Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

Про поліпшення якості підготовки лікарів на етапі післядипломної підготовки

№ 98; прийнятий: 01-03-2005; чинний
Видавник: Міністерство охорони здоров'я України
Тип документа: Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Н А К А З

01.03.2005  № 98

Про поліпшення якості підготовки лікарів на етапі післядипломної підготовки

Відповідно до Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого Указом Президента України від 24.07.2000 № 918 (із змінами та доповненнями), на виконання наказу МОЗ України від 22.03.2004 № 148 "Про заходи щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої медичної та фармацевтичної освіти" та з метою поліпшення якості підготовки фахівців на етапі післядипломної підготовки  НАКАЗУЮ:

1. Ректорам медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, закладів післядипломної освіти, Міністру охорони здоров'я АР Крим, начальникам Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської, управлінь охорони здоров'я обласних та Севастопольської міської державних адміністрацій, головним державним санітарним лікарям областей, міст Києва та Севастополя, керівникам регіональних управлінь з фармації:

1.1. Вжити невідкладних заходів щодо поліпшення практичної підготовки лікарів та провізорів в інтернатурі на очних та заочних циклах підготовки.

1.2. Забезпечити, відповідно до потреб регіонів, розширення підготовки та перепідготовки лікарів за спеціальністю "загальна практика - сімейна медицина".

1.3. Спільно з фахівцями лікарських асоціацій до 01.05.2005 провести атестацію клінічних баз та баз стажування, на яких готуються лікарі(провізори)-інтерни, перевіривши рівень кадрового забезпечення та матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров'я та аптечних закладів на відповідність вимогам наказу МОЗ України від 19.09.96 № 291 "Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівня акредитації".

1.4. Припинити підготовку лікарів(провізорів)-інтернів у закладах охорони здоров'я та аптечних закладах, які не відповідають вимогам до баз стажування.

1.5. Провести реальний аналіз потреби в післядипломній підготовці лікарів (провізорів) в закріплених за вищими медичними (фармацевтичним) навчальними закладами і закладами післядипломної освіти областями та врахувати при плануванні передатестаційних циклів, циклів тематичного удосконалення з усіх спеціальностей на 2006 рік.

1.6. Встановити, що на клінічних базах кафедр вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти одночасно можуть готуватись не більше п'яти-восьми лікарів(провізорів)-інтернів з однієї спеціальності, а у відділеннях баз стажування - не більше двох лікарів(провізорів)-інтернів.

1.7. Зосередити підготовку лікарів-інтернів з високоспеціалізованих лікарських спеціальностей на кафедрах з висококваліфікованим науково-педагогічним складом та достатнім матеріально-технічним оснащенням.

1.8. Вжити заходів щодо якісної оцінки практичних умінь при проведенні державної атестації лікарів(провізорів)-інтернів.

Залучити до проведення державної атестації лікарів(провізорів)-інтернів представників фахових лікарських асоціацій та практичної охорони здоров'я.

1.9. Забезпечити вирішення побутових і соціальних проблем лікарів(провізорів)-інтернів.

2. Робочій групі МОЗ України, створеній відповідно до наказу МОЗ України від 17.06.2004 № 309 та ректорам Національного медичного університету (Москаленку В.Ф.), Київської медичної академії післядипломної освіти (Вороненку Ю.В.), Харківської медичної академії післядипломної освіти (Хвисюку О.М.), Національного фармацевтичного університету (Черниху В.П.):

2.1. Підготувати Концепцію післядипломної медичної та фармацевтичної освіти, що базується на вимогах до підготовки лікарів та фармацевтів у ЄС та забезпечити її широке обговорення серед медичної громадськості з метою реалізації її починаючи з 2008 року.

2.2. До 01.04.2005 провести перегляд та доопрацювати діючі програми по підготовці лікарів (провізорів) в інтернатурі, передбачивши відведення не менше 70% питомої ваги навчального часу, що визначається для практичної підготовки лікарів та провізорів на очних та заочних циклах інтернатури.

