Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

Про затвердження Методики розрахунку вартості лікування хворих на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням гемодіалізу

№ 129; прийнятий: 02-03-2011; чинний
Видавник: Міністерство охорони здоров'я України
Тип документа: Наказ



МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
02.03.2011 N 129
м.Київ
Про затвердження Методики розрахунку вартості лікування хворих на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням гемодіалізу

Відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров'я, на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 05.10.2010 № 54406/4/1-10 до протоколу наради під головуванням Віце-прем'єр-міністра Тігіпка С.Л.від 29.09.2010

НАКАЗУЮ:

 

1. Затвердити Методику розрахунку вартості лікування хворих на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням гемодіалізу (додається).

2. Директору Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Левицькому О.І.забезпечити подання у встановленому порядку цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Копитова С. М.

4. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

В.о. Міністра О.В.Аніщенко

 



ЗАТВЕРДЖЕНО                                                                                      Наказ  Міністерства охорони                                                              здоров’я України                                                                                  02.03.2011   № 129









Зареєстровано в Міністерстві юстиції України  17 березня 2011 р.                за № 355/19093







МЕТОДИКА

РОЗРАХУНКУ ВАРТОСТІ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНУ ХВОРОБУ НИРОК V СТАДІЇ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ГЕМОДІАЛІЗУ



І. Загальні положення


  1. Ця Методика визначає механізм формування вартості лікування хворих на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу та не встановлює порядок надання медичної допомоги.

  2. Поняття, що використовується у цій Методиці, має таке значення:

амбулаторний гемодіаліз – процедура, яка  дозволяє частково компенсувати втрачену функцію нирок.

  1. Методика є обов’язковою для державних та комунальних закладів охорони здоров’я та є рекомендованою для інших закладів охорони здоров’я.
  2. Розрахунок вартості лікування хворих на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу складається із розрахунків вартості діагностично-лікувальних послуг та послуг технічного характеру.
  3. До діагностично-лікувальних послуг належать:
обстеження (консультація нефролога, функціональні, ультразвукові, рентгенологічні та лабораторні дослідження);

спостереження за хворими;

формування судинного доступу та лікувальні маніпуляції;

процедура амбулаторного гемодіалізу;

забезпечення хімічної та мікробіологічної безпеки при проведенні гемодіалізу (контроль якості води, мікробіологічні дослідження змивів з діалізних апаратів та залів, стерильність матеріалів та інструментів, санітарний контроль повітря).

  1. До послуг технічного характеру належать:

прання білизни для відділення гемодіалізу;

утилізація медичних відходів для відділення гемодіалізу.

  1. При розрахунку вартості лікування закладом охорони здоров’я визначаються:

  2. Перелік послуг, які необхідні для лікування хворих на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу, затверджений закладом охорони здоров’я за зразком, наведеним у додатку 1 до цієї Методики.

  3. Довідка про основні витрати (прямі та непрямі) лікарні на поточний рік за зразком, наведеним у додатку 2 до цієї Методики.

При неможливості обчислити фактичні витрати обґрунтовуються планові витрати,  виходячи з потреб закладу, і при розрахунку вартості послуг користуються затвердженими плановими витратами на наступний (майбутній) період. Після розрахунку прямих витрат ці планові витрати переносяться у тому самому співвідношенні до заробітної плати медичного персоналу, яка планується в наступному періоді.

  1. Норми витрат часу, потрібного для здійснення діагностично-лікувальних послуг, визначаються за зразком, наведеним у додатку 3 до цієї Методики.

Норми витрат часу, потрібного для виконання послуг по обстеженню, спостереженню за хворими, формуванню судинного доступу та проведенню лікувальних маніпуляцій кожному з основних виконавців (лікарі, середній медичний персонал, молодший медичний персонал), визначаються відповідно до чинного законодавства. При відсутності нормативних документів, що регламентують витрати часу медперсоналу, норми витрат часу затверджуються на підставі актів хронометражу, які складаються комісією на підставі узагальнення даних щодо часу виконання даної послуги за зразком, наведеним у додатку 4 до цієї Методики.

Норми витрат часу, потрібного для проведення процедури амбулаторного гемодіалізу кожному з основних виконавців (лікарі, середній медичний персонал, молодший медичний персонал, інженер та технік по сервісу у відділенні гемодіалізу), визначаються згідно з технологічною картою за зразком, наведеним у додатку 5 до цієї Методики.

