Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ГОНАЛ-Ф®
Назва: ГОНАЛ-Ф® | Шукати ГОНАЛ-Ф® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Follitropin alfa
Виробник: Merck Serono S.A., відділення у м.Обонн;/Мерк Сероно С.п.А., Швейцарія/Італія
Лікарська форма: Порошок
Форма випуску: Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін'єкцій по 75 МО (5,5 мкг) у флаконах № 1, № 10 у комплекті з розчинником по 1 мл у попередньо заповнених шприцах № 1, № 10; голками для розчинення № 1, № 10 та голками для введення № 1, № 10
Діючі речовини: 1 флакон містить: 75 МО (5,5 мкг) фолітропіну альфа
Допоміжні речовини: Cахароза, натрію гідрофосфат дигідрат, натрію дигідрофосфат моногідрат, метіонін, полісорбат 20, кислота фосфорна концентрована, натрію гідроксид; розчинник: вода для ін’єкцій.
Фармакотерапевтична група: Гормони гіпофіза та гіпоталамуса
Показання: Ановуляція (включаючи синдром полікістозних яєчників - СПКЯ) у жінок, які виявилися нечутливими до лікування кломіфену цитратом. Стимуляція розвитку багатьох фолікулів у пацієнток, які піддаються суперовуляції при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), таких як запліднення in vitro (IVF), трансфер гамети до фаллопієвої труби (GIFT) і трансфер зиготи до фаллопієвої труби (ZIFT). ГОНАЛ-ф разом з препаратом лютеїнізуючого гормону (ЛГ) рекомендований для стимуляції розвитку фолікулів у жінок із тяжкою недостатністю ЛГ та ФСГ (фолікулостимулюючого гормону) (рівень ендогенного ЛГ у крові < 1,2 МО/л). ГОНАЛ-ф показаний для стимуляції сперматогенезу у чоловіків, які мають уроджений або набутий гіпогонадотропний гіпогонадизм, одночасно з терапією людським хоріонічним гонадотропіном (лХГ).
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/4113/01/03
Термін дії посвідчення: з 30.05.2008 по 30.05.2013
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ГОНАЛ-Ф®
АТ код: G03GA05
Наказ МОЗ: 824 від 10.11.2009


Інструкція для застосування ГОНАЛ-Ф®




ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ГОНАЛ-ф®

(GONAL-f®)



Склад.

Діюча речовина: фолітропін   альфа (рекомбінантний людський фолікулостимулюючий гормон – р-лФСГ);

1 флакон містить 75 МО (5,5 мкг) фолітропіну альфа;

допоміжні речовини: сахароза, натрію гідро фосфат дигідрат, натрію дигідро фосфат моногідрат, метіонін, полісорбат 20, кислота фосфорна концентрована, натрію гідроксид;

розчинник: вода для ін’єкцій.


Лікарська форма. Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін’єкцій.


Фармакотерапевтична група. Гонадотропіни. Код ATC G03GA05.


Клінічні характеристики.

Показання.

  • Ановуляція (включаючи синдром полікістозних яєчників - СПКЯ) у жінок, які виявилися нечутливими до лікування кломіфену цитратом.


  • Стимуляція розвитку багатьох фолікулів у пацієнток, які піддаються суперовуляції при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), таких як запліднення in vitro (IVF), трансфер гамети до фаллопієвої труби (GIFT) і трансфер зиготи до фаллопієвої труби (ZIFT).


  • ГОНАЛ-ф® разом з препаратом лютеїнізуючого гормону (ЛГ) рекомендований для стимуляції розвитку фолікулів у жінок із тяжкою недостатністю ЛГ та ФСГ (фолікулостимулюючого гормону) (рівень ендогенного ЛГ у крові < 1,2 МО/л).


  • ГОНАЛ-ф® показаний для стимуляції сперматогенезу у чоловіків, які мають уроджений або набутий гіпогонадотропний гіпогонадизм, одночасно з терапією людським хор іонічним гонадотропіном (лХГ).



Протипоказання.

