Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

НІТРОСОРБІД
Назва: НІТРОСОРБІД | Шукати НІТРОСОРБІД в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Isosorbide dinitrate
Виробник: ВАТ "Монфарм", м.Монастирище, Черкаська обл., Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 0.01 г №20 у контурних чарункових упаковках; № 50 у пеналах поліетиленових
Діючі речовини: 1 таблетка містить ізосорбіду динітрату - 10.0 мг
Фармакотерапевтична група: Препарати, які поліпшують кровопостачання та метаболізм міокарда
Показання: Профілактика нападів стенокардії; інфаркт міокарда; хронічна серцева недостатність; деякі форми легеневої гіпертензії і легеневе серце
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: П.08.02/05211
Термін дії посвідчення: з 21.08.2002 до 21.08.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату НІТРОСОРБІД
АТ код: C01DA08
Наказ МОЗ: 320 від 21.08.2002


Інструкція для застосування НІТРОСОРБІД

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

НІТРОСОРБІД

(Nitrosorbidum)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Isosorbide dinitrate;1,4,3,6-Діангідро-D-сорбіту динітрат;

основні фізико-хімічні властивості:таблетки білого кольору.

склад: 1 таблетка містить ізосорбідудинітрату – 0,01 г.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Вазодилататори, які застосовуються в кардіології.

Код АТС С 01D А 08

Фармакологічні властивості. Периферичний вазодилататорз переважним впливом на венозні судини. Механізм дії пов’язаний з вивільненням активної речовини оксиду азоту в гладенькій мускулатурі судин. Оксид азоту викликає активацію гуанілатциклази і підвищує рівень циклічноїгуанідинмоно фосфорної кислоти, що в кінцевому рахунку призводить до розслаблення гладеньких м’язів. Дія препарату пов’язана, головним чином, із зменшенням потреби міокарда в кисні за рахунок зменшення перед навантаження (розширення периферичних вен і зменшення припливу крові до правого передсердя) і пост навантаження (зменшення загального периферичного опору судин), а також з безпосередньою коронаророзширювальною дією. Препарат сприяє перерозподілу коронарного кровотоку в ділянці зниженого кровопостачання. Підвищує толерантність до фізичного навантаження в пацієнтів з ішемічною хворобою серця, стенокардією. При серцевій недостатності сприяє розвантаженню міокарда зарахунок зменшення перед навантаження. Знижує тиск у малому колі кровообігу.

Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо після всмоктування з шлунково-кишкового тракту препарат піддається ефекту “першого проходження” через печінку. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 1 годину. При застосуванні швидко всмоктується, максимальна концентрація активної речовини в плазмі досягається через 5-6 хвилин. Метаболізується з утворенням активного метаболіту ізосорбіду-5-моно нітрату, період напів виведенняякого становить 5 годин, а також ізосорбіду-2-моно нітрату з періодомнапів виведення 2,5 години. Період напів виведення препарату триває 1 - 4 години. Виводиться нирками та через кишечник.

 

Показання для застосування. Профілактика нападів стенокардії, інфаркт міокарда, хронічна серцева недостатність, деякі форми легеневої гіпертензії і легеневе серце.

Спосіб застосування та дози. Приймають перед їжею по 0,005 – 0,01 г (5-10 мг) 3-4 рази на день. При недостатній ефективності можливий повторний прийом препарату з інтервалом 5 – 10 хвилин. Для профілактики нападів стенокардії призначають у початковій дозі 5 – 10 мг 4 – 6разів на добу; надалі дозу можна підвищити до 60 – 120 мг/добу. Режим дозування та тривалість лікування встановлює лікар індивідуально. Препарат рекомендується приймати натще, однак для зменшення виразності “нітратного” головного болю можливий прийом препарату з їжею.

Побічна дія. Можливе запаморочення, головний біль, тахікардія, тимчасова гіперемія обличчя, відчуття жару, артеріальна гіпотензія; сонливість, нечіткість зору; рідко – ішемія мозку іколапс; в осіб з підвищеною чутливістю до нітратів можливі нудота, блювання, загальна слабкість.

Протипоказання. Гіпер чутливість, гострий інфаркт міокарда з вираженою артеріальною гіпотензією, анемія, крововилив вмозок або недавно перенесена травма голови, глаукома, гіпертиреоз, гіпотензія, токсичний набряк легень, вагітність, дитячий вік.

Передозування. Симптоми: ціаноз губ інігтів, сильне запаморочення або непритомність, відчуття тиску в голові, слабість, задишка, слабке і прискорене серцебиття, підвищена температура тіла, судоми. Лікування: симптоматичне.

Особливості застосування. З обережністю застосовують у пацієнтів з порушеннями мозкового кровообігу, з аортальним та/або мі тральнимстенозом; у пацієнтів, схильних до ортостатичної гіпотензії; у пацієнтів похилого віку. У випадку збільшення дози необхідний контроль артеріального тиску та частоти серцевих скорочень.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.Одночасне застосування вазодилататорів, блокаторів кальцієвих каналів, бета-адреноблокаторів, трициклічних антидепресантів, алкоголю може підсилити гіпотензивну дію ізосорбіду динітрату. При одночасному застосуваннісимпатоміметичних засобів можливе зниження антиангінального ефекту препаратунітросорбіду. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, прохолодному, захищеному від світла місці, подалі від вогню. Термін придатності- 2 роки.

Смотрите также: Цены на Нитросорбид в аптеках




На сайті також шукають: Гропринозин, Пента інструкція, Зірка застосування, Монурал побічні дії, Л-флокс протипоказання