2.3. Зменшити у програмах підготовки лікарів(провізорів)-інтернів та передатестаційних циклів кількість лекцій до 5% від загального обсягу навчального часу.

3. Ректорам медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти:

3.1. Вжити заходів щодо оновлення та кадрового зміцнення кафедр вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти, на яких зосереджена підготовка лікарів(провізорів)-інтернів.

3.2. Провести атестацію та підвищити кваліфікацію науково-педагогічних працівників кафедр і структурних підрозділів, які проводять підготовку лікарів(провізорів)-інтернів.

3.3. Впорядкувати організаційну структуру вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти, вжити заходів щодо укрупнення малочисельних підрозділів (кафедр, відділень, факультетів).

3.4. Припинити проведення рейтингових досліджень діяльності кафедр, що супроводжуються збиранням чисельних обсягів первинної документації, непередбаченої чинним законодавством про навчальний процес у вищих навчальних закладах, і відволіканням науково-педагогічних працівників від викладацької, лікувальної та наукової діяльності.

3.5. Переглянути програми очно-заочної перепідготовки лікарів-терапевтів та лікарів-педіатрів на лікарів з спеціальності "загальна практика - сімейна медицина" з метою суттєвого збільшення їх практичної підготовки на базах амбулаторій сімейних лікарів, поліклінік і обмеження підготовки та перепідготовки лікарів з спеціальності "загальна практика - сімейна медицина" на базах республіканських, обласних та міських лікарень.

3.6. Забезпечити підвищення якості підготовки лікарів(провізорів)-інтернів із запровадженням новітніх технологій навчання та форм організації навчального процесу з урахуванням інтеграції національної вищої освіти до європейського освітнього простору.

3.7. Здійснити заходи щодо впровадження дистанційних форм навчання на етапі післядипломної підготовки лікарів та провізорів.

3.8. Посилити контроль за дотриманням законодавчих та нормативних документів з питань вищої освіти керівниками структурних підрозділів, педагогічними і науково-педагогічними працівниками вищих навчальних закладів; не допускати посадових зловживань, правопорушень і хабарництва серед працівників навчальних закладів.

4. Директору Центру тестування МОЗ України (Булах І.Є.)

4.1. Передбачити з 2005/2006 навчального року перегляд критерію вірних відповідей по ліцензійному інтегрованому іспитові "Крок-3" із збільшенням його до 55,5% вірних відповідей для отримання оцінки "склав".

4.2. Закрити з 23.02.2005 банк тестових завдань щодо ліцензійного інтегрованого іспиту для лікарів-інтернів "Крок-3" з метою об'єктивного і прозорого проведення державної атестації лікарів-інтернів.

5. Департаменту кадрової політики, освіти і науки спільно з Міністерством охорони здоров'я АР Крим, Головним управлінням охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської, управлінь охорони здоров'я обласних та Севастопольської міської державних адміністрацій, облдержадміністрацій підготувати колегію МОЗ України щодо кадрового забезпечення галузі та поліпшення якості професійної підготовки лікарів.

6. Управлінню освіти і науки Департаменту кадрової політики, освіти і науки:

6.1. Передбачити призначення головами екзаменаційних комісій при проведенні державної атестації лікарів(провізорів)-інтернів провідних фахівців галузі та завідувачів кафедрами і професорів, які не працюють у навчальному закладі, де проводиться державна атестація.

6.2. Розробити до 01.08.2005 Положення про державну атестацію лікарів(провізорів)-інтернів з урахуванням спадкоємності їх підготовки на до- та післядипломному етапах.

7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я В.Г. Пєрєдєрія.

Міністр М.Є.Поліщук





На сайті також шукають: Азомекс, Віагра інструкція, Трипсидан застосування, Валеріана побічні дії, Структум протипоказання