Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

БЕРОДУАЛ® Н
Назва: БЕРОДУАЛ® Н | Шукати БЕРОДУАЛ® Н в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Comb drug
Виробник: "Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Со KG", Німеччина
Лікарська форма: Аерозоль дозований
Форма випуску: Аерозоль дозований по 10 мл (200 доз) у металевих балончиках з дозованим клапаном
Діючі речовини: 1 доза містить: іпратропію броміду 21 мкг; фенотеролу гідроброміду 50 мкг
Допоміжні речовини: Пропелент: 1,1,1,2-тетрафторетан (HFA 134а), кислота лимонна безводна, вода очищена, етанол абсолютний
Фармакотерапевтична група: Бета-адреностимулятори
Показання: Хронічні обструктивні порушення прохідності дихальних шляхів із зворотним бронхоспазмом, який виникає при бронхіальній астмі та здебільшого при хронічному бронхіті з емфіземою легенів або без неї.
Термін придатності: 1,5р
Номер реєстраційного посвідчення: UA/5322/01/01
Термін дії посвідчення: з 03.11.2006 до 03.11.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату БЕРОДУАЛ® Н
АТ код: R03AK03
Наказ МОЗ: 726 від 03.11.2006


Інструкція для застосування БЕРОДУАЛ® Н

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Беродуал ® Н

 (Berodual® N)

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна або злегка жовтувата або злегка коричневу вата рідина з запахом етанолу, вільна від суспендованих частинок;

cклад: 1 доза містить іпратропію броміду 21 мкг еквівалентно 20 мкгіпратропію броміду безводного; фенотеролу гідро броміду 50 мкг;

допоміжні речовини - пропелент: 1,1,1,2-тетрафторетан (HFA 134а), кислота лимонна безводна, вода очищена, етанол абсолютний.

Форма випуску. Аерозоль дозований.

Фармакотерапевтична група. Проти астматичні засоби. Адренергічні засоби у комбінації з іншими проти астматичними препаратами. Код АТС R03AK03.

Фармакологічні властивості. Беродуал Н містить два активні бронхолітичніінгредієнти: іпратропію бромід, що має антихолінергічний ефект та фенотеролугідро бромід, який є ß-адреноміметиком.

Іпратропіюбромід є четвертинною амонієвою сполукою із антихолінергічними (парасимпатолітичними) властивостями. Він інгібує вагусні рефлекси за рахунок антагоністичної взаємодії з ацетилхоліном, медіатором, який забезпечує передачу імпульсу блукаючого нерва. Антихолінергічні засоби запобігають підвищенню внутрішньоклітинної концентрації циклічного гуанозин моно фосфату (цГМФ), яке виникає внаслідок взаємодії ацетилхоліну з мускариновими рецепторами гладкої мускулатури.

Розширення бронхів після інгаляційного введення іпратропію броміду зумовлено переважно місцевою та специфічною дією препарату.

У пацієнтів з бронхоспазмом, який був пов’язаний з хронічними обструктивними захворюваннями легень (хронічний бронхіт та емфізема легень), після застосування Беродуалу Н відзначається значне покращання функції легень протягом 15 хвилин після прийому препарату (збільшення об’ємуфорсованого видиху за першу секунду (ОФВ1) та середньої об’ємної швидкості форсованого видиху у середині (25-75%) форсованої життєвої ємкості легень (ОСФВ25-75%) на 15% та більше); максимальний ефект досягається через 1-2 години та у більшості пацієнтів продовжується до 6-тигодин.

Після застосування Беродуалу Н у пацієнтів з бронхоспазмом, щопов’язаний з бронхіальною астмою, значне покращання функції легень (збільшенняОФВ1, на 15% та більше) відзначається у 40% пацієнтів.

Не виявлено негативного впливу іпратропію броміду на секрецію слизу у дихальних шляхах, мукоциліарний кліренс та газообмін.

