Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ПРОГІНОВА
Назва: ПРОГІНОВА | Шукати ПРОГІНОВА в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Estradiol
Виробник: "Schering SA" підрозділ компанії "Schering AG", Франція/Німеччина
Лікарська форма: Драже
Форма випуску: Драже по 2 мг № 21
Діючі речовини: 1 драже містить естрадіолу валеріату - 2.0 мг
Допоміжні речовини: Лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, полівідон 25000, тальк, магнію стеарат, сахароза кристалічна, полівідон 700000, макрогол 6000, кальцію карбонат осаджений, титану діоксид, гліцерин 85%, лак індиго кармін, віск монтангліколевий
Фармакотерапевтична група: Препарати жіночих статевих гормонів та їх синтетичні аналоги
Показання: Патологічні симптоми клімактеричного періоду після закінчення місячних кровотеч або ж нерегулярного їх настання, після оваріоектомії або променевої кастрації через неонкологічні захворювання.
Термін придатності: 5р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3059/01/01
Термін дії посвідчення: з 07.04.2005 до 07.04.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ПРОГІНОВА
АТ код: G03CA03
Наказ МОЗ: 520 від 26.07.2006


Інструкція для застосування ПРОГІНОВА

ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосування препарату.

ПРОГІНОВА

(PROGINOVA)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: естрадіол;

основні фізико-хімічні властивості: драже голубого кольору;

склад: 1 драже містить 2 мг ест радіолу валерату;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, полівідон 25000, тальк, магнію стеарат, сахароза кристалічна, полівідон 700000, макрогол 6000, кальцію карбонат осаджений, титану діоксид, гліцерин 85%, лак індиго кармін, віск монтангліколевий .

Форма випуску. Драже.

Фармакотерапевтичнагрупа. Гормони статевих залоз, що застосовуються при патології статевої сфери. Код АТС G03C A03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Прогінова містить ест радіолу валерат, попередник природного 17b-ест радіолу.

Під час застосування препарату Прогінова не пригнічується овуляція, та приймання препарату майже не впливає на ендогенне вироблення гормонів.

З початком клімактеричного періоду знижується і врешті решт припиняється синтез ест радіолуу яєчниках, що може призвести до порушення терморегуляції, яке спричинює появу припливів, пов’язаних із порушеннями сну та надмірним потовиділенням, і атрофічних змін урогенітального тракту із такими симптомами, як сухість слизової оболонки піхви, диспареунія та нетримання сечі. Менш специфічними, єтакі симптоми, як стенокардія, прискорене серцебиття, дратівливість, знервованість, зниження енергійності та здатності до зосередження, послабленняпам’яті, зниження лібідо та біль у м’язах та суглобах, що також часто згадуються як складова клімактеричного синдрому. Замісна гормональна терапія (ЗГТ) мінімізує багато із цих симптомів недостатності ест радіолу у жінок в період менопаузи.

ЗГТ із відповідною дозою естрогену, як у Прогінова, знижує резорбцію кісток та затримує або зупиняє втрату кісткової маси у пост менопаузі. При припиненні ЗГТмаса кісткової тканини знижується із швидкістю, що порівняна із тою, що маємісце у найближчий пост менопаузальний період. Немає доказів того, що при ЗГТмаса кісткової тканини повертається до рівня, який відмічався до настання менопаузи. ЗГТ також чинить позитивний вплив на вміст колагену у шкірі та щільність шкіри і затримує процес утворення зморшок.

ЗГТ змінює ліпідний профіль. Вона знижує рівень загального холестерину та холестерину ЛПНЩта може підвищувати рівні холестерину ЛПВЩ та три гліцеридів. Включенняпрогестогену у схему терапії може до певного ступеню впливати на процеси метаболізму.

Для жінок зне видаленою маткою рекомендується включення прогестогену у режим замісної терапії естрогеном, який міститься у Прогінова, на принаймні 10 днів в кожному циклі. Це знижує ризик гіперплазії ендометрію та присутній ризик розвитку аденокарциноми у цих жінок. Включення прогестогену у режим замісної терапії естрогеном не знижує ефективність естрогену.

