від типу ураження/пухлини). Як правило, контрастність тканини тримається до 45 хвилин після ін’єкції Гадовісту.

Необхідно дотримуватись загальних правил безпеки, звичайних при проведенні магнітно-резонансної томографії.

Пацієнту слід утримуватись від приймання їжі протягом двох годин до початку дослідження щобзвести до мінімуму ризик блювання та можливості потрапляння блювотних мас воргани дихання.

Внутрішньо судинневведення контрастної речовини повинно, якщо це можливо, проводитись коли пацієнт перебуває у лежачому положенні. Після введення речовини пацієнт має перебувати під наглядом принаймні протягом 30 хвилин, оскільки досвід застосування контрастних речовин свідчить про те, що більшість небажаних наслідків проявляється саме в цей період.

T1-зважена послідовність сканування особливо зручна для досліджень з підвищеною контрастністю.

Для дослідження перфузії мозку рекомендуються T2*-зважені послідовності.

Під час проведення тестів на людях максимальна денна доза 1,5 мл/кг ваги тіла 1,0ммоль/мл розчину Гадовісту переносилася добре.

Дорослі

МРТ головного та спинного мозку

Як правило введення 0,1 мл/кг маси тіла 1,0 ммоль/мл розчину Гадовісту (що еквівалентно 0,1ммоль/кг маси тіла) достатньо, щоб відповісти на питання клінічної практики.

Якщо залишається підозра на ураження (згідно клінічних даних), не дивлячись нанормальні результати МРТ з підвищеною контрастністю, або у випадках, коли більш точна інформація про кількість, розмір або поширення ураження може вплинути нарежим або лікування пацієнта, додаткове введення 0,1 або навіть 0,2 мл/кг маситіла 1,0 ммоль/мл розчину Гадовісту протягом 30 хвилин після першої ін’єкціїможе підвищити діагностичну цінність дослідження.

У випадках, коли необхідно виключити метастази або рекурентні пухлини, введення 0,3 мл/кгмаси тіла 1,0 ммоль/мл розчину Гадовісту часто надає можливість більш впевнено поставити діагноз. Це стосується уражень зі слабкою васкуляризацією та/абомалим міжклітинним простором або коли використовують відносно менш тяжкіT1-зважені послідовності сканування.

Для досліджень перфузії мозку рекомендується використовувати T2*-зважені послідовності у поєднанні з МРТ головного та спинного мозку для виявлення значних уражень та осередкової ішемії за відсутності підозри на масивні ураження.

Для цих досліджень рекомендується користуватися інжектором: 0,3 мл/кг маси тіла 1,0ммоль/мл розчину Гадовісту (3 - 5 мл/сек.).

ПК-МРА.

Формування зображення для одного поля зору:

7,5 мл для маситіла меншої 75 кг; 10 мл для маси тіла 75 кг чи більше

(відповідає 0,1- 0,15 ммоль/кг маси тіла)

Формування зображення для більш ніж одного поля зору:

15 мл для маситіла меншої 75 кг; 20 мл для маси тіла 75 кг чи більше

(відповідає 0,2- 0,3 ммоль/кг маси тіла)

 

  Діти

Досі не існує даних клінічної практики стосовно пацієнтів молодших 18 років.

Інструкції до застосування таправила поводження

Рекомендується набирати у шприц препарат Гадовіст та готувати шприц не інакше, ніж безпосередньо перед використанням. Вся контрастна речовина, яка не була використана під час одного дослідження, повинна бути знищена.

Наступна рекомендація стосуєтьсявикористання пляшечки для ін’єкцій місткістю 65 мл:

Контрастну речовину слід вводити лише за допомогою автоматичного інжектора.

Трубка, що йдевід інжектора до пацієнта (трубка пацієнта) повинна замінюватися після кожного дослідження.

Будь-яка кількість контрастної речовини, що залишилася у пляшечці, з’єднувальні трубкита всі деталі інжекторної системи одноразового використання повинні бути знищені протягом 8 годин. Необхідно також суворо дотримуватись будь-яких інших вказівок виробників відповідного обладнання.

Побічна дія. Нудота та блювання євідомими негативними явищами, пов’язаними із застосуванням усіх позаклітинних контрастних речовин для МРТ.

