Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

Про регламентацію трансплантаційної служби України

№ 261; прийнятий: 24-05-2004; чинний
Видавник: Міністерство охорони здоров'я України
Тип документа: Наказ, Положення


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Н А К А З

24.05.2004  № 261

Про регламентацію трансплантаційної служби України

Відповідно до статті 8 Закону України "Про трансплантацію органів та інших матеріалів людині" від 16.07.99 № 1007-XIV щодо вимог до матеріально-технічної бази, обладнання, підготовки та кваліфікації працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я і державних наукових установ, діяльність яких пов'язана з трансплантацією  НАКАЗУЮ:

1. Затвердити:

1.1. Положення про головного позаштатного спеціаліста із спеціальності "трансплантологія" Міністерства охорони здоров'я України (додається).

1.2. Примірне положення про головного позаштатного спеціаліста із спеціальності "трансплантологія" Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров'я обласних держадміністрацій, Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій (додається).

1.3. Примірне положення про керівника регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.4. Примірне положення про відділення анестезіології із ліжками для інтенсивної терапії регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.5. Примірне положення про завідуючого трансплантаційним відділенням (додається).

1.6. Примірне положення про лікаря-трансплантолога регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.7. Примірне положення про лікаря-нефролога регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.8. Примірне положення про сестру медичну старшу регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.9. Примірне положення про сестру медичну старшу операційного блоку регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.10. Примірне положення про сестру медичну стаціонару регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.11. Примірне положення про сестру медичну операційну регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.12. Примірне положення про сестру медичну маніпуляційну регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.13. Примірне положення про сестру-господарку регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.14. Примірне положення про молодшу медичну сестру з догляду за хворими регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

1.15. Примірне положення про керівника групи вилучення органів регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.16. Примірне положення про лікаря-хірурга групи вилучення органів регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.17. Примірне положення про лікаря-анестезіолога групи вилучення органів регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.19. Примірне положення про сестру медичну операційну групи вилучення органів регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.20. Примірне положення про молодшу медичну сестру (санітарку-прибиральницю) групи вилучення органів регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.21. Примірне положення про водія автомобіля групи вилучення органів регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.22. Примірне положення про лікаря-імунолога регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

1.23. Примірне положення про лаборанта з імунології регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (додається).

2. Координаційному центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України (Цимбалюк В.І.) та Координаційній Раді з питань трансплантології МОЗ України здійснювати:

2.1. Організаційно-методичну допомогу з питань трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів Міністерству охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, органам охорони здоров'я обласних держадміністрацій, Головному управлінню охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управлінню охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій, регіональним медичним центрам трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

2.2. Розгляд організаційних питань, впровадження нових сучасних методів діагностики та лікування в трансплантології шляхом організації науково-практичних конференцій, семінарів, нарад керівників регіональних медичних центрів трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів за участю відповідних структур АМН України.

2.3. Підготовку матеріалів про діяльність трансплантаційної служби для розгляду на апаратних нарадах у Міністра та колегіях МОЗ України.

2.4. Розробку перспективних державних програм з трансплантації і внесення пропозицій до МОЗ України щодо їх фінансового забезпечення.

2.5. Розробку пропозицій з питань законодавства з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині на внесення в установленому порядку змін та доповнень до Закону України "Про трансплантацю органів та інших анатомічних матеріалів людині" та інших законодавчих актів.

2.6. Внесення рекомендацій щодо співробітництва з державними та громадськими організаціями з метою розвитку служби трансплантації.

2.7. Впровадження сучасних методів виготовлення та консервації біоімплантатів, які відповідають міжнародним стандартам, в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, діяльність яких пов'язана з трансплантацією.

3. Міністерству охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінням охорони здоров'я обласних держадміністрацій, Головному управлінню охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управлінню охорони здоров'я Севастопольської міських держадміністрацій забезпечити:

3.1. Заклади охорони здоров'я, діяльність яких пов'язана з трансплантацією - медичним автотранспортом, приладами та інструментами для створення виїзних бригад спеціалістів для узяття, зберігання і використання органів, укомплектувати бригади спеціально підготовленими медичними працівниками та забезпечити їх діяльність згідно з Інструкцією щодо вилучення органів людини в донора-трупа (Наказ МОЗ України від 25.09.2000 р. № 226).

3.2. Термінове транспортування реципієнтів, донорів, органних і тканинних трансплантантів, бригад спеціалістів до місця призначення силами та засобами швидкої медичної допомоги і санітарної авіації.

3.3. Імунологічне типування реципієнтів і донорів органних трансплантантів в лабораторіях (групах) клінічної імунології державних та комунальних закладів охорони здоров'я і державних наукових установ, діяльність яких пов'язана з трансплантацією.

4. Управлінню освіти та науки (Волосовець О.П.) в порядку експерименту ввести 20-годинний цикл для лікарів, лікарів-інтернів щодо відбору та підготовки реципієнтів для трансплантації, донорського забезпечення в трансплантології і післяопераційного ведення реципієнтів на базі Київської медичної академії післядипломної освіти (Вороненко Ю.В.), Донецького (Денісов В.К.) та Запорізького (Ніконенко О.С.) регіональних медичних центрів трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

5. Ректорам Донецького медичного університету (Казаков В.М.) та Запорізького медичного університету (Колесник Ю.М.) внести до навчальних програм підготовки лікарів-інтернів відповідні доповнення.

6. Головному позаштатному спеціалісту МОЗ України із спеціальності "трансплантологія" (Ніконенко О.С.) здійснювати організаційно-методичну роботу, спрямовану на подальший розвиток та удосконалення трансплантологічної служби України, координацію роботи головних позаштатних спеціалістів із спеціальності "трансплантологія" МОЗ АР Крим, управлінь охорони здоров'я обласних, Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій.

8. Контроль за виконання даного наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я України В.Я. Білого.

Міністр А.В.Підаєв

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПОЛОЖЕННЯ

про головного позаштатного спеціаліста із спеціальності "трансплантологія" Міністерства охорони здоров'я України

1. Загальні положення

1.1. Головним позаштатним спеціалістом Міністерства охорони здоров'я України із спеціальності "трансплантологія" (далі - головний позаштатний спеціаліст) призначається провідний фахівець, який знає питання служби, має високу теоретичну і практичну підготовку з траснплантології та штучних органів, знає суміжні спеціальності та має:

- повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямком підготовки "Медицина", спеціальністью "Лікувальна справа", проходження інтернатури за спеціальністю "Хірургія" та спеціалізацією з "Трансплантології";

- вищу кваліфікаційну категорію з трансплантології;

- стаж науково-педагогічної і практичної діяльності не менше 10 років;

- науковий ступінь - доктора медичних наук.

1.2. Призначення та звільнення від виконання обов'язків головного позаштатного спеціаліста здійснюється Міністерством охорони здоров'я України.

1.3. Головний позаштатний спеціаліст безпосередньо підпорядкований керівництву Міністерства охорони здоров'я України. Організація роботи головного позаштатного спеціаліста покладається на відповідний профільний структурний підрозділ МОЗ України.

1.4. Головний позаштатний спеціаліст у своїй діяльності керується діючим чинним законодавством та нормативними документами, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я, іншими офіційними документами та даним Положенням.

2. Основні завдання та обов'язки:

Основними завданнями головного позаштатного спеціаліста є:

2.1. Здійснення організаційного, інструктивно-методичного керівництва трансплантаційною службою.

2.2. Забезпечення організаційно-методичної роботи лікувально-профілактичних закладів України по наданню медичної допомоги хворим з профільною патологією на сучасному рівні.