Базуючись наданих досліджень за даними обстеження та дослідження “Ініціативи Здоров’яЖінок” (ІЗЖ) із застосуванням комбінації кон’югованих еквінних естрогенів ізмедроксипрогестерону ацетатом припускається, що рівень захворюваності на рак товстого кишечника у жінок в пост менопаузі, які отримують ЗГТ, знижується. У дослідженні ІЗЖ при моно терапії кон’югованими еквінними естрогенами зниження ризику не спостерігалося. На даний момент невідомо, чи стосуються ці висновки інших препаратів для ЗГТ.

Фармакокінетика.

Адсорбція

Після перорального приймання ест радіолу валерат швидко і повністю абсорбується. Під час адсорбції і першого проходження через печінку естерстероїду розщеплюється на естрадіол та валеріанову кислоту. Одночасно естрадіолзначно метаболізується, наприклад, до естрону, естріолу та естрону сульфату. Тільки приблизно 3 % ест радіолу стає біодоступним після перорального прийманняест радіолу валерату. Прийом їжі не впливає на біодоступність ест радіолу.

Розподіл

Максимальна концентрація ест радіолу у сироватці, рівна приблизно 15 пг/мл (або 30 пг/мл) зазвичай досягається через 4-9 годин після приймання драже. На протязі добипісля приймання драже рівень ест радіолу у сироватці знижується до концентрації, що становить приблизно 8 пг/мл (або 15 пг/мл). Естрадіол зв’язується із альбуміном сироватки і глобуліном, що зв’язує статеві стероїди (ГЗСС). Увигляді вільного стероїду циркулює лише 1-1,5% ест радіолу, 30-40% зв’язано зГЗСС.

Уявний об’єм розподілу ест радіолу після одноразового внутрішньо венного введення становить приблизно 1 л/кг.

Метаболізм

Після відщеплення ефірної групи від екзогенно введеного ест радіолувалерату, його подальший метаболізм відбувається за схемою біоперетворенняендогенного ест радіолу. Естрадіол головним чином метаболізується в печінці, алетакож має місце поза печінковий шлях метаболізму, наприклад, у кишечнику, нирках, м’язах скелету та цільових органах. Процеси метаболізму включають утворення естрону, естріолу, катехолестрогенів та сульфатів і глюкуроновихкон’югатів цих сполук, які значно менш активні або не мають естрогенноїактивності.

Виведення з організму

Після одноразового внутрішньо венного введення швидкість загального кліренсу ест радіолу з сироватки є дуже варіабельною і становить від 10 до 30мл/хв/кг. Певна частина метаболітів ест радіолу виводяться з жовчю і проходить так звану ентеропечінкову циркуляцію. Врешті решт, метаболіти ест радіолуголовним чином екскретуються з сечею у вигляді сульфатів та глюкуронідів.

Рівноважна концентрація

Після багаторазового прийому спостерігаються приблизно удвічі вищі по відношенню доприйому одноразової дози рівні ест радіолу в сироватці. В середньому концентрація ест радіолу становить від 15 (або 30 пг/мл) (мінімальний рівень) до 30 (або 60 пг/мл) (максимальний рівень). Естрон, як менше естроген нийметаболіт, сягає приблизно в 7 разів вищої концентрації у сироватці, естрону сульфат - у 150 разів. Після закінчення прийому рівні ест радіолу та естрону, що спостерігалися до початку лікування, спостерігаються вже протягом наступних 2 -3 днів.

Показання для застосування. Замісна гормональна терапія (ЗГТ) для лікування проявів та симптомів недостатності естрогену після природної менопаузи або оваріектомії.

Профілактикапост менопаузального остеопорозу.

Спосіб застосування та дози.

Дорослі жінки, включаючи жінок літнього віку

Якщо у пацієнтки не видалена матка і все ще спостерігаються менструації, у межах перших 5 днів менструального циклу слід розпочати режим комбінованої терапії із застосуванням препарату Прогінова та прогестогену. У разі, якщо менструація настає дуже рідкоабо для пацієнток у пост менопаузі, приймання драже Прогінова можна розпочинатиу будь-який час, за умови, що виключена вагітність.

