основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина зі специфічним різким запахом, має густину 0,889-0,892;
склад: 1 мл розчину міститьмурашиної кислоти – 0,014 г,
допоміжна речовина:спирт етиловий 70 %.
Форма випуску. Розчин для зовнішнього застосування, спиртовий.
Фармакотерапевтична група. Засіб, що діє на чутливі нервові закінчення. Код АТС
Фармакологічні властивості. Спирт мурашиний відноситься до засобів, що подразнюють нервові закінчення, зокрема діють на чутливі нервові закінчення. Внаслідок стимуляції рецепторів шкіри і підшкірних утворень препарат виявляє нетільки рефлекторний, а й загальний гуморальний вплив. Подразнення мурашиним спиртом рецепторів супроводжується стимуляцією утворення і вивільненняендорфінів, динорфінів, пептидів, що відіграють важливу роль в регуляції больових відчуттів, проникності судин та інших процесів.
Показання для застосування. Спирт мурашиний призначають при невралгіях, міозитах, артралгіях та інших запальних захворюваннях опорно-рухового апарату.
Спосіб застосування та дози. Спирт мурашиний застосовують як зовнішній лікарський засіб для розтирання ураженої ділянки тіла. Кратність застосування препарату і тривалість курсу визначаються характером і вираженістюзахворювання, характером його базисної фармакотерапії або використанням спирту мурашиного для моно терапії.
Побічна дія. Можуть спостерігатися, особливо при підвищеній індивідуальній чутливості, сильне подразнення шкіри, висипи, утворення пухирів.
Протипоказання. Спирт мурашиний протипоказаний при екземах, запальних і інфекційних захворюваннях шкіри, локалізованих в ділянці його застосування, а також при алергічних захворюваннях і підвищеній чутливості донього.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з препаратами для зовнішнього застосування, що містять органічні сполуки, можуть утворюватися нові сполуки, денатурація білкових компонентів.
Передозування. Не виявлено.
Умови та термін зберігання. Зберігати у прохолодному (8-15°С), захищеному відсвітла та недоступному для дітей місці. Не тримати поряд з харчовими продуктами. Источник