Фенотеролу гідро бромід являє собою прямий симпатоміметик, який у терапевтичній дозі селективно стимулює бета2-адренорецептори. При використанні більш високих доз відбувається стимуляція бета1-адренорецепторів. Зв’язування бета2-адренорецепторів призводить, за допомогою активуючого Gs-протеїну, до активації аденілатциклази. При підвищенні рівня циклічної АМФ відбувається активація протеїнкінази А та фосфорилюваннявідповідних білків у гладком’язових клітинах. В свою чергу, це призводить дофосфорилювання кінази легкого ланцюга міозину, блокування гідролізуфосфоінозитиду та відкриття великих кальцію залежних калієвих каналів. Фенотеролвикликає релаксацію бронхіальних і судинних гладких м’язів та захищає від стимуляторів бронхоконстрикції, таких як гістамін, метахолін, холодне повітря йалергія (реакції негайного типу). Фенотерол блокує звільненнябронхоконстрикторних та про запальних медіаторів із стовбурових клітин. Крімтого, після введення високих доз препарату відзначено покращання мукоциліарногокліренсу.

При більш високій концентрації фенотеролу у плазмі, яка частіше досягається при оральному або ще найчастіше при внутрішньо венному введенні, відзначено зниження скоротності матки. При використанні високих доз можливаметаболітична дія препарату: ліполіз, глікогеноліз, гіперглікемія тагіпокаліємія, остання викликається підвищенням К+ захоплення, особливо у скелетному м’язі. Бета-адренергічні впливи фенотеролу на серце, в тому числі, підвищення серцевого ритму та частоти серцевих скорочень, пов’язані з судинними ефектами фенотеролу, стимуляцією бета2-адренорецепторів серця, а присупратерапевтичних дозах – стимуляцією бета1-адренорецепторів. Як із іншими бета-адренергічними агентами спостерігається подовження QTc. Дляфенотерола ці показники є дискретними та спостерігаються при дозах, що вищі зарекомендовані. Клінічна значущість не встановлена. Небажаним ефектом, щонайчастіше спостерігається для бета-міметиків, є тремор. На відміну від впливуна бронхіальні гладкі м’язи, системні ефекти бета-міметиків є приводом до розвитку толерантності.

Фенотерол попереджає розвиток бронхоспазму, пов’язаного з дією різних факторів, таких як фізичні навантаження, холодне повітря, а також ранню реакціюна вплив алергенів (реакція негайного типу).

При одночасному застосуванні двох активних бронходилататорів розширення бронхів відбувається шляхом реалізації двох різних фармакологічних механізмів. Таким чином, дві активні речовини надають комбіновану спазмолітичну дію на бронхіальні гладкі м’язи, що дає змогу широко застосовувати їх при захворюваннях бронхолегеневого апарату, які пов’язані з порушенням прохідності дихальних шляхів. Для ефективної комбінованої дії потрібна дуже невелика кількість бета-міметика, яка має забезпечити можливість індивідуального підбору дози та зменшення кількості побічних ефектів.

За даними клінічних досліджень у пацієнтів з бронхіальною астмою таХОЗЛ Беродуал Н відповідає за ефективністю подвійній дозі фенотеролу, призначеному без іпратропію, але має кращу толерантність при довго тривалому застосуванні. При гострому бронхоспазмі дія Беродуалу Н починається відразу після введення, тому препарат може бути використаний для лікування гострих нападів бронхіальної астми.

Фармакокінетика. Терапевтичний ефект Беродуалу Н проявляється шляхом місцевого впливу на дихальні шляхи.

Після інгаляції близько 16% дози осідає в дихальних шляхах. Решта ковтається.

Активні інгредієнти (фенотеролу гідро бромід та іпратропія бромід) дуже швидко абсорбуються з респіраторного тракту. Пік концентрації у плазмі досягається усього через декілька хвилин.

Відсутні докази, що фармакокінетика комбінації обох інгредієнтів відрізняється від такоїмоно-субстанцій.

Фенотеролугідро бромід. Та частина, що ковтається, головним чином, метаболізується до сульфатних кон’югатів. Абсолютна біодоступність після перорального прийому низька (приблизно 1,5%).

Фенотерол тайого кон’югати швидко виділяються ренальним шляхом (нирковий кліренс: 267мл/хв). Близько 40-55% препарату зв'язується з протеїнами плазми. Внеметаболізованому стані фенотеролу гідро бромід може повільно проникати через плаценту та потрапляти у материнське молоко.

Іпратропіюбромід. Абсолютна біодоступність після перорального прийому низька (приблизно 2%). На півперіод життя кінцевої елімінаційної фази становить приблизно 1,6годин. Загальний кліренс активного інгредієнта – 2.3 л/хв. Приблизно 40% кліренсу є ренальним (0.9 л/хв) та 60% - неренальним, головним чином, гепатометаболічним. Основні метаболіти, виявлені у сечі, незначно зв'язуються змускариновими рецепторами. Ренальна екскреція незміненої активної речовини становить від 4,4% до 13,1% дози після пероральної інгаляції.