У пацієнтів, схильних до алергії частіше проявляться реакції гіпер чутливості. У поодиноких випадках можуть мати місце псевдо анафілактичні реакції, що супроводжуютьсядиспное та іншими симптомами, включаючи шок. Як і у випадку застосування всіх контрастних речовин, можуть мати місце (див. “ Особливості застосування”) уповільнені реакції (через кілька годин або днів). Після введення Гадовістузрідка спостерігалися шкірні реакції алергічного типу.

Можлива поява короткочасного слабкого (аж до помірного) відчуття холоду, теплоти або болю вмісці ін’єкції, пов’язаного з проколом вени або введенням контрастної речовини.

Повідомлялося про випадки нудоти та блювання. Минущі зміни відчуття смаку або запаху можуть виникати під час або відразу після болюсної ін’єкції. Спостерігалися такожвазодилатація та гіпотензія.

Зрідка повідомлялося про минущий головний біль та запаморочення.

Параваскулярнаін’єкція Гадовісту може спричинити біль в тканинах, які можуть тривати докількох хвилин. Інші тканинні реакції не спостерігалися.

Повідомлялося про розвиток конвульсій, ознобу та втрату свідомості після введення аналогічних препаратів; причинний зв’язок досі не встановлено.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до будь-якого з інгредієнтів препарату.

Передозування.

Досі не спостерігалися жодні прояви передозування під час клінічного застосування препарату. Згідно з результатами досліджень гострої токсичності, ризик виникнення гострої інтоксикації при застосуванні Гадовісту малоймовірний.

У випадку передозування Гадовіст може бути видалений з організму шляхомекстракорпорального діалізу (див. “Особливості застосування” ).

Особливості застосування.

Є повідомлення про псевдо анафілактичні реакції під час застосування аналогічних препаратів, щоне можна виключити і для Гадовісту (див. “Небажана дія"). Під час проведення дослідження під рукою слід тримати відповідні ліки та обладнання (наприклад, ендотрахеальну трубку та кисневий апарат для вентиляції легенів). Для пацієнтів, схильних до алергічних реакцій, рішення про застосуванняГадовісту повинно прийматися після особливо ретельного зважування співвідношення ризику та користі, оскільки контрастні речовини взагалі можуть давати уповільнену реакцію. Досі не спостерігалося жодного випадку погіршення функціональної активності нирок.

У пацієнтів з серйозним порушенням функціональної активності нирок необхідно ретельно зважити переваги стосовно ризику, оскільки в таких випадках контрастна речовина виводиться повільніше. У особливо тяжких випадках доцільно видалити Гадовіст з організму за допомогою гемодіалізу: після 3 сеансів діалізу приблизно 98% речовини видаляється з організму.

Як і для інших контрастних речовин, що містять хелат гадолінію, треба вживати спеціальних запобіжних заходів, коли ці речовини вводяться пацієнтам схильним до нападів.

Стани вираженного збудження, тривоги або болю можуть підвищити ризик виникнення побічних ефектів або збільшити інтенсивність реакцій, пов’язаних із введенням контрастної речовини.

  Вагітність та годування груддю

-                 Вагітність

Достатніх данихщодо введення гадобутролу вагітним жінкам немає. Гадовіст не рекомендується вводити під час вагітності, якщо немає серйозної необхідності.

Потенційний ризик одноразового введення в людський організм невідомий.

-                 Годування груддю

Дослідження проникнення Гадовісту в грудне молоко у людей досі не проводилися.

Годування груддю слід припинити принаймні на 24 години після введення Гадовісту.

Вплив на здатність керувати автомобілем та працювати з механізмами

Невідомий.

Несумісність

Невідома.

Взаємодія зіншими лікарськими засобами. Випадки взаємодії з іншими медичними препаратами невідоми.

Умови татермін зберігання. Термін зберігання - 3 роки. Зберігати при кімнатній температурі, в недоступному для дітей місці. Источник

Після того, якшприць був відкритий та приготовлений до використання, Гадовіст зберігає стабільність протягом принаймні 8 годин при кімнатній температурі.

Смотрите также: Цены на Гадовист в аптеках




На сайті також шукають: Рефортан, Синкумар інструкція, Цедекс застосування, Сольвенцій побічні дії, Азакс протипоказання