ГОНАЛ-ф® не можна застосовувати

  • при гіпер чутливості до фолітропіну альфа, ФСГ або будь-якої допоміжної речовини;

  • за наявності пухлин гіпоталамуса або гіпофіза,


а також жінкам

  • зі збільшенням яєчників або з кістами, не пов’язаними із синдромом полікістозних яєчників;

  • з гінекологічними кровотечами невідомої етіології;

  • з карциномами яєчників, матки або грудних залоз.


ГОНАЛ-ф® не слід застосовувати, якщо неможливо отримати ефективної реакції, наприклад

у жінок

  • з первинною недостатністю яєчників,

  • з вадами статевих органів, несумісними з вагітністю,

  • з фіброїд ними пухлинами матки, несумісними з вагітністю;


у чоловіків

  • з первинною недостатністю сім’яників.


Спосіб застосування та дози.

Лікування препаратом ГОНАЛ-ф® слід розпочинати під наглядом лікаря, який має досвід лікування неплідності.

ГОНАЛ-ф® призначений для підшкірного введення. Безпосередньо перед застосуванням порошок слід розвести розчинником, що додається до упаковки. Щоб запобігти введенню великих об’ємів розчину, в 1 мл розчинника можна розводити максимально вміст 3 флаконів препарату.


Рекомендації щодо дозування ГОНАЛУ-ф® такі ж, що застосовуються для ФСГ, виділеного із сечі. Клінічна оцінка ГОНАЛУ-ф® показує, що його добові дози, режим застосування та процес моніторингу лікування не повинні відрізнятись від застосовуваних для препаратів, які містять виділений із сечі ФСГ. Проте, коли ці дози застосовували у порівняльному клінічному дослідженні ГОНАЛУ-ф® та ФСГ, виділеного із сечі, ГОНАЛ-ф® виявився ефективнішим, ніж сечовий ФСГ, що виражалось у меншій загальній дозі препарату та коротшому періоді лікування, необхідних для досягнення преовуляторних умов. Рекомендується суворо дотримуватись запропонованих початкових доз, вказаних нижче.


Жінки з ановуляцією, включаючи СПКЯ

Метою терапії препаратом ГОНАЛ-ф® є розвиток одного дозрілого граафова фолікула, з якого після введення лХГ вивільниться яйцеклітина.


Препарат ГОНАЛ-ф® може бути призначений у вигляді курсу щоденних ін'єкцій. У пацієнток, які мають менструації, лікування потрібно розпочинати впродовж перших 7 днів менструального циклу.


Лікування має бути адаптованим до індивідуальної реакції пацієнтки, яка оцінюється за ультразвуковим дослідженням розміру фолікула та (або) рівнем секреції естрогенів. Звичайно






застосовується режим, що розпочинається із введення 75 – 150 МО ФСГ щоденно. Для отримання адекватної, але не надмірної реакції у разі необхідності дозу препарату можна збільшувати на 37,5 (краще) або 75 МО з 7- або (краще) 14-ти денними інтервалами. Максимальна добова доза звичайно не перевищує 225 МО ФСГ. Якщо пацієнтка протягом 4 тижнів не реагує на лікування належним чином, цей лікувальний цикл припиняють і повторно розпочинають лікування з більшої, ніж у попередньому циклі, початкової дози.


Коли досягнуто оптимальної реакції, необхідно протягом 24 - 48 год після останньої ін’єкції препарату ГОНАЛ-ф® одноразово ввести від 5000 до 10000 МО лХГ. Пацієнтці рекомендується цього та наступного після введення лХГ дня мати статеві зносини. Альтернативно може бути проведено внутрішньо маткове запліднення (ВМЗ).


Якщо спостерігається надмірна реакція, лікування необхідно припинити та відмінити введення лХГ (див. розділ “Особливості застосування”). У наступному циклі лікування необхідно розпочати з дози, нижчої від застосовуваної у попередньому циклі.