 Препарат мінімально (менше 20%) зв'язується з протеїнами плазми. Іон іпратропію не перетинає гематоенцефалічний бар'єр. Невідомо чи перетинає іон іпратропіюплацентарний бар’єр.

Показання для застосування. Профілактика та симптоматичне лікування хронічних обструктивних порушень прохідності дихальних шляхів із зворотним бронхоспазмом, який виникає при бронхіальній астмі та здебільшого при хронічному бронхіті з емфіземою легень або без неї.

Спосіб застосування та дози. Дозу слід підбирати індивідуально. Для дорослих та дітей старших за 6 років рекомендують такі режими дозування:

Гострий напад бронхіальної астми:

у багатьох випадках для купірування симптомів достатньо 2-х інгаляцій. В більш важких випадках, якщо за 5 хвилин дихання значно не покращується, можна зробити ще дві додаткові інгаляції.

При відсутності ефекту після проведення 4-х інгаляцій може виникнути необхідність у проведенні додаткових інгаляцій. В таких випадках пацієнт повинен негайно звернутися до лікаря або у найближчий медичний заклад.

Переривчасте та довготривале лікування:

1-2 інгаляції для кожного введення, аж до максимум 8 інгаляцій на день (в середньому, 1-2 інгаляції 3 рази щоденно).

У дітей дозований аерозоль Беродуал Н слід застосовувати тільки за рекомендацією лікаря й під наглядом дорослих.

Введення. Для досягнення максимального ефекту необхідно проінструктувати пацієнтів щодо правильного використання дозованого аерозолю.

Перед першим застосуванням дозованого аерозолю слід двічі натиснути на клапан до появи“хмарки” аерозолю.

Перед кожним застосуванням слід виконувати такі правила:

Зняти захисний ковпачок.

Повільно видихнути.

Тримати балончик, як показано на рис.1, охопити губами наконечник. Балончик слід повернути дном догори.

Вдихнути якомога глибше, одночасно натиснути на дно балончика до вивільнення однієї мірної дози. На декілька секунд затримати дихання, потім вийняти наконечник з рота та повільно видихнути.

Після використання надіти захисний ковпачок.

Якщо дозований балончик не використовували більше трьох днів, перед застосуванням слід один раз натиснути на клапан до появи аерозолю.

Балон розрахований на 200 доз (інгаляцій). Після використання 200 дозбалон слід замінити. Незважаючи на те, що балон може містити деяку кількість вмісту, кількість лікарської речовини, що вивільняється при інгаляції, не є достатньою для одержання терапевтичного ефекту.

Кількість вмісту ліків у балончику можна перевірити таким чином: зняти наконечник з аерозолю та помістити балончик у воду. Вміст аерозолю можна обчислити за його позицією у воді, як показано на рис.2, де відповідно балончик 1 – порожній, 2 – ¼ вмісту, 3 – ½ вмісту, 4 – заповнений на¾ чи більше.

Наконечник слід утримувати в чистоті, у разі потреби його можна промивати теплою водою. Після використання мила або детергенту, наконечник необхідно ретельно промити чистою водою.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: пластиковий наконечник призначений спеціально для дозованого аерозолю Беродуал Н та служить для точного дозування препарату. Наконечник не слід використовувати ні з якими іншими дозованими аерозолями. Вміст балончика знаходиться під тиском. Балончик не розкривати тане піддавати впливу температури вище 50О С.

Побічна дія. Найбільш поширеними небажаними ефектами БеродуалуН є тремор скелетних м’язів та знервованість, відчуття сухості уроті, у поодиноких випадках – головний біль, запаморочення, тахікардія.

Мають місце повідомлення про можливість розвитку небажаних ефектів збоку очей, що включають розлади акомодації та глаукому (див. розділ“Особливості застосування"). В поодиноких випадках можливі алергічні реакції, такі як шкірний висип, ангіо невротичний набряк язика, губ та обличчя, кропив’янка, ларингоспазм та анафілактичні реакції.

Потенційно результатом терапії бета2-агоністами може бути серйозна гіпокаліємія.