1.5.4.  Норми витрат лікарських засобів та виробів медичного призначення на діагностично-лікувальні послуги включають найменування лікарських засобів та виробів медичного призначення, одиницю виміру та кількість цих засобів для кожної послуги за зразком, наведеним у додатку 6 до цієї Методики.

На підставі затверджених норм витрат лікарських засобів та виробів медичного призначення складається інформація про матеріальні витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення, у якій зазначаються найменування лікарських засобів та виробів медичного призначення, одиниця виміру та вартість одиниці виміру за зразком, наведеним у додатку 7 до цієї Методики.

1.5.5. Інформація про перелік діагностично-лікувальних послуг та необхідну їх кількість на рік для лікування одного хворого на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу за зразком, наведеним у додатку 8 до цієї Методики.

1.5.6. Інформація про перелік, кількість і матеріальні витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення на рік для проведення процедури амбулаторного гемодіалізу за зразком, наведеним у додатку 9 до цієї Методики.


ІI. Порядок розрахунку вартості діагностично-лікувальних послуг


2.1. Розрахунки  здійснюються витратним методом, який заснований на розрахунку виробничої собівартості з урахуванням витрат, які необхідні для надання діагностично-лікувальних послуг закладом.

Витратний метод дає конкретний механізм розрахунку вартості діагностично-лікувальної послуги, економічне обґрунтування кожної статті витрат за такою формулою:

Vm =Sm +Nm ,

де: Vm – вартість діагностично-лікувальної послуги;

Sm – виробнича собівартість діагностично-лікувальної послуги;

Nm – адміністративні витрати для виконання діагностично-лікувальної послуги.

2.2. При визначенні виробничої собівартості визначається сума всіх витрат закладу охорони здоров’я для формування та надання діагностично-лікувальної послуги з урахуванням вимог чинного законодавства.

Виробнича собівартість послуги складається з прямих та загальновиробничих витрат.

2.2.1. До прямих належать такі витрати, пов'язані з виконанням послуг одного типу, що безпосередньо включені до виробничої собівартості:

1) фонд оплати праці медичного персоналу - розраховується як сума оплати праці медичного персоналу за час виконання послуги та резерву відпусток медичного персоналу. Резерв на оплату відпусток розраховується шляхом множення відсотка резерву відпусток на суму оплати праці медичного персоналу. Відсоток резерву відпусток визначається як відношення річної фактичної суми на оплату відпусток до загального річного фонду оплати праці;

2) єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування – відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

3) матеріальні витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення враховують матеріальне забезпечення даної послуги матеріалами, медикаментами, разовим інструментарієм, кількісну та вартісну оцінку. Для кількісної оцінки матеріалів використовуються норми видатку матеріалів, затверджені закладом охорони здоров’я;

4) інші прямі витрати розраховуються, виходячи з їх загальних фактичних витрат і розрахункового коефіцієнта. Інші прямі витрати включають у себе витрати на деззасоби, малоцінний та швидкозношуваний медичний інвентар, інструментарій та інструменти, бланки.

2.2.2. До загальновиробничих належать витрати на обслуговування та управління діяльністю закладу охорони здоров’я, які можуть бути віднесені до конкретної діагностично-лікувальної послуги:

1) фонд оплати праці загальновиробничого персоналу -  розраховується як сума оплати праці загальновиробничого персоналу та резерву відпусток. Резерв на оплату відпусток розраховується шляхом множення відсотка резерву відпусток на суму оплати праці загальновиробничого персоналу. Відсоток резерву відпусток визначається як відношення річної фактичної суми на оплату відпусток до загального річного фонду оплати праці;

2) єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування – відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

3) експлуатаційні витрати – розраховуються виходячи із загальних фактичних або планових витрат, які розподіляються пропорційно площам приміщень для надання діагностично-лікувальних послуг та площам орендованих приміщень. Розрахунки проводяться через розрахунковий коефіцієнт. Склад експлуатаційних витрат визначається відповідно до вимог чинного законодавства;

4) амортизаційні відрахування - розраховуються відповідно до бухгалтерського обліку (якщо ця стаття видатків враховується в закладі охорони здоров’я). Розрахунки проводяться через розрахунковий коефіцієнт;

5) інші загальновиробничі витрати розраховуються через розрахунковий коефіцієнт. До інших загальновиробничих витрат входять канцелярські витрати, витрати на електротовари, охорону праці, транспортні послуги, оренду, проведення поточного ремонту, запчастини, технічне обслуговування медтехніки, витрати на послуги санстанції.

2.3. До адміністративних витрат належать загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування закладу охорони здоров’я.