Жінки, які піддаються оваріальній стимуляції для розвитку багатьох фолікулів перед проведенням запліднення in vitro або інших допоміжних репродуктивних технологій

Режим лікування,   який звичайно застосовується для суперовуляції, включає введення 150 - 225 МО препарату ГОНАЛ-ф® щоденно, починаючи з 2-го або 3-го дня циклу. Лікування продовжують доти, поки не буде досягнуто адекватного фолікулярного розвитку (що оцінюється за сироватковим рівнем естрогенів та (або) за даними ультразвукового дослідження). Для цього дозу підбирають відповідно до реакції пацієнтки, але звичайно вона не повинна перевищувати 450 МО щоденно. Загалом належний фолікулярний розвиток досягається в середньому на 10-й день лікування (в межах від 5 до 20 днів).


Для індукування кінцевого дозрівання фолікулів через 24 - 48 год після останньої ін’єкції препарату ГОНАЛ-ф® вводиться разова ін’єкція лХГ у дозі до 10 000 МО.


Для пригнічення різкого підйому рівня ендогенного ЛГ та контролю за тонічним рівнем ЛГ сьогодні звичайно застосовують пригнічуючу регуляцію агоністами гонадотропін-рилізинг-гормону (Гн-РГ). За звичайним протоколом лікування введення ГОНАЛУ-ф® розпочинають приблизно через 2 тижні після початку лікування агоністом і продовжують їх сумісне введення до досягнення належного фолікулярного розвитку. Наприклад, після 2 тижнів лікування агоністом починають вводити по 150 - 225 МО ГОНАЛУ-ф® протягом перших 7 днів. Потім дозу змінюють відповідно до реакції яєчників.


Загальний досвід застосування IVF свідчить, що загалом частота успішного лікування залишається стабільною протягом перших чотирьох спроб і потім поступово знижується.


Жінки з ановуляцією, спричиненою   тяжкою недостатністю секреції ЛГ та ФСГ

У жінок з недостатністю секреції ЛГ та ФСГ (гіпогонадотропний гіпогонадизм) метою терапії із застосуванням препарату ГОНАЛ-ф® у поєднанні з препаратом лютропіну альфа є розвиток єдиного дозрілого граафова фолікула, з якого після введення людського хор іонічного гонадотропіну (лХГ) вивільниться ооцит. ГОНАЛ-ф® призначається у вигляді курсу щоденних ін’єкцій одночасно з введенням лютропіну альфа. Оскільки такі пацієнтки страждають на аменорею і мають низьку ендогенну секрецію естрогенів, лікування може бути розпочато в будь-який час.






Лікування повинно бути адаптованим до індивідуальної реакції пацієнтки, що оцінюється за   рівнем секреції естрогенів та (або) за даними ультразвукового дослідження розміру фолікула. Рекомендований режим розпочинається з введення 75 МО лютропіну альфа щоденно одночасно з введенням 75 - 150 МО ФСГ.


Якщо вважається за необхідне збільшення дози ФСГ, її найкраще змінювати з 7-14-денними інтервалами на 37,5 - 75 МО. Може бути прийнятним збільшення тривалості стимуляції протягом одного циклу до 5 тижнів.


Коли досягнуто оптимальної реакції, необхідно протягом 24 - 48 год після останньої ін’єкції ГОНАЛУ-ф® та лютропіну альфа одноразово ввести від 5000 до 10000 МО лХГ. Пацієнтці рекомендується цього та наступного після введення лХГ дня мати статеві зносини. Альтернативно може бути проведено внутрішньо маткове запліднення (ВМЗ).


Необхідно брати до уваги підтримку лютеальної фази, оскільки відсутність речовин з лютеотропною активністю (ЛГ/лХГ) після овуляції може спричинити передчасну недостатність жовтого тіла.


Якщо спостерігається надмірна реакція, лікування необхідно припинити та відмінити введення лХГ. У наступному циклі лікування необхідно розпочати з дози ФСГ, нижчої від застосовуваної у попередньому циклі.


Чоловіки з гіпогонадотропним гіпогонадизмом

Препарат ГОНАЛ-ф® застосовують у дозі 150 МО тричі на тиждень одночасно із введенням лХГ протягом щонайменше 4 місяців. Якщо після цього у пацієнта не спостерігатиметься реакції, комбіноване лікування може бути продовжено. Сучасний клінічний досвід свідчить про те, що для досягнення сперматогенезу за необхідності лікування можна продовжувати протягом щонайменше 18 місяців.