2.3. Приймати участь у контролі виконання Закону України про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині, інструктивно-методичних положень, наказів, інструкцій, методичних документів з питань трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині.

2.4. Приймати участь у розробці проектів законодавчих і нормативних актів, що регламентують трансплантацію органів,

тканин і клітин.

2.5. Приймати участь у вирішенні питань щодо створення та функціонування мережі медичних центрів (відділень) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Приймати участь у роботі щодо створення реєстрів та баз даних профільних груп захворювань.

2.6. Вивчати стан та проводити аналіз якості надання медичної допомоги хворим з пересадженими органами та іншими анатомічними матеріалами. Проводити аналіз діяльності лікувально-профілактичних закладів по наданню трансплантаційної допомоги хворим, вносити пропозиції по удосконаленню їх роботи.

2.7. Координувати роботу головних позаштатних спеціалістів із спеціальності "трансплантологія" Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров'я обласних, Головного управління та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій.

2.8. Контролювати підготовку, підвищення професійної кваліфікації і атестацію працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я і державних наукових установ, діяльність яких пов'язана з трансплантацією.

2.9. Визначати основні напрямки та плани наукових досліджень в трансплантології. Забезпечувати впровадження в практику передового досвіду, наукових досягнень, розробок та сучасних технологій.

2.10. Приймати участь у роботі МОЗ України щодо реалізації Державної програми розвитку трансплантології в Україні. Участь в організації і проведенні науково-практичних конференцій, семінарів, з'їздів, конгресів відповідно до напрямків діяльності трансплантаційної служби.

2.11. Вивчати потреби лікувально-профілактичних закладів щодо матеріально-технічного та кадрового забезпечення. Аналізувати причини, що зумовлюють скарги населення на якість трансплантаційної допомоги і вживати заходи щодо усунення недоліків.

2.12. Інформувати МОЗ України про виявлені недоліки в організації та наданні трансплантаційної допомоги хворим і вносити відповідні пропозиції щодо поліпшення надання спеціалізованої медичної допомоги в регіональних медичних центрах трансплантації України.

2.13. Щорічно проводити наради-семінари з керівниками регіональних медичних центрів трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів з розглядом невідкладних питань трансплантаційної служби.

3. Права

Головний позаштатний спеціаліст має право:

3.1. Контролювати у встановленому порядку роботу всіх ланок трансплантаційної служби щодо якості лікування хворих, впровадження в практику нових методів профілактики, діагностики, лікування та нових форм організації служби.

3.2. Вимагати необхідну інформацію про стан трансплантаційної допомоги, в конкретних регіональних медичних трансплантаційних центрах.

3.3. Викликати у встановленому порядку керівників трансплантаційної служби відповідних рівнів для проведення семінарів та конференцій.

3.4. Аналізувати і вносити пропозиції та зауваження до нормативних документів і положень, що регламентують організацію служби трансплантації в Україні.

3.5. Обгрунтовувати пропозиції стосовно раціонального використання апаратури, обладнання, медикаментів службами галузі.

3.6. Має право на стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про головного позаштатного спеціаліста із спеціальності "трансплантологія" Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, органів охорони здоров'я обласних держадміністрацій. Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій

1. Загальні положення

1.1. Головним позаштатним спеціалістом із спеціальності "трансплантологія" Міністерства охорони здоров'я Республіки Крим, органів охорони здоров'я обласних держадміністрацій, Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій (далі - головний спеціаліст) призначається найбільш кваліфікований лікар-трансплантолог або лікар хірургічного профілю, який пройшов відповідну підготовку, як правило, керівник медичного трансплантаційного центру (відділення), що має: повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа"; пройшов інтернатуру за спеціальністю "Хірургія" з наступною спеціалізацією з "Трансплантології" та має сертифікат лікаря-спеціаліста. Стаж роботи понад 5 років.

1.2. Призначення та звільнення від обов'язків головного спеціаліста здійснюється наказом відповідного органу охорони здоров'я за погодженням з головним позаштатним спеціалістом МОЗ України із спеціальності "трансплантологія".

1.3. Головний спеціаліст безпосередньо підпорядковується керівнику органа охорони здоров'я відповідної держадміністрації.

1.4. У своїй діяльності головний спеціаліст керується законодавством України, наказами МОЗ України, МОЗ Автономної Республіки Крим та органів охорони здоров'я обласних, міських державних адміністрацій, положенням про головного позаштатного спеціаліста та іншими офіційними документами.

2. Основні завдання

Основними завданнями головного спеціаліста є:

2.1. Здійснення організаційно-методичної роботи щодо подальшого розвитку та удосконалення трансплантаційної служби області (міста).

2.2. Забезпечення матеріально-технічної бази та кваліфікованими медичними кадрами підрозділів медичного трансплантаційного центру (відділення) та інших лікувально-профілактичних закладів та наукових установ, діяльність яких пов'язана з трансплантацією органів, тканин і клітин людині.

2.3. Планування та здійснення заходів щодо підвищення кваліфікації та атестації лікарів, наукових співробітників на курсах спеціалізації, удосконалення, стажування в профільних медичних закладах.

2.4. Організація науково-практичних конференцій, нарад, семінарів, тематичних занять, обходів, показових операцій, аналіз історій хвороб з недоліками у лікуванні.

2.5. Організація впровадження сучасних досягнень науки у практику лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я.

2.6. Аналіз трансплантацій, тимчасової непрацездатності, інвалідності та смертності внаслідок трансплантації, розробка рекомендацій щодо їх зниження.

2.7. Організація просвітницької роботи серед населення щодо трансплантації.

2.8. Розгляд заяв і скарг населення з прийманням необхідних заходів.

2.9. Організація та контроль за діяльністю інформаційного відділення в системі єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

2.10. Доведення до відома Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, органів охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій про виявлені недоліки в організації та наданні спеціалізованої медичної допомоги хворим з пересадженими органами і вносити відповідні пропозиції щодо поліпшення її та роботи обласних трансплантаційних відділень.

3. Права

Головний спеціаліст має право:

3.1. Контролювати роботу профільних лікувально-профілактичних закладів, клінік, центрів щодо якості лікування хворих у до та післятрансплантаційному періодах, впровадження у практику відділень, діяльність яких пов'язана з трансплантацією, нових методів профілактики, діагностики, лікування та нових форм організації служби.

3.2. Вносити на розгляд Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим та управлінь охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій пропозиції щодо заохочування спеціалістів лікувально-профілактичних закладів за хорошу роботу з організації донорства та надання спеціалізованої лікувально-профілактичної допомоги населенню.

3.3. Головний спеціаліст постійно підвищує рівень своїх знань, форми і методи роботи, має право на стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про керівника регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. Керівником регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (далі - Центру трансплантації) призначається найбільш кваліфікований лікар-трансплантолог або лікар хірургічного профілю, який пройшов відповідну підготовку, має практичний досвід з трансплантології, має: повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа"; пройшов інтернатуру за спеціальністю "Хірургія" з наступною спеціалізацією з "Трансплантології" та має сертифікат лікаря-спеціаліста. Стаж роботи понад 5 років.

1.2. Керівник Центру трансплантації є штатним співробітником лікувального закладу і призначається та звільняється з посади головним лікарем за узгодженням з Координаційним центром трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України.

1.3. Керівник Центру трансплантації очолює діагностичну, лікувальну і науково-дослідницьку роботу, а також координує діяльність відділень і забезпечує їх взаємодію з іншими лікувально-профілактичними закладами.

1.4. Керівник Центру трансплантації у своїй діяльності керується законодавством України, наказами Міністерства охорони здоров'я України, даним примірним Положенням, посадовою інструкцією, іншими офіційними документами.