Дози

Щодня приймають по 1 драже Прогінова.

Приймання драже

Кожна блістерна упаковка розрахована на 21-денний курс лікувания. Після застосування протягом 21 дня, можна зробити перерву у лікуванні, зазвичай 7 абоменше днів (циклічна ЗГТ), або продовжувати приймати драже кожного дня (безперервна ЗГТ). При виборі останнього режиму терапії драже з нової упаковки приймають одразу після закінчення попередньої упаковки.

Комбінована терапія

Для жінок з не видаленою маткою рекомендується застосування відповідногопрогестогену протягом 10-14 днів кожних 4 тижні (циклічно-комбінована ЗГТ) або одночасне приймання прогестагену з кожним драже естрогену (безперервно-комбінована ЗГТ).

Необхідно передбачити та забезпечити дотримання пацієнткою рекомендованого режиму комбінованої терапії.

Драже слід ковтати цілим, запиваючи невеликою кількістю води.

Бажано приймати драже в той самий час кожного дня. Пропущене драже слід прийняти унаступні 12-24 години. При пропуску приймання декількох драже може розпочатися раптова кровотеча.

Побічна дія.

У жінок, які застосовували різні пероральні препарати для ЗГТ, були зареєстровані зазначені нижче побічні ефекти.

Репродуктивні органи та молочні залози

Зміни характеру піхвової кровотечі та патологічна або сильна кровотеча, проривна кровотеча, кровомазання (ці порушення зазвичай нормалізуються при продовженні лікування); дисменорея, зміни піхвової секреції, синдром, подібний до передместруального, біль у молочних залозах, відчуття напруженості або збільшення молочних залоз

Шлунково-кишковий тракт

диспепсія, здуття живота, нудота, блювання, абдомінальний біль

Шкіра та підшкірні тканини

Висипання, різні шкірні порушення (включаючи свербіж, екзему, кропив’янку, акне, гірсутизм, випадіння волосся, вузлувату еритему)

Нервова система

Головний біль, мігрень, запаморочення, тривожність, пригнічений настрій, втома

Інші порушення

Прискорене серцебиття, набряки, м’язові судоми, зміна маси тіла, підвищений апетит, зміна лібідо, порушення зору, непереносимість контактних лінз, реакціїгіпер чутливості.

Протипоказання. Замісна гормональна терапія (ЗГТ) не повинназастовуватися при жодному із наведених нижче станів. Якщо будь-який з цихстанів виникне при проведенні ЗГТ, застосування препарату слід негайно припинити.

Вагітність або лактація

Вагінальна кровотеча нез’ясованої етіології

Виявлений рак молочної залози або підозра на нього

Виявлені перед злоякісні стани або злоякісні пухлини, що є залежними від статевих стероїдів, чи підозра на них

Пухлини печінки у даний час чи в анамнезі (доброякісні або злоякісні)

Тяжкі захворювання печінки

Артеріальна тромбоемболія в гострій стадії (наприклад інфаркт міокарда, інсульт)

Загострення тромбозу глибоких вен, тромбоемболічні порушення у данийчас або відомості про дані захворювання в анамнезі

Тяжка форма гіпертри гліцеридемії

Відома підвищена чутливість до діючих речовин або до будь-якого з допоміжних компонентів препарату

 

Передозування.

Результати досліджень на гостру токсичність препарату не вказують на існування ризику гострих побічних ефектів навіть при випадковому прийомі дози, що у кілька разів перевищує терапевтичну.

 

Особливості застосування.

За наявності або загостренні будь-якого із зазначених нижче захворювань/факторів ризику перед початком чи продовженням ЗГТ рекомендується провести індивідуальний аналіз співвідношення користі і ризику препарату.

Венозна тромбоемболія

Результати епідеміологічних ірандомізовано-контрольованих досліджень дають підстави припускати, що замісна гормональна терапія (ЗГТ) може бути пов’язана із зростанням відносного ризику розвитку венозної тромбоемболії (ВТЕ), тобто, тромбозу глибоких вен або легеневої емболії. Внаслідок цього, проводячи консультацію при призначенні ЗГТжінкам з фактором ризику розвитку ВТЕ, варто ретельно зважити співвідношення ризику і користі лікування.