Якщо Ви вводите ГОНАЛ-ф® самостійно, будь ласка, уважно прочитайте нижченаведені інструкції:

  1. Вимийте руки. Важливо, щоб руки і все, що Ви будете використовувати, були якомога чистішими.

  2. Підготуйте всі необхідні матеріали. На чисту поверхню покладіть два тампони, просочені спиртом, один попередньо заповнений шприц із розчинником, один флакон з препаратом, одну голку для приготування розчину і одну тонку голку для підшкірних ін'єкцій, а також контейнер для гострих предметів.

  3. Приготуйте розчин для ін’єкцій. Для цього зніміть захисні ковпачки з флакона з ГОНАЛОМ-ф® і з попередньо заповненого шприца з розчинником.











Приєднайте голку для приготування розчину до попередньо заповненого шприца та повільно введіть увесь розчинник до флакона з порошком ГОНАЛУ-ф®. Обережно обертальними рухами перемішайте вміст флакона, не виймаючи з нього шприца. Не струшуйте флакон.



Після розчинення порошку (яке звичайно відбувається відразу) перевірте прозорість одержаного розчину та відсутність у ньому будь-яких часток. Переверніть флакон догори дном і повільно втягніть розчин назад до шприца.

(Якщо Вам було призначено введення більше одного флакона ГОНАЛУ-ф®, повторно вводіть одержаний розчин до наступних флаконів з порошком доти, поки не буде розчинено вміст призначеної кількості флаконів з порошком. Якщо, крім ГОНАЛУ-ф®, Вам призначено препарат лютропіну альфа, Ви також можете змішувати ці два препарати, що є альтернативою введення кожного препарату окремо. Після розчинення порошку лютропіну альфа втягніть розчин назад до шприца і повторно введіть його до флакона з порошком ГОНАЛУ-ф®. Після його розчинення втягніть розчин назад до шприца. Перевірте розчин на наявність   часток, як   описано   вище, та не використовуйте розчин, якщо він непрозорий. В 1 мл розчинника можна розводити максимально вміст трьох флаконів з порошком.)  


  1. Замініть голку на тонку голку для підшкірних ін'єкцій та видаліть із шприца бульбашки повітря.


  1. Якщо Ви бачите бульбашки повітря в шприці, злегка постукайте по шприцу, тримаючи його догори голкою, поки все повітря не збереться в його верхній частині. Натискуйте на поршень шприца доти, поки бульбашки повітря не будуть видалені.


  1. Одразу ж після цього введіть ін’єкцію: Ваш лікар або медична сестра вже порадили Вам, куди робити ін’єкцію (наприклад, у живіт або передню частину стегна).



Протріть площу, обрану для ін’єкції, тампоном, просоченим спиртом. Міцно стисніть шкіру та вставте голку під кутом 45° - 90°. Введіть ін’єкцію під шкіру, як Вас навчили. Не вводіть ін’єкцію безпосередньо до вени. Введіть увесь розчин, обережно натискуючи на поршень. Одразу ж вийміть голку та круговими рухами протріть шкіру тампоном, просоченим спиртом.





  1. Позбавтесь від усіх використаних предметів: одразу ж після завершення ін’єкції покладіть всі голки та порожні скляні контейнери в контейнер для гострих предметів. Також слід позбавитись будь-якого невикористаного розчину.


Побічні реакції.

Побічні реакції, про які повідомлялось у зв’язку із застосуванням препарату і які перелічені нижче, класифікуються відповідно до їх частоти та класу системних органів таким чином:


Лікування жінок
Розлади імунної системи Дуже поодинокі (< 1/10 000)

Незначні системні алергічні реакції (еритема, висипання, набрякання обличчя, уртикарія, набряк, труднощі з диханням). Також повідомлялось про серйозні випадки алергічних реакцій, включаючи анафілактичні реакції
Розлади нервової системи