2. Основні завдання

Основним завданням керівника Центру трансплантації є:

2.1. Організація надання висококваліфікованої медичної допомоги хворим, стан яких потребує трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

2.2. Проведення консультацій та направлення хворих на госпіталізацію, систематичних обходів хворих, ранкових конференцій лікарів відділень, що входять до Центру трансплантацій, затвердження плану операцій.

2.3. Організація роботи з лікувально-профілактичними закладами системи охорони здоров'я закріплених територій щодо організації перед- і після операційного ведення хворих, узяття, зберігання та перевезення донорських органів, тканин та клітин.

2.4. Підтримка постійного інформаційного зв'язку з іншими регіональними медичними центрами (відділеннями) трансплантації, з метою своєчасного надання трансплантаційної допомоги хворим, що її потребують.

2.5. Вирішення питань кадрового, матеріального та інформаційного забезпечення відділень Центру трансплантації, розробка та затвердження плану розташування підрозділів і робочих місць співробітників.

2.6. Впровадження у діяльність відділень Центру трансплантації сучасних трансплантаційних технологій.

2.7. Проведення наукового аналізу підсумків діяльності Центру трансплантації, направлення наукових матеріалів до друку.

2.8. Забезпечення конфіденційності і лікарської таємниці стосовно інформації про трансплантаційних реципієнтів і донорів.

2.9. Інформування в Координаційний центр трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України щодо реципієнтів, які знаходяться в регіональному реєстрі та про використання донорських органів, тканин і клітин.

2.10. Щоквартальне звітування в Координаційний центр трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України про результати діяльності Центру трансплантації за затвердженою формою. Взаємодія з головним позаштатним спеціалістом МОЗ України із спеціальності "трансплантологія".

3. Права

Керівник має право на:

3.1. Направлення хворих для пересадки органа в інші лікувально-профілактичні заклади охорони здоров'я після відповідної домовленості з ними.

3.2. Надання медичної допомоги хворим, що не входять до закріпленої за центром території, а також іноземних держав згідно з законами України.

3.3. Внесення пропозиції щодо удосконалення служби трансплантації головному лікарю лікувально-профілактичного закладу.

3.4. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про відділення анестезіології із ліжками для інтенсивної терапії Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

Відділення анестезіології із ліжками для інтенсивної терапії є обов'язковим структурним підрозділом регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (далі - Центр трансплантації).

1.1. Відділення анестезіології із ліжками для інтенсивної терапії створюється із розрахунку 10% від планової ліжкової потужності спеціалізованого трансплантаційного центру (відділення), але не менше ніж на три ліжка - блок інтенсивної терапії.

1.2. Відділення анестезіології із ліжками для інтенсивної терапії повинно мати палати на 1-2 ліжка для лікування як дорослих, так і дітей, та інші приміщення, зазначені у примірній функціональній структурі анестезіологічного відділення.

1.3. Відділенням керує завідувач, який підпорядковується керівнику Центру трансплантації та головному лікарю і призначається головним лікарем лікарні за погодженням керівника Центру трансплантації.

2. Основні завдання

2.1. Підготовка та знеболювання (загальне та/або регіональне) при операціях по підготовці до трансплантації, трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

2.2. Надання інтенсивної терапії хворим та реципієнтам Центру трансплантації, що мають порушення функцій життєво важливих органів і систем, які виникли як ускладнення основного захворювання або оперативного втручання.

2.3. Надання цілодобової лікувально-консультативної допомоги хворим та реципієнтам Центру трансплантації.

2.4. Здійснення інтенсивного нагляду та інтенсивної терапії хворим у післяопераційному періоді до відновлення свідомості, дихання та стабілізації кровообігу.

2.5. Відбирання хворих для лікування у відділенні здійснює завідуючий відділенням або черговий лікар. У відділення підлягають госпіталізації хворі та реципієнти Центру трансплантації, відділення нефрології та відділення гемодіалізу.

2.6. Здійснення взаємозв'язків з відділенням трансплантації, гемодіалізу, нефрології, забезпечуючи переведення хворих до профільних відділень та для проведення гемодіалізу.

2.7. Ведення медичної та звітної документації за формами, затвердженими МОЗ України.

2.8. Ліжка відділення зараховуються у ліжковий фонд лікарні, але на них не розповсюджується план ліжко-днів. Крім того, у відділенні завжди повинні бути вільні місця (25-30%) для екстреної госпіталізації та для підтримання санітарно-епідеміологічного режиму.

2.9. Лікування хворих після проведеної трансплантації до стабілізації основних функціональних показників.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про завідувача трансплантаційного відділення Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1. Завідувач трансплантаційним відділенням здійснює керівництво діяльністю підпорядкованого йому лікарського, середнього і молодшого медичного персоналу та несе повну відповідальність за організацію трансплантаційної допомоги.

1.2. На посаду завідувача трансплантаційного відділення призначається висококваліфікований лікар-трансплантолог з достатнім досвідом клінічної роботи, що має: повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа"; пройшов інтернатуру за спеціальністю "Хірургія" з наступною спеціалізацією з "Трансплантології" та має сертифікат лікаря-спеціаліста. Стаж роботи понад 5 років.

1.3. Завідувач відділенням підпорядковується керівнику Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (далі - Центр трансплантації), головному лікарю лікувально-профілактичного закладу.

1.4. Завідувач відділення у роботі керується законодавством України, Положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією та іншими офіційними документами.

2. Основні завдання

Завідувач відділення відповідно до завдань трансплантаційного відділення зобов'язаний:

2.1. Складати та затверджувати графіки роботи працівників відділення, здійснювати обходи у палатах, функціональних підрозділах відділення, організовувати та брати участь в обході відділення керівника Центру трансплантації або наукового керівника.

2.2. Контролювати роботу лікарів-трансплантологів, з'являтись у відділення за викликом чергового лікаря-трансплантолога або з метою перевірки роботи чергового персоналу.

2.3. Аналізувати якісні показники діяльності окремих лікарів, оцінювати причини недоліків у їхній роботі, широко залучаючи до цієї діяльності усіх працівників відділення, інформувати про наслідки адміністрацію лікувально-профілактичного закладу.

2.4. Негайно доводити до відома керівника Центру трансплантації, головного лікаря про всі нестандартні випадки з хворими або персоналом (раптова смерть, нещасний випадок тощо), про порушення трудової дисципліни з боку персоналу відділення та інші надзвичайні випадки у довіреному йому відділенні, про вжиті заходи.

2.5. Забезпечити комплексне обстеження та лікування хворих, впроваджувати сучасні методи діагностики та оперативного лікування.

2.6. Слідкувати за своєчасним проведенням експертизи тимчасової непрацездатності, обгрунтованістю видачі та продовження листка непрацездатності, своєчасним направленням хворих до МСЕК.

2.7. Призначати склад операційної бригади і брати участь у проведенні трансплантації.

2.8. Запрошувати консультантів та організовувати консиліуми, за погодженням з керівником Центру трансплантації, заступником головного лікаря з лікувальної роботи або з головним лікарем.

2.9. Перевіряти якість підготовки хворих до інструментальних обстежень, трансплантації, а також ведення історій хвороб.

2.10. Впроваджувати заходи, спрямовані на дотримання правил з охорони праці та техніки безпеки у відділенні, оптимально розміщувати служби та персонал відділення для організації ефективної роботи.

2.11. Слідкувати за своєчасним списанням та придбанням обладнання, інструментарію, апаратури та рівномірно розподіляти їх між функціональними структурами відділення.

2.12. Брати участь у проведенні клінічних та патолого-анатомічних конференцій.