2.3.1. Фонд оплати праці адміністративного персоналу розраховується як сума оплати праці адміністративного персоналу та резерву відпусток. Резерв на оплату відпусток розраховується шляхом множення відсотка резерву відпусток на суму оплати праці адміністративного персоналу. Відсоток резерву відпусток визначається як відношення річної фактичної суми на оплату відпусток до загального річного фонду оплати праці.

2.3.2. Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування – відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

  1. Інші адміністративні витрати розраховуються через розрахунковий коефіцієнт. До інших адміністративних витрат входять витрати на програмне забезпечення, пожежну і сторожову охорону.

2.4.  Для розрахунку вартості діагностично-лікувальних послуг визначаються розрахункові коефіцієнти (К):

2.4.1 коефіцієнт інших прямих витрат К1:

К1= D / (A+B+C),

            де: D – інші прямі витрати;

A  –  фонд оплати праці медичного персоналу;

B – фонд оплати праці персоналу, що забезпечує перебування в палатах;

C – фонд оплати праці персоналу, що забезпечує харчування;

2.4.2  коефіцієнт фонду оплати праці загальновиробничого персоналу К2 :

К2 = E / (A+B+C),

            де: A –  фонд оплати праці медичного персоналу;

E  –  фонд оплати праці загальновиробничого персоналу;

B –  фонд оплати праці персоналу, що забезпечує перебування в палатах;

C –  фонд оплати праці персоналу, що забезпечує харчування;

2.4.3  коефіцієнт експлуатаційних витрат К3:

К3 = (F х b / (a+b+d+f)) / A,

            де: A – фонд оплати праці медичного персоналу;

F – експлуатаційні витрати;

a – площа приміщень, що орендується сторонніми організаціями;

b – площа приміщень для надання діагностично-лікувальних послуг;

d – площа палат із ліжками;

f   – площа приміщень харчоблоку та їдалень;

2.4.4  коефіцієнт амортизаційних відрахувань К4:

К4 = (G х b / (b+d+f)) / A,

            де: A – фонд оплати праці медичного персоналу;

G – амортизаційні відрахування;

b – площа приміщень для надання діагностично-лікувальних послуг;

d – площа палат із ліжками;

f – площа приміщень харчоблоку та їдалень;

2.4.5  коефіцієнт інших загальновиробничих витрат К5:

К5 = H / E,

            де: H –інші загальновиробничі витрати;

E  –  фонд оплати праці загальновиробничого персоналу;

2.4.6  коефіцієнт фонду оплати праці адміністративного персоналу К6 :

К6 = I / (A+B+C),

            де: A – фонд оплати праці медичного персоналу;

I – фонд оплати праці адміністративного персоналу;

B – фонд оплати праці персоналу, що забезпечує перебування в палатах;

C – фонд оплати праці персоналу, що забезпечує харчування;

2.4.7  коефіцієнт інших адміністративних витрат К7:

К7= J / I,

            де: J – інші адміністративні витрати;

I – фонд оплати праці адміністративного персоналу.

  1. Розрахунок оплати праці медичного персоналу за час виконання послуги проводиться за формулою:

ОП= ОП1+ОП2,

де: ОП - оплата праці медичного персоналу за час виконання послуги;

ОП1 - оплата праці медичного персоналу за час виконання послуги при обстеженні та спостереженні за хворими;

ОП2 - оплата праці медичного персоналу за час виконання послуги при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу.

2.5.1. Розрахунок оплати праці медичного персоналу за час виконання послуги при обстеженні та спостереженні за хворими проводиться за формулою:

ОП1= ЗПЛІК1 х t ЛІК1 / (21 х tРДЛІК1 х 60)+ЗПСМП1 х tСМП1 / (21 х tРДСМП1 х

х 60)+ЗПММП1 х t ММП1) / (21 х tРДММП1 х 60),

де: ЗПЛІК1 – заробітна плата лікаря, що надає діагностично-лікувальну послугу (за місяць);

tЛІК1 – час надання лікарем діагностично-лікувальної послуги в хвилинах;

ЗПСМП1 – заробітна плата середнього медичного персоналу, який бере участь у наданні діагностично-лікувальної послуги (за місяць);

tСМП1 – час надання середнім медичним персоналом діагностично-лікувальної послуги в хвилинах;

ЗПММП1 – заробітна плата молодшого медичного персоналу (за місяць);

tММП1 – час, який витрачає молодший медичний персонал, в хвилинах;

21 – середня кількість робочих днів у місяці;

tРДЛІК1 – тривалість робочого дня лікаря в годинах;

tРДСМП1 – тривалість робочого дня середнього медичного персоналу в годинах;

tРДММП1 – тривалість робочого дня молодшого медичного персоналу в годинах;

60 – кількість хвилин у годині.

