Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

Довідка про епідемічну ситуацію з грипу та ГРІ на сьомому тижні 2008 року. Оперативна інформація щодо ситуації з грипу та ГРІ в 10 контрольних містах УЦГГРІ МОЗ України на 7 тижні 2008 року (11.02.2008 - 17.02.2008). Ситуація з грипу у розрізі регіонів України. Ситуація з грипу в світі

№ 05.02.01-07/154; прийнятий: 18-02-2008; чинний
Видавник: Міністерство охорони здоров'я України
Тип документа: Лист, Інформація


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Л И С Т

18.02.2008  № 05.02.01-07/154

Головним державним

санітарним лікарям АР Крим,

областей, міст Києва

та Севастополя, на водному,

повітряному та залізничному

транспорті

Головному лікарю

ЦСЕС МОЗ України

Директору Державної установи

"Український центр грипу

та гострих респіраторних

інфекцій" МОЗ України

Копії: МАП України

МОН України

МНС України

МО України

Довідка про епідемічну ситуацію з грипу та ГРІ на сьомому тижні 2008 року. Оперативна інформація щодо ситуації з грипу та ГРІ в 10 контрольних містах УЦГГРІ МОЗ України на 7 тижні 2008 року (11.02.2008 - 17.02.2008). Ситуація з грипу у розрізі регіонів України. Ситуація з грипу в світі

Епідемічна ситуація з грипу та ГРІ в 10 опорних базах Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ України

Протягом 7-го тижня 2008 р. захворіло 73288 особи (76,26 на 10 тис. нас.), питома вага дітей до 14 років - 49,96% (захворіло 36617 дітей). Порівняно із попереднім тижнем темпи зростання захворюваності зменшились, захворюваність зросла на 8,82% (проти 21,25% минулого тижня), в тому числі серед дітей 0-14 років захворюваність зменшилась (-1,83%) - проти зростання минулого тижня на 23,85).

Питома вага дітей вікової групи 0-2 роки становила 17,46; 3-6 років - 36,24; 7-14 років - 46,30 відсотки.

Госпіталізовано 296 осіб, з них - 259 дітей (87,5%), питома вага серед госпіталізованих становить 0,40. Летальних випадків не зареєстровано.

Епідемічні пороги з грипу залишаються перевищеними у м. Вінниці на 42,88%, м. Чернігові - 24,26%, м. Львові - 6,65%. Поряд із цим зафіксовано незначне перевищення епідемічних порогів у м. Києві на 2,31%.

В інших опорних базах УЦГГРІ епідемічних порогів не перевищено, хоча тенденція до зростання захворюваності зберігається, рівні захворюваності нижче порогових у мм. Дніпропетровську - на 15,79%; Донецьку - 22,58%; Запоріжжі - 54,46%; Одесі - 13,44%; Сімферополі - 22,05%; Харкові - 81,28 відсотки.

Вірусологічний нагляд:

Відповідно до даних УЦГГРІ МОЗ та вірусологічних лабораторій обласних СЕС в Україні відмічається одночасна циркуляція вірусів А і В. Для більш поглибленої ідентифікації виділені віруси надсилаються до вірусологічних центрів ВООЗ.

Вакциновано проти грипу в Україні понад 462210 тис. осіб.

Оперативна інформація про ускладнення епідситуації з грипу та ГРІ в регіонах України:

Ситуація з грипу та ГРІ в Україні епідемічна.

Зберігається тенденція до зростання рівнів захворюваності населення на грип та ГРВІ, загалом обумовлена зростанням захворюваності серед школярів, питома вага яких серед захворілих дітей становить понад 50%.

Регіональні епідемічні пороги перевищено:

- у Закарпатській області у 1,4 рази (другий тиждень). Епідемічні рівні захворюваності серед сукупного населення перевищено на 11 адміністративних територіях: м. Ужгород, Ужгородський, Перечинський, Свалявський, Мукачівський, Іршавський, Хустський, Виноградівський, Міжгірський, Рахівський, Тячівський райони.

- Житомирській області на 5,6%. Епідемічні рівні захворюваності серед сукупного населення перевищено на 16 адміністративних територіях: мм. Житомир, Бердичів, райони: Житомирський Коростишівський, Новоград-Волинський, Черняхівський, Баранівський, Брусиловській, Радомишльський, Народницький, Коростенський, Ємільчинський, Любарський, Ружинський, Червоноармійський, Чуднівський.

- Кіровоградська область на 45%. Епідемічні рівні захворюваності серед сукупного населення перевищено на 11 адміністративних територіях: з них перевищення епідпорогу більше ніж у 1,5 рази на 6 територіях: міста Кіровоград, Олександрія та райони: Бобринецький, Знам'янський, Петрівський, Устинівський. На інших 5 адмінтериторіях тижневий показник перевищує рівень епідпорогу від 2 до 50%: Долинський, Кіровоградський, Маловисківський, Новоукраїнський, Олександрійський райони.

- м. Київ - епідемічний поріг перевищено на 2,31%.

Локальні спалахи грипу із перевищенням рівнів епідемічних порогів реєструються у ряді міст, районів та населених пунктів на території областей: Луганської, Рівненської, Миколаївської, Івано-Франківської, Вінницької, Львівської, Чернівецької, Херсонської, Тернопільської, Київської.

Загострення епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ реєструється на більшості території України.

В зазначених територіях введено в дію другий розділ комплексного плану заходів щодо профілактики грипу. В осередках проводиться комплекс протиепідемічних заходів.

В окремих містах, селах 26 областей (окрім АР Крим) як один із протиепідемічних заходів припиняються навчальні процеси в загальноосвітніх школах, гімназіях.

За оперативними даними Міносвіти станом на 15 лютого п.р. призупинено навчально-виховний процес у 2403 загальноосвітніх навчальних закладах, не навчаються - понад 1 млн.182 тис. учнів.

Ситуація з грипу в світі

За даними Європейської мережі нагляду за грипом (EISS) активність епідемічного процесу на території Європи має визначену тенденцію до зниження, в більшості країн реєструються середні рівні активності грипу.

На території країн Європи одночасно циркулюють віруси A і B. Домінуючими є віруси грипу A/H1. Поряд із цим, з таких країн як Чехія, Данія, Франція, Німеччина, Угорщина, Португалія, Іспанія, Швейцарія, Швеція повідомляється про високі рівні виділення вірусу B.

У США тривають регіональні спалахи в 11 штатах.

На території Російської Федерації загальне зростання захворюваності обумовлюється за рахунок зростання захворюваності серед дитячих контингентів.

Профілактичні, протиепідемічні, організаційні заходи. В регіонах здійснюється посилений моніторинг за епідемічною ситуацією з грипу та ГРІ з метою раннього реагування на ускладнення ситуації. Впроваджуються запобіжні протиепідемічні заходи.

Забезпечено щотижневий, щоденний збір та аналіз даних щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції. В усіх регіонах реалізуються плани заходів щодо боротьби з грипом серед населення та запобігання виникненню його пандемії. Проводяться оперативні наради із заслуховуванням питання щодо ситуації з захворюваності на ГРВІ та грип, виїзні засідання.

В лікувально-профілактичних закладах визначено схеми перепрофілізації госпітальної бази для госпіталізації хворих на тяжкі та середньої тяжкості перебігу форми захворювань та з ускладненнями від захворювання на грип, створення резерву матеріальних ресурсів та задіяння особового складу медичних працівників на випадок виникнення ускладнень.

Поліклініки переводяться на 7-денний робочий тиждень, посилено дезінфекційний режим та режим провітрювання, на об'єктах міста вводиться масковий режим, обмежується проведення культурно-масових заходів тощо.

Аптечні установи забезпечені засобами екстреної профілактики грипу та засобами неспецифічної профілактики: рослинними адаптогенами, інтерфероногенами, імуноглобулінами, імуномодуляторами, противірусними хіміопрепаратами, полівітамінами, симптоматичними препаратами.

Забезпечено роботу вірусологічних лабораторій облСЕС для лабораторного підтвердження діагнозу грипу. В деяких регіонах працюють лабораторії ПЛР-діагностики, проводяться дослідження на наявність збудників грипу A, B, пташиного грипу, на коронавіруси інші. Активізовано санітарно-освітню роботу. Інформація щодо грипу та гострих респіраторних захворювань широко освітлюється засобами масової інформації за рекомендаціями фахівців закладів охорони здоров'я.

Оперативної інформації про летальні випадки від грипу з регіонів України не надходило.

18 лютого п.р. в МОЗ проведено прес-конференцію в із ситуації з грипу та ГРІ в Україні.

Контроль за ситуацією залишається на регіональному рівні із терміновим інформуванням МОЗ.

Прошу забезпечити виконання наказу МОЗ від 23.05.2002 № 190 "Про надання позачергових повідомлень Міністерству охорони здоров'я України".

Заступник Головного
державного санітарного
лікаря України


Л.М.Мухарська





На сайті також шукають: Квеста, Утрожестан інструкція, Уросепт застосування, Риссет побічні дії, Фромілід протипоказання