2.13. Займатися підготовкою та оформленням статистичної звітності з питань діяльності трансплантаційного відділення за рік.

3. Права

Завідувач трансплантаційного відділення має право на:

3.1. Участь у підборі кадрів трансплантаційного відділення.

3.2. Представлення керівнику Центру трансплантації кращих працівників для заохочення та вносити пропозиції про накладання дисциплінарних стягнень на осіб, які порушили трудову дисципліну, незадовільно виконують свої службові обов'язки.

3.3 За погодженням керівника Центру трансплантації проводження практичних занять з актуальних проблем трансплантології для працівників відділення та медичного персоналу інших відділень лікувально-профілактичної установи за окремим планом.

3.4. Внесення пропозиції щодо покращення роботи трансплантаційного відділення.

3.5. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про лікаря-трансплантолога відділення трансплантації Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду лікаря-трансплантолога відділення трансплантації регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається лікар, що має: повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа"; пройшов інтернатуру за спеціальністю "Хірургія" з наступною спеціалізацією з "Трансплантології" та має сертифікат лікаря-спеціаліста. Без вимог до стажу роботи.

1.2. Лікар-трансплантолог підпорядковується безпосередньо завідувачу трансплантаційного відділення, проводить роботу під його керівництвом.

1.3. Лікар-трансплантолог у роботі керується законодавством України, наказами Міністерства охорони здоров'я України, Положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, трансплантаційне відділення, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією та іншими офіційними документами.

2. Основні завдання

Відповідно до завдань трансплантаційного відділення лікар-трансплантолог:

2.1. Використовує у кожному конкретному випадку адекватне консервативне та оперативне лікування, забезпечує необхідний рівень спеціального обстеження хворого та якість діагностування захворювання.

2.2. Повинен знати та володіти сучасними методами трансплантації, що мають дозвіл на застосування.

2.3. Контролює лікувально-профілактичний режим у палатах; готує палати до обходу завідувача відділення, науковим керівником.

2.4. Забезпечує послідовність та етапність у лікувальному процесі, виправданість визначеного методу хірургічного лікування, якісне ведення медичної документації.

2.5. Керується нормами професійної етики та деонтології.

2.6. При ускладненні самостійного вибору раціональної тактики лікування узгоджує не вирішенні питання з завідувачем трансплантаційного відділення, науковим керівником відділення, черговим по відділенню або іншою вищою посадовою особою (консультант, доцент клініки та іншими).

2.7. Бере участь у проведенні трансплантацій, чергує як лікар-трансплантолог трансплантаційного відділення згідно із затвердженим графіком.

3. Права

Лікар-трансплантолог має право на:

3.1. Забезпечення належних умов праці у відділенні.

3.2. Призначення додаткових обстежень як лабораторних, так і консультацій інших спеціалістів для уточнення діагнозу та проведення ефективної терапії.

3.3. Контроль роботи медичних сестер (постових, палатних, маніпуляційного кабінету та інших).

3.4. Вимагання виконання функціональних обов'язків молодшими медичними сестрами, сестрою-господаркою.

3.5. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про лікаря-нефролога Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду лікаря-нефролога Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (далі - Центр трансплантації) призначається лікар, який має повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа", пройшов інтернатуру за спеціальністю "Терапія" з наступною спеціалізацією з "Нефрології", наявністю сертифіката лікаря-спеціаліста та відповідної підготовки з трансплантології. Без вимог до стажу роботи.

1.2. Лікар-нефролог підпорядковується безпосередньо завідувачу трансплантаційного відділення та проводить роботу під його керівництвом.

1.3. Лікар-нефролог у роботі керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я, положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, трансплантаційне відділення, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією та іншими офіційними документами.

2. Основні завдання

Відповідно до завдань Центру трансплантації лікар-нефролог:

2.1. Забезпечує та несе безпосередню відповідальність за необхідний рівень спеціального обстеження хворого та якість діагностування захворювання, раціональне проведення лікувального процесу згідно із станом тяжкості хворого, використовує у кожному конкретному випадку адекватне консервативне лікування.

2.2. Дотримується послідовності та етапності у лікувальному процесі, обгрунтовує виправданість визначеного методу хірургічного лікування.

2.3. Контролює лікувальний режим у палатах, готує палати до обходу завідуючим відділенням, науковим керівником.

2.4. Відповідає за якісне ведення медичної документації.

2.5. Дотримується виконання норм професійної етики та деонтології.

2.6. При ускладненні самостійного вибору раціональної тактики лікування узгоджує не вирішенні питання з завідувачем трансплантаційного відділення, науковим керівником відділення, черговим по відділенню або іншою вищою посадовою особою (консультант, доцент клініки та іншими).

3. Права

Лікар-нефролог Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів має право на:

3.1. Забезпечення належних умов праці у відділенні.

3.2. Призначення додаткових обстежень як лабораторних, так і консультацій інших спеціалістів для уточнення діагнозу та проведення ефективної терапії; контролювати роботу медичних сестер (постових, палатних, маніпуляційного кабінету та інших).

3.3. Вимагання виконання функціональних обов'язків молодшими медичними сестрами, сестрою-господаркою.

3.4. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про молодшу медичну сестру Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду молодшої медичної сестри Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається особа з повною або базовою загальною середньою освітою та підготовкою на робочому місці, без вимог до стажу роботи.

1.2. Молодша медична сестра Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів підпорядковується безпосередньо старшій медичній сестрі.

1.3. Молодша медична сестра у своїй роботі керується Положеннями про відповідний лікувально-профілактичний заклад, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією та іншими нормативними документами.

2. Основні завдання

Молодша медична сестра зобов'язана:

2.1. Слідкувати за наявністю та зберігання майна, меблів, постільних речей у відділенні.

2.2. Підтримувати санітарно-гігієнічний режим у палатах та відділенні, робити вологе прибирання з дезинфікуючими засобами у палатах чотири рази на добу, а в місцях загального користування, маніпуляційних, перев'язочних, операційних - скільки необхідно.

2.3. Супроводжувати до пральні та отримувати з неї білизну відділення.

2.4. Вимагати від хворих та відвідувачів виконання розпорядку дня, лікувального режиму у палатах відділення.

2.5. Контролювати харчування хворих.

2.6. Доставляти біологічний матеріал хворих у лабораторію на дослідження.

2.7. Супроводжувати, якщо є потреба, хворих у лабораторію на дослідження.

2.8. Допомагати хворим, стан здоров'я яких погіршився, при проведенні природних потреб, у самообслуговуванні, при виконанні медичними сестрами, лікарями медичних процедур.

2.9. Передавати від родичів та інших відвідувачів різноманітні передачі, повідомлення, записки.

2.10. Проводити санітарно-гігієнічні заходи під керівництвом сестри-господарки.

2.11. Слідкувати за зберіганням майна Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

3. Права

Молодша медична сестра має право на:

3.1. Забезпечення оптимальних умов праці: змінний робочий одяг; санітарно-гігієнічні умови: душова, кімната для відпочинку та харчування.

3.2. Участь у практичних сестринських конференціях.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про сестру медичну старшу операційного блоку Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду сестру медичну старшу операційного блоку Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається досвідчений фахівець, який має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Сестринська справа", "Лікувальна справа" або "Акушерська справа" спеціалізацією за фахом "Хірургія" та повною мірою підготовлений з питань трансплантології. Стаж роботи за фахом понад 5 років.

1.2. Сестра медична старша операційного блоку підпорядковується безпосередньо завідувачу трансплантаційного відділення.

1.3. У безпосередньому підпорядкуванні старшої медичної сестри операційного блоку знаходиться весь середній та молодший персонал операційної і групи вилучення органів.