Дуже поширені (> 1/10) Головний біль

Судинні розлади Дуже поодинокі (< 1/10 000) Тромбоемболія, звичайно із супутнім тяжким СГСЯ
Дихальні, грудинні та медіастинальні розлади Дуже поодинокі (<1/10 000) Загострення або погіршення стану астми
Шлунково-кишкові розлади Поширені (>1/100, <1/10) Абдомінальний біль та шлунково-кишкові симптоми, такі як нудота, блювання, діарея, абдомінальні спазми та здуття
Розлади репродуктивної системи та грудних залоз Дуже поширені (>1/10)

Поширені (>1/100, <1/10)


Нечасті (>1/1 000, <1/100)

Поодинокі (>1/10 000,
<1/1 000)
Кісти яєчників

СГСЯ від легкого до помірного ступеня тяжкості (див. розділ 4.4.)

Тяжкий СГСЯ (див. розділ 4.4)

Перекручування яєчника, ускладнення СГСЯ
Загальні розлади та реакції у місці введення Дуже поширені (>1/10) Реакції у місці ін’єкції від легкого до тяжкого ступеня тяжкості (біль, почервоніння, синці, набрякання та/або подразнення у місці ін’єкції)
Лікування чоловіків
Порушення з боку шкірних та підшкірних тканин Поширені (>1/100, <1/10) Акне
Розлади репродуктивної системи та грудних залоз Поширені (>1/100, <1/10) Гінекомастія
Варикоцеле
Загальні розлади та реакції у місці введення Дуже поширені (>1/10)

Реакції у місці ін’єкції від легкого до тяжкого ступеня тяжкості (біль, почервоніння, синці, набрякання та/або подразнення у місці ін’єкції)
Загальні наслідки Поширені (>1/100, <1/10) Збільшення маси тіла









Передозування.

Прояви передозування ГОНАЛУ-ф® невідомі, проте не можна виключати можливості розвитку синдрому гіперстимуляції яєчників, описаного в розділі «Особливості застосування».


Застосування у період вагітності або годування груддю.

Показань для застосування препарату ГОНАЛ-ф® у період вагітності немає. Після клінічного застосування гонадотропінів в рамках контрольованої оваріальної гіперстимуляції не повідомлялось про будь-який тератогенний ризик. У випадку застосування препарату у період вагітності клінічних даних для виключення тератогенного ефекту рекомбінантного ФСГ недостатньо, хоча про випадки розвитку уроджених вад досі не повідомлялось. У дослідженнях на тваринах тератогенного ефекту препарату не спостерігалось.

ГОНАЛ-ф® не показаний для застосування у період годування груддю. У період лактації прогноз щодо оваріальної стимуляції несприятливий через секрецію пролактину.


Особливості застосування.

Препарат ГОНАЛ-ф® проявляє значну гонадотропну активність, яка може спричинити розвиток помірних або виражених побічних реакцій, тому він може застосовуватись тільки лікарями, добре обізнаними з проблемами неплідності та її лікування.


Терапія гонадотропінами потребує певних часових зобов’язань від лікарів та інших медичних працівників, а також відповідної апаратури для моніторингу лікування. У жінок безпечне та ефективне застосування препарату ГОНАЛ-ф® передбачає регулярний моніторинг реакції яєчників за допомогою ультразвукового дослідження, переважно з одночасним визначенням сироваткового рівня ест радіолу. Реакція пацієнтів на введення ФСГ має індивідуальний характер, причому деякі пацієнти реагують на ФСГ дуже слабко. Для лікування як жінок, так і чоловіків потрібно застосовувати найнижчу ефективну дозу препарату відповідно до мети лікування.


Самостійне введення препарату ГОНАЛ-ф® можуть проводити лише добре обізнані, належним чином навчені пацієнти, які мають можливість консультуватися з фахівцем у разі необхідності.


Першу ін’єкцію препарату ГОНАЛ-ф® необхідно проводити під безпосереднім наглядом медичного працівника.


Пацієнтів з порфірією або з випадками порфірії у сім'ї слід ретельно контролю вати протягом лікування ГОНАЛОМ-ф®. При перших ознаках розвитку цього стану або його погіршенні може виникнути необхідність відміни лікування.


ГОНАЛ-ф® містить менше 1 ммоля натрію (23 мг) в одній дозі, тобто він практично не містить натрію.