До загальновизнаних факторів ризику розвитку ВТЕ належать: особистий анамнез, сімейний анамнез (випадок ВТЕ у близького родича у відносно ранньому віці може свідчити про генетичну схильність) і ожиріння важкого ступеня. Ризик виникнення ВТЕ також зростає звіком. Питання про можливу роль варикозного розширення вен у розвитку ВТЕзалишається суперечливим.

Ризик виникнення ВТЕ може тимчасово зростати при тривалій іммобілізації, після серйозної планової чипост травматичної операції або тяжкої травми. Питання про тимчасове припиненняЗГТ варто вирішувати залежно від характеру обставин і тривалості іммобілізації.

Слід негайно припинити лікування зпоявою симптомів тромботичних порушень або при підозрі на їхнє виникнення.

Артеріальна тромбоемболія

На підставі двох великих клінічних досліджень було показано, що застосування комбінації кон’югованих еквінних естрогенів тамедроксипрогестерону ацетату (МПА) для безперервного приймання може бутипов’язане з можливим зростанням ризику розвитку коронарної хвороби серця протягом першого року їх застосування і при продовженні лікування не відзначалося ніяких переваг для серцево-судинної системи. Результати клінічного дослідження показали потенційне зниження рівня розвитку коронарної хвороби серця у жінок віком 50-59 років при моно терапії естрогенами, і відсутність загальних перевагу популяції, що досліджувалася, в цілому. Як другий негативний наслідок було виявлено зростання ризику інсульту на 30-40% при моно терапії естрогенами або застосуванні їх у комбінації з МПА. Невідомо, чи ці наслідки також стосуютьсязастосування інших препаратів для ЗГТ або інших способів застосування, відмінних від перорального.

Рак ендометрія

Тривала моно терапія естрогенами збільшує ризик розвитку гіперплазії або карциноми ендометрія. Можна припускати, що належне включення прогестагенів у схему лікування знижує цей підвищений ризик.

Рак молочної залози

На підставі клінічних досліджень та досліджень за даними спостережень було показано зростання ризику розвитку раку молочної залози в жінок, які використовували ЗГТ протягом декількох років. Ціфакти можуть бути пов’язані з більш ранньою діагностикою, біологічною дією ЗГТна попередньо існуючі пухлини або поєднанням обох факторів.

Оцінки сукупного відносного ризику виявлення раку молочної залози, надані у більше, ніж 50 епідеміологічних дослідженнях, знаходяться у більшості досліджень у діапазоні 1-2.

Відносний ризик збільшується із тривалістю лікування та може бути нижчим або можливо таким самим промоно терапії естрогенами.

На підставі двох великихрандомізованих досліджень моно терапії естрогенами або безперервної комбінованої терапії з МПА було показано, що оцінка ризику становить 0,77 (95%CІ: 0,59-1,01) або 1,24 (95%CІ: 1,01-1,54) після 6 років застосування ЗГТ. Невідомо, чи стосуєтьсятаке зростаня ризику інших препаратів для ЗГТ.

Подібне зростання ризику виявлення раку молочної залози спостерігається, наприклад, із затримкою початку природної менопаузи, прийомом алкогольних напоїв або ожирінням.

Після припинення застосування ЗГТцей підвищений ризик зникає протягом декількох років.

Відзначається, що пухлини, виявленіу жінок, що застосовують або недавно застосовували ЗГТ, краще диференціюються ніж пухлини, виявлені у жінок, що не застосовували ЗГТ. Дані щодо поширення виявленої пухлини за межі молочної залози не є переконливими.

ЗГТ підвищує щільність знімків примамо графічних дослідженнях, що може у деяких випадках негативно впливати на радіологічне детектування раку молочної залози.