Як і при застосуванні іншої інгаляційної терапії, в деяких випадках спостерігалася поява кашлю, подразнення у місці застосування (наприклад фарингіт, поздразнення горла), в поодиноких випадках – бронхоспастичні реакції.

Як і інші ß-адреноміметики Беродуал Нможе викликати нудоту, блювання, потіння, кволість, м’язовий біль та спазми.

В одиничних випадках при використанні високих доз відзначали зниженнядіастолічного АТ, підвищення систолічного АТ, аритмії, фібриляцію передсердя тасуправентрикулярну тахікардію.

В окремих випадках повідомляли про розвиток змін психіки під впливом інгаляційної терапії ß-адреноміме тиками.

Порушення візуальної акомодації, порушення моторики шлунково-кишкового тракту та затримка сечі зустрічаються рідко та мають оборотний характер.

Протипоказання. Гіпертрофічна обструктивна кардіоміопатія, тахіаритмія; підвищена чутливість до фенотеролу гідро броміду, атропін подібних речовин або до інших компонентів препарату.

Передозування.

Симптоми

Симптоми передозування пов’язані переважно з дією фенотеролу.

Можлива поява симптомів, що пов’язані з надмірною стимуляцією бета-адренорецепторів. Найбільш імовірна поява тахікардії, тремору, гіпертензії, гіпотензії, збільшення пульсового тиску, стенокардійного болю, аритмії та припливів.

Симптоми передозування іпратропію броміду (відчуття сухості у роті, порушення візуальної акомодації) є слабкими через дуже низьку системну доступність іпратропію, що вдихається.

Терапія

Введення седативних засобів, транквілізаторів, у тяжких випадках –інтенсивна терапія.

Як специфічні антидоти придатні блокатори ß-адренорецепторів, бажано бета1-селективні; однак необхідно брати до уваги можливе підвищення бронхіальної обструкції під впливом бета-блокаторів та ретельно підбирати дозу для пацієнтів, що хворіють на бронхіальну астму або ХОЗЛ через ризик розвитку гострого бронхоспазму, який може бути фатальним.

Особливості застосування.

Вагітність та лактація. У до клінічних дослідах та у ході клінічного застосування Беродуалу Н до цього часу не було виявлено негативного впливу фенотеролу та іпратропію на вагітність. Проте необхідно дотримуватися застережних засобів, які пов’язані з використанням лікарських препаратів уперіод вагітності, особливо протягом першого триместру.

Слід пам’ятати інгібуючий вплив фенотеролу на скорочувальну функцію активності матки.

До клінічні дослідження показали, що фенотерол проникає у материнське молоко. Немає даних про проникнення іпратропію у материнське молоко. Хочажиро нерозчинні четвертинні основи проникають у материнське молоко, малоймовірно, особливо при використанні аерозольної форми препарату, щоіпратропій буде впливати на плід значною мірою. Однак, враховуючи, що велика кількість лікарських препаратів проникає у материнське молоко, слід з обережністю призначати Беродуал Н у період лактації.

При першому застосуванні нової форми Беродуалу Ндозованого аерозолю пацієнти можуть відзначати, що за смаком новий препарат трохи відрізняється від колишньої лікарської форми препарату, яка містить фреон. При переході від однієї форми препарату до іншої пацієнтів слід попереджати про можливу зміну смакових властивостей препарату. Слід також повідомити проте, що ці препарати взаємозамінні і смакові властивості не мають відношення добезпеки та ефективності нової форми препарату.

У разі гострого диспное (утруднення дихання), що швидко прогресує, слід негайно звернутися до лікаря.

Слід пам’ятати про необхідність проведення супровідного проти запальноголікування пацієнтам із бронхіальною астмою та стероїдозалежними формами хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ).

Тривале застосування:

у пацієнтів, хворих на бронхіальну астму та м’якіформи ХОЗЛ, перевага надається застосуванню препарату “за потребою”(симптоматично орієнтоване, залежно від вияву симптомів), а не регулярному його застосуванню;

у пацієнтів, хворих на бронхіальну астму або стероїдозалежними формамиХОЗЛ, слід пам’ятати про необхідність проведення або посилення проти запальноїтерапії для контролю запального процесу дихальних шляхів та перебігу захворювання.