Застосування для лікування жінок

Перед початком лікування неплідному подружжю необхідно пройти обстеження щодо існуючих та ймовірних протипоказань до вагітності. Зокрема, пацієнтів необхідно обстежити щодо гіпотиреозу, недостатності надниркових залоз, гіперпролактинемії та наявності пухлин гіпофіза або гіпоталамуса та призначити відповідне специфічне лікування.

У пацієнток, які піддаються стимуляції росту фолікулів у рамках лікування ановуляторної неплідності або процедур ДРТ, може спостерігатися збільшення яєчників або розвиток




гіперстимуляції. Дотримання рекомендованого дозування та режиму введення препарату ГОНАЛ-ф®, а також ретельний моніторинг терапії знизять частоту подібних явищ. Точна інтерпретація показників фолікулярного розвитку та дозрівання потребує залучення фахівця, який має досвід тлумачення відповідних тестів.

У клінічних випробуваннях було показане посилення чутливості яєчників до дії препарату ГОНАЛ-ф® при одночасному введенні лютропіну альфа. Якщо збільшення дози ФСГ вважається за необхідне, його краще проводити із 7-14-денними інтервалами зі збільшенням дози на 37,5-75 МО.

Безпосереднього порівняння застосування ГОНАЛУ-ф®/ЛГ та людського менопаузального гонадотропіну (лМГ) не проводилось. Порівняння з літературними даними дає можливість припустити, що частота овуляцій, отримана при застосуванні ГОНАЛУ-ф®/ЛГ, подібна до отриманої для лМГ.


Синдром гіперстимуляції яєчників (СГСЯ)

СГСЯ - це медичне явище, яке відрізняється від неускладненого збільшення яєчників. СГСЯ - це синдром, який виявляє себе з наростанням ступеня тяжкості. Він включає значне збільшення яєчників, високі сироваткові рівні статевих стероїдів та зростання судинної проникності, яке може призвести до накопичення рідини в черевній, плевральній та, зрідка, в перикарді альній порожнинах.

У тяжких випадках СГСЯ може спостерігатись така симптоматика: біль і відчуття розтягнення в черевній порожнині, значне збільшення яєчників, збільшення маси тіла, задишка, олігурія та шлунково-кишкові симптоми, включаючи нудоту, блювання та діарею. При клінічному обстеженні можуть бути виявлені гіповолемія, згущення крові, електролітний дисбаланс, асцити, гемоперитонеум, плевральні виливи, гідроторакс, гостра дихальна недостатність і тромбоемболічні явища. У дуже поодиноких випадках тяжкий СГСЯ може бути ускладнений емболією легеневої артерії, ішемічним інсультом та інфарктом міокарда.

Надмірна реакція яєчників на застосування гонадотропінів рідко спричиняє розвиток СГСЯ, поки для ініціації овуляції не вводиться лХГ. Отже, у випадках оваріальної гіперстимуляції доцільно відмінити введення лХГ і порадити пацієнтці утриматись від статевих зносин або застосовувати бар’єрний метод контрацепції протягом щонайменше 4 днів. СГСЯ може швидко прогресувати (від 24 год до декількох днів) і стати серйозним медичним ускладненням. Отже, після введення лХГ пацієнток слід спостерігати щонайменше протягом двох тижнів.

Для зменшення ризику розвитку СГСЯ або багатоплідних вагітностей рекомендується контролю вати лікування за допомогою ультразвукових досліджень та визначення сироваткового рівня ест радіолу. При ановуляції ризик СГСЯ та багатоплідної вагітності зростає при сироватковому рівні ест радіолу, вищому за 900 пг/мл (3300 пмоль/л), і за наявності понад 3 фолікулів діаметром 14 мм або більше. При ДРТ підвищений ризик СГСЯ спостерігається при сироватковому рівні ест радіолу, вищому за 3000 пг/мл (11000 пмоль/л), та за наявності 20 або більше фолікулів діаметром 12 мм або більше. Якщо рівень ест радіолу перевищує 5500 пг/мл (20200 пмоль/л), а загальна кількість фолікулів становить 40 або більше, необхідно відмінити введення лХГ.

