Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КАМІРЕН XL
Назва: КАМІРЕН XL | Шукати КАМІРЕН XL в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Doxazosin
Виробник: "KRKA d.d., Novo mesto", Словенія
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, з модифікованим вивільненням по 4 мг № 10, № 30, № 90
Діючі речовини: 1 таблетка містить: доксазозину 4 мг
Допоміжні речовини: Гіпромелоза, кальцію гідрофосфат безводний, лактози моногідрат, магнію стеарат, титану діоксид (Е171), макрогол 400
Фармакотерапевтична група: Альфа-адреноблокатори
Показання: Артеріальна гіпертензія, гіперплазія передміхурової залози.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/4530/01/01
Термін дії посвідчення: з 23.05.2006 до 23.05.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КАМІРЕН XL
АТ код: C02CA04
Наказ МОЗ: 309 від 23.05.2006


Інструкція для застосування КАМІРЕН XL

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

КАМІРЕН XL

(KAMIREN® XL)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: doxazosin;1-(4-аміно-6,7-диметокси-2-хіназолініл)-4-(1,4-бензодіоксан-2-ілкарбоніл) піперазин;

основні фізико-хімічні властивості: білі круглі, двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою;

склад: 1таблетка містить 4 мг доксазозину у вигляді доксазозину мезилату;

допоміжні речовини: гіпромелоза, кальцію гідро фосфат безводний, лактози моногідрат, магнію стеарат, титану діоксид (Е 171), макрогол 400.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, з модифікованим вивільненням.

Фармакотерапевтичнагрупа. Селективний антагоніст α1-адренорецепторів.

КодАТС С 02С А 04.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Доксазозин є селективним антагоністом α1-адренорецепторів тривалої дії. Він знижує кров’яний тиск за рахунок попередження скорочення гладких м’язів стінок периферичних судин, завдяки чому відбувається зменшення загального периферичного опору.

Резистентність до доксазозину не розвивається навіть після тривалого лікування.

Доксазозин знижує рівень загального холестерину, холестеринуліпопротеїнів низької щільності, три гліцеридів і стимулює підвищення рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності. Доксазозин може призначатися хворим на інсулінзалежний діабет, оскільки він справляє нейтральну або навіть позитивну дію на метаболізм глюкози крові та чутливість до інсуліну. Доксазозиндещо пригнічує агрегацію тромбоцитів. При довго тривалому лікуванні доксазозинзменшує масу лівого шлуночка. Доксазазин є безпечним для пацієнтів з нирковою недостатністю, хронічними обструктивними захворюваннями легенів, хворих на периферичну артеріальну ангіопатію та подагру.

Після прийому разової дози доксазозину ефект триває 24 години. Стабільний ефект зниження кров’яного тиску спостерігається через кілька тижнів регулярного прийому.

Доксазозин попереджує скорочення гладких м’язів верхньої частини уретриі м’язів простати, які оточують і стискають уретру. Внаслідок розслабленням’язів полегшується сечовипускання, що сприяє усуненню неприємних симптомів, які спостерігаються при доброякісній гіперплазії простати. Усунення симптомів спостерігається вже після двох тижнів лікування, при подальшому лікуванні прояви захворювання значно зменшуються. Порівняно із звичайними таблеткамидоксазозину таблетки з модифікованим вивільненням мають краще співвідношення ефективності та безпеки.

Препарат майже не впливає на нормальний артеріальний тиск.

При лікуванні може зменшуватися сексуальна дисфункція.

Фармакокінетика. Камірен XL, таблетки з модифікованим вивільненням, добре всмоктуються. Максимальна концентрація доксазозину в плазмі крові поступово досягається через 8–9 годин після перорального застосування. У кровідоксазозин майже повністю зв’язується з білками плазми. Його метаболічний розпад відбувається у печінці, а виводиться він разом з калом в основному увигляді метаболітів. Менше 5% від введеної дози виводиться із сечею у незміненому вигляді. Період напів виведення становить 22 години. У людей похилого віку та хворих з нирковою недостатністю фармакокінетичні властивостідоксазозину майже не відрізняються від властивостей в організмі молодих людей з нормальною функцією нирок.

У хворих з печінковою недостатністю уповільнюється виведеннядоксазозину і значно підвищується концентрація в плазмі та величина AUC (площапід кривою залежності концентрації від часу).

Показання для застосування.

Артеріальна гіпертензія, гіперплазія передміхурової залози.

Спосіб застосування та дози. Камірен XL, таблетки з модифікованим вивільненням, необхідно ковтати цілими, запиваючи деякою кількістю рідини. Препарат можна вживати до, під час або після їди.

Гіпертензія та доброякісна гіперплазія простати

Починати лікування слід з Камірену звичайного, початкова доза становить 1 мг на добу з поступовим збільшенням дози препарату через 1 – 2 тижні, і переходити на застосування Камірену XL, таблеток з модифікованим вивільненням.

Звичайною дозою Камірену XL є 1 таблетка (4 мг) на добу. Дія препарату виявляється вже в перший день, але повний ефект досягається через 4 тижні лікування. Добова доза 4 мг є ефективною для більшості пацієнтів. При неадекватному лікуванні через 4 тижня і за умови нормального перенесення препарату пацієнтом можна призначити більш високу дозу. Максимальна рекомендована доза - 2 таблетки (8 мг) один раз на добу.

Для людей похилого віку і для пацієнтів з нирковою недостатністю непотрібно зменшувати дозу.

Якщо пацієнт пропустив прийом дози, то її не треба поповнювати, анаступну таблетку слід прийняти у звичайний час.

