Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДАЗОЛІК
Назва: ДАЗОЛІК | Шукати ДАЗОЛІК в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ornidazole
Виробник: "Sun Pharmaceutical Industries Ltd", Індія
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 500 мг № 50
Діючі речовини: 1 таблетка містить орнідазолу - 500.0 мг
Допоміжні речовини: Целюлоза мікрокристалічна, крохмаль, магнію стеарат, тальк очищений, кремнію діоксид колоїдний, натрію лаурилсульфат, полівінілпіролідон К90, натрію крохмальгліколят, еудражит Е-100, поліетиленгліколь 6000
Фармакотерапевтична група: Препарати для лікування протозойних інфекцій
Показання: Трихомоніаз, амебіаз, лямбліоз, профілактика післяопераційних ускладнень на прямій кишці або в гінекології; бактеріальний вагіноз.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.08.03/07230
Термін дії посвідчення: з 05.08.2003 до 05.08.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДАЗОЛІК
АТ код: P01AB03
Наказ МОЗ: 367 від 05.08.2003


Інструкція для застосування ДАЗОЛІК

ІНСТРУКЦІЯ

  для медичного застосування препарату

дазолІк

(Dazolic)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ornidazolum; α-(хлором етил)-2метил-5-нітроімідазол-1-етанолу;

основні фізико-хімічні властивості: круглі, скошені, двоопуклі, вкриті оболонкою, таблетки білого кольору, з лінією розлому з одного боку і рівні - зіншого;

склад: 1 таблетка містить орнідазолу 500 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, крохмаль, магніюстеарат, тальк очищений, кремнію діоксид колоїдний, натрію лаурилсульфат, полівініл піролідон К 90, натрію крохмальгліколят, еудражит Е-100, полі етиленгліколь 6000.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби. Похідні імідазолу.

Код ATС J01X D03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Механізм дії орнідазолу пов’язаний з порушенням структури ДНК у чутливих до нього мікро організмів. Орнідазол активний відносноTrichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia (Giardiaintestinalis), а також деяких анаеробних бактерій, таких як Bacteroides таClostridium spp., Fusobacterium spp. та анаеробних коків.

Фармакокінетика.

Всмоктування. Після прийому внутрішньо 90% орнідазолувсмоктується із травного тракту. Максимальна концентрація у плазмі крові досягається протягом 3 год. Зв’язування орнідазолу з білками плазми крові становить приблизно 13%. Залежно від режиму дозування оптимальна концентрація активної речовини становить 6 - 36 мкг/л. Орнідазол добре проникає у спинномозкову рідину та інші рідини й тканини організму.

Виведення. Період напів виведення становить приблизно 13 год. Після одноразового застосування препарату 85% дози виводиться протягом перших 5 діб. Виводиться переважно із сечею (63%) і фекаліями (22%). Приблизно 4% від застосованої дози виводиться нирками у незміненому вигляді. Коефіцієнт кумуляції після багаторазового прийому препарату у дозі 500 мг або 1000 мг здоровими добровольцями кожні 12 год становить 1,5 - 2,5.

Показання для застосування. Трихомоніаз; амебіаз (кишкові та некишковіформи, у тому числі амебна дизентерія та амебний абсцес печінки); лямбліоз; профілактика після операційних ускладнень (особливо при операціях напрямій кишці або в гінекології); бактеріальний вагіноз.

Спосіб застосування та дози. Дозу встановлюють індивідуально.

Кратність і тривалість застосування встановлюють індивідуально. Дазолікзавжди приймають після їди.

Для внутрішнього застосування, залежно від показань, схеми лікування імаси тіла пацієнта, разова доза для дорослих - від 500 мг до 2 г, протягом 5днів.

При трихомоніазі – по 1 таблетці на добу (вранці та ввечері), протягом 5 діб. Щоб запобігти можливості повторного зараження, статевий партнер в усіх випадках повинен одержати такий же курс лікування.

При амебіазі можливі такі схеми лікування: 3-добовий курс лікування хворих на амебну дизентерію і 5 - 10-добовий курс лікування при всіх формах амебіазу.

При амебіазі дорослим та дітям старше 12 років призначають по 1,5 г, 1раз на добу (ввечері), протягом 3 діб або по 500 мг уранці та ввечері протягом 5 - 10 діб.

При лямбліозі дорослим і дітям з масою тіла більше 35 кг Дазолікпризначають по 1,5 г, 1 раз на добу (ввечері), протягом 1 - 2 діб.

Для профілактики інфекцій, спричинених анаеробними бактеріями, дорослим призначають по 1 г за 1 - 2 години до операції та після операції по 500 мг, 2рази на добу протягом 3 - 5 діб.

При бактеріальному вагінозі: 3 таблетки по 500 мг або 1 таблетка одинраз на добу, протягом 5 - 7 днів.

Побічна дія. З боку травного тракту та печінки: сухість у роті, нудота, втрата апетиту.

З боку ЦНС: можлива не різко виражена сонливість, що швидко минає, головний біль, втомлюваність; у деяких випадках – збудження; дуже рідко – тремор, порушення координації руху, судоми, сплутаність свідомості.

Алергічні реакції: дуже рідко – ангіо невротичний набряк; висипання нашкірі, свербіж, кропив’янка.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату або доінших похідних нітроімідазолу, захворювання центральної нервової системи, гострі неврологічні захворювання, вагітність, годування груддю. Діти до 12років.

Передозування. Симптоми: епілептиформні судоми, депресія, периферичний неврит.

Лікування. Симптоматичне.

Особливості застосування. Слід обережно призначати препарат пацієнтам із захворюваннями ЦНС, наприклад з епілепсією, розсіяним склерозом. У випадку перевищення рекомендованих доз підвищується ризик виникнення побічних ефектів удітей, у хворих з ураженнями печінки, у пацієнтів, які зловживають алкоголем.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат здатний потенціювати дію непрямих антикоагулянтів, підвищує тривалість дії веркуронію броміду.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі невище 25°С. Источник

Термін придатності – 3 роки.

Смотрите также: Цены на Дазолик в аптеках




На сайті також шукають: Мексидол, Денебол інструкція, Гаті застосування, Амприл побічні дії, Інфлюцид протипоказання