Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

НЕГРАМ
Назва: НЕГРАМ | Шукати НЕГРАМ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Nalidixic acid
Виробник: "KRKA d.d., Novo mesto", Словенія
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 500 мг № 56
Діючі речовини: 1 таблетка містить налідиксової кислоти - 0.5 г
Допоміжні речовини: Кальцію фосфат двоосновний, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, оксид заліза (Е172), желатин, калію сорбат, попередньо желатинізований крохмаль, магнію стеарат
Фармакотерапевтична група: Похідні нафтиридину
Показання: Цистит, пієліт, пієлонефрит, ентероколіти, холецистити, запалення середнього вуха, спричинені чутливими до препарату мікроорганізмами.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2684/01/01
Термін дії посвідчення: з 22.02.2005 до 22.02.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату НЕГРАМ
АТ код: J01MB02
Наказ МОЗ: 77 від 22.02.2005


Інструкція для застосування НЕГРАМ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

НЕГРАМ

(NEGRAM(R))

Загальна характеристика

міжнародна назва: налідиксова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: коричнево-рожеві, круглі, злегка опуклі таблетки з насічкою на одному боці;

склад: 1 таблетка містить 500 мг налідиксової кислоти;

допоміжні речовини: кальцію фосфат двохосновний, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, оксид заліза (Е 172), желатин, калію сорбат, попередньо же латинізований крохмаль, магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби групи хінолонів.

Код АТС J01M B02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Активною речовиною Неграмує налідиксова кислота - похідна карбоксил ової кислоти. Це хіміотерапевтичний засіб, що належить до групи інгібіторів гірази. Налідиксова кислота чинить бактерицидну дію на більшість грам негативних бактерій, особливо на E. coli, види Klebsiella, Enterobacter та Proteus. Цей препарат також ефективний проти сальмонели (Salmonella typhi, Salmonella paratyphi) і шигели (Shigelladysenteriae).

Фармакокінетика. Після перорального прийому налідиксова кислота майже повністю всмоктується, її біодоступність становить 96%. Максимальна концентрація в плазмі досягається через 1-2 год після прийому. Налідиксовакислота метаболізується в печінці з утворенням чотирьох метаболітів. Антибактеріальну дію має лише гідроксиналідиксова кислота. У дорослих періоднапіввиділення становить 1-2 год, а у дітей він збільшується до 4 год. Налідиксова кислота погано проникає в тканини та органи. Більша частина (80 -90%) виділяється нирками, і лише 4 - 5 % - через кишечник. Концентраціяналідиксової кислоти в сечі значно перевищує мінімальні інгібуючі концентрації чутливих мікро організмів.

Показання для застосування. Препарат застосовується для лікування гострих і рецидивуючих інфекцій сечового тракту, що викликаніграм негативними бактеріями: уретрити, цистити, пієлонефрити, шигельоз та сальмонельоз.

Спосіб застосування та дози. При гострих інфекціях сечовивідних шляхів доза Неграму для дорослих становить 1 г, тобто 2 таблетки 4 рази на день протягом 7 днів (загальна добова доза - 4 г).

Після клінічного покращання дозу можна зменшити до 500 мг чотири рази на день.

При тривалому лікуванні або тривалому профілактичному застосуванні до застановить 500 мг, тобто 1 таблетка 4 рази на добу (загальна добова доза - 2 г).

Дітям старше 10 років (з масою тіла більше 30 кг) призначають по 2 г на добу в 4 прийоми.

Таблетки не рекомендується призначати дітям молодшого віку через важке визначення дози.

Побічна дія. Інколи можливі такі побічні ефекти: нудота, блювання, діарея та біль у животі; рідше бувають головний біль, запаморочення, галюцинації, сонливість, порушення зору, судоми, кропив’янка зі свербежем, більу м’язах та суглобах, парестезії, м’язова слабкість, лейкопенія, еозинофілі я татромбоцит опенія. Спостерігається фото чутливість, але вона не вимагає припинення лікування. Великі дози можуть викликати гострі психотичні реакції.

Оскільки налідиксова кислота належить до групихінолонів, можуть виникнути також такі побічні ефекти: ниркова недостатність та підвищення рівня печінкових ферментів.

Протипоказання. Неграм протипоказаний при підвищеній чутливості добудь-якого інгредієнта цього препарату, при судомних станах, а також вагітним та жінкам, які годують груддю.

Передозування. Прийом дуже великої кількості таблеток може викликати нудоту, блювання, діарею, у більш тяжких випадках - порушення свідомості, метаболічний ацидоз, запаморочення, психотичні реакції та судоми. Уразі передозування слід якнайшвидше промити шлунок. Якщо препарат вже всмоктався і спричинив тяжке блювання, слід відшкодувати втрату рідини та електролітів. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Препарат слід призначати з особливою обережністю пацієнтам з печінковою недостатністю, нирковою недостатністю, дефіцитом ферменту глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, підвищеною чутливістю до споріднених речовин (хінолонів), схильністю до алергії, а також із тяжким церебральним атеросклерозом. При значній нирковій недостатності (коли кліренскреатині ну менше 50 мл/хв) препарат застосовувати не рекомендується через те, що він, головним чином, виводиться із сечею, а при низькому кліренсі креатині нувідбувається його накопичення в організмі. Якщо лікування триває більше 2тижнів, необхідно перевіряти функцію нирок і печінки.

Під час лікування рекомендується уникати перебування під прямими сонячними променями. У пацієнтів з порфірією в анамнезі введення налідиксовоїкислоти може викликати рецидив цього захворювання.

При появі значних побічних реакцій з боку центральної нервової системи (збільшення внутрішньо черепного тиску, психотичні реакції, судоми) або реакційгіпер чутливості (шкірні висипи, фото чутливість) лікування необхідно припинити.

У дітей та підлітків препарат може впливати на тимчасовий хрящ, томупри появі симптомів артралгії лікування необхідно припинити.

При застосуванні редукційного методу для аналізу сечі у пацієнтів, які приймають Неграм, може виникати хибно позитивна реакція наглюкозу сечі, а також можна отримувати хибно високі величини рівня 17-кето стероїдів у сечі.

Вагітність та годування груддю. Препарат протипоказаний у період вагітності та лактації.

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими механічними засобами

Неграм не впливає на здатність пацієнта керувати автомобілем та іншими механічними засобами, але у разі розвитку таких побічних ефектів, як запаморочення, галюцинації чи сонливість водіям автотранспорту та особам, що працюють з точними механізмами, слід бути обережними.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Неграм посилює дію пероральних антикоагулянтів через їх заміну у місцяхзв’язування з білками плазми. Одночасне призначення пробенециду зменшує виділення налідиксової кислоти та підвищує її концентрацію в плазмі. Одночасне призначення нітрофуранів або антацидів з налідиксовою кислотою зменшує ефект останньої. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 оС. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності - 3 роки.

Смотрите также: Цены на Неграм в аптеках




На сайті також шукають: Дерива с гель, Альмер інструкція, Застосування препарату Трибудат, Інструкція з використання Цел, Показання для застосування Вентер, Магне-в6 побічні дії, Евра протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Сомаксон