Рак яєчників

На підставі результатів епідеміологічного дослідження виявлено дещо підвищений ризик розвитку раку яєчників у жінок, які отримували замісну терапію естрогенами протягом тривалого часу (більше 10 років), тоді як мета-аналіз 15досліджень не виявив жодного підвищеного ризику для жінок, що отримують замісну терапію естрогенами. Зважаючи на це, вплив замісної терапії на розвиток раку яєчників не з’ясований.

Пухлини печінки

Після застосування гормональних речовин, таких як міститься в препараті Прогінова, у поодиноких випадках спостерігався розвиток доброякісних, а ще рідше – злоякісних пухлин печінки. В окремих випадках ціпухлини спричинювали внутрішньочеревні кровотечі, що ставили під загрозу життя. При болях у верхній частині живота, збільшенні печінки або ознаках внутрішньочеревної кровотечі при диференційній діагностиці варто врахувати ймовірність наявності пухлини печінки.

Жовчокам’яна хвороба

Відомо, що естрогени збільшуютьлітогенність жовчі. Деякі жінки схильні до розвитку жовчокам’яної хвороби підчас лікування естрогенами.

Деменція

На підставі клінічних досліджень із застосуванням препаратів, що містять кон’юговані еквінні естрогени, існує обмежений доказ того, що прийом гормонів може збільшувати ризик можливого розвитку деменції, якщо лікування розпочато у жінок віком 65 років і старше. Ризик можна зменшити, якщо розпочати лікування у ранньому менопаузальномуперіоді, як спостерігалося в інших дослідженнях. Невідомо, чи ці факти також стосуються інших препаратів для ЗГТ.

Інші стани

Варто негайно припинити лікування, якщо вперше з’являються мігренеподібні або часті і незвично сильні головні болі, чи при наявності інших симптомів, що, можливо, є попереджувальними ознаками оклюзії судин головного мозку.

Не було встановлено загальногозв’язку між застосуванням ЗГТ і розвитком клінічної гіпертензії. Повідомлялося про невелике збільшення артеріального тиску в жінок, що отримують ЗГТ, однак, клінічно значущі випадки підвищення тиску спостерігалися рідко. Проте, якщо вокремих випадках під час ЗГТ розвивається стійка клінічно значуща гіпертензія, слід розглянути можливість відмови від ЗГТ.

При неважких порушеннях функції печінки, втому числі при різних формах гіпербілірубінемії, таких як синдромДубіна-Джонсона або синдром Ротора, пацієнткам потрібне ретельне спостереження, а також періодичні перевірки функції печінки. При погіршенні показників функції печінки застосування ЗГТ варто припинити.

При рецидиві холестатичноїжовтяниці або холестатичного свербежу, що спостерігалися вперше під час вагітності або попереднього лікування статевими стероїдними гормонами, необхідно негайно припинити ЗГТ.

Жінки з помірно підвищеним рівнемтри гліцеридів потребують особливого спостереження. У подібних випадках застосування ЗГТ може стати причиною подальшого зростання рівня три гліцеридів, що загрожує ризиком розвитку гострого панкреатиту.

Хоча ЗГТ може впливати на периферійну інсулінорезистентність і толерантність до глюкози, зазвичай, немає потреби змінювати терапевтичний режим для діабетиків, які застосовують ЗГТ. Проте, жінки, які хворіють на діабет, під час ЗГТ повинні перебувати під пильним наглядом лікаря.

У деяких пацієнток під час ЗГТможуть розвинутися небажані прояви естрогенної стимуляції, такі як патологічна маткова кровотеча. Часті або персисту альні патологічні маткові кровотечі протягом лікування є показанням для обстеження стану ендометрія.

Під впливом естрогенів міоми матки можуть збільшуватися за розмірами. За подібних обставин лікування слід припинити.

Рекомендується припинити лікування, якщо під час терапії спостерігався рецидив ендометріозу.

При підозрі на наявністьпролактин оми перед початком лікування слід виключити ймовірність такого захворювання.

У деяких випадках може спостерігатися хлоазма, особливо в жінок із хлоазмою вагітних в анамнезі. При проходженні курсу ЗГТ жінкам, схильним до виникнення хлоазми, варто уникати перебування на сонці чи ультрафіолетового опромінювання.