Дотримання рекомендованого дозування ГОНАЛУ-ф®, режиму введення та проведення ретельного моніторингу терапії знизить частоту оваріальної гіперстимуляції та багатоплідних вагітностей (див. розділи “Спосіб застосування та дози” та “Побічні реакції”). При застосуванні ДРТ частоту розвитку гіперстимуляції може зменшити аспірація всіх фолікулів до овуляції.

СГСЯ може ставати тяжчим і тривалішим при настанні вагітності. Найчастіше СГСЯ розвивається після припинення гормонального лікування та досягає максимальної частоти





приблизно через 7 – 10 днів після завершення лікування. Звичайно СГСЯ минає спонтанно з настанням менструації.

Якщо спостерігається СГСЯ у тяжкій формі, лікування гонадотропінами необхідно припинити, якщо воно ще продовжується, пацієнтку слід госпіталізувати та розпочати специфічну терапію СГСЯ.

Даний синдром частіше спостерігається у хворих на синдром полікістозних яєчників.


Багатоплідна вагітність

Багатоплідна вагітність, особливо вищого порядку, несе підвищений ризик несприятливого результату пологів і перинатального періоду.

У пацієнток, які піддаються індукції овуляції із застосуванням ГОНАЛУ-ф®, частота багатоплідних вагітностей є підвищеною порівняно із природним заплідненням. Більшість множинних запліднень представлена двійнями. Для зниження ризику багатоплідної вагітності рекомендований ретельний моніторинг оваріальної реакції.

У пацієнток, які піддаються процедурам ДРТ, ризик багатоплідної вагітності пов’язаний головним чином з кількістю пересаджених ембріонів, їхньою якістю та віком пацієнтки.

Пацієнтки повинні бути поінформовані про потенційний ризик багатоплідної вагітності до початку лікування.


Втрата вагітності

Частота випадків втрати вагітності внаслідок викидня або передчасних пологів вища у пацієнток, які піддаються стимуляції росту фолікулів для індукції овуляції або ДРТ, ніж при природному заплідненні.


Позаматкова вагітність

Жінки із захворюваннями труб в анамнезі мають ризик позаматкової вагітності незалежно від того, чи вона настала внаслідок спонтанного запліднення, чи лікування неплідності. Повідомлялось, що поширеність позаматкової вагітності після проведення IVF становить 2-5 % порівняно з 1 - 1,5 % у загальній популяції.


Новоутворення репродуктивної системи

Є повідомлення про розвиток як доброякісних, так і злоякісних новоутворень в яєчниках та інших органах репродуктивної системи жінок, які для лікування неплідності застосовували декілька лікарських препаратів. Ще не з’ясовано, чи збільшує лікування гонадотропінами початковий ризик розвитку таких пухлин у неплідних жінок.


Уроджені вади

Поширеність уроджених вад після проведення ДРТ може бути трохи вищою, ніж після спонтанного запліднення. Вважають, що це є наслідком різниці в характеристиках батьків (наприклад їхній вік, якість сперми) та багатоплідних вагітностей.


Тромбоемболічні явища

У жінок, для яких загалом встановлені фактори ризику розвитку тромбоемболічних явищ, такі як індивідуальні або сімейні випадки, лікування гонадотропінами може призвести до подальшого підвищення такого ризику. У таких жінок необхідно оцінити перевагу застосування гонадотропінів над ризиком розвитку подібних явищ. Проте слід відзначити, що власне вагітність збільшує ризик розвитку тромбоемболічних ускладнень.








Застосування для лікування чоловіків

Підвищення ендогенних рівнів ФСГ у пацієнтів є показником первинної тестикулярної недостатності. Такі пацієнти нечутливі до терапії препаратом ГОНАЛ-ф®/лХГ.

Для оцінки реакції на лікування рекомендується проводити аналіз сім’яної рідини через 4 – 6 місяців від початку лікування.


Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботі з іншими механізмами.