1.4. Сестра медична старша операційного блоку у своїй роботі керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність закладів охорони здоров'я, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією.

2. Основні завдання

Відповідно до завдань регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів сестра медична старша операційного блоку зобов'язана:

2.1. Відповідати за зберігання лікувальних засобів і матеріалів, потрібних для роботи в операційній та налагодження устаткування.

2.2. Вести облік наявного та використаного устаткування, лікувальних засобів, матеріалів.

2.3. У першу чергу використовувати ліки, час дії яких закінчується; лікувальні засоби, час дії яких закінчився - списувати.

2.4. Готувати за погодженням з завідувачем трансплантаційного відділення заявки на придбання потрібного устаткування, засобів та матеріалів.

2.5. Замовляти в аптеці необхідні ліки, засоби санітарно-гігієнічного призначення та своєчасно їх отримувати.

2.6. Контролювати стерилізацію лікувальних засобів, матеріалів, інструментів, що використовуються при операціях; слідкувати за додержанням в операційній правил асептики та антисептики, санітарно-гігієнічного режиму.

2.7. Контролювати роботу операційних сестер, у разі потреби допомогати їм. Знати черговість проведення та етапи хірургічних втручань при трансплантації та слідкувати за їх виконанням операційними сестрами.

2.8. Організовувати та проводити заходи, що спрямовані на підвищення кваліфікації операційних сестер. Проводити навчання операційних сестер з актуальних питань та нових методів трансплантації. Контролювати ведення медичної документації при проведенні операцій.

3. Права

Сестра медична старша операційного блоку має право на:

3.1. Забезпечення оптимальних умов праці: робоче місце - окрема кімната для зберігання лікувальних засобів, матеріалів, устаткування, що обладнана кондиціонером, холодильником; змінний робочий одяг; відповідні санітарно-гігієнічні умови - душова, кімната для відпочинку та харчування.

3.2. Внесення пропозиції при атестації операційних сестер.

3.3. Участь у практичних сестринських конференціях, роботі ради медичних сестер лікувально-профілактичного закладу.

3.4. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про сестру медичну стаціонару Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду сестри медичної стаціонару регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів зараховується фахівець, який має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Сестринська справа", "Лікувальна справа" або "Акушерська справа" спеціалізацією за фахом "Трансплантологія". Без вимог до стажу.

1.2. Сестра медична стаціонару підпорядковується безпосередньо сестрі медичній старшій та завідувачу трансплантаційного відділення.

1.3. Сестра медична стаціонару у своїй роботі керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність закладів охорони здоров'я, цим примірним Положенням та посадовою інструкцією.

2. Основні завдання

Сестра медична стаціонару зобов'язана:

2.1. Готувати до роботи системи для інфузійної терапії.

2.2. Готувати потрібні для роботи розчини, медичні засоби для інфузій, вести їх облік при проведені дезінтоксікаційної та інших видів терапії.

2.3. Вести регулярне спостереження за станом хворого та відображати це у відповідній документації (листок лікування тощо).

2.4. Дотримуватись санітарно-гігієнічного режиму в трансплантаційному відділенні.

2.5. Регулярно та своєчасно проводити лікування хворих за призначенням лікаря.

2.6. Стежити за дотриманням хворими внутрішнього розпорядку, своєчасним харчуванням, проведенням лікувальних процедур.

2.7. Контролювати своєчасність проведення лабораторного, інструментального обстеження хворих, правильність підготовки хворого до обстеження.

3. Права

Сестра медична стаціонару має право на:

3.1. Забезпечення належних умов роботи у відділенні: робоче місце, змінний робочий одяг, санітарно-гігієнічні умови - душова, кімната для відпочинку та харчування.

3.2. Проведення лікувальних процедур під контролем лікаря та його відповідальності.

3.3. Проведення санітарно-освітньої роботи серед хворих.

3.4. Вимагання від молодшого медичного персоналу, сестри-господарки належного виконання своїх функціональних обов'язків.

3.5. Участь у науково-практичних сестринських конференціях.

3.6. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про сестру медичну операційну Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду сестри медичної операційної регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів зараховується призначається фахівець, який має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Сестринська справа", "Лікувальна справа" або "Акушерська справа" спеціалізацією за фахом "Хірургія" та повною мірою підготовлений з питань трансплантології, без вимог до стажу.

1.2. Сестра медична операційна підпорядковується безпосередньо сестрі медичній операційній старшій та завідувачу трансплантаційного відділення.

1.3. Сестра медична операційна у своїй роботі керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність закладів охорони здоров'я, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією.

2. Основні завдання

Сестра медична операційна регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів зобов'язана:

2.1. Дотримуватись у робочій кімнаті (операційній) правил асептики та антисептики, санітарно-гігієнічного режиму.

2.2. Замовляти у аптеці та готувати самостійно потрібні для роботи розчини, медичні засоби, які необхідні для проведення трансплантацій та інших операцій у відділенні.

2.3. При проведені хірургічного лікування обслуговувати тільки одного хворого.

2.4. Знати та вміти своєчасно визначити та в повній мірі провести комплекс протишокових заходів, надати невідкладну допомогу при анафілактичних реакціях, зупинці дихання та серцебиття.

2.5. Знати послідовність та етапи проведення хірургічних втручань при трансплантації, уміло, чітко та послідовно асистувати оперуючому у проведені операції.

3. Права

Сестра медична операційна має право на:

3.1. Забезпечення оптимальних умов роботи у відділенні: робоче місце, змінний робочий одяг, санітарно-гігієнічні умови.

3.2. Проведення санітарно-освітньої роботу серед хворих у до- та післяопераційному періоді.

3.3. Участь у роботі ради медичних сестер лікувально-профілактичного закладу.

3.5. Участь у науково-практичних сестринських конференціях.

3.6. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про сестру медичну маніпуляційного кабінету Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду сестри медичної маніпуляційної регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів зараховується фахівець, який має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Сестринська справа", "Лікувальна справа" або "Акушерська справа" спеціалізацією за фахом "Хірургія" та повною мірою підготовлений з питань трансплантології. Без вимог до стажу.

1.2. Сестра медична маніпуляційного кабінету підпорядковується безпосередньо старшій операційній сестрі та завідувачу трансплантаційного відділення.

1.3. Сестра медична маніпуляційного кабінету трансплантаційного відділення у роботі керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність закладів охорони здоров'я, цим примірним Положенням та посадовою інструкцією.

2. Основні завдання

Сестра медична маніпуляційного кабінету зобов'язана:

2.1. Дотримуватись у маніпуляційному кабінеті правил асептики та антисептики, санітарно-гігієнічного режиму.

2.2. Замовляти у аптеці та готувати самостійно потрібні для роботи розчини, медичні засоби для внутрішньовенних уведень, дезинтоксикаційної та інших видів терапії.

2.3. Виконувати діагностичні та лікувальні процедури у хворих за призначенням лікаря. При проведені внутрішньовенних уведень одночасно обслуговувати не більше ніж двох хворих.

2.4. Досконало знати та вміти своєчасно визначити та проводити протишокову терапію, невідкладну терапію при анафілактичних реакціях, зупинці дихання та серцебиття.

2.5. Досконало знати та вміти визначити групи крові та резус-фактор крові; правильно відбирати кров від хворих для цього дослідження.

2.6. Стежити за станом хворого після проведення наркозу до відновлення свідомості, дихання, стабілізації кровообігу. Проводити хірургічні маніпуляції, лікувальні дії за участю лікаря та на його відповідальність.

2.7. Знати та контролювати виконання хворими призначень, які здійснюються напередодні лабораторних досліджень, відборі аналізів, діагностичних та лікувальних втручань.