2.5.2. Розрахунок оплати праці медичного персоналу за час виконання послуги при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу проводиться за такою формулою:

ОП2 = ЗПЛІК2 х tЛІК2 / (21 х tРДЛІК2 х 60)+ЗПСМП2 х tСМП2 / (21 х tРДСМП2 х

х 60)+ЗПММП2 х t ММП2) / (21 х tРДММП2 х 60)+ ЗПІНЖ х tІНЖ / (21 х tРДІНЖ х 60)+

+ ЗПТЕХ  х tТЕХ / (21 х  tРДТЕХ  х 60),

де: ЗПЛІК2 – заробітна плата лікаря, що надає послугу при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу (за місяць);

tЛІК2 – час надання лікарем діагностично-лікувальної послуги при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу в хвилинах;

ЗПСМП2 – заробітна плата середнього медичного персоналу, який бере участь у наданні діагностично-лікувальної послуги при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу (за місяць);

tСМП2 – час надання середнім медичним персоналом діагностично-лікувальної послуги при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу в хвилинах;

ЗПММП2 – заробітна плата молодшого медичного персоналу, який бере участь у наданні діагностично-лікувальної послуги при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу (за місяць);

tММП2 – час, який витрачає молодший медичний персонал при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу, в хвилинах;

ЗПІНЖ – заробітна плата інженера (за місяць);

tІНЖ – час, який витрачає інженер при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу, в хвилинах;

ЗПТЕХ – заробітна плата техніка (за місяць);

tТЕХ – час, який витрачає технік при проведенні процедури амбулаторного гемодіалізу в хвилинах;

21 – середня кількість робочих днів у місяці;

tРДЛІК2 – тривалість робочого дня лікаря в годинах;

tРДСМП2 – тривалість робочого дня середнього медичного персоналу в годинах;

tРДММП2 – тривалість робочого дня молодшого медичного персоналу в годинах;

tРДІНЖ  – тривалість робочого дня інженера в годинах;

tРДТЕХ  – тривалість робочого дня техніка в годинах;

60 – кількість хвилин у годині.

Розрахунок витрат „Оплата праці медичного персоналу” оформляється за зразком, наведеним у додатку 10 до цієї Методики.

Розрахунок вартості діагностично-лікувальних послуг оформляється за зразком, наведеним у додатку 11 до цієї Методики.


ІІІ. Порядок розрахунку вартості послуг технічного характеру


    3.1. До послуг технічного характеру належать:

прання білизни для відділення гемодіалізу;

утилізація медичних відходів для відділення гемодіалізу.

3.2. Розрахунок вартості послуг технічного характеру проводиться за такою формулою:

S=J / Y / H,

де: Sвартість послуги технічного характеру;

J витрати на послугу технічного характеру за рік;  

Y - кількість гемодіалізів на одного хворого за рік;

Hкількість хворих у гемодіалізному відділенні.


IV. Порядок розрахунку вартості лікування одного хворого на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу


4.1. Розрахунок вартості лікування одного хворого на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу розраховується виходячи із суми складових.

4.2. У складові для проведення одного гемодіалізу входять усі обстеження, спостереження за хворим, формування судинного доступу та лікувальні маніпуляції, сама процедура амбулаторного гемодіалізу та забезпечення хімічної та мікробіологічної безпеки.

Вартість кожної складової на один гемодіаліз розраховується за такою формулою:

W=E х R / Y,

де: Wвартість складової на один гемодіаліз;

Eвартість однієї послуги, яка відображена в таблиці 1 додатка 12 до цієї Методики;

Rнеобхідна кількість послуг за рік;

Yкількість гемодіалізів на одного хворого за рік.

4.3. Вартість складових при лікуванні одного хворого на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу відображена в таблиці 2 додатка 12 до цієї Методики.

4.4. Зведена таблиця вартості складових при лікуванні одного хворого на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу відображена в таблиці 3 додатка 12 до цієї Методики.

4.5. Вартість лікування одного хворого на хронічну хворобу нирок V стадії із застосуванням амбулаторного гемодіалізу відображена в таблиці 4 додатка 12 до цієї Методики.




Директор Департаменту

економіки, фінансів і

бухгалтерської звітності                                            О.І. Левицький