Досліджень щодо впливу препарату на здатність керувати автомобілем і працювати з механізмами не проводилось.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Одночасне застосування препарату ГОНАЛ-ф® з іншими препаратами, які застосовуються для стимуляції овуляції (наприклад лХГ, кломіфену цитрат), може потенціювати фолікулярну реакцію, тоді як сумісне застосування з агоністами Гн-РГ для індукування десенсибілізації гіпофіза може привести до збільшення дозування препарату ГОНАЛ-ф®, необхідного для досягнення адекватної оваріальної реакції. Про жодні інші клінічно значущі лікарські взаємодії під час терапії ГОНАЛОМ-ф® не повідомлялось.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. ГОНАЛ-ф®- це препарат фолікулостимулюючого гормону (ФСГ), одержаний за допомогою методів генної інженерії з клітин яєчника китайського хом'яка. У жінок важливішим ефектом парентерального застосування ФСГ є розвиток дозрілих граафових фолікулів.


У клінічних дослідженнях пацієнтки з тяжкою недостатністю ФСГ та ЛГ визначалися за сироватковим рівнем ендогенного ЛГ < 1,2 МО/л, виміряним у центральній лабораторії. Проте слід взяти до уваги, що рівень ЛГ, виміряний у різних лабораторіях, може відрізнятись.


У чоловіків з недостатністю ФСГ сумісне застосування ГОНАЛУ-ф® та лХГ протягом щонайменше 4 місяців призводить до індукування сперматогенезу.


Фармакокінетика. Після внутрішньо венного введення ГОНАЛ-ф® розподіляється до внутрішньоклітинної рідини з початковим періодом напів виведення, що становить майже 2 год, і виводиться з організму з кінцевим періодом напів виведення, що становить приблизно добу. Рівноважний об'єм розподілу та загальний кліренс становлять 10 л та 0,6 л/год відповідно. Одна восьма дози препарату ГОНАЛ-ф® виводиться з сечею.


Після підшкірного введення абсолютна біодоступність препарату становить приблизно 70%. Багаторазове введення призводить до збільшення його акумуляції втричі з досягненням рівноважного стану впродовж 3 - 4 днів. Було показано, що у жінок з пригніченою ендогенною секрецією гонадотропінів, ГОНАЛ-ф® ефективно стимулює розвиток фолікулів і стероїдогенез, незважаючи на низькі рівні ЛГ, які перебувають поза межею вимірювання.


Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: препарат являє собою білий ліофілізат у вигляді пелети; розчинник являє собою прозору безбарвну рідину. Значення рН розведеного розчину становить 6,5 – 7,5.







Термін придатності.

2 роки.

Препарат не можна застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.


Умови зберігання.

Зберігати при температурі не вище 25оС у недоступному для дітей місці, в оригінальній упаковці для захисту від світла. Розчин препарату ГОНАЛ-ф®, одержаний при розведенні порошку у воді для ін'єкцій, необхідно вводити одразу після його приготування. Відкритий флакон та розведений розчин препарату не призначені для зберігання. Препарат призначений лише для одноразового застосування.


Упаковка.

- Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін’єкцій по 75 МО (5,5 мкг) у флаконах № 1 у комплекті з розчинником у попередньо заповнених шприцах № 1, голкою для розчинення № 1, голкою для введення № 1.

- Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін’єкцій по 75 МО (5,5 мкг) у флаконах № 10 у комплекті з розчинником у попередньо заповнених шприцах № 10, голками для розчинення № 10, голками для введення № 10.


Категорія відпуску. За рецептом.


Виробник.      Лабораторія Сероно С. А./ Laboratoires Serono S.A.

або

Індастрія Фармацевтика Сероно С. п. А. / Industria Farmaceutica Serono S.p.A.


Місцезнаходження.         Зон Індустрієль де Л’Урьєтаз, СН-1170 Обонн, Швейцарія /

Zone Industrielle de l'Ouriettaz, CH-1170 Aubonne, Switzerland

або

Зона Індустріале ді Модуньо, 70123 Барі, Італія / Источник

Zona Industriale di Modugno, 70123 Bari, Італія.  


Смотрите также: Цены на Гонал-ф в аптеках




На сайті також шукають: Вулнузан, Триган-д інструкція, Спазмолекс застосування, Атма побічні дії, Травоген протипоказання