3. Права

Сестра медична маніпуляційного кабінету має право на:

3.1. Забезпечення оптимальних умов роботи у відділенні: робоче місце, змінний робочий одяг, санітарно-гігієнічні умови - душова, кімната для відпочинку та харчування.

3.2. Проведення санітарно-просвітньої роботи серед хворих.

3.3. Участь у роботі ради медичних сестер, практичних сестринських конференціях лікувально-профілактичного закладу.

3.4. Підвищення своєї кваліфікації та атестації згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про сестру-господарку Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду сестри-господарки Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається особа з повною або базовою загальною середньою освітою та підготовкою на робочому місці, без вимог до стажу роботи.

1.2. Сестра-господарка підпорядковується безпосередньо сестрі медичній старшій та завідувачу трансплантаційного відділення. У безпосередньому підпорядкуванні сестри-господарки знаходяться молодші медичні сестри (санітарки-прибиральниці) відділення.

1.3. Сестра-господарка у своїй роботі керується положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, трансплантаційне відділення, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією та іншими нормативними документами.

2. Основні завдання

Сестра-господарка зобов'язана:

2.1. Обраховувати та вести облік наявності майна, постільних речей, меблів та інших засобів згідно з табельним забезпеченням, призначеним для проведення медичної допомоги хворим; регулярно списувати та поповнювати постільні речі, майно.

2.2. Не рідше, ніж раз на тиждень змінювати постільні речі у хворих.

2.3. Слідкувати за дотриманням санітарно-гігієнічного режиму у відділенні; забезпечувати палати, ванні, туалетні та інші приміщення відділення миючими та дезинфікуючими засобами.

2.4. Контролювати роботу молодших медичних сестер відділення.

2.5. Регулярно відправляти до пральні брудну білизну та отримувати чисту.

2.6. Слідкувати за виконанням розпорядку дня у відділенні та вимагати додержання його хворими та відвідувачами.

2.7. Організовувати регулярне забезпечення їжею хворих, своєчасно отримувати їжу у їдальні.

2.8. Відправляти матеріал від хворих на дослідження у лабораторію.

2.9. Проводити санітарно-гігієнічні заходи під керівництвом старшої медичної сестри.

2.10. Контролювати роботу молодших медичних сестер та співробітників, що забезпечують хворих їжею.

2.11. Слідкувати за зберіганням майна трансплантаційного відділення.

3. Права

Сестра-господарка має право на:

3.1. Забезпечення належних умов праці: робоче місце, яке складається із двох кімнат: одна - для білизни, що була у вжитку, друга - для чистої; змінний робочий одяг; санітарно-гігієнічні умови: душова, кімната для відпочинку та харчування;

3.2. Внесення пропозиції старшій медичній сестрі, завідуючому трансплантаційним відділенням щодо придбання нового майна та списання утильного.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про сестру медичну старшу Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду сестри медичної старшої Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається найбільш досвідчений фахівець, який має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Сестринська справа", "Лікувальна справа" або "Акушерська справа", пройшов спеціалізацією за фахом "Організація охорони здоров'я" та повною мірою підготовлений з питань трансплантології. Стаж роботи за фахом понад 5 років.

1.2. У безпосередньому підпорядкуванні сестри медичної старшої знаходиться середній, молодший медичний персонал та сестра-господарка.

1.3. Сестра медична старша трансплантаційного відділення у роботі керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність закладів охорони здоров'я, положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, трансплантаційне відділення, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією, іншими нормативними документами.

2. Основні завдання

Відповідно до завдань регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів сестра медична старша зобов'язана:

2.1. Раціонально організовувати роботу середнього та молодшого медичного персоналу відділення, забезпечувати проведення обходів хворих у стаціонарі завідувачем або науковим керівником відділення.

2.2. Забезпечувати трудову дисципліну, дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку та правил охорони праці середнім та молодшим медичним персоналом, сестрою-господаркою.

2.3. Складати та контролювати виконання графіків роботи та відпусток середнього та молодшого медичного персоналу відділення, сестри-господарки.

2.4. Забезпечувати дотримання установленого санітарно-гігієнічного режиму відділення.

2.5. Слідкувати за поповненням відділення медичним інструментарієм, медикаментами медичним обладнанням, за наявністю встановленої кількості медикаментів, інструментарію, обладнання та за вказівкою завідуючого відділенням, своєчасно виписувати й забезпечувати їх отримання; здійснювати контроль за правильним використанням, експлуатацією, своєчасним ремонтом обладнання та апаратури.

2.6. Вести облік та правильно зберігати сильнодіючі, отруйні медикаменти.

2.7. Контролювати регулярність та правильність проведення стерилізації інструментів і перев'язочних матеріалів.

2.8. Під керівництвом завідуючого відділенням розробляти та забезпечувати виконання планів підвищення кваліфікації середніх медичних працівників відділення та проведення сестринських конференцій. Систематично підвищувати свою професійну кваліфікацію.

3. Права

Сестра медична старша регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів трансплантаційного відділення має право на:

3.1. Забезпечення оптимальних умов праці у відділенні, кімнату старшої медичної сестри для зберігання ліків та устаткування, змінний робочий одяг.

3.2. Надання розпоряджень медичним сестрам, сестрі-господарці, молодшому медичному персоналу на чітке виконання лікувально-діагностичних та санітарно-епідеміологічних заходів.

3.3. Внесення пропозиції завідуючому трансплантаційним відділенням для заохочення та покарання середнього, молодшого медичного персоналу відділення.

3.4. Участь у роботі ради медичних сестер лікувально-профілактичного закладу.

3.5. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про керівника групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду керівника групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається висококваліфікований лікар-трансплантолог з достатнім досвідом клінічної роботи, що має: повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа"; пройшов інтернатуру за спеціальністю "Хірургія" з наступною спеціалізацією з "Трансплантології" та має сертифікат лікаря-спеціаліста. Стаж роботи понад 5 років.

1.2. Призначається та звільняється головним лікарем лікарні з відома керівника Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у відповідності з діючим законодавством. Безпосередньо підпорядковується керівнику Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

1.3. У своїй діяльності керується законодавством України, Положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією та іншими офіційними документами.

1.4. Розпорядження керівника групи вилучення органів є обов'язковими для співробітників групи з вилучення органів.

2. Основні завдання

Керівник групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів:

2.1. Організує проведення заходів з вилучення органів та інших анатомічних матеріалів згідно діючого законодавства.

2.2. Здійснює безпосереднє керівництво діяльністю підрозділів центру трансплантації з вилучення органів та інших анатомічних матеріалів.

2.3. Здійснює систематичний контроль за якістю роботи всіх членів бригади шляхом:

- планового проведення обстеження стану роботи підрозділів з наступним обговоренням результатів перевірки на лікарняній раді;

- систематичного аналізу якісних показників діяльності структурних підрозділів;

- оцінки ефективності заходів, які проводяться;

- проведення систематичних практичних занять в анатомічних залах;

- постійної перевірки медичної документації, вірності і своєчасності виконання призначень лікаря та виконаних оперативних втручань.

2.4. Організовує і забезпечує проведення науково-практичних та клініко-анатомічних конференцій; семінарів і нарад для лікарів та середнього медичного персоналу групи вилучення органів.

2.5. Розробляє перспективні та поточні плани організації роботи в галузі вилучення органів, здійснює систематичний контроль за їх виконанням.

2.6. Забезпечує статистичний облік та надання у зазначений термін відповідної звітності про діяльність служби вилучення органів.

2.7. Організовує консультації та консиліуми лікарів-спеціалістів даної лікарні та запрошує консультантів з інших лікувально-профілактичних установ.