Було встановлено, що при застосуванні ЗГТ можуть виникати або загострюватись перелічені нижче стани і захворювання. Хоча не можна впевнено стверджувати, що ці зміни пов’язані ізЗГТ, слід уважно стежити за пацієнтками, що проходять курс ЗГТ і у яких виявлені такі захворювання:

епілепсія;

доброякісна пухлина молочних залоз;

астма;

мігрень;

порфірія;

отосклероз;

системний червоний вовчак;

мала хорея.

Медичне обстеження/консультація

Перед початком або поновленням ЗГТслід докладно вивчити історію хвороби пацієнтки і провести фізикальнеобстеження, беручи до уваги протипоказання (розділ “Протипоказання”) і застереження (розділ “Особливості застосування”), і повторювати подібні обстеження періодично. Частота і характер цих обстежень повинні ґрунтуватися на існуючих нормах медичної практики з урахуванням індивідуальних особливостей кожної пацієнтки, але обстеженню підлягають, як правило, тазові органи, включаючи стандартний аналіз цитології шийки матки, обстеження черевної порожнини, молочних залоз, вимір артеріального тиску.

Вагітність та лактація.

ЗГТ не призначається під час вагітності ілактації.

Результати епідеміологічних досліджень із стероїдами, що застосовуються для контрацепції та замісної гормональної терапії, не вказують на існування підвищеного ризику появи вроджених вад у новонароджених, матері яких приймали гормони такого типу до вагітності і невиявили жодної тератогенної дії при їхньому випадковому прийомі під час раннього терміну вагітності.

Невелика кількість статевих гормонів може виділятися з материнським молоком.

Вплив наможливість керувати автомобілем і працювати з механізмами

Впливна можливість керувати автомобілем і працювати з механізмами не виявлений.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При початку ЗГТнеобхідно припинити приймання пероральних гормональних контрацептивів та порекомендувати пацієнтці, у разі потреби, негормональні контрацептивні засоби.

Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами

Лікування препаратами, що спричинюють індукцію печінкових ферментів (напр., деякіпроти судомні та протимікробні засоби), протягом тривалого періоду може підвищити кліренс статевих гормонів та знизити клінічну ефективність. Такі властивості індукувати ферменти печінки були виявлені у гідантоїнів, барбітуратів, примідону, карбамазепіну і рифампіцину, наявність цих особливостей також передбачається для окскарбазепіну, топірамату, фелбамату тагризеофульвіну. Максимальна індукція ферментів звичайно спостерігається нераніше, ніж через 2-3 тижні, але потім вона може підтримуватися ще принаймні протягом 4 тижнів після припинення приймання препарату.

У поодиноких випадках під час супутнього приймання деяких видів антибіотиків (наприклад, пеніцилінової і тетрациклінової груп) спостерігалося зниження рівня ест радіолу.

Речовини, які значною мірою утворюють кон’югати (напр, парацетамол), можуть підвищувати біодоступністьест радіолу шляхом конкурентного інгібування систем кон’югації під час адсорбції.

В окремих випадках може змінитися потреба у пероральних протидіабетичних засобах або інсуліні внаслідок дії на толерантність до глюкози.

Взаємодія з алкоголем

Надмірне вживання алкоголю під час ЗГТ може призвести до підвищення рівня циркулюючого ест радіолу.

Вплив на результати лабораторних досліджень

Приймання статевих стероїдних гормонів може вплинути на результати певних лабораторних аналізів, в тому числі на біохімічні параметри функції печінки, щитоподібної залози, наднирників та нирок, показники вмісту в плазмі білків-(носіїв), таких як глобулін, що зв’язує статеві гормони і фракції ліпідів/ліпопротеїнів, параметри вуглеводного обміну, а також параметри коагуляції і фібринолізу.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей місці, при температурі не вище 30°С. Источник

Термін придатності - 5 років.

Смотрите также: Цены на Прогинова в аптеках




На сайті також шукають: Фамотидин, Перметрин інструкція, Алпростан застосування, Розамет побічні дії, Креон 10000 протипоказання