Побічна дія. На початку лікування при підвищенні дози у деяких пацієнтів можливі ортостатичні реакції, що виявляються у зниженні артеріального тиску, запамороченні та навіть непритомності при зміні положення тіла. Ціефекти носять тимчасовий характер. Камірен XL у вигляді таблеток з модифікованим вивільненням діючої речовини забезпечує рівномірну концентраціюдоксазозину в плазмі крові без вираженого піку, тому ризик появи ортостатичноїгіпотонії або деяких інших побічних ефектів нижче порівняно з ризиком при застосування звичайних таблеток. Ці явища, як правило, зникають спонтанно, алепри появі тривалих або сильних побічних ефектів рекомендується зменшити дозуабо відмінити препарат.

До побічних ефектів доксазозину (> 1 %) належать нижченаведені:

Вегетативна нервова система: сухість у роті.

Організм у цілому: астенія, біль у спині, біль угрудях, симптоми, що нагадують грип.

Серцево-судинна система: периферичний набряк, ортостатична гіпотензія, артеріальна гіпотензія, тахікардія, пульсація.

Центральна і периферична нервова система: запаморочення, головний біль.

Шлунково-кишковий тракт: біль у животі, нудота, диспепсія.

Кістки і м’язи: міалгія.

Психіатричні розлади: сонливість.

Система дихання: бронхіт, кашель, інфекції дихальних шляхів, риніт.

Шкіра: свербіж.

Сечовивідні шляхи: інфекції сечовивідних шляхів, нетримання сечі.

У поодиноких випадках відмічались нижченаведені побічні ефекти.

Організм у цілому: реакції підвищеної чутливості, припливи крові дообличчя, збільшення маси тіла.

Серцево-судинна система: гіпотензія, непритомність, брадикардія, стенокардія, інфаркт міокарда, цереброваскулярний інсульт, аритмія.

Центральна і периферична нервова система: гіпостезія, парестезія, тремор.

Ендокринні залози: гінекомастія.

Шлунково-кишковий тракт: запор, діарея, диспепсія, метеоризм, блювання.

Гематопоетична система: лейкопенія, тромбоцит опенія, пурпура.

Печінка і жовчний міхур: патологічні показники функції печінки, холестаз, гепатит, жовтяниця.

Кістки і м’язи: біль у суглобах, м’язові судоми, слабкість м’язів.

Психіатричні розлади: збуджений стан, депресія, надмірна напруженість, безсоння, анорексія.

Система дихання: погіршання бронхоспазму, диспное, кашель, носова кровотеча.

Шкіра: випадання волосся, шкірний висип.

Сенсорні органи: нечіткість зору, дзвін у вухах.

Сечовивідні шляхи: гематурія, розлади сечовипускання (дизурія, часті сечовипускання, ноктурія), імпотенція, пріапізм.

Протипоказання. Препарат не слід застосовувати при підвищеній чутливості до доксазозину або інших похідних хіназоліну чи до будь-якої речовини, щовходить до складу цього препарату.

Передозування. Передозування доксазозину може спричинити, в першу чергу, гіпотензію, запаморочення та непритомність. Для більшості пацієнтів достатнім є зменшення дози препарату або тимчасове припинення лікування ним.

Після прийому надто великої дози може спостерігатися гіпотензія.

Пацієнта необхідно перевести у горизонтальне положення, голову опустити, а ноги дещо підняти. Викликати блювання не рекомендується. Необхідно вжити інших заходів для виведення із шлунково-кишкового тракту препарату, що не всмоктався (промивання шлунка, застосування активованого вугілля, проносного засобу). Лікування є симптоматичним з можливим застосуванням a-адреноміметиків, наприклад норадреналіну.

Гемодіаліз є неефективним, тому що доксазозин майже повністюзв’язується з білками плазми.

Особливості застосування.

Може виникати ортостатична гіпотензія, особливо на початку лікування. Пацієнта слід попередити про можливість такої ортостатичної гіпотензії та порекомендувати обережно підніматись після положення сидячи або лежачи. Напочатку лікування пацієнт повинен уникати ситуацій, коли може виникнути травма внаслідок запаморочення або нудоти. Особливо це важливо для людей похилого вікуі пацієнтів, які приймають інші гіпотензивні засоби або діуретики.

Порушення функції печінки. У пацієнтів з порушенням функції печінки відбувається уповільнення метаболізму доксазозину, і тому при його застосуванні потрібна обережність.

Пацієнти повинні ковтати таблетку цілою: не розжовувати її, розламувати або подрібнювати.

Камірен XL не рекомендується призначати дітям, оскільки безпека та ефективність цього препарату у педіатричній практиці не вивчались.

Вагітність і лактація. Вагітним слід приймати препатрат тільки увипадках, коли можлива користь для матері перевищує потенційний ризик дляплода. Під час лікування доксазозином годування груддю не рекомендується.

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими механізмами.

На початку лікування та при підвищенні дози може значно знижуватисьартеріальний тиск з подальшим запамороченням запамороченням. Тому в цей періодне рекомендується керувати автомобілем або іншими механічними засобами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Доксазозин зв’язується з білками плазми крові. У дослідженнях in vitroпоказано, що доксазозин не впливає на зв’язування дигоксину, фенітоїну абоіндометацину з білками плазми. У пацієнтів, які приймали доксазозин разом зті азидними діуретиками, фуросемідом, антагоністами бета-рецепторів, не стероїдними протизапальними засобами, антибіотиками, пероральнимигіпоглікемічними засобами, урикозуричними засобами або антикоагулянтами, не спостерігались ознаки несприятливої взаємодії. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25° С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Камирен в аптеках




На сайті також шукають: Нормазе, Альмер інструкція, Бактробан застосування, Цитеал побічні дії, Глюкофаж протипоказання