2.8. Розробляє та здійснює проведення заходів, що направлені на:

- своєчасне та широке впровадження в практику нових методів обстеження донорів;

- раціональне застосування і використання у підготовці донорів до вилучення органів сучасних медикаментозних засобів;

- забезпечення відповідного санітарно-епідеміологічного режиму в роботі групи вилучення органів та інших анатомічних матеріалів.

2.9. Розробляє перспективний план підвищення кваліфікації лікарів і середнього медичного персоналу.

2.10. Складає графіки чергувань роботи лікарів та середнього медичного персоналу.

2.11. Доводить до відома співробітників в тій частині, що їх стосується, накази, розпорядження, інструкції та ін. вищих органів охорони здоров'я і посадових осіб.

3. Права

Керівник групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів має право:

3.1. Віддавати розпорядження з питань організації роботи підпорядкованих підрозділів лікарні.

3.2. Віддавати розпорядження і вказівки підлеглим співробітникам, у відповідності з рівнем їх компетенції і кваліфікації та контролювати їх виконання.

3.3. Брати участь в роботі нарад, які проводяться у лікарні, де розглядаються питання, що відносяться до його компетенції.

3.4. Отримувати інформацію, необхідну для виконання своїх обов'язків.

3.5. Вносити пропозиції про заохочення та накладання стягнень на підлеглих йому співробітників.

3.6. Стажуватися та підвищувати кваліфікацію та атестуватися згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про лікаря-хірурга групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду лікаря-хірурга групи вилучення органів (далі - ГВО) Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається лікар, що має: повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа"; пройшов інтернатуру за спеціальністю "Хірургія" з наступною спеціалізацією з "Трансплантології" та має сертифікат лікаря-спеціаліста. Без вимог до стажу роботи.

1.2. Призначення і звільнення лікаря-хірурга ГВО здійснюється головним лікарем лікарні за погодженням керівника Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у відповідності з діючим законодавством.

1.3. Лікар-хірург ГВО у своїй роботі підпорядковується безпосередньо керівнику ГВО, а за його відсутністю - керівнику Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Лікарю-хірургу підпорядковується середній медичний персонал ГВО.

1.4. У своїй діяльності лікар-хірург ГВО керується у роботі керується законодавством України, наказами Міністерства охорони здоров'я України, Положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, трансплантаційне відділення, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією та іншими офіційними документами.

2. Основні завдання

Лікар-хірург групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів зобов'язаний:

2.1. Проводити постійний контроль наявності потенційних донорів в медичних установах, де проводиться робота ГВО.

2.2. Проводити вилучення органів та інших анатомічних матеріалів.

2.3. Забезпечувати раннє виявлення, кваліфіковане та своєчасне обстеження донорів для вилучення органів.

2.4. Дотримуватись у своїй роботі принципів лікарської-етики та деонтології.

2.5. Здійснювати контроль та керівництво роботою середнього медичного персоналу ГВО.

2.6. Систематично підвищувати свою професійну кваліфікацію та рівень медичних знань медичних сестер ГВО.

2.7. Організовувати та проводити серед населення пропаганду служби донорства органів та інших анатомічних матеріалів людини.

3. Права

Лікар-хірург групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів має право на:

3.1. Внесення пропозицій адміністрації центру трансплантації з питань покращання організації служби вилучення органів.

3.2. Організацію належних умов своєї праці.

3.3. Участь в нарадах з питань організації хірургічної служби.

3.4. Призначення та відміну будь-яких заходів, що можуть зашкодити донору.

3.5. Отримання інформацій, необхідних для виконання посадових обов'язків.

3.6. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про лікаря-анестезіолога групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

На посаду лікаря-анестезіолога групи вилучення органів (далі - ГВО) призначається спеціаліст, що має: повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа"; пройшов інтернатуру за спеціальністю "Анестезіологія" та повною мірою підготовлений з питань трансплантології. Без вимог до стажу роботи.

Призначення та звільнення лікаря-анестезіолога здійснюється головним лікарем лікарні за погодженням керівника Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у відповідності з діючим законодавством.

1.3. Безпосередньо підпорядковується керівнику ГВО, а при його відсутності керівнику Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

1.4. Лікарю-анестезіологу в організації та забезпеченні знеболювання підпорядковуються медичні сестри-анестезисти.

1.5. У своїй роботі керується законодавством України, наказами Міністерства охорони здоров'я України, положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією, офіційними документами з розділу роботи, що виконується.

2. Основні завдання

Лікар-анестезіолог групи вилучення органів:

2.1. Забезпечує необхідний рівень спеціального обстеження хворих, проведення знеболювання та надання анестезіологічної і реанімаційної допомоги хворим, які потребують таких заходів.

2.2. Призначає вид знеболювання з урахуванням стану хворого, особливостей оперативного втручання або спеціального методу дослідження.

2.3. Несе чергування вдома у відповідності із затвердженим графіком.

2.4. Контролює зберігання, облік і видачу отруйних та сильнодіючих медикаментів, які залишаються для роботи під час чергування.

2.5. Контролює роботу медичних сестер-анестезистів.

2.6. Систематично працює над підвищенням своєї професійної кваліфікації.

2.7. Веде необхідну обліково-звітну медичну документацію.

3. Права

Лікар-анестезіолог ГВО має право на:

3.1. Надання розпоряджень та вказівок середньому та молодшому медичному персоналу відділення, у відповідності з рівнем його компетенції і кваліфікації та контролювати їх виконання.

3.2. Призначення та відміну будь-які лікувально-діагностичні заходи, що витікають з динаміки стану хворого.

3.3. Отримування інформації необхідній для виконання своїх обов'язків.

3.4. Внесення пропозицій з питань покращання організації надання спеціалізованої медичної допомоги, а також покращання умов своєї праці.

3.5. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про сестру медичну операційну групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду сестри медичної операційної групи вилучення органів (далі - ГВО) Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається фахівець, який має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Сестринська справа", "Лікувальна справа" або "Акушерська справа" спеціалізацією за фахом "Хірургія" та повною мірою підготовлений з питань трансплантології, без вимог до стажу.

1.2. Призначається і звільняється головним лікарем лікарні за погодженням керівника Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів за поданням головної медичної сестри у відповідності з діючим законодавством.

1.3. Безпосередньо підпорядковується сестрі медичній операційній старшій трансплантаційного відділення, в процесі підготовки та під час проведення операції лікарю-хірургу та його асистентам.

1.4. У своїй роботі керується правилами та інструкціями з розділу роботи, який виконується, розпорядженнями та вказівками вищих посадових осіб, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією, іншими нормативними документами.

2. Основні завдання

Сестра медична операційна групи вилучення органів:

2.1. Готує операційну та учасників до проведення операції.

2.2. Слідкує за своєчасною доставкою хворого в операційну, його вірним укладанням на операційний стіл та транспортуванням з операційної.

2.3. Надає допомогу учасникам операції під час її проведення, забезпечує учасників необхідними інструментами, матеріалами, апаратурою.

2.4. Слідкує під час операції за своєчасним поверненням інструментів та перев'язочного матеріалу.

2.5. Слідкує за дотриманням правил асептики та антисептики всім персоналом, який знаходиться в операційній.

2.6. Після завершення операції збирає інструменти, перераховує їх; проводить відповідну обробку інструментів.

2.7. Готує білизну, перев'язочний та шовний матеріал, одяг, маски, інструменти і апарати для стерилізації; контролює якість стерилізації.

2.8. Веде необхідну обліково-звітну документацію.

2.9. Приймає та здає чергування в операційному блоці, перевіряє наявність стерильної білизни, матеріалів, розчинів, інструментарію та ін., необхідних для чергування, справність апаратури, санітарний стан операційної. Після закінчення чергування веде підрахунок використаної операційної білизни і матеріалів та того, що залишилось для наступної зміни.

3. Права

Операційна медична сестра групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших матеріалів має право на:

3.1. Контролю виконання розпоряджень санітарці операційного блоку під час проведення операції.

3.2. Внесення пропозицій старшій операційній сестрі з питань покращання організації своєї праці.

3.3. Отримання інформації, необхідній для виконання своїх обов'язків.

3.4. Участь в роботі нарад, на яких розглядають питання, що відносяться до її компетенції.

3.5. Стажування, підвищення кваліфікації та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про молодшу медичну сестру групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду молодшої медичної сестри групи вилучення органів (далі - ГВО) Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається особа, з повною або базовою загальною середньою освітою та підготовкою на робочому місці, без вимог до стажу роботи.

1.2. Призначається і звільняється головним лікарем лікарні за погодженням керівника Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів за поданням старшої медичної сестри у відповідності з діючим законодавством.

1.3. Безпосередньо підпорядковується операційній сестрі ГВО.

1.4. У своїй роботі керується Положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією, іншими нормативними документами.

2. Основні завдання

Молодша медична сестра групи вилучення органів:

2.1. Прибирає операційну у відповідності з встановленими правилами.

2.2. Допомагає операційній сестрі ГВО під час отримання медикаментів, інструментарію та їх доставки в операційну.

2.3. Отримує у сестри-господарки та забезпечує належне зберігання і використання господарського інвентаря, миючих та дезінфікуючих засобів.

2.4. Терміново повідомляє сестрі-господарці про виявлені недоліки в системі опалення, водопостачання, каналізації, в електроприладах та ін.

2.5. Бере участь у заняттях з підвищення кваліфікації, які проводяться для молодшого медичного персоналу.

3. Права

Молодша медична сестра (санітарка-прибиральниця) ГВО має право:

3.1. Отримувати інформацію, необхідну для виконання своїх обов'язків.

3.2. Вносити пропозиції керівнику відділення щодо покращання організації та умов своєї праці.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про водія автомобіля групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду водія автомобіля групи вилучення органів (далі - ГВО) Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається особа, яка пройшла підготовку або перепідготовку в учбовому закладі по єдиним програмам, затвердженим у встановленому порядку та має посвідчення водія з відміткою, що дає право керування визначеними категоріями транспортних засобів.

1.2. Призначається та звільняється головним лікарем лікарні за погодженням керівника Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у відповідності з діючим законодавством.

1.3. У своїй роботі керується розпорядженнями вищих посадових осіб, цим примірним положенням.

2. Основні завдання

Водій автомобіля групи вилучення органів:

2.1. Керує легковим автомобілем, автомобілем швидкої медичної допомоги.

2.2. Заправляє автомобіль паливом, мастилом та охолоджувальною рідиною.

2.3. Перевіряє технічний стан та укомплектованість автомобіля перед виїздом на завдання, здає його і ставить на відведене місце після повернення.

2.4. Подає автомобіль під завантаження та розвантаження, здійснює контроль за завантаженням, розміщенням та закріпленням вантажу в автомобілі.

2.5. Виконує регулювальні роботи за відсутності технічної допомоги.

2.6. Оформляє путівку.

2.7. Дотримується правил охорони праці та техніки безпеки.

2.8. Дотримується правил внутрішнього трудового розпорядку.

3. Права

Водій автомобіля групи вилучення органів Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів має право:

3.1. Вносити пропозиції адміністрації лікарні щодо покращання організації та умов своєї праці.

3.2. Отримувати інформацію, яка необхідна для виконання своїх обов'язків.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про лікаря-імунолога Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду лікаря-імунолога Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів призначається фахівець, який має повну вищу освіту (спеціаліст, магістр), за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа", проходженням інтернатури за спеціальністю "Терапія" з наступною спеціалізацією з "Імунології". Без вимог до стажу роботи.

1.2. Призначається та звільняється головним лікарем лікарні за погодженням керівника Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у відповідності з діючим законодавством.

1.3. Безпосередньо підпорядковується керівнику Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

1.4. Лікарю-імунологу в організації та забезпеченні роботи підпорядковуються лаборанти та медичні сестри.

1.5. У своїй роботі керується законодавством України, наказами Міністерства охорони здоров'я України, положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією, офіційними документами з розділу роботи, що виконується.

2. Основні завдання

Лікар-імунолог Регіонального медичного центру (відділення) трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів:

2.1. Виконує імунологічні дослідження та забезпечує необхідний рівень спеціального обстеження та допомоги хворим.

2.2. Несе чергування вдома у відповідності із затвердженим графіком.

2.3. Приймає рішення у межах своєї компетенції. Контролює роботу лаборантів та медичних сестер.

2.4. Систематично працює над підвищенням своєї професійної кваліфікації.

2.5. Веде необхідну обліково-звітну медичну документацію.

3. Права

Лікар-імунолог має право:

3.1. Призначати та відміняти (раніше призначені лікарем) будь-які лікувально-діагностичні заходи, що витікають з динаміки стану хворого.

3.2. Отримувати інформацію необхідну для виконання своїх обов'язків.

3.3. Вносити пропозиції з питань покращання організації клініко-імунологічного обстеження, а також покращання умов своєї праці.

3.4. Підвищувати професійну кваліфікацію та атестацію згідно діючого законодавства.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

24.05.2004  № 261

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про лаборанта з імунології Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

1. Загальні положення

1.1. На посаду лаборанта з імунології Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів зараховується фахівець, який має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лабораторна діагностика", спеціалізацією за фахом "Імунологія", без вимог до стажу роботи.

1.2. Призначається та звільняється головним лікарем лікарні за погодженням керівника Регіонального медичного центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у відповідності з діючим законодавством.

1.3. Лаборант з імунології підпорядковується безпосередньо лікарю-імунологу та завідуючому трансплантаційним відділенням.

1.4. У своїй роботі керується законодавством України, наказами Міністерства охорони здоров'я України, положенням про відповідний лікувально-профілактичний заклад, цим примірним Положенням, посадовою інструкцією, офіційними документами з розділу роботи, що виконується.

2. Основні завдання

Лаборант з імунології зобов'язаний:

2.1. Дотримуватись у робочій кімнаті правил асептики та антисептики, санітарно-гігієнічного режиму.

2.2. Замовляти у аптеці та готувати самостійно потрібні для роботи розчини, медичні засоби для внутрішньовенних уведень, дезінтоксикаційної та інших видів терапії.

2.3. Досконало знати та вміти визначити групи крові та резус-фактор крові; правильно відбирати кров хворих для імунологічних досліджень.

2.4. Здійснювати лабораторні дослідження.

2.5. Знати та контролювати виконання хворими призначень, які здійснюються напередодні лабораторних досліджень, відборі аналізів, діагностичних та лікувальних втручань.

3. Права

Лаборант з імунології має право:

3.1. На забезпечення оптимальних умов роботи у відділенні: робоче місце, змінний робочий одяг, санітарно-гігієнічні умови - душова, кімната для відпочинку та харчування.

3.2. На участь у роботі ради медичних сестер, науково-практичних сестринських конференціях лікувально-профілактичного закладу.

3.4. На підвищення кваліфікацій та атестацію згідно з діючим законодавством.

Директор Департаменту
організації медичної допомоги
населенню


М.П.Жданова


-->


На сайті також шукають: Анжелік, Азалептол інструкція, Папазол застосування, Немотан побічні дії, Прогестерон протипоказання