Регулярне використання збільшених доз препарату, які містять бета2-агоністи, такі як Беродуал Н, для купірування бронхіальної обструкції може викликати неконтрольоване погіршення перебігу захворювання. Увипадку посилення бронхіальної обструкції просте збільшення дози бета2-агоністів, в тому числі Беродуалу Н, понад рекомендовану протягом тривалого часу, не тільки не виправдане, а й небезпечне. Для запобігання погіршенню перебігу захворювання, що загрожує життю, слід розглянути питання про перегляд плану лікування пацієнта та адекватну протизапальну терапію інгаляційними кортикостероїдами.

Інші симпатоміметичні бронходилататори слід призначати одночасно із БеродуаломН тільки під медичним наглядом.

При наступних станах Беродуал Н може бути призначено тільки після зваженої оцінки співвідношення припустимої користі та можливого ризику: недостатньо контрольований перебіг цукрового діабету, недавній інфаркт міокарда, важкі органічні захворювання серця або судин, тиреотоксикоз, феохромоцитома.

При застосуванні бета2-агоністів можливий розвиток значноїгіпокаліємії. Беродуал Н слід з обережністю застосовувати пацієнтам із доброякісною гіперплазією передміхурової залози, інфравезикальною обструкцією, а також пацієнтам, які схильні до розвиткувузько кутової глаукоми.

Є повідомлення про окремі випадки ускладнень з боку очей (таких якмідріаз, збільшення внутрішньо очного тиску, вузько кутова глаукома, біль вочах), що виникали у результаті потрапляння в око аерозолю іпратропію броміду або його комбінації з бета2-агоністами. Таких пацієнтів слід докладно інструктувати щодо правил застосування Беродуал Ндозованого аерозольного інгалятора. Ознаками гострого нападу вузько кутовоїглаукоми може бути біль в очах, нечіткий зір, відчуття появи ореола або кольорових плям перед очима у поєднанні з почервонінням ока у вигляд ікон’юнктивальної або корнеальної гіперемії. При появі перелічених симптомів убудь-якому поєднанні слід почати лікування очними краплями, які сприяють звуженню зіниці та негайно звернутися по спеціалізовану медичну допомогу.

Пацієнти, що страждають на муковісцидоз, схильні до розвитку порушень моторики шлунково-кишкового тракту при застосуванні препарату.

У рідкісних випадках після прийому Беродуала Н можуть відразу розвинутися такі рекції гіпер чутливості, як кропив’янка, ангіо невротичнийнабряк, висипання, бронхоспазм, ротоглотковий набряк і анафілактичні реакції.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Бета-адренергічні та антихолінергічнізасоби, ксантинові похідні (наприклад, теофілін) можуть посилюватибронхорозширювальну дію Беродуал Н. Одночасне призначення інших бета-адреноміметиків, що потрапляють у системний кровотік, антихолінергічних засобів або ксантинових похідних (наприклад, теофілін) може призводити до посилення побічних ефектів.

Можливе значне послаблення бронхорозширювальної дії БеродуалН при одночасному призначенні бета-блокаторів.

Гіпокаліємія, що пов’язана із застосуванням бета-міметиків, може бути посилена одночасним призначенням ксантинових похідних, кортикостероїдів тадіуретиків. Цьому факту слід приділяти особливу увагу при лікуванні пацієнтів зважкими формами порушення прохідності дихальних шляхів.

Гіпокаліємія може призводити до підвищення ризику виникнення аритмій у пацієнтів, що одержують дигоксин. Крім того, гіпоксія може посилювати негативний вплив гіпокаліємії на серцевий ритм. У подібних випадках рекомендовано проводити моніторне визначення рівня калію у крові. Источник

Слід з обережністю призначати бета-адренергічні засоби пацієнтам, що одержували інгібітори моноаміно оксидази та трициклічні антидепресанти, оскільки ці препарати можуть посилювати дію бета-адренергічних засобів. Інгаляціїгалогенизованих вуглеводних анестетик ів, наприклад галотану, трихлороетиленуабо енфлурану, можуть посилювати вплив бета-адренергічних засобів насерцево-судинну систему.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25° С у місці, недоступному для дітей. Захищати від прямих сонячних променів, тепла та морозу.

Термін придатності – 3 роки.

Смотрите также: Цены на Беродуал в аптеках




На сайті також шукають: Флуцинар, Л-флокс інструкція, Застосування препарату Алмагель, Інструкція з використання Стодаль, Показання для застосування Віагра, Тіоцетам форте побічні дії, Циннаризин протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Феррум лек