Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ПІРАЗИНАМІД
Назва: ПІРАЗИНАМІД
Міжнародна непатентована назва: Pyrazinamide
Виробник: ТОВ "Люм’єр Фарма", м. Київ, Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 500 мг № 1000 у банках (пакування із in bulk фірми-виробника Люпін Лімітед, Індія)
Діючі речовини: 1 таблетка містить: піразинаміду 500 мг
Допоміжні речовини: кальцію гідрофосфат, крохмаль кукурудзяний, натрію лаурилсульфат, крохмаль прежелатинізований, магнію стеарат, тальк, кремнію діоксид колоїдний безводний
Фармакотерапевтична група: Протитуберкульозні препарати
Показання: Лікування усіх форм туберкульозу (в комбінації з іншими туберкулостатиками).
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/10454/01/01
Термін дії посвідчення: з 15.02.2010 по 15.02.2015
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ПІРАЗИНАМІД
АТ код: J04AK01
Наказ МОЗ: 844 від 07.10.2010


    Інструкція для застосування ПІРАЗИНАМІД

    ІНСТРУКЦІЯ

    для медичного застосування препарату

    ПІРАЗИНАМІД

    (PYRAZINAMIDE)


    Склад:

    діюча речовина: pyrazinamide;

    1 таблетка містить піразинаміду 500 мг;

    допоміжні речовини: кальцію гідро фосфат, крохмаль кукурудзяний, натрію лаурилсульфат, крохмаль преже латинізований, магнію стеарат, тальк, кремнію діоксид колоїдний безводний.


    Лікарська форма. Таблетки.


    Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування туберкульозу.

    Код АТС J04A К 01.


    Клінічні характеристики.

    Показання.

    Лікування усіх форм туберкульозу (в комбінації з іншими туберкулостатиками).


    Протипоказання.

    Підвищена чутливість до піразинаміду або до інших інгредієнтів препарату.

    Тяжка печінкова недостатність, подагра. Період вагітності і годування груддю.


    Спосіб застосування та дози. Таблетки приймають внутрішньо, після їди.

    Добова доза для дорослих та дітей старше 15 років становить 20 - 30 мг/кг у 1 - 3 прийоми. Максимальна добова доза не повинна перевищувати 2 г.

    Можливе призначення за схемою 2 рази на тиждень із розрахунку 50-75 мг/кг/добу. При такому режимі дозування не слід перевищувати добову дозу 3 г.

    Питання про доцільність призначення препарату дітям віком до 15 років вирішує лікар. У таких випадках рекомендуються дози: дітям віком до 15 років призначають по 20 - 30 мг/кг маси тіла на добу. Добова доза для дітей не повинна перевищувати 1,5 г.

    Тривалість лікування - від 2 до 6 місяців, але може тривати і більше залежно від перебігу захворювання та переносимості препарату пацієнтом.


    Побічні реакції.

    Шлунково-кишкові розлади: диспептичні явища, відсутність апетиту, нудота, блювання, діарея, пептична виразка, металевий присмак у роті.

    Гепатобіліарні розлади: порушення функції печінки, підвищення рівня печінкових трансаміназ, білірубіну, тимолової проби, гепатомегалія; у поодиноких випадках - виникнення гострої атрофії печінки, що залежить від дози, жовтяниця.

    З боку сечовидільної системи: інтерстиціальний нефрит; у поодиноких випадках - міоглобінурична ниркова недостатність внаслідок рабдоміолізу, дизурія, біль при сечовипусканні.

    Неврологічні розлади: запаморочення, головний біль, порушення сну, підвищена збудливість, депресія; у поодиноких випадках - галюцинації, судоми, сплутаність свідомості, периферична нейропатія, парестезії.

    З боку системи крові та лімфатичної системи: тромбоцит опенія, еозинофілі я, анемія, сидеробластна анемія, вакуолізація еритроцитів, порфірія, підвищення концентрації сироваткового заліза, гіперкоагуляція, схильність до утворення тромбів, спленомегалія.

    З боку опорно-рухового апарату та сполучної тканини: артралгія, міалгія, рабдоміоліз, подагричні напади.

    З боку шкіри і підшкірної клітковини: шкірні висипання, кропив'янка, свербіж, фото сенсибілізація, акне, дерматит.

    З боку імунної системи: анафілактоїдні реакції, ангіо невротичний набряк, гарячка; у поодиноких випадках - анафілактичний шок.

    Інші: загальна слабкість, нездужання, гіперурикемія, пелагра.


    Передозування.

    Симптоми: збудження, диспептичні явища, порушення функції печінки, посилення проявів побічних реакцій.

    Лікування: терапія симптоматична (у тому числі підтримуюча терапія та промивання шлунка).


    Застосування у період вагітності або годування груддю.

    У період вагітності і годування груддю препарат протипоказаний.


    Діти. Дітям віком до 15 років препарат призначає лікар після визначення співвідношення користь/ризик.


    Особливості застосування.

    При лікуванні препаратом Піразинамід необхідно стежити за функцією печінки, проводити біохімічні проби кожні 2 - 4 тижні (тимолова проба, визначення білірубіну, дослідження глутаміно-щавлевокислої аміноферази сироватки крові), а також визначення сечової кислоти у крові. При змінах функції печінки слід негайно припинити застосування препарату. Для зменшення   токсичної   дії   Піразинаміду   призначають   метіонін, ліпокаїн, глюкозу,   вітамін В12.

    Піразинамід слід з обережністю застосовувати пацієнтам з порушенням функції печінки та тим, які мають підвищений ризик ураження печінки, пов'язаного з прийомом гепатотоксичних препаратів та алкоголю.

    Піразинамід затримує екскрецію уратів нирками, що може проявлятися як гіперурикемія, зазвичай без ознак подагри.

    У пацієнтів з нирковою недостатністю може відбуватися накопичення піразинаміду в організмі.


    Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботі з іншими механізмами.

    Під час лікування препаратом Піразинамід виникають побічні реакції з боку нервової системи, тому в цей період слід утримуватися від керування авто транспортом або роботи з іншими механізмами.


    Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

    Одночасне застосування піразинаміду та етіонаміду збільшує ризик ураження печінки, особливо у хворих на цукровий діабет. Під час лікування комбінацією цих ліків слід регулярно контролю вати функцію печінки. Якщо виникнуть будь-які ознаки порушення функції печінки, лікування такою комбінацією ліків слід припинити.

    Піразинамід знижує метаболізм циклоспорину і тим самим зменшує рівень циклоспорину в сироватці. У пацієнтів, які лікуються циклоспорином, рівні циклоспорину в сироватці крові слід контролю вати від початку терапії піразинамідом і після її припинення.

    Одночасне застосування піразинаміду і фенітоїну може збільшити концентрацію фенітоїну в сироватці і, відповідно, можуть виникнути ознаки інтоксикації фенітоїном. Піразинамід може зменшувати ефективність алопуринолу, колхіцину, пробенециду, сульфінпіразону.

    Застосування піразинаміду разом з алопуринолом може зменшити метаболізм метаболітів піразинаміду. Метаболізм піразинаміду при цьому суттєво не змінюється.

    Зидовудин може значно зменшити рівень піразинаміду в сироватці крові і збільшити ризик анемії. Піразинамід заважає проведенню тестів Ацетест® і Кетостикс®, оскільки він робить колір проби червоно-коричневим.

    Піразинамід може заважати визначенню концентрації заліза в сироватці крові за допомогою приладу Феррохем(R) II.

    Піразинамід широко комбінують з іншими протитуберкульозними засобами, наприклад, з ізоніазидом. Зокрема при хронічних деструктивних формах рекомендується його поєднувати з рифампіцином (виражений ефект) або етамбутолом (краща переносимість).

    При одночасному застосуванні з лікарськими засобами, що блокують канальцеву секрецію, можливе зниження їхнього виведення і посилення токсичних реакцій. Посилює протитуберкульозну дію офлокса цину і ломефлокса цину.


    Фармакологічні властивості.

    Фармакодинаміка. Піразинамід належить до фармакотерапевтичної групи протитуберкульозних препаратів II ряду. Препарат добре проникає в осередки туберкульозного ураження. Його активність не знижується у кислому середовищі казеозних мас, тому його часто призначають при казеозних лімфаденітах, туберкул омах і казеозно-пневмонічних процесах.

    При лікуванні одним препаратом Піразинамід можливий швидкий розвиток стійкості до нього мікобактерій туберкульозу, тому його призначають, як правило, у комбінації з іншими протитуберкульозними препаратами.

    Фармакокінетика. Піразинамід майже повністю всмоктується у травному тракті. При прийомі внутрішньо 1 г препарату концентрація у плазмі становить 45 мкг/мл через 2 години, 10 мкг/мл - через 15 годин. Піразинамід гідролізу ється в активний метаболіт - піразинову кислоту, а потім у неактивний метаболіт. Період напів виведення препарату при нормальній нирковій функції становить 9-10 годин. 70 % піразинаміду виділяється нирками. Препарат виводиться протягом 24 годин, в основному у формі метаболітів.


    Фармацевтичні характеристики:

    основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглої форми, білого кольору, з плоскою поверхнею, з написом "PYZINA LUPIN" та з розподільчою рискою з одного боку.


    Термін придатності. 5 років з дати виготовлення «in bulk».


    Умови зберігання.  Зберігати при температурі не вище 25 ºС.

    Зберігати в недоступному для дітей місці.


    Упаковка.  По 1000 таблеток у банках.


    Категорія відпуску.  За рецептом.


    Виробник. ТОВ «ЛЮМ’ЄР ФАРМА». Источник


    Місцезнаходження. Україна, 03069, м. Київ, вул. Кіровоградська, 100-Б.





    На сайті також шукають: Вітамін в6, Гастромакс інструкція, Кальциум-д застосування, Люголя розчин побічні дії